Битва за Україну. День вісімсот п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят п’ятий 27.06.2024 19:46 Укрінформ У Брюсселі відбулося підписання трьох двосторонніх угод про співпрацю у сфері безпеки: між Україною та Європейським Союзом, іще – з Литвою та Естонією

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Брюселя

– Перед початком робочого засідання Європейської ради керівники України і ЄС у присутності лідерів країн-членів Євросоюзу підписали Спільні безпекові зобов’язання між Європейським Союзом і Україною – Укрінформ. Свої підписи під документом поставили Президент України Володимир Зеленський, Президент Європейської ради Шарль Мішель та Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

– За участю президентів України Володимира Зеленського та Литви Ґітанаса Науседи підписано двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами – Укрінформ.

– Президент Зеленський та прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Естонією – Укрінформ. Естонія цьогоріч надасть Україні оборонну допомогу на понад 100 млн євро.

– Президент Володимир Зеленський у вступній промові на засіданні Європейської ради заявив, що тенденцію скасовування санкцій проти російських олігархів треба зупинити і посилити економічні обмеження проти представників великого бізнесу РФ – Укрінформ.

– Президент Зеленський перед початком засідання Європейської ради повідомив, що головними темами обговорень за його участю стануть наступні кроки у переговорах про вступ України до Європейського Союзу та військова підтримка з боку європейських партнерів – Укрінформ.

Президент Володимир Зеленський

  • під час зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у Брюсселі обговорив початок переговорів про вступ до ЄС та підтримку України
  • провів зустріч з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, де наголосив на важливості збереження та посилення санкційного тиску на Росію – Укрінформ.

– Угода про безпекові зобов’язання між Євросоюзом та Україною, зокрема, стане способом спрямування Україні прибутків від із заморожених активів Росії – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

ЦИТАТА

Євген Єрін, представник пресслужби ГУР МОУ: «Дрони є тією зброєю, що дозволила нам забезпечити певну перевагу в Чорному морі. Особливо це неймовірно, враховуючи, що Україна мала невеликі шанси здобути там панування, оскільки сили Чорноморського флоту РФ значно переважали наші».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Я ніколи не бачив такого сильного бажання зробити країну членом Європейського Союзу, як у випадку України. Я ніколи не бачив, щоб процес йшов так швидко, як в Україні. Ніколи. Велика різниця з кимось іншим. Міжурядова конференція вже запустила переговорний процес. Якщо порівнювати графік того, що відбувається в Україні, з іншими справами, то ми біжимо зі швидкістю світла».

Кая Каллас,прем'єр-міністерка Естонії: «Україна витрачатиме 0,25% нашого ВВП на військову допомогу протягом наступних чотирьох років. Якби усі союзники зробили те саме, це забезпечило б Україні достатню військову допомогу, щоб виграти війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Міністр оборони Рустем Умєров і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський відвідали пункт управління однієї з механізованих бригад на Сіверському напрямку – Укрінформ.

– У Тверській області РФ дрони атакували завод із виробництва палива для авіації. За даними джерел, на підприємстві пошкоджені трубопровід, дах та будівля одного з цехів – телеграм-канал ASTRA.

– Кіберфахівці ГУР МОУ «вимкнули» в Криму касові апарати та зупинили рух по Керченському мосту. Масована DDos-атака здійснюється по серверах пропагандистських ЗМІ, операторів звʼязку, системи реєстрації та контролю руху по Керченському мосту – Укрінформу повідомило джерело у розвідці.

– Українські захисники витіснили окупантів з мікрорайону «Канал» у місті Часів Яр Донецької області – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– Ворог намагається прорватися до Часового Яру, найгарячіше – на Покровському й Торецькому напрямках – Генштаб.

– На Харківському напрямку війська РФ продовжують атакувати. Бої точаться в районі Вовчанська. Штурмові дії ворога поблизу Липців зупинено Силами оборони – Генштаб.

– 26 червня прикордонники відбили напад російської диверсійно-розвідувальної групи на напрямку села Сотницький Козачок Харківської області – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

– За січень-березень 2024 року виробництво зброї в Україні зросло в середньому на 25,4% до аналогічного періоду 2023 року – Держстат.

– У ніч на 27 червня українські захисники збили 5 із 6 ракет, які застосували окупанти і всі дрони 23 «Шахеди». Оборонцям не вдалося збити лише одну ракету «Кинджал» – Повітряні сили ЗСУ.

***

– Внаслідок російського удару по Київському району Харкова 27 червня пошкоджені корпуси та гуртожиток вищого навчального закладу, зруйновані чи пошкоджені приватні житлові будинки, 4 людини постраждало – ОВА.

– Російськи загарбники 27 червня обстріляли Торецьк та скинули авіабомбу на Селидове, у результаті одна людина загинула та ще 10 зазнали поранень. Серед поранених – двоє підлітків – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– У Львові Президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять загиблих українських воїнів – сайт президента.

– У Києві в Шевченківському районі стався вибух та пожежа на енергообʼєкті, всі служби працюють на місці. Інших деталей Кличко не повідомив – Віталій Кличко, міський голова Києва.

– Станом на ранок 27 червня свої дані військовозобов’язаних, призовників і резервістів оновили 2 млн 430 тис. українців, серед них 1 млн 852 тис. – через застосунок Резерв+ – МОУ.

– У Києві 26 червня помер посадовець американського посольства – його смерть була природною – Держдепі США.

– За мера міста Мукачево Андрія Балогу, заарештованого за підозрою в корупційних схемах, внесли заставу у розмірі 30 млн грн – Олеся Чемерис, керівниця комунікацій ВАКС. Речниця ВАКС не уточнила, хто саме вніс заставу і чи Балога уже вийшов із СІЗО.

– Вищий антикорупційний суд обрав ексначальнику відділу міськради у Закарпатській області запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення п'яти мільйонів гривень застави – сайт суду.

***

– До державного бюджету України надійшов транш безумовного фінансування обсягом 1,9 млрд євро від Європейського Союзу – пресслужба Мінфіну.

– За 10 місяців роботи українського морського коридору вантажообіг портів сягнув рекордних 55 млн т, більшість з яких становить агропродукція – Мінінфраструктури.

– Український уряд перевірив інформацію ЗМІ про те, що ЄС має плани вже ближчими днями задіяти механізм захисних мит щодо нових українських товарів, і вона не підтвердилася – Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань євроінтеграції. Financial Times повідомив, що вже з 28 червня ЄС має намір відновити мита на імпорт українського цукру та яєць, виявилася хибною.

– На 27 червня запланований обсяг імпорту електроенергії в Україну становить 28,6 тис. МВт-годин, експорт не здійснюватиметься – Укренерго.

– У січні-березні 2024 року Група Нафтогаз отримала чистий прибуток 10,9 млрд грн порівняно зі збитком 1,4 млрд грн за підсумками першого кварталу 2023 року – Нафтогаз.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Глави держав та урядів ЄС, які протягом двох днів, 27-28 червня, братимуть участь у засіданні Європейської Ради, розглянуть подальшу допомогу Україні та стратегію розвитку ЄС на наступні п’ять років – Укрінформ.

– Резолюцію «Терміновий заклик до Європи та її партнерів: розглянути негайні та довгострокові політичні рішення на підтримку переміщених осіб в Україні» ухвалили в четвер на літній сесії ПАРЄ в Страсбурзі – Укрінформ.

– Прем’єр-міністр Петр Фіала заявив у четвер, що Чехія виділить майже 866 мільйонів крон (34,7 мільйона євро) в рамках своєї ініціативи з поставки Україні артилерійських боєприпасів – Radio Prague International.

– Уряд Південної Кореї запровадив санкції проти суден, компаній та посадових осіб із Росії і КНДР, причетних до незаконної торгівлі зброєю, нафтою і пальним, розробки ракет та іншої діяльності, що порушує резолюції Ради безпеки ООН – Yonhap.

На липневому саміті у Вашингтоні НАТО оголосить про нову місію військової допомоги Україні, – йдеться про створення штаб-квартири для координації військової допомоги, що розташовуватиметься в Німеччині – The New York Times.

– Уряд Вірменії виступає проти війни в Україні та закликає до негайного припинення бойових дій – Арарат Мірзоян, міністр закордонних справ Вірменії.

– Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час зустрічі у Люксембурзі з директором Департаменту з питань безпекової політики Лаурою Губерті та заступником директора Департаменту з питань оборони Ніколасом Гіртеном обговорили безпекову ситуацію в Україні та масштаб руйнування об’єктів критичної інфраструктури, передусім енергетичної – Укрінформ.

– Майбутні кандидати на посаду президента США чинний глава Білого дому Джо Байден та експрезидент Дональд Трамп проведуть 27 червня теледебати на телеканалі CNN – Укрінформ.

ВОРОГ

– Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін похвалився, що влада почала відловлювати мігрантів, які нещодавно отримали російське громадянство та відправляти їх на загарбницьку війну в Україну – вже схопили 30 тисяч іноземці, 10 тисяч з яких відправили на фронт – ЗМІ.

Росія вже створила тіньовий флот для переправлення своєї нафти по всьому світу, але зараз з'являється все більше доказів, що Москва почала створювати флот і для скрапленого природного газу – Bloomberg.

– Виробництво артилерійських снарядів, ракет і безпілотників в Росії різко зросло після повномасштабного вторгнення в Україну, а санкції США та союзників не змогли вплинути на це – британський інститут RUSI.

– За перші 4 місяці 2024 року прибуток у секторі видобутку вугілля обвалився на 93% і склав лише 14,3 млрд руб. – росЗМІ.

– Російська влада систематично позбавляє політв’язнів спілкування з близькими, аби примусити ув’язнених активістів до співпраці – Amnesty International.

-У Санкт-Петербурзі Перший Західний окружний військовий суд засудив кримчанина до 15 років ув’язнення у справі про підпал військкомату і замах на збут наркотиків – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Естонія Євросоюз Угода Зеленський Ґітанас Науседа Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *