Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто дев’ятий 10.08.2024 20:04 Укрінформ Бійці ГУР знищили ще один російський катер в Криму та атакували одну з газових вишок у акваторії Чорного моря

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У ніч на 9 серпня поблизу населеного пункту Чорноморське у Криму воїни спецпідрозділу ГУР МОУ «Group 13» за допомогою ударного морського дрона MAGURA V5 знищили швидкісний катер проєкту КС 701 типу «Тунєц», який росіяни в Криму використовували для патрулювання акваторії та логістики. За допомогою цих морських дронів успішно уражено 18 російських суден, дев’ять з них – знищені. Пошкоджень також зазнали ще три плавзасоби загарбників. Їхній тип встановлюється – ГУР МО.

– Українські захисники атакували одну з газових вишок у акваторії Чорного моря. Там зафіксували пожежу – Дмитро Плетенчук, речник ВМС України. Ворог на вишці розмістив технічне розвідувальне обладнання та тримав до 40 осіб особового складу і використовував цю локацію для GPS-спуфінгу з метою зробити небезпечним цивільне судноплавство.

ЦИТАТИ

Жозеп Боррель, високий представник Євросоюзу: «Росія знову обстріляла українських цивільних, атакувавши торговий центр у Костянтинівці Донецької області. Ми підтримуємо відповідальність за цей та інші воєнні злочини Росії. Зараз Україна потребує більшої військової підтримки для захисту своїх міст, цивільного населення та інфраструктури».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Командувач Національної гвардії України Олександр Півненко відвідав підрозділи НГУ, які виконують бойові завдання на важливих напрямках і вручив там нагороди. Він ознайомився з оперативною обстановкою, особливостями дій на місцевості, а також із потребами, вирішення яких першочергово впливає на результативність роботи – пресслужба Нацгвардії.

– Українські військові застосували нову тактику використання дронів та засобів радіоелектронної боротьби, подібну до тієї, яку вони використали під час оборони Харківської області, завдяки чому перші дні наступу на Курську область стали для них успішними – Forbes.

– На фронті від початку доби відбулися 72 бойових зіткнення, найактивніше російські війська атакують на Покровському напрямку та б’ють з авіації по прикордонню Сумської області. Росіяни продовжують штурмувати Часів Яр та зазнають там втрат, а ЗСУ вже відбили одну з російських атак на Вовчанськ – Генштаб ЗСУ.

  • На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби загарбники здійснили вже 25 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій у районах восьми різних населених пунктів. Найбільше боєзіткнень сталися біля Гродівки і Желанного – вісім та сім відповідно. Території поблизу Олександрополя зазнали ударів НАР та КАБ.
  • На Курахівському напрямку завершились вісім ворожих атак у бік Карлівки, Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки.
  • На Лиманському напрямку за день російські окупанти здійснили дев’ять атак на позиції українців поблизу Невського і Макіївки.
  • На Куп’янському напрямку загарбники чотири рази безуспішно штурмували позиції підрозділів Сил оборони біля Стельмахівки і Берестового.

– На півдні України Сили протиповітряної оборони України знищили два розвідувальні безпілотні літальні апарати типу Supercam – Сили оборони півдня України.

– Воїни 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» Нацгвардії України випробували нову українську бронемашину Inguar-3 під час боїв у Серебрянському лісі в Луганській області – НГУ.

– У суботу, 10 серпня, російські окупанти втратили черговий гелікоптер. На території Курської області було збито вертоліт Ка-52 «Алігатор» прямим влучанням з переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger – ЗМІ.

***

– У Курській, Брянській та Бєлгородській областях Росії, що межують з Україною, запроваджений режим контртерористичної операції, який дозволяє оглядати громадян, прослуховувати їхні телефонні розмови, відключати інтернет та мобільний зв'язок, виселяти мешканців, входити до їхніх будинків та забирати автомобілі – Радіо Свобода.

– Західні союзники дали зелене світло наступу Збройних сил України на території Росії – Politico. Як зазначили виданню у МЗС ФРН: «Україна має право на самооборону, закріплене у міжнародному праві. Це не обмежується її власною територією».

– Опозиційний Форум вільної Росії (ФВР) привітав Україну із курським проривом, підкресливши, що це показує слабкості в путінському режимі та висловив надію на перемогу України у війні – сайт Форуму.

– Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) стежить за ситуацією щодо воєнних дій поблизу Курської АЕС в місті Курчатов (РФ), закликає дотримуватися імперативу щодо забезпечення «фізичної цілісності атомної електростанції» – сайт МАГАТЕ.

***

– У Костянтинівці Донецької області рятувальники завершили розбір завалів торгового центра, зруйнованого російським ракетним ударом. Загинули 14 осіб, поранень зазнали 44 людини. Із восьми невстановлених тіл криміналісти поліції ідентифікували п'ять: трьох жінок та двох дітей – дівчат 2012 та 2014 року народження. Залишилося ідентифікувати трьох осіб – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. Внаслідок удару загинув інспектор сектору кадрового забезпечення Краматорського районного управління поліції Максим Кислюк.

– Російські окупанти поцілили ракетою по інфраструктурному об'єкту в Краматорську. Будівлі об'єкта зазнали серйозних ушкоджень. Одна людина загинула, ще кілька людей отримали поранення – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

– Ворог вночі атакував Харківщину: двоє загиблих та троє поранених. Вдень окупанти обстріляли село Лісна Стінка на Харківщині, у результаті загинув 87-річний чоловік – Харківська ОВА.

– Вдень суботи, 10 серпня, російські загарбники обстріляли Миколаївщину з артилерії та атакували FPV-дронами. П'ятеро осіб зазнали поранень – Віталій Кім, очільник Миколаївської ОВА.

Херсонщина

  • У Херсоні та передмісті, у прилеглих районах російські військові протягом дня масовано атакували дронами мирних жителів, відомо про 11 постраждалих.
  • Вночі через російський обстріл сталася масштабна пожежа під Херсоном, вогонь спалахнув на відкритій території за межами міста. Все місто в диму. Ділянки, де вирує вогонь, можуть бути ще не розміновані – Херсонська ОВА.

– Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні заявила, що у липні цього року кількість загиблих і поранених серед цивільного населення в Україні є найбільшою від жовтня 2022 року – 219 цивільних осіб і 1018 отримали поранення – звіт організації.

– З 12 серпня на Донеччині почнуть діяти нові правила комендантської години – у деяких районах вона діятиме по 16 годин – Донецька ОВА.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Харківській, Херсонської областей, 16 людей загинули, 53 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 355 захисників України, 220 з них – посмертно – сайт глави держави.

– Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зустрівся із заступником радника з питань національної безпеки прем’єр-міністра Індії Паваном Капуром – ОП. Під час зустрічі Єрмак розповів Капуру про ситуацію на фронті та обстріли цивільної інфраструктури, зокрема про російську атаку на Костянтинівку, наголосив на важливості відновлення справедливого миру для України та участі Індії в цьому процесі.

– МОУ від початку 2024 року кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони 70 зразків боєприпасів для безпілотних літальних апаратів, зокрема 20 – у липні – сайт Міноборони.

– Застосунок «Армія+» вже має понад 40 тисяч користувачів, позитивні відгуки і конструктивну критику – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації .

– За останні два роки виробництво дронів в Україні зросло в 100 разів. 96% дронів, які наразі купуються, виробляються в Україні – Михайло Федоров, глава Мінцифри.

– МОЗ затвердило перших вісім учасників Ради з контролю здійснення відновлення зруйнованих будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» – МОЗ.

– НАЗК і АРМА посилили співпрацю із пошуку активів, прихованих за кордоном. Новий формат взаємодії між відомствами є важливим кроком у посиленні боротьби з корупцією та незаконним збагаченням в Україні – пресслужба НАЗК.

– МЗС України закликало Римську оперу скасувати заплановану програму за участю російської оперної співачки Анни Нетребко – МЗС України.

– Господарський суд Тернопільської області постановив стягнути з Росії на користь ТОВ «Торговий дім «АМТ» 281,7 млн грн як компенсацію за збитки, спричинені ракетними ударами РФ у 2023 році – Ліга.Новини.

– У Києві начальника речової служби однієї з військових частин підозрюють у спричиненні  ₴25 мільйонів збитків на закупівлі зимової форми – Нацполіція.

– У Київській області 10 серпня внаслідок вибуху боєприпасу загинув чоловік, дитину 2011 року народження госпіталізували з травмами – ДСНС.

***

– Міністерство фінансів у липні 2024 року забезпечило перерахування з державного бюджету 12,8 млрд грн трансфертів до місцевих бюджетів – Мінфін.

– Фонд держмайна (ФДМУ) протягом 5-9 серпня провів 9 успішних приватизаційних аукціонів на майже 113,5 млн грн (+ 22,7 млн грн ПДВ) – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

– З початку 2024 року 70 агровиробників отримали понад 291,1 млн грн за програмою «єРобота» на розвиток садівництва і тепличного господарства – Мінагро.

– За 7 місяців 2024 року організатори азартних ігор сплатили до бюджету 9,8 млрд грн податків – у 2,9 раза більше, ніж за аналогічний період 2023-го – Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

– У липні населення купило валюти на 2 355,8 млн доларів в еквіваленті, що на 1 024,4 млн доларів більше, ніж продало, що стало рекордним показником з початку поточного року – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– США ввечері 09.08 оголосили про надання чергового пакета військової допомоги Україні в обсязі 125 мільйонів доларів. Пакет включає: засоби ППО, багатофункціональні, протитанкові засоби, ракети для зенітних комплексів Stinger; боєприпаси для HIMARS; артилерійські снаряди 155 і 105 мм; радіолокаційні станції багатоцільового призначення; ракети з оптичним відстеженням та проводовим наведенням TOW тощо – Пентагон.

– Хорватія розглядає можливість надання Україні додаткового енергетичного обладнання. Таку домовленість було досягнуто під час зустрічі заступника міністра енергетики Романа Андарака з Надзвичайним і Повноважним Послом Хорватії в Україні Аніцеєм Джамичем – пресслужба Міненерго.

– Через ремонтні роботи з понеділка може бути ускладнений перетин кордону в пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська» – Західне регіональне управління Держприкордонслужби України. Попередньо роботи триватимуть до 12 вересня 2024 року.

– Віце-президент США Камала Гарріс обходить Дональда Трампа в трьох «штатах, що вагаються», які вважаються визначальними для перемоги на виборах президента країни – The New York Times. Харріс випереджає Трампа на чотири відсоткові пункти у Вісконсіні, Пенсільванії та Мічигані: у всіх трьох штатах голоси виборців розподілені однаково – 50% за Харріс, 46% за Трампа.

– Німецькі та шведські ВПС знову були підняті по тривозі через появу над Балтикою російського літака – соцмережі Х Люфтваффе.

– Катер берегової охорони США, який здійснював звичайне патрулювання навколо Алеутських островів Аляски, виявив російський корабель у міжнародних водах, але в межах виключної економічної зони США – АР.

***

– ЦАХАЛ завдав авіаудару в районі Сидона в Лівані і ліквідував старшого командира терористичної організації ХАМАС в Лівані Самера Махмуда аль-Хаджа – спільна заява ЦАХАЛу та Армії оборони Ізраїлю.

– Армія оборони Ізраїлю заявила у суботу про ліквідацію високопосадовця угруповання ХАМАС. Внаслідок авіаудару загинув Валіда Алсусі, який був членом військового крила ХАМАСу, а також керівником відділу у загальних силах безпеки угруповання на півдні Сектора Гази – Times of Israel.

– Ізраїльські військово-повітряні сили повідомили про здійснення авіаудару по командному центру ХАМАС, розташованому в будівлі школи в Газі. За непідтвердженими даними, внаслідок атаки загинули понад 100 осіб – Bild.

– На північному сході Сирії американські війська були атаковані дроном-камікадзе, за попередніми даними, ніхто не постраждав – Reuters.

ВОРОГ

– У Росії Темірлан Ескерханов, засуджений до 14 років позбавлення волі у справі про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова, підписав у колонії контракт із Міноборони РФ та був звільнений завдяки помилуванню. Наразі він воює в Україні – Радіо Свобода.

– Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що військові ввечері у п’ятницю знищили над територією Білорусі «повітряні цілі з України», і дав вказівки відправити реактивні системи «Полонез» і комплекси «Іскандер» на Гомельський і Мозирський тактичні напрямкі, які межують із Київською та Чернігівською областями – БЕЛТА.

– Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв у відповідь на публікацію німецького видання Bild про використання Україною німецьких танків під час атаки на Курську область погрожував російськими танками в Берліні – росЗМІ.

– Іран готує передачу РФ сотень балістичних ракет Fath-360. Їх називають аналогами HIMARS – Reuters

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Енергетика Хорватія Крим Ліквідація США допомога обладнання Війна з Росією катер Камала Гарріс

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *