Битва за Україну. День вісімсот двадцять перший

Битва за Україну. День вісімсот двадцять перший 24.05.2024 20:52 Укрінформ На Харківському напрямку Сили оборони зупинили ворога та проводять контрнаступальні дії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Генеральним директором національного інформаційного агентства «Укрінформ» відсьогодні призначено Сергія Череватого – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

– Увечері 23 травня Сили оборони України завдали ударів по військових об'єктах Криму… Не менше 6 балістичних ракет MGM-140 ATACMS потрапили у вузол зв'язку радіолокаційних та протиповітряних сил армії Росії – Телеграм-канал «Кримський вітер».

– Перша група бойових пілотів з України завершила навчання на літаках F-16, які проходили на військовій базі в Арізоні США. Зараз українські пілоти прямують до Європи для додаткового навчання – Ерін Ханніган, речниця повітряних сил Нацгвардії США.

ЦИТАТИ

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Партнери мають посилити військову підтримку України з огляду на поточну ситуацію на полях бою, але про використання західної зброї по території країни-агресора наразі не йдеться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Президент Зеленський у Харкові провів нараду щодо оперативної обстановки в регіоні та підготовки до опалювального сезону – сайт президента. Володимир Зеленський побував на місці зруйнованого російськими ракетами поліграфічного комплексу.

– На Харківському напрямку Сили оборони зупинили російські війська і намагаються відновити втрачені позиції – Ігор Прохоренко, т.в.о. заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу.

– Ворог веде наступальні штурмові дії на Купʼянському напрямку. Його ціллю є вихід до Купʼянська. На цьому напрямку противник успіху не має – Ігор Прохоренко. Ворог намагається прорвати українську оборону на Лиманському, Сіверському, Краматорському напрямках.

– На Покровському та Курахівському напрямках тривають запеклі бої. Ворог як вдень, так і вночі, застосовує дуже велику кількість особового складу, що підтримується важким озброєнням. Противник має там тактичний успіх, ми втратили деякі позиції, але в оперативному відношенні противник там успіху не має – Генштаб.

– Росія нарощує своє угруповання на межі з Чернігівською областю та біля кордону із Сумщиною – Генштаб.

– Протягом останнього тижня в ході наступу на Вовчанськ Росія задіяла підрозділи підконтрольного міноборони РФ «Африканського корпусу» разом із регулярними російськими військами та підрозділами «Шторм Z» – розвідка Британії.

– У ході реформи Генерального штабу ЗСУ його штатну чисельність планують зменшити на 60% – Євгеній Острянський, начальник Головного управління оборонного планування Генштабу.

– Німеччина передала Україні черговий великий пакет військової допомоги, до якого увійшли танки, машини та запчастини, боєприпаси тощо – сайт федерального уряду.

– Упродовж останнього року на фронті кількість засобів БПЛА літакового типу зросла майже втричі, а кількість засобів типу FPV зросла майже у 4 рази – Генштаб.

– Кошти на заплановане Генеральним штабом та Міністерством оборони зведення фортифікаційних споруд в Україні виділені в повному обсязі – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

***

– На Харківщині з початку нового наступу РФ загинули щонайменше 35 цивільних, 137 отримали поранення – ООН.

– Зараз у російській неволі перебувають 403 українських жінки. Чимало з них – незаконно утримувані цивільні – Коордштаб.

– Від початку повномасштабного вторгнення окупанти вбили в Україні 547 дітей, ще 1348 отримали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– В Україну з офіційним візитом прибула маршалок Сенату Республіки Польща Малгожата Кідава-Блонська – Укрінформ.

– Малгожата Кідава-Блонська виступаючи у Верховній Раді України закликала захищати польсько-українську дружбу від недовіри, яку Росія прагне посіяти між народами обох країн – Укрінформ.

– Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і представники делегації Сенату Польщі на чолі з Малґожатою Кідавою-Блонською обговорили військову підтримку, санкції проти Росії та допомогу в постачанні енергетичного обладнання Україні – Укрінформ.

***

Кабінет міністрів

  • ухвалив постанову, що зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень;
  • ухвалив рішення про затвердження угоди між урядами України та Франції щодо гранту у сфері оборони та безпеки на суму 200 мільйонів євро;
  • затвердив постанову, що встановлює для українських виробників боєприпасів рівень прибутковості у розмірі до 25% від їхньої собівартості;
  • підтримав необхідну для реалізації закону про медичний канабіс постанову, якою внесено зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

– У Національному антикорупційному бюро заявили, що разом із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою досягли спільного бачення щодо організації подальшого об’єктивного та неупередженого розслідування фактів розголошення даних досудового розслідування – пресслужба НАБУ.

– За колишнього голову Державної фіскальної служби внесли заставу в понад 55 мільйонів гривень, на нього відтепер покладено низку процесуальних обов’язків – пресслужба Вищого антикорупційного суду.

– 22 травня Хмельницький міськрайонний суд задовольнив усі 50 клопотань про умовно-дострокове звільнення засуджених, які висловили бажання мобілізуватися до збройних сил України – пресслужба суду.

***

– Уряд України синхронізував із місією Міжнародного валютного фонду подальші спільні кроки з відновлення економічного зростання та проведення реформ – пресслужба Мінекономіки.

– Українські аграрії станом на 24 травня засіяли понад 12 млн гектарів ярих культур; у п'яти областях сівбу вже завершено повністю – Мінагрополітики.

– За січень – квітень 2024 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 554,7 млрд грн – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Рада ЄС сьогодні ухвалила так званий Шенгенський прикордонний кодекс, який регулює управління зовнішніми та внутрішніми кордонами, а також контроль за переміщенням осіб через зовнішні кордони Європейського Союзу – РЄ.

– Уряд Японії вирішив запровадити санкції проти дев'яти організацій, що базуються в Росії, а також двох кіпрських фірм, через які Москва закуповує зброю в Північної Кореї – Kyodo News.

– Саміт Північноатлантичного альянсу 24-26 червня 2025 року прийматиме нідерландське місто Гаага – Ганке Брюїнс Слот, міністерка закордонних справ Нідерландів.

– МЗС Румунії у п'ятницю заявило про оголошення персоною нон грата російського дипломата при посольстві РФ в Бухаресті – Romania Journal.

– Тимчасового повіреного у справах Росії в Естонії Ленара Салімулліна викликали в МЗС Естонії після того, як російські прикордонники вкрали понад 20 прикордонних буїв з акваторії річки Нарва – ERR. Європейський Союз назвав неприйнятними дії Росії, яка зняла естонські світлові буї, що позначали кордон між Естонією і РФ на річці Нарва, та звернувся до Кремля із вимогою припинити цю провокаційну діяльність, й негайно повернути світлові буї на їх законне місце.

– Варшава посилює захист аеропорту Ряшів-Ясьонка поблизу кордону з Україною, який є транспортним хабом для постачання західної військової допомоги Україні – МВС Польщі.

– Китай і Бразилія мають спільну позицію стосовно політичного врегулювання «кризи в Україні» та підтримують проведення мирної конференції, визнаної Україною і Росією, за рівноправної участі всіх сторін та з обговоренням усіх мирних планів – МЗС КНР.

– Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль негайно припинити військову операцію в місті Рафах у секторі Гази – CNN.

– Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над «переосмисленням» свого статусу в НАТО, щоб країна могла відмовитися від участі в діях Альянсу поза його межами – Bloomberg.

– Генштаб Ірану опублікував попередній звіт комісії з розслідування масштабів і причин аварії гелікоптера з президентом та главою МЗС на борту, не виявивши зовнішнього впливу на борт – TRT Haber.

ВОРОГ

– Путін готовий заморозити війну проти України, якщо домовленості про припинення вогню фіксуватимуть поточну лінію фронту – джерела Reuters.

– Путін заявив, що під час свого візиту до Білорусі має намір обговорити з Лукашенком питання безпеки, а також участі білоруської сторони в навчаннях з нестратегічною ядерною зброєю – росЗМІ.

– Літак колишнього президента України Януковича Dassault Falcon 900C (RA-09617) приземлився на летовищі білоруського міста Гомель – Телеграм-канал Беларускі Гаюн. Востаннє Янукович був у Білорусі у березні 2022 року.

– Росія відкликала свого посла у Вірменії до Москви для консультацій, не пояснивши причини рішення – росЗМІ.

– Арбітражний трибунал Міжнародної торгової палати (МТП) заборонив російському «Газпрому» передавати розгляд справи за позовом чеської енергетичної групи ČEZ у російські суди – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Крим Призначення Удар Укрінформ Війна з Росією ППО Сергій Череватий

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *