Битва за Україну. День вісімсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят шостий 28.06.2024 20:26 Укрінформ Єврорада: Україна отримає перші гроші від заморожених активів РФ цього літа. Сили оборони за пів року уразили більш як 30 російських літаків

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Європейський Союз запровадив санкції проти шести фізичних та юридичних осіб з РФ через агресію Москви проти України. Зокрема під санкції потрапив один з найбільших залізничних контейнерних операторів у Росії – «Трансконтейнер» – Укрінформ.

Європейська рада вже цього літа має намір направити в Україну перші надходження з нарахувань на активи російського Центробанку, що були заблоковані в Європі після початку агресії РФ проти України – резолюція саміту. Єврорада доручила виконавчим структурам ЄС опрацювати законодавчу основу для надання Україні до кінця року, разом із партнерами по G7, додаткового кредиту у 50 млрд євро, який буде обслуговуватися за рахунок цих надходжень.

СтратКом ЗСУ вперше опублікував мапу уражених російських літаків за перші шість місяців 2024 року. Зокрема, уражені більше як 30 російських військових літаків: дев'ять Су-25; один Су-57; два МіГ-31; близько 13 Су-34; один Су-35; один Су-35С; два літаки А-50; один Іл-22М11; один Ту-22М3 – СтартКом.

***

День Конституції України

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції, і третій рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення РФ – Укрінформ.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський у День Конституції наголосив, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України – Укрінформ.

Посольство Німеччини в Україні привітало українців з Днем Конституції і запевнило у твердій підтримці у захисті від російської агресії та забезпеченні вільного демократичного майбутнього України – сайт посольства.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Конституція України – людиноцентрична. Війна Росії проти України – людинонищівна. Путін завдає ударів не тільки по нашій землі. Щодня він б’є по конституційних свободах українців. Він стріляє та вбиває наші права, він атакує невід’ємне право на життя, розвиток, достаток, право на власний вибір, усі права наших дітей, усі, гарантовані Конституцією України, права наших людей. Право всього нашого народу та нашої країни – це право на мир».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Бійці Національної гвардії знищили російський штурмовий літак Су-25 у Донецькій області – МВС.

У селі Новонікольське Тамбовської області РФ після атаки БПЛА виникла пожежа на вузловій станції магістральних нафтопродуктопроводів – телеграм-канал Astra. Дрон влучив у резервуар з нафтою лінійної виробничо-диспетчерської станції «Никольське» АТ «АК „Транснафтопродукт”» у селі Новонікольське. Це вузлова станція магістральних нафтопродуктопроводів. Внаслідок атаки виникла пожежа. За офіційними даними, ніхто не постраждав.

У ніч проти 28 червня безпілотники атакували завод мікроелектроніки «Кремній Ел» у Брянську та військову частину в місті Карачев Брянської області РФ – телеграм-канал ASTRA. На заводі пошкоджено дах виробничого корпусу, у військовій частині – склад.

Ситуація у Часовому Яру та навколо нього залишається складною, найбільш запеклі бої тривають в районі каналу Сіверський Донець — Донбас – пресслужба 24 окремої механізованої бригади.

На Харківському напрямку відбулося шість бойових зіткнень, Сили оборони знищили близько 120 окупантів. Водночас через загибель російських командирів деякі ворожі підрозділи відмовляються виконувати бойові завдання – Назар Волошин, речник ОСУВ "Хортиця"

На Куп’янському напрямку противник шість разів штурмував оборонні рубежі наших підрозділів у районах Степової Новоселівки, Стельмахівки, Синьківки та Кругляківки. Українські воїни стійко тримають оборону – Генштаб.

На Курахівському напрямку без успіху завершились п’ять ворожих штурмових дій поблизу Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки. Втрат позицій не допущено – Генштаб.

Після знищення Україною складу з безпілотниками та супутньої інфраструктури у Краснодарському краї РФ 21 червня росіяни можуть перемістити дрони на менш уразливі бази – британська розвідка

***

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про руйнування станції зовнішнього радіаційного моніторингу ЗАЕС, яка нині перебуває під російською окупацією – МАГАТЕ.

Війська РФ удень 28 червня завдали удару по селу Циркуни Харківського району, 8 людини поранені – ОВА.

На Донеччині російські військові скинули авіабомби на смт. Нью-Йорк, 4 людини загинуло, поранені троє цивільних, в тому числі – 8-річна дівчинка – ОВА.

Станом на ранок 28 червня в Україні через бойові дії 465 населених пунктів залишаються без електрики – Міненерго.

Ввечері 27 червня російські війська завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі у Миколаївській області. З пораненнями госпіталізовані двоє людей – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької та Харківської областей 5 людей загинуло, 36 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візит Президентки Словенії до України

Президентка Словенії прибула до Києва. Президенти Володимир Зеленський і Наташа Пірц Мусар вшанували у Києві пам’ять полеглих захисників і захисниць України – Укрінформ.

Президент України Володимир Зеленський поінформував президентку Словенії Наташу Пірц Мусар про підготовку другого Саміту миру – Укрінформ.

Президент України і президентка Словенії за підсумками зустрічі зробили заяви для ЗМІ. Головне:

  • Українські Сили оборони зупинили російський наступ на Харківщині, хоча там зараз непросто – Зеленський
  • Зеленський заявив, що план закінчення війни буде готовий в цьому році.
  • Уряд Словенії схвалив додаткові 5 млн євро на гуманітарні потреби України і продовжуватиме надавати військову допомогу – Наташа Пірц Мусар.
  • Україна розглядає участь у кількох платформах саміту НАТО, що відбудеться в липні у Вашингтоні – Зеленський
  • Словенія завершує роботу над двосторонньою безпековою угодою з Україною, її підписання планується перед самітом НАТО у Вашингтоні – президентка країни.
  • Зеленський заявив, що на сьогодні не розглядаються альтернативи Контактній групі з питань оборони України (формат «Рамштайн»), натомість у НАТО пропонують створення додаткового інструменту для підтримки Києва.
  • Словенія, як і інші країни, прагне миру, але Україна має сама вирішувати, коли і за яких умов вона вестиме переговори з Росією – президентка Словенії

Україна і Словенія підписали меморандум, що сприятиме захисту прав українських дітей – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч із президенткою Республіки Словенія Наташею Пірц Мусар, де обговорили розробку міжнародного компенсаційного механізму за збитки внаслідок російської агресії – Укрінформ.

Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар відвідала місто Буча у Київській області, де під час окупації російські військові вчиняли масові вбивства та катування – Укрінформ.

***

Президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Світової легкої атлетики Себастьяном Кое – Зеленський повідомив у Телеграмі.

Бурштинська ТЕС після російських атак не підлягає відновленню. Більше 12 ракетних атак було спрямовано на наш енергетичний об'єкт – Світлана Онищук, начальниця Івано-Франківської ОВА.

Президент України Володимир Зеленський нагородив кореспондента та фотокореспондента Національного інформаційного агентства “Укрінформ” Ольгу Звонарьову та  Вячеслава Мадієвського орденами "За заслуги" ІII ступеня – сайт президента.

Україна підписала вже 20 безпекових угод із союзниками, зокрема з ЄС та США. Згідно з цими угодами, в наступні 4 роки наші партнери планують надавати Україні загальну військову підтримку на 60 млрд доларів щорічно – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Кабінет міністрів України

  • призначив Андрія Даника головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій. До цього Даник був в.о. голови ДСНС
  • дозволив використовувати кошти резервного фонду бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій воєнного характеру.
  • затвердив порядок прийому до закладів освіти іноземців та осіб без громадянства.

Облгази Фірташа, з яких раніше був знятий арешт, повернули у держвласність – Олена Дума, голова АРМА. Вищий антикорупційний суд скасував арешти акцій "облгазів Фірташа". Відповідне рішення прийнято 25 червня та сьогодні оприлюднено у судовому реєстрі.

***

За оперативними даними, у червні 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 143,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів – Мінфін.

Кабінет Міністрів 28 червня затвердив фінансову угоду між Україною і Європейським Союзом, яка регулює отримання грантової допомоги в межах Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років – сайт уряду.

В Україні жнивують уже 16 регіонів, в яких сільгоспвиробники зібрали ранні зернові з площі понад 200 тис. га, намолотили понад 720 тис. тонн нового врожаю – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Глави держав та урядів країн ЄС за підсумками зустрічі у Брюсселі висловили непохитну рішучість продовжувати політичну, економічну, фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку України – Єврорада.

Фінляндія оголосила про передачу Україні вже 24-го пакета військової допомоги на суму близько 159 мільйонів євро. Рішення ухвалив президент Александер Стубб на пропозицію уряду – пресслужба Міністерства оборони Фінляндії

Європейський Союз закликав владу Росії і Білорусі негайно повернути в Україну дітей, викрадених із тимчасово окупованих територій, та нагадав тоталітарним режимам в обох країнах про міжнародну відповідальність за скоєні злочини – підсумковий документ саміту ЄС

Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс здійснив робочий візит до Князівства Ліхтенштейн, у рамках якого взяв участь у відкритті почесного консульства України у м. Вадуц – МЗС.

На саміті НАТО у Вашингтоні Литва порушить питання членства України в Альянсі, місця ротаційної моделі протиповітряної оборони в планах НАТО і "нижньої межі" фінансування оборони в 2,5% від ВВП – LRT.

Під час дебатів президента Джо Байдена і колишнього президента США Дональда Трампа постало питання війни Росії в Україні, між опонентами виникла перепалка – ЗМІ. Трамп заявив, що "якби в нас був справжній президент (маючи на увазі нинішнього президента Байдена – ред.), Путін ніколи б не вторгнувся в Україну". Байден у своїй відповіді Трампу назвав Путіна військовим злочинцем і різко засудив свого опонента за його висловлювання, що Путін може атакувати будь-де, якщо союзники по НАТО не збільшать свій оборонний бюджет.  Також Байден наголосив, що Путін у своїй агресії не зупиниться на агресії проти України, згадавши, зокрема Польщу, Білорусь, країни НАТО.

У розвідці США прогнозують що масштабне протистояння між Ізраїлем та угрупованням“Хезболла” може розпочатись у найближчі тижні, якщо Єрусалим та ХАМАС не досягнуть угоди про припинення вогню в секторі Гази – Politico.

У ніч на 28 червня у США на 93-му році життя помер Любомир Романків – український винахідник, науковець, меценат і діяч національної скаутської організації "Пласт" – Юрій Юзич, український історик та пластун.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) постановив, що Велика Британія може надати юридичні аргументи суддям, які розглядають запит офісу прокурора про видачу ордерів на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта – МКС.

ВОРОГ

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін на пленарному засіданні Міжнародного петербурзького юридичного форуму закликав розглянути можливість скасування мораторію на смертну кару на тлі теракту в "Крокус Сіті Холлі" – ЗМІ.

Міжнародний Олімпійський комітет відмовився допустити до участі в Олімпійських іграх у Парижі російських веслярів, стрільців та п'ятиборців навіть у нейтральному статусі – Радио Свобода.

Прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков у зв'язку із затвердженням на саміті ЄС кандидатури Каї Каллас на пост глави європейської дипломатії заявив, що перспективи відносин між Москвою і Брюсселем погані – ЗМІ.

Міністр обороні РФ Андрій Білоусов дав доручення своїм військовим подумати та запропонувати, як реагувати на безпілотники США, які здійснюють розвідку над Чорним морем та вказують цілі для ударів ЗСУ – росЗМІ.

Представники Шрі-Ланки зустрілися із заступником очільника МЗС РФ Андрієм Руденком та заступником міністра оборони Олександром Фоміним. На переговорах йшлося про виплату компенсацій родинам 17 загиблих та поранених на війні, позачергове розірвання контрактів завербованих та виплату винагород – Радио Свобода.

У 2027 році буде запущено "далекосхідний" маршрут на 10 млрд кубометрів газу на рік. З виходом "Сили Сибіру" і "Далекосхідного" маршруту на повне завантаження Росія стане найбільшим постачальником газу в Китай – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *