Битва за Україну. День вісімсот п’ятдесят сьомий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят сьомий 29.06.2024 19:51 Укрінформ Рада ЄС ухвалила нові санкції проти економіки Білорусі за участь у війні Росії проти України. За час повномасштабного вторгнення Україна звільнила з російського полону 3 310 людей

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У результаті вже 53-го обміну з  російської неволі увечері 28 червня були визволені десятеро політичних бранців Кремля та незаконно засуджених українців – Коордштаб. Серед звільнених – двоє священників Української греко-католицької церкви Іван Левицький та Богдан Гелета, незаконно засуджений заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, активіст та журналіст Наріман Джеляла.

Рада Європейського Союзу ухвалила нові санкції проти економіки Білорусі за участь у війні Росії проти України, запроваджені обмеження спрямовані на торгівлю, послуги та транспорт – пресслужба Ради ЄС

ЦИТАТА

Тімоті Генрі, заступник командувача Об’єднаного командування сил НАТО у Норфолку (штат Вірджинія, США): «Успішний досвід України щодо знищення значної частини Чорноморського флоту РФ шляхом ефективного застосування морських дронів та інших технологій є предметом вивчення з боку країн НАТО у контексті розвитку сучасної тактики бойових дій на морі».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Україна повинна не просто відновити кордони і притягнути Росію до відповідальності, а створити реальність, в якій нова війна буде неможливою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Активісти кіберспільноти BO_Team спільно з фахівцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили чергові атаки на російські компанії, які підтримують війну – ГУР.

На Краматорському напрямку російські окупанти намагаються просунутись уперед в районах Часового Яру і Калинівки – Генштаб.

На Лиманському напрямку з початку доби загарбники РФ здійснили три спроби покращити тактичне положення біля Невського, бойові дії тривають – Генштаб.

На Покровському напрямку, як і останнім часом загалом, найвища інтенсивність російських атак. Боєзіткнення тривають у районах Новоолександрівки, Воздвиженки і Прогреса – Генштаб.

Державна прикордонна служба України вкотре наголосила, що будь-які дії Сил оборони на кордоні з Білоруссю спрямовані на захист нашої держави від агресивних дій ворога, і ніяким чином – не на зазіхання на чужі території – Андрій Демченко, речник ДПСУ. У службі спецоперацій Збройних сил Білорусі заявили про «зростання напруженості» на кордоні з Україною і що Мінськ нібито хочуть «втягнути у війну».

У ніч на 29 червня РФ атакувала Україну 10 ударними безпілотниками «Shahed-131/136», сили ППО знищили всі ворожі дрони – Повітряні сили ЗСУ.

***

За час повномасштабного вторгнення Україна звільнила з російського полону 3 310 людей – президент України

Російські окупанти у суботу ввечері атакували місто Вільнянськ Запорізького району, відомо про 6 загиблих і 8 поранених – ОВА. Пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, житлові будинки і магазин.

Внаслідок російських обстрілів Донеччини у суботу загинули четверо мирних мешканців, іще 7 дістали поранень – ОВА.

У Дніпрі тривають пошуково-рятувальні роботи в пошкодженій російським ракетним ударом 28.06 житловій багатоповерхівці. Загинула одна людина, постраждали 12 людей, зокрема одна дитина – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької та Харківської областей 9 людей загинуло, 24 тримали поранення – дані ОВА.

Станом на ранок 29 червня 2024 року від російських атак 551 дітей загинули та понад 1411 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Національний молитовний сніданок

Президент Володимир Зеленський під час виступу перед учасниками Національного молитовного сніданку заявив, що Національний молитовний сніданок зібрав різних за поглядами людей, але усі вони об’єднані прагненням забезпечити Україні реальну і з точки зору міжнародної безпеки повчальну перемогу добра над злом – Укрінформ.

Спікер Палати представників Сполучених Штатів Майк Джонсон та колишній віцепрезидент США Майк Пенс звернулися до учасників Національного молитовного сніданку, що відбувся під патронатом Президента України Володимира Зеленського. – Укрінформ.

Під час повномасштабної війни Росії проти України загинула 551 дитина, понад півтори тисячі отримали фізичні ушкодження – Дар’я Герасимчук, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації

***

Президент Володимир Зеленський:

– підписав Закон «Про Бюро економічної безпеки України» щодо удосконалення роботи цього відомства

– зустрівся зі звільненим з російського полону заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріманом Джелялом, якого окупанти утримували в неволі з 2021 року.

Президент Республіки Словенія Наташа Пірц Мусар разом із керівництвом Львівської ОВА вшанувала пам’ять загиблих воїнів на Марсовому полі у Львові – ОВА.

Кабінет Міністрів збільшив державне замовлення у 2024 році на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів для забезпечення країни фахівцями за найбільш затребуваними спеціальностями на ринку праці – сайт уряду.

Державне бюро розслідувань перевірить дії генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку та інші факти, на які вказав начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич – співрозмовники "Української правди" в правоохоронних органах.

Станом на кінець червня 2024 року кількість зареєстрованих у застосунку «Дія» унікальних користувачів становить понад 20,5 млн. Щомісяця аудиторія застосунку збільшується на понад 100 тис. нових користувачів – пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

***

АТ "Укрзалізниця" створило ТОВ “УЗ Енерго”, що забезпечуватиме розбудову розподіленої генерації та має розв'язати проблему нестачу електроенергії – Укрзалізниця.

У 2024 році на аукціонах у Prozorro.Продажі реалізовано активів на 5,44 мільярда гривень – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі»,

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Адміністрація Байдена в понеділок має намір оголосити про надання чергового пакета військової допомоги Україні на суму 150 млн доларів, який включатиме, зокрема, ракети-перехоплювачі HAWK і 155-міліметрові артилерійські снаряди – ЗМІ.

Міжнародний валютний фонд затвердив виділення траншу в розмірі $2,2 млрд на підтримку державного бюджету України – МВФ.

Голова дослідницької організації, яка відстежує зброю, використану в атаках проти України з 2018 року, заявив у Раді Безпеки ООН про наявність "беззаперечних" доказів того, що виявлені в Україні залишки балістичних ракет були поставлені з Північної Кореї – AP.

***

Візит глави МЗС України до Хорватії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває з візитом у Республіці Хорватія, де візьме участь у 17-му Дубровницькому форумі та проведе низку двосторонніх переговорів – МЗС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

– і спеціальний представник уряду Китаю з європейських справ У Хунбо обговорили питання відновлення справедливого і тривалого миру в Україні

обговорив із вірменським колегою Араратом Мірзояном шляхи поглиблення двосторонніх зв’язків між країнами.

– новопризначений глава МЗС Північної Македонії Тимчо Муцунський обговорили процес вступу до ЄС та підготовку двосторонньої безпекової угоди.

– і помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О’Браєн на зустрічі обговорили питання постачання додаткових систем ППО Patriot в Україну.

***

У Великій Британії представники близько 20 країн НАТО, партнерів Альянсу та Європейського Союзу зібрались для аналізу та узагальнення досвіду проведення базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних сил України – Укрінформ.

Представники Центрального управління Цивільно-військового співробітництва Генерального штабу ЗСУ взяли участь у курсі НАТО в Гаазі для офіцерів вищих штабів – пресслужба Генштабу ЗСУ.

Microsoft повідомила більше як десять державних установ і державних університетів Техасу про те, що фінансовані Росією хакери отримали доступ до електронного листування між ними та компанією – Bloomberg

Генерал-лейтенанта Джені Карігнан призначено новим начальником Штабу оборони Канади. Вона – перша жінка, яка командуватиме Збройними силами Канади – CBC News.

ВОРОГ

Міністерство юстиції Росії у п'ятницю оприлюднило доповнення до списку так званих "іноземних агентів". До нього зокрема увійшли журналістка Фаріда Курбангалєєва, правозахисник Ілля Шаблінський, панк-рок-музикант Дмитро Спірін – росЗМІ.

На зустрічі міністрів сільського господарства країн БРІКС вирішено підтримати ініціативу Російської Федерації щодо створення спеціалізованої зернової біржі, яка буде працювати без участі долара. Це рішення має великий потенціал вплинути на світовий ринок продовольства та змінити його структуру – росЗМІ.

Палата представників Білорусі опублікувала заяву у зв’язку з відмовою делегації Національних зборів Білорусі від участі в 31-й сесії ПА ОБСЄ. У Палаті представників заявили, що влада Румунії начебто «навмисно зірвала» участь білоруської делегації, «відмовивши у в’їзді на територію Румунії» – ЗМІ.

Збірна Росії з дзюдо відмовилася від участі в Олімпійських іграх – Сергій Соловейчик, президент Федерації дзюдо Росії. Із сімнадцяти дзюдоїстів, які набрали олімпійський рейтинг, МОК допустив до участі в Олімпіаді лише чотирьох. Президія Федерації дзюдо Росії прийняла одноголосне рішення — збірна команда Росії з дзюдо не прийме принизливих умов і не виступить на Іграх в Парижі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Санкції Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *