Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто шостий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто шостий 07.08.2024 20:30 Укрінформ Президент Зеленський продовжив воєнний стан і мобілізацію до 9 листопада. СБУ вперше в історії збила російський Мі-28 з FPV-дрона у повітрі

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження терміну дії воєнного стану в Україні, а також продовження строку проведення загальної мобілізації на 90 днів, до 9 листопада – Укрінформ.

– Сили оборони здійснили унікальну спецоперацію, знищивши російський вертоліт Мі-28 над Курською областю за допомогою FPV-дрона – Укрінформу повідомило джерело в правоохоронних органах.

– Підтверджено факт жорстокого вбивства росіянами українського військовополоненого з полку «Азов» Олександра Іщенка. Це вбивство є черговим ударом по міжнародному праву – Святослав Паламар, заступник командира 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» Нацгвардії .

ЦИТАТИ

Родеріх Кізеветтер, депутат Бундестагу, експерт у галузі оборонної політики: «Успіхи України в Курській області мають не тільки символічне значення, а й військово-стратегічний або принаймні оперативний ефект… Україна вживає цілеспрямованих дій проти так званих російських плацдармів, з яких досі Росія атакувала Україну»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Спецпризначенці підрозділу активних дій «Артан» та Морського центру ГУР Міноборони України 6 серпня 2024 року висадилися на Тендрівській косі у північній частині Чорного моря та знищили броньовану техніку окупантів, зокрема МТ-ЛБ, комплекс радіоелектронної боротьби РФ, а також зруйнували фортифікаційні укріплення загарбників – ГУР МОУ.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов у Київської школи економіки заявив:

– наступ росіян піде на спад за півтора-два місяц. Практика десятирічної війни показує, що наступальний потенціал «будь-яка сторона понад два місяці не витягує»;

– ворог не зможе повністю знищити нашу енергосистему, тотального блекауту і зупинки всієї країни не буде;

– Кремль буде змушений піти на масштабну мобілізацію у 2025 році, або зупинити війну;

– Росія підрахувала: якщо Україна мобілізуватиме всіх військовозобов'язаних віком від 18 років, то зможе вести війну до 2033 року;

– з військової точки зору відвоювати Крим набагато легше, ніж Донбас. Адже вибити ворога можна через дві ключові точки входу на півострів.

– На Харківському напрямку обстановка залишається складною. У Вовчанську ворог атакує позиції ЗСУ штурмовими групами 4-ї добровольчої штурмової бригади, здійснює перегрупування підрозділів – пресслужба ОТУ «Харків».

– Окупанти тиснуть на Лиманському та Сіверському напрямках, активно ворог застосовує безпілотники у бік Макіївки та Невського, а також ствольну і реактивну артилерію. Їхні цілі – Білогорівка, Макіївка, Невське, Серебрянський ліс – на сьогодні недосяжні. Атаки ворога відбиті – Луганська ОДА.

На фронті відбулося 54 бойових зіткнення – Генштаб.

  • Біля кордону з Сумщиною активізувалася ворожа авіація. Ворог вже скинув близько 30 керованих авіабомб. Бив, зокрема, по районах Біловодів, Кияниці, Журавки та інших сіл і селищ. Від обстрілів з території РФ продовжують потерпати прикордонні населені пункти на півночі України – Бачівськ, Товстодубове, Кучерівка, Нова Гута, Ромашкове і Покровка.
  • На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили штурмові дії у районах населених пунктів Пантелеймонівка, Воздвиженка, Новоолександрівка, Гродівка, Желанне, Новожеланне та Яснобродівка. Сили оборони стримують натиск та відбили вісім атак.
  • На Торецькому напрямку противник сім разів атакував у районах Торецька, Північного і Нью-Йорка. Ворог шість разів бомбардував Торецьк і двічі бив НАРами по Нью-Йорку і Курдюмівці. За повідомленням Вадима Філашкіна, начальника Донецької ОВА, на Донеччині російські загарбники в місто Торецьк не зайшли, всі ці атаки було відбито.
  • На Сіверському напрямку впродовж дня ворог чотири рази намагався просунутись у районах Верхньокам’янського та Переїзного. Наші воїни три штурми відбили.

– Кожен прикордонний загін може запроваджувати додаткові режимні обмеження щодо перебування в межах прикордонної смуги чи контрольованого прикордонного району і перевіряти у громадян документи – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

– Міноборони України кодифікувало і допустило до експлуатації у ЗСУ піхотний реактивний вогнемет, розроблений фахівцями однієї з установ сектору оборонно-промислового комплексу – Міноборони.

– В ОК «Захід» відреагували на фейк про начебто мобілізацію студента-першокурсника в потязі військовослужбовцями ТЦК, яку поширили закарпатські місцеві ЗМІ. В ОК «Захід» офіційно звернулися до журналістів видання «Голос Карпат» з вимогою спростувати інформацію про військовослужбовців ТЦК.

– У тимчасово окупованому Криму з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українська армія знищила близько 50 одиниць російського ППО – «Крим. Реалії».

– Потоплення субмарини «Ростов-на-Дону» збільшує ризики для флоту РФ у Криму – Міноборони Великої Британії.

***

– У ніч проти середи, 7 серпня, сили протиповітряної оборони знищили 30 ударних безпілотників типу Shahed, якими Росія атакувала Україну – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

– Київщина вночі зазнала атаки безпілотниками. Через уламки одна людина поранена, пошкоджено 22 приватних будинки. Сили ППО збили ворожі цілі, тривога тривала понад 8 годин – Руслан Кравченко, голова Київської ОВА.

– На Хмельниччині уламки збитих дронів пошкодили резервуари для зберігання та приміщення цеху одного з виробничих підприємств області – Сергій Тюрін, голова Хмельницької ОВА.

***

– Українські правоохоронці оголосили про підозру в сексуальному насильстві, вчиненому щодо мирних українців, 48 військовим РФ – Катерина Павліченко, заступниця міністра внутрішніх справ.

– Більш як 95% українських військовополонених зазнали тортур У РФ, і це є воєнним злочином – Даніель Белл, керівниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

– Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з вимогою негайно звільнити важкохворого кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва і закликав світову спільноту посилити тиск на Росію, зокрема санкційний, задля звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України – Телеграм Лубінця.

– Евакуацію населення з 28 населених пунктів Донецької області здійснюють 20 евакуаційних груп Нацполіції та ДСНС, за добу виїхали 372 сім’ї з 481 дитиною – МВС.

– На Сумщині оголосили про обов’язкову евакуацію з 23 населених пунктів у 5-ти прикордонних з Росією громадах Сумського району – Сумська ОВА.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської областей, 3 людей загинули, 30 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

– підписав закон, який декриміналізує дрібні крадіжки на суму до 3028 грн. Поріг для настання кримінальної відповідальності за крадіжки збільшився удесятеро;

– підписав закон щодо забезпечення військового поховального ритуалу під час почесного поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі;

– підписав закон щодо безперервного та безперешкодного здійснення прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури покладених на них функцій.

– підписав закон щодо поновлення у колишньому військовому званні під час дії воєнного стану.

– Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква та новопризначений посол Індії в Україні Раві Шанкар обговорили реалізацію Формули миру та підготовку до другого Глобального саміту – пресслужба ОП.

– Перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Республіки Індія в Україні Раві Шанкара – пресслужба МЗС.

– У 2024 році українські виробники забезпечують 70% вартості контрактів на постачання зброї для ЗСУ – Міноборони. Закупівлю зброї для ЗСУ здійснює Агенція оборонних закупівель, яка уклала понад 20 контрактів зі світовими виробниками озброєння з 10 країн.

– Міністерство оборони України спільно з компанією ActiveLex у рамках проєкту «Військове право» запускає новий продукт LEX. Військовий юрист, який надаватиме абсолютно всю інформацію щодо нормативно-правових актів України – Міноборони.

– Мінветеранів змінить підходи до підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб – Олександр Порхун, в.о. міністра у справах ветеранів України. Розпочалася робота зі створення окремої професії, яка наразі знаходиться в класифікаторі посад, і ії назва «фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

– У 88% справ українські суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи ТЦК щодо порушення правил військового обліку – пресслужба Опендатабот.

– Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України обрали новим головою Комісії Андрія Пасічника – Укрінформ.

– Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський

– прогнозує, що цьогоріч до Умані приїде вдвічі більше хасидів, ніж торік. Цього року, як і в попередні, планується приїзд в Умань ізраїльських поліцейських, які допомагатимуть колегам з України забезпечувати порядок та безпеку прочан.

– заявив, що запровадження Ізраїлем системи електронного повідомлення про в’їзд жодним чином не спрямоване проти України, ні про яке скасування безвізу не йдеться.

– 33-річний український борець греко-римського стилю Жан Беленюк став півфіналістом Олімпійських ігор 2024 у Парижі – Укрправда.

– Головний тренер збірної України з веслування Ігор Наєв повідомив, що Міжнародна федерація каное заборонила Анастасії Рибачок пливти у човні з надписом «I am Ukrainian» («Я – українка») – Українська правда.

– Одеський Апеляційний суд залишив без змін вирок колишньому очільнику Миколаївської окружної прокуратури Геннадію Герману, за яким чоловік отримав довічне ув’язнення за співпрацю з російською спецслужбою і держзраду – Укрінформ із посиланням на Суспільне.

– Громадянина Олександра Волкова, якому раніше інкримінували організацію викрадення, катування і вбивства Юрія Вербицького, викрадення та катування Ігоря Луценка, звільнили з-під варти – ГО «Адвокатська дорадча група».

– Бюро економічної безпеки на Полтавщині підозрює колишнього директора та головного спеціаліста оборонного департаменту у розтраті бюджетних коштів на понад 38 млн грн під час закупівлі дронів – пресслужба БЕБ.

***

– Понад 5 тисяч агрогосподарств з початку року отримали 27,34 млрд гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» – Мінагрополітики.

– Фонд держмайна перерахував до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії ще 79,5 млн грн з арештованих рахунків В’ячеслава Богуслаєва – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

– Транзит російського газу через українську газотранспортну систему проходить у штатному режимі – Оператор ГТС України.

– ПриватБанк виставляє на продаж понад 155 тисяч споживчих кредитів, наданих фізичним особам без забезпечення, які були визнані безнадійними та списані за рахунок сформованих резервів, на загальну суму 1,6 млрд грн – пресслужба ПриватБанку.

– Гранти від Seeds of Bravery у сумі 2 млн євро отримають 59 українських технологічних компаній – Мінцифри.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Уряд Нігеру прийняв рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною через «солідарність з урядом і народом Малі» та у зв’язку з нібито підтримкою Україною «терористичних угруповань» – Al-Arabiya.

– Кандидатка від демократів Камала Гарріс та її нещодавно оголошений претендент на посаду віцепрезидента США Тім Волз уперше виступили разом на передвиборчому мітингу у Філадельфії штату Пенсильванія – CNN.

– Кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії, сенатор Джей Ді Венс, який разом з Дональдом Трампом бере участь у президентських виборах, прокоментував питання війни в Україні, заявивши, що потрібно «принести мир в цей регіон світу» – Голос Америки.

– Міністр оборони США Ллойд Остін не вважає неминучим збройний конфлікт між Сполученими Штатами і Китаєм, зокрема через Тайвань – Укрінформ.

– Міністри закордонних справ і оборони США та Австралії закликали країни, які мають вплив на Росію, передусім Китай, натиснути на Москву та змусити її припинити війну проти України – Укрінформ.

– Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що переговори про припинення вогню на Близькому Сході досягли фінальної стадії – Euronews.

– США, Філіппіни, Австралія та Канада проведуть спільні морські навчання у виключній економічній зоні Південно-Східної Азії, починаючи з середи, 7 серпня, на тлі напруженості у відносинах із Китаєм – Bloomberg.

– США попередили Туреччину про наслідки, якщо країна не припинить експорт до Росії американського обладнання, яке можна використати у військових цілях – Financial Times.

– Вашингтон, Сеул і Токіо домовилися створити тристоронній механізм нагляду за дотриманням санкцій Ради Безпеки ООН проти КНДР, альтернативний групі експертів Організації, мандат якої закінчився навесні – Yonhap.

– Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї закликав ворогуючі країни Близького Сходу утриматися від помсти і заходів відплати, оскільки це призведе лише до нового витка насильства і нескінченного протистояння в регіоні – МЗС КНР.

До 16-тої річниці початку російсько-грузинської війни 2008 року:

– Високий представник ЄС Жозеп Боррель у заяві засудив окупацію Росією територій Грузії;

– У НАТО закликали Росію вивести війська з окупованих грузинських територій;

– В МЗС України зазначили, що російська агресія проти Грузії, а згодом України, є лише епізодом багаторічної імперської політики Москви, якій не місце у ХХІ столітті.

***

– Відразу після загибелі лідера політичного крила ХАМАС Ісмаїла Ханії 31 липня, Ізраїль зв'язався із посадовцями США та непублічно підтвердив, що відповідальний за атаку, внаслідок якої загинув Ханія – The Washington Post.

– Терористичне угруповання «ХАМАС» 6 серпня оголосило про призначення своїм політичним лідером Ях’ї Сінвара, який очолював військове крило групи – АР.

ВОРОГ

– Путін на засіданні зі своїм урядом 7 серпня прокоментував начебто обстріл Курської області зі сторони України, назвав це «провокацією» та заявив, що проведе зустріч з силовиками щодо подій у регіоні – росЗМІ.

– Росіяни взяли рекордну суму кредитів, активно зросло незабезпечене кредитування. За перші шість місяців 2024 року загальний обсяг виданих росіянам кредитів уперше досяг 37 трлн рублів (268 мільярдів доларів), збільшившись на 10% з початку року – росЗМІ.

– Басманний суд Москви заочно засудив до семи з половиною років ув'язнення журналіста Дмитра Колезєва. Його визнали винним у поширенні так званих «фейків про російську армію» – Радіо Свобода.

– Суд у російському Омську засудив до 16 років ув'язнення місцевого жителя за звинуваченням в організації та участі у терористичній спільноті, а також незаконному зберіганні боєприпасів, плануванні теракти на об'єктах ФСБ, МВС та Міноборони – Радіо Свобода.

– Гендиректора російського холдингу «Майстертел» Віталія Єзопова знайшли мертвим у його квартирі на заході Москви. Він заявляв про спроби рейдерського захоплення його бізнесу – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

БПЛА Ліквідація Мобілізація Воєнний стан Вертоліт Зеленський Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *