Битва за Україну. День вісімсот п’ятдесятий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесятий 22.06.2024 21:00 Укрінформ Україна та ЄС можуть підписати двосторонню безпекову угоду 26 червня. ЗСУ атакували установку "Панцир-С" у Бєлгородській області

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрінуться наступного понеділка в Люксембурзі, розглянуть положення безпекової угоди між ЄС і Україною, робота над якою «майже завершена», що відкриває можливість для її підписання до кінця цього місяця. Безпекова угода між Україною і ЄС може бути підписана 26 червня – Укрінформ.

У районі селища Дубове Бєлгородської області РФ ракета вразила пускову установку "Панцир-С". Установку було вражено касетним боєприпасом – Телеграм-канал Astra.

***

Ракетна атака по Україні

ППО у ніч на 22 червня збила 12 із 16 ракет та усі 13 дронів-камікадзе – Повітряні сили ЗСУ.

В Україні понад 20 тисяч споживачів залишилися без електропостачання внаслідок обстрілів. у Волинській області після нічної атаки без газопостачання залишилися 74 споживачі – Міненерго.

У ніч на 22 червня Росія атакувала об’єкти оператора системи передачі електроенергії у Південному та Західному регіонах.– Міненерго. Пошкоджено обладнання на об'єктах "Укренерго" в Запорізькій та Львівській областях.

Львівщина

  • Завдано удару по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури  області

Івано-Франківськ

  • в Університет нафти і газу пошкоджені 12 корпусів, один – напівзруйнований

також пошкоджено 14 будівель та понад 1000 квадратних метрів покрівлі.

ЦИТАТА

Марк Міллі, колишній голова Об’єднаного комітету начальників: «Коли жодна зі сторін війни не може досягти своїх військових цілей, потрібні перемовини, але Росія не демонструє готовність до цього, а сам Путін «не надійний партнер для перемовин».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що завдяки військовій допомозі США українські підрозділи вже відчули реальне посилення спроможності давати відсіч ворогу – Укрінформ.

Найбільшу активність росіяни проявляють на Покровському напрямку, водночас висока інтенсивність наступальних дій загарбників спостерігається в районі Торецька – Генштаб.

На Харківському напрямку ворог упродовж минулої доби не проводив наступальних дій. Противник виводить підрозділи, які були у районах Вовчанська, Тихого та Глибокого через те, що вони частково втратили боєздатність  – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця»

На Краматорському напрямку російські війська не полишають спроб просунутися в напрямку Часового Яру. Українські захисники надійно тримають оборону на зазначеній ділянці та дають гідну відсіч агресору – Генштаб.

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили 9 російських штурмів на Оріхівському напрямку та 11 штурмів – на лівобережжі Дніпра – Сили оборони Півдня.

На Сіверському напрямку спостерігається помірна активність російських загарбників, ворог намагався потіснити українських оборонців із займаних позицій поблизу Верхньокам’янського, Спірного та Роздолівки – Генштаб.

Два влучання в базування окупантів та ППО в аеропорту Маріуполя. Попередньо пошкоджено до 5 одиниць техніки. – Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

Військові з батальйону безпілотних систем 32 ОМБр знищили кілька ворожих комплексів спостереження «Муром» – пресслужба ОК «Північ».

***

Росіяни КАБами влучили в багатоповерховий будинок в Харкові, загинули 3 людей, ще 37 отримали поранення – ОВА.

Окупанти з артилерії обстріляли село Дудчани на Херсонщині, у результаті постраждали дві людини: 62-річний чоловік та його 42-річний син – ОВА.

У лікарні помер працівник Державної служби з надзвичайних ситуацій, який постраждав внаслідок обстрілу російськими загарбниками Нікопольського району Дніпропетровської області 8 червня – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Запорізької, Херсонської та Донецької областей 7 людей загинуло, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: Україна

В Україні 22 червня – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни – Укрінформ.

Визначено делегацію України для участі у переговорах з Європейським Союзом щодо укладення угоди про вступ до блоку. Президент Володимир Зеленський підписав указ про склад відповідної делегації – сайт президента.

Президент Зеленський відзначив державними нагородами ще 481 захисника України, 274 з них – посмертно – сайт глави держави.

Президент Зеленський заявив, що під рішенням першого Саміту миру, який відбувся тиждень тому у Швейцарії, з’явилися два нові підписи від Барбадосу і Республіки Маршаллові Острови –  Укрінформ.

Через масовану ракетну атаку 22 червня графіки погодинних відключень електроенергії діятимуть по всій України з 14:00 до 24:00 – Укренерго.

У мобільному застосунку "Резерв+" не буде електронних повісток, якщо тільки у майбутньому не ухвалять відповідний закон – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони.

Кабінет Міністрів України затвердив склад наглядової ради акціонерного товариства «НАЕК «Енергоатом», до якої увійшли фахівці з енергетики світового рівня – сайт Уряду.

У Львові 22 червня унаслідок потужної грози повалено близько 100 дерев та пошкоджено 10 дахів – ОВА.

***

Агентство США з міжнародного розвитку USAID від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну підтримало понад 26 тисяч підприємств в Україні, що допомогло зберегти щонайменше півтори сотні тисяч робочих місць – Укрінформ.

З початку року 7 979 агрогосподарств отримали більше 53,3 млрд гривень банківських кредитів на розвиток, з яких за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 4 801 господарство профінансовано на 22,6 млрд грн. – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

США закривають російський візовий центр та позбавляють російських дипломатів привілеїв. Закриються обидва відділення візового центру – у Вашингтоні та Нью-Йорку – Радіо Свобода.

Військове зближення між Росією і КНДР, про яке вкотре засвідчив візит Путіна до Пхеньяна, створює небезпеку для країн регіону, оскільки в обмін на корейські снаряди для війни в Україні Кремль може передавати Північній Кореї ракетні та ядерні технології – представник ЄС.

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж помиляється, заявляючи, що Захід "спровокував" вторгнення Росії в Україну – BBC.

У рамках нового, 14-го пакету санкцій російським фізичним особам та компаніям буде заборонено, крім іншого, приватні перельоти в повітряному просторі держав-членів Евросоюзу. Мова йде про бізнес-джети, які до недавнього використовувались заможними росіянами для перельотів до Європи – EUObserver.

Генпрокуратура Казахстану заявила про затримання одного з двох підозрюваних у замаху на опозиційного казахського активіста і журналіста Айдоса Садикова в Києві. За даними відомства, підозрюваний Алтай Жаканбаєва у п'ятницю сам звернувся до органів внутрішніх справ Казахстану. Його допитали, після чого затримали – Радіо Свобода. Другий підозрюваний у справі про напад на Садикова – Мейрам Каратаєв – все ще перебуває в розшуку.

Віцеканцлер, міністр економіки ФРН Роберт Габек під час візиту до КНР знову попередив китайський уряд про економічні наслідки підтримки Росії – dpa.  

У Румунії зранку, 22 червня автобус із українцями потрапив у ДТП, дев’ятеро пасажирів отримали незначні травми – Укрінформ.

ВОРОГ

Путін пригрозив Південній Кореї: якщо Сеул надасть Україні летальну зброю, то це буде "дуже великою помилкою" – ЗМІ. Диктатор вибухнув погрозами після того, як Південна Корея після укладання договору між РФ і КНДР заявила, що розгляне можливість постачання до України озброєння.

У Росії МВС, ФСБ та інші структури отримали вказівку пропонувати підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних справах укласти контракт із міністерством оборони та отримати звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із призовом на службу до армії – Радіо Свобода.

Міністерство юстиції Росії визнало небажаними три іноземні християнські медіаорганізації – з Фінляндії, США та Канади. Всі вони серед іншого ведуть мовлення і російською мовою – росЗМІ.

Військовий суд у Москві засудив 15-річного Арсенія Турбіна, який розкладав у поштові скриньки антипутінські листівки, до п'яти років позбавлення волі – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *