Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто п’ятий 06.08.2024 21:44 Укрінформ У районі аеродрому «Октябрське» детонують склади для зберігання боєприпасів. У бойових бригадах ЗСУ з’являться патронатні служби

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У всіх бойових бригадах ЗСУ з’являться патронатні служби – єдина система по роботі з військовослужбовцями, членами сімей загиблих, зниклих безвісти, полонених військовослужбовців – Укрінформ.

– Рада ЄС 6 серпня дала дозвіл на надання Україні траншу у розмірі близько 4,2 мільярда євро в межах програми Ukraine Facility – пресреліз Ради ЄС.

ЦИТАТИ

Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, голова Комітету з питань оборони Європарламенту: «Усі держави, а не лише Німеччина, мають зробити все від них залежне, щоб захистити Україну та дати їй можливість продовжувати захищатися… Сюди також входять підрозділи протиповітряної оборони і, хоче відомство канцлера це чути чи ні, крилата ракета Taurus».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У тимчасово окупованому Криму сталася пожежа та вибухи в районі аеродрому «Октябрське». Непрацююче летовище використовувалося окупантами як склади для зберігання боєприпасів – телеграм-канал «Крымский ветер».

– В операційній зоні Сил оборони півдня минулої доби ворог застосував 293 FPV-дрони, три ударних БПЛА типу «Ланцет», а також скинув з БПЛА різних модифікацій 437 осколкові боєприпаси, з них 21 – з отруйними речовинами, два – із запалювальними речовинами – оперативне командування «Південь».

– Бійці третьої штурмової бригади Збройних сил України відбили у російських окупантів позиції у Харківській області під прикриттям активної роботи своїх танків – телеграм-канал бригади.Третя штурмова бригада воює на стикові Куп’янського (Сватівського) і Лиманського (Кремінського) напрямків.

– Одним із завдань ворога є перерізання траси Покровськ-Костянтинівка чи взяття її під вогневий контроль. Ситуація на трасі перебуває під контролем українських бійців – Руслан Музичук, речник НГУ.

– Російські війська тривалий час намагаються форсувати мікрорайон Канал у місті Часів Яр на Донеччині.  Сили оборони, які виконують задачі в районі Часового Яру, роблять усе можливе для того, аби стримувати просування – Руслан Музичук, речник НГУ.

– Над територією Сумської області 6 серпня Сили протиповітряної оборони України знищили ворожу балістичну ракету, два безпілотні літальні апарати та один вертоліт – Сумська ОВА.

– Від початку доби 6 серпня на фронті відбулося 85 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

  • Під постійним бомбардуванням ворожої авіації перебуває Харківщина. З початку доби з боку російських міст Бєлгород та Шебекіно противник завдав два авіаудари із використанням трьох КАБів. Цілив у райони населених пунктів Вовчанськ та Глибоке. Також росіяни вдарили ракетою «Іскандер-М» по місту Харків.
  • На Покровському напрямку війська РФ здійснили штурмові дії у районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Желанне, Олександрівка, Калинове, Веселе, Іванівка, Калинівка, Скучне, Яснобродівка. Сили оборони стримують натиск військ РФ та відбили 14 атак.
  • На Торецькому напрямку окупанти збільшили кількість атак до 13 – наступали біля Нью-Йорка, Торецька та Північного. Крім того, загарбники завдали 20 авіаударів, скинувши 26 КАБів, по Клебан-Бику, Катеринівці та Торецьку.
  • На Сіверському напрямку впродовж дня відбулося 16 боєзіткнень. Ворог наступав поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Переїзного, Спірного та Івано-Дар’ївки.

– Помітною зміною ситуації на морі є відновлення російською стороною поромної переправи за рахунок одного з відремонтованих поромів. Основна присутність росіян у морі на сьогодні забезпечується за рахунок підводних човнів – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

– На початку цього літа Україна мала можливість знищити десятки літаків Су-34 на одній з авіабаз РФ, але через заборону США застосовувати далекобійну зброю по російській території шанс було втрачено – Forbes.

– На війні загинув колишній оператор телеканалу «Вітер» (CBN) Володимир Чернишов із Кропивницького. Вічна пам'ять Герою…

***

– Сили протиповітряної оборони в ніч на 6 липня знищили чотири російські ракети та 15 із 16 ударних дронів типу Shahed – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

– У Київській області в ніч на 6 серпня працювали Сили протиповітряної оборони, росіяни атакували ракетами та дронами. Уламками збитих цілей пошкоджені житловий та офісний будинок, дві АЗС, будинок лісника. Пожеж на місцях падіння уламків немає – Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА.

– У Києві внаслідок російської атаки в ніч на 6 серпня пошкоджена автостоянка у Деснянському районі. Загоряння внаслідок падіння не було – Віталій Кличко, Київський міський голова.

***

– Російські загарбники вдарили по центральній частині Харкова, зазнали руйнувань будівлі, поліклініка, пошкоджені фасади, вікна житлових будинків, незначних пошкоджень зазнало приміщення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Загинула одна людина, 12 постраждали – Володимир Зеленський, президент України.

– Ворог вранці обстріляв інфраструктурний об’єкт Покровського району Донеччини. Поранено шістьох цивільних осіб – поліція.

– Армія РФ протягом дня атакувала Херсонщину дронами, 11 людей отримали поранення – Офіс Генпрокурора.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької,  Запорізької, Сумської, Херсонської областей, 3 людей загинули, 10 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент України Зеленський

– провів засідання Ставки, під час якого головком Олександр Сирський доповідав про ситуацію на фронті по відеозв’язку. Серед ключових рішень Ставки – спрямування додаткового фінансування на ракетну програму

– підписав закон «Про внесення змін до статті 155 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо організації роботи судів»

– Посол США в Україні Бріджит Брінк прибула з першим візитом на Закарпаття, аби побачити результати українсько-американської співпраці у регіоні. Під час зустрічі з очільницею американської дипломатичної місії в Україні голова Закарпатської ОВА Віктор Микита обговорив безпекові питання області, проєкти регіонального розвитку, роботу підприємств в умовах війни, зокрема тих, де є інвестиції приватних інвесторів зі США – соцмережі Х дипломата.

– Міністр з питань оборонної промисловості та оборонних закупівель Великої Британії Марія Ігл відвідала Україну, зустрілася з представниками уряду, а також відвідала британські промислові підприємства в Україні – пресреліз британського уряду.

Кабінет Міністрів

  • розширив перелік сервісів, які можна буде отримати в усіх центрах надання адмінпослуг України
  • врегулював питання реєстрації та обліку транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України за спрощеною процедурою в умовах воєнного стану
  • виділив із резервного фонду держбюджету 500 млн грн Міністерству внутрішніх справ на зміцнення обороноздатності держави, зокрема на облаштування полігонів та стрільбищ;
  • ухвалив постанову, за якою для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень
  • вніс зміни, якими відкрив можливість представництвам іноземних компаній та організацій в Україні займатися будівництвом великих об'єктів

– МОЗ своїм наказом утворило раду з відновлення Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит, яка забезпечуватиме громадський контроль за дотриманням прозорості і доброчесності при виборі підрядника для виконання поточного ремонту та внутрішнього опорядження будівлі сучасного лікувально-діагностичного комплексу лікарні – МОЗ. Рада складатиметься з 15 осіб, а її склад буде затверджено у два етапи.

– З огляду на складну ситуацію на фронті та плани Росії щодо збільшення своїх військ говорити про можливість демобілізації в Україні проблематично – Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, під час  брифінгу.

– На Миколаївщині завдання з будівництва та облаштування інженерних фортифікаційних споруд виконано на 100% – Миколаївська ОВА.

– Для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна у найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для чого треба 12-13 млрд євро – Володимир Кудрицький,  голова правління НЕК «Укренерго».

– Міністерство освіти і науки України затвердило нові рекомендації щодо оцінювання учнів 5-9 класів відповідно до державного стандарту, ввело чотирирівневу систему оцінювання за 12-бальною шкалою та запровадило нову форму Свідоцтва досягнень учня – МОН.

– У середу, 7 серпня, відключення електроенергії в Україні не прогнозуються – Укренерго.

– Вища рада правосуддя звільнила суддю Касаційного адміністративного суду Всеволода Князєва та суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира за вчинення істотних дисциплінарних проступків – ВРП.

– У Полтавській міській раді 6 серпня проходять обшуки, пов’язані з оборонними закупівлями. У Полтавській міській раді 6 серпня проходять обшуки, пов’язані з оборонними закупівлями для військових, які проводили 2023 року – Марина Сєрова, речниця Полтавської міськради.

***

– Міжнародні резерви України на 1 серпня 2024 року становили 37,23 мільярда доларів США, таким чином за липень вони скоротилися на 1,8% – Нацбанк.

– За сім місяців 2024 року підприємства Групи Нафтогаз – АТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта» – видобули 8,6 млрд кубометрів товарного газу. Це більш як на 7% перевищує аналогічний показник торік – пресслужба Нафтогазу.

– Протягом липня бізнес та громадяни збільшили інвестиції в державні облігації майже на 16 млрд грн. Середньозважена дохідність облігацій, номінованих у гривні, у липні становила 15,08%, а облігацій, номінованих у доларах США, – 4,66%. Станом на 1 серпня в обігу перебувають ОВДП на понад 1,67 трлн грн – пресслужба Мінфіну.

– Податкові надходження від грального бізнесу становили 9,8 млрд грн за сім місяців 2024 року, що у 2,9 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року – Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з податків та фінансів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– У Держдепартаменті США прокоментували імовірність розширення дозволу для України завдавати ударів західною зброєю вглиб території РФ після отримання Києвом перших винищувачів F-16, заявивши, що це залежатиме від ситуації на полі бою – Метью Міллер, речник Держдепу.

– США назвали наступника Пріцкер на посаді спецпредставника з відновлення України. Річард Верма замінить Пенні Пріцкер на ключовій для України посаді в Державному департаменті США – Bloomberg.

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба детально розповів президенту Замбії про подальші кроки України щодо впровадження Формули миру на шляху до другого Саміту миру. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підписав з очільником МЗС Замбії Муламбо Хаїмбе меморандум про політичні консультації – МЗС.

– Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив на пам’ятній церемонії у Хіросімі, приуроченій 79-м роковинам атомного бомбардування міста, що ситуація з ядерним роззброєнням у світі стає все складнішою через розбіжності в підходах країн до скорочення ядерних озброєнь та погрози Росії застосувати ядерну зброю у війні проти України – NHK.

– Віцепрезидентка США Камала Гарріс заручилася голосами 99% делегатів Демократичної партії за підсумками віртуального голосування 1-5 серпня – The New York Times. Камала Гарріс обрала кандидатом у віцепрезиденти у свою команду губернатора штату Міннесота Тіма Волза.

– Верховний суд США відхилив клопотання штату Міссурі відкласти винесення вироку експрезиденту Дональду Трампу в Нью-Йорку за звинуваченням у кримінальному злочині, пов'язаному з виплатою грошей за мовчання порноакторці – Reuters.

– Мін’юст США через процедуру цивільної конфіскації у тривалому судовому процесі намагається конфіскувати понад 200 мільйонів американських доларів у колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка на користь України – Мері Батлер,  керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США. «Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації».

– Європейська комісія до 19 серпня очікує від Угорщини відповіді на низку запитань щодо можливої загрози безпеці ЄС через рішення Будапешта спростити умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі – Аніта Гіппер, представниця Єврокомісії.

– Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що перспектива членства країни в ЄС на сьогодні призупинена і повністю залежатиме від парламентських виборів 26 жовтня – SOVA.

– У Румунії на аеродромі комуністичних часів будують найбільшу авіабазу НАТО в Європі – всього за 100 км від українського кордону на Дунаї та за 400 км від окупованого Криму. Вона стане більшою, ніж база Рамштайн в Німеччині – The Times.

***

– Угруповання «Хезболла» у вівторок здійснило удар двома безпілотниками по північній частині Ізраїлю, внаслідок чого шестеро людей були госпіталізовані – Times of Israel.

– Щонайменше п'ятеро американських військовослужбовців зазнали поранень під час обстрілу військової бази в Іраку ракетами типу «Катюша» в понеділок – Reuters. Наразі незрозуміло, чи був цей напад пов'язаний із погрозами Ірану вжити заходів у відповідь за вбивство Ізраїлем лідера ХАМАСу минулого тижня.

– МЗС Південної Кореї у вівторок заборонило своїм громадянам поїздки у прикордонні регіони Ізраїлю та Лівану у зв'язку з загостренням ситуації на Близькому Сході – Yonhap.

ВОРОГ

– Путін попросив лідера Ірану аятолу Алі Гаменеї дати стриману відповідь на ймовірне вбивство Ізраїлем лідера ХАМАСу, порадивши уникати нападів на ізраїльських цивільних – Reuters.

– Російський військовий суд заарештував колишнього начальника Речового управління Міноборони Росії Володимира Демчика у справі про отримання хабаря у великому розмірі – «Настоящее время» з посиланням на Слідчий комітет РФ.

– На прохання Ірану РФ вже почала постачання йому передових радарів і засобів протиповітряної оборони – The New York Times.  5 серпня до Тегерана секретар російського Радбезу Сергій Шойгу, візит якого підкреслює тісний альянс між Іраном і Росією.

– Російське МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Молдови Олександра Кетрару, щоб висловити йому рішучий протест та заявити про оголошення persona non grata працівника молдовського Посольства в Москві – МЗС Росії.

– У Росії повідомили всім великим операторам зв'язку в країні про уповільнення швидкості відтворення відео на YouTube до 128 кілобіт на секунду і «можливість закриття» всіх сервісів Google – росЗМІ.

– У місті Стерлітамак у Башкортостані на заводі «Авангард», який належить державній корпорації «Ростех» і виробляє деталі для ракетних систем залпового вогню, стався вибух, троє людей загинуло. Причини події встановлюються – Радіо Свобода.

– У російському Дальнєрєченську (Приморський край) у ніч проти 6 серпня прорвало дамбу. Це вже четвертий такий випадок у РФ за останні два тижні. Рятувальники рекомендують місцевим жителям евакуюватися, вода прибуватиме ще протягом одного-двох днів – The Moscow Times.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Крим Дмитро Кулеба Замбія ЗСУ Вибухи у Калинівці Меморандум Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *