Битва за Україну. День вісімсот шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День вісімсот шістдесят дев’ятий 11.07.2024 19:45 Укрінформ Україна і Румунія підписали безпекову угоду, буде нова система Patriot. Після удару по "Охматдиту" на ГУР вийшов російський льотчик і передав секретні дані

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Російський льотчик із 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії після удару по дитячій лікарні «Охматдит» передав українській розвідці документи щодо діяльності його військової частини та приватні фото командного складу. Льотчик звернувся в чатбот Головного управління розвідки Міністерства оборони України – «Інформаційний спротив». Саме 22-а важка бомбардувальна авіадивізія (в/ч 06987, аеродром базування «Енгельс») постійно обстрілює українські міста ракетами Х-101.

Служба безпеки України затримала в акваторії Одеської області іноземне вантажне судно і його капітана, який допомагав російським загарбникам вивозити з тимчасово окупованого Криму українське зерно – СБУ.

***

Саміт НАТО у Вашингтоні

Лідери Північноатлантичного альянсу дійшли згоди, що держави-члени повинні надавати тривалу безпекову допомогу збройним силам України. Альянс ухвалив рішення надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року – ЗМІ.

Президент Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс у Вашингтоні підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки – пресслужба глави держави.

Декілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні – новому добровольчому військовому підрозділі в Польщі – Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі.

Норвегія виділить 1 млрд норвезьких крон (92,69 млн доларів) на підтримку протиповітряної оборони України – Йонас Гар Стьоре, прем’єр-міністр Норвегії.

Швеція приєдналася до міжнародної коаліції безпілотників для допомоги Україні – міністр оборони Швеції Пол Йонсон підписав відповідну угоду на саміті НАТО у Вашингтоні – Укрінформ.

Президент Зеленський

–  провів зустріч із новим президентом Словацької Республіки Петером Пеллегріні.

–  обговорив з представниками американських оборонних компаній перспективи спільного виробництва.

–  провів зустріч з прем’єром Канади Джастіном Трюдо, який анонсував новий пакет військової допомоги для України на 500 мільйонів канадських доларів.

–  провів зустріч із президентом Чеської Республіки Петром Павелом.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

–  обговорив із шведським колегою Тобіасом Більстромом внесок Швеції у псилення ППО України та двосторонню співпрацю

–  під час зустрічі у Вашингтоні з високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепом Боррелем обговорив прискорення постачання зброї та боєприпасів в Україну.

У Вашингтоні міністр оборони України Рустем Умєров і Високий і Жозеп Боррель обговорили питання фінансування закупівель зброї для України за рахунок прибутків від заморожених російських активів – МОУ.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак висловив задоволення щодо результатів саміту НАТО у Вашингтоні та заявив, що наступною зупинкою має бути запрошення України до членства в Альянсі – Укрінформ.

Американська компанія Northrop Grumman і Укроборонпром 10 липня підписали угоду щодо створення нового виробництва боєприпасів середнього калібру відповідно до стандартів НАТО – Офіс президента

У межах візиту до США Президент України нагородив лідера фракції Демократичної партії в Сенаті Чака Шумера та лідера фракції Республіканської партії в Сенаті Мітча Макконнелла орденами «За заслуги» І ступеня – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Рустем Умеров, міністр оборони України: «Ми взмозі перемогти. У нас є план. Ми публічно говоримо, що нам потрібно більше зброї. І вагання щодо передачі цієї зброї та вагання щодо надання Україні дозволу (бити по цілях в РФ – ред.) займає час, а час є вирішальним».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Ми не погоджуємося із тими, хто говорить, що продовження підтримки України лише затягує війну,  з тими, хто каже, що мир має прийти швидко, навіть якщо це означатиме, що Україна має здатися. Ми виступаємо проти такої ідеї.  Ми маємо надати Україні спроможність досягти перемоги у боротьбі з російською агресією».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Український ударний морський дрон Magura V5 за результатами дослідження, опублікованими у польському виданні Political Science and Security Studies Journal, визнаний найрезультативнішим під час повномасштабного вторгнення Росії – ГУР.

Сили оборони продовжують вести бої на околицях міста Торецьк Донецької області. Російські окупаційні війська докладають зусиль, аби взяти місто під свій контроль, однак Сили оборони протистоять ворогу – Назар Волошин, речник ОСУВ "Хортиця".

На Харківському напрямку загарбники РФ здійснили три безуспішні штурмові дії в районах Вовчанська та Глибокого – Генштаб. 

На Куп’янському напрямку російські окупанти не полишають спроб тиснути на оборону українських захисників, безуспішно намагається покращити своє тактичне положення в районах Синьківки й Берестового – Генштаб.

На Краматорському напрямку від початку доби відбулися три боєзіткнення. За підтримки штурмової авіації російські загарбники атакують Часів Яр й Іванівське – Генштаб.

На Покровському напрямку кількість ворожих атак зросла до 24. Противник  концентрує зусилля в районах Новоолександрівки та Прогреса, намагається протиснути оборону за підтримки штурмової й бомбардувальної авіації – Генштаб.

На східному напрямку фронту оператори безпілотників окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка вистежили і знищили російську важку вогнеметну систему залпового вогню “Сонцепьок” – ОСУВ "Хортиця".

Спецпризначенці Служби безпеки України за два тижні уразили 30 російських танків, 12 систем ППО та ліквідували 485 загарбників – СБУ.

У ніч на 11 липня 2024 року ворожі ударні БпЛА були збиті у Миколаївській, Хмельницькій, Львівській та Івано-Франківській областях – Повітряні сили ЗСУ.

***

Унаслідок масованої атаки РФ на Україну у понеділок, 8 липня, загинули 44 людини, 196 людей постраждали– ДСНС.

Окупанти вранці 11 липня атакували цивільну інфраструктуру міста Середина-Буда Шосткинського району Сумської області FPV-дронами.  Зазнали поранень двоє мирних жителів – ОВА.

Ворог вдарива керованими авіабомбами по сільськогосподарському підприємству в Куп'янському району Харківської області, постраждали четверо чоловіків – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Запорізької та Донецької областей 3 людини загинуло, 4 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Лідер угорської опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр приїхав до Києва та відвідав стіну памʼяті полеглих захисників України біля Михайлівського золотоверхого монастиря – ЗМІ. Петер Мадяр передав гуманітарну допомогу на 20 млн форинтів (близько 50 тис. доларів) дитячій лікарні "Охматдит".

Перша група звільнених засуджених відправиться на фронт до кінця літа – зараз вона проходить відповідний військовий вишкіл – Денис Малюска, глава Мін'юсту. 368 особам відмовили у їхньому бажанні долучитися до лав української армії через стан здоров'я.

У дитячій лікарні "Охматдит", яка постраждала від російського ракетного удару, вже відновили водопостачання та подачу електроенергії. На черзі – операційні та відділення інтенсивної терапії – МОЗ.

Дефіцит електроенергії почне зменшуватися через 10 днів, а з кінця липня – початку серпня можна очікувати менш. тривалих відключень, але за умови відсутності нових обстрілів енергетики – Володимир Омельченко, директор енергетичних програм "Центру Разумкова"

В Україні з 11 липня 2024 року вступає в дію норма закону, яка забороняє продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідини до них, з продажу також мають зникнути сигарети в упаковках з неналежним маркуванням – Укрінформ.

***

Нацбанк розширив перелік товарів оборонного призначення, які мають змогу купувати за кордоном фізичні особи-волонтери. Серед нових позицій комплектуючі для БПЛА (понад 10 найменувань за кодами УКТЗЕД) – Андрій Пишний, голова НБУ.

Група Нафтогаз у січні – червні 2024 року сплатила до державного та місцевих бюджетів майже 47,2 млрд грн податків – Нафтогаз.

Національний банк України переглянув граничні строки розрахунків за операціями з імпорту для товарів військового і подвійного використання та обладнання, а також за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Глава швецького МЗС Тобіас Більстрем підтвердив у середу, що Швеція може бути відкритою для постачання Україні винищувачів Gripen у майбутньому – «Голос Америки».

Норвегія у співпраці з Німеччиною передасть Україні цієї осені повну батарею зенітного комплексу IRIS-T для посилення ППО – пресреліз норвезького уряду.

Офіційний Пекін обурився через рішення саміту НАТО у Вашингтоні, в якому було названо Китай вирішальною силою, що сприяє війні РФ проти України. Речник Міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь заявив сьогодні, що Альянс паплюжить його країну "сфабрикованою дезінформацією" – BBC. За підсумками першої пленарної зустрічі саміту НАТО, Єнс Столтенберг заявив, що ситуативна коаліція авторитарних режимів Росії, КНДР, Ірану за економічного підживлення з боку Китаю означає глобальний стратегічний зсув, який загрожує глобальній безпеці.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан діє всупереч інтересам спільноти, тому головування його країни в Раді ЄС необхідно припинити – Валері Хаєр, очільниця ліберальної групи "Оновлення Європи". Хаєр закликала Європейську Раду вивчити усі можливі способи, щоб зупинити головування Угорщини.

Нідерланди внесуть €20 мільйонів до спільного фонду коаліції безпілотників для України – Міноборони Нідерландів

Литовське Міністерство оборони повідомило, що в українську армію в четвер надійшли патрони 5,56х45 мм, антидрони і розкладачки з Литви – сайт міністерства.

Країни-учасниці «коаліції дронів» для України підписали Меморандум про взаєморозуміння, який передбачає створення спільного фонду на 45 мільйонів євро – сайт уряду Великої Британії.

США і Німеччина зруйнували російський план убивства гендиректора Rheinmetall, великого виробника зброї, що здійснює постачання в Україну – CNN

Новий американський об'єкт протиракетної оборони Aegis Ashore у польському Редзікуві, який є частиною більшого протиракетного щита НАТО, розпочав своє функціонування та готовий до оборони Альянсу – сайт НАТО.

Центральний депозитарій цінних паперів у Казахстані закликав клієнтів вивести російські папери з країни. Ця вимога пов'язана з санкціями США щодо російського Національного розрахункового депозитарію (НРД) – The Moscow Times.

ВОРОГ

Заступник глави МЗС країни-агресора Михайло Галузін заявив, що Росія не братиме участі у другому Саміті миру та назвав "ультимативною" "формулу миру" – росЗМІ.

Доходи Російської Федерації від експорту нафти впали до мінімуму з лютого на тлі дещо менших обсягів поставок. Росія заробила 16,7 мільярда доларів США від експорту нафти в червні, що на 1,2% менше, ніж у попередньому місяці – Bloomberg. 

Після введення санкцій США Московська біржа фактично перетворилася на "обмінний пункт", де єдиною ключовою валютою став китайський юань. За даними Центробанку Росії, юань займає 99,6% біржового ринку валюти. Решта 0,4% припадає на "дружні" валюти, такі як білоруський рубль і казахстанський тенге – The Moscow Times.

Частка збиткових вугільних підприємств у Росії перевищила 52%, експорт вугілля скоротився на 12% – Радіо Свобода. В січні-квітні 2024 року загальний прибуток російських вугільних компаній склав 14,3 мільярда рублів (162 млн дол.), що в 15 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. У 2023 році частка прибуткових підприємств у вугільній галузі становила 67%, а у 2022 році – 79%.

Керівництво в’язниці у Красноярському краї РФ відмовляється повідомляти, куди етапували кримського журналіста Ремзі Бекірова, засудженого окупантами до 19 років ув’язнення у справі "Хізб ут-Тахрір" – ЗМІ.

Російське МВС оголосило в розшук у Росії за кримінальною статтею співзасновника "ПриватБанку" Геннадія Боголюбова, якому нещодавно Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру в незаконному перетині кордону 24 червня – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *