Битва за Україну. День сімсот тридцять другий

Битва за Україну. День сімсот тридцять другий 25.02.2024 22:59 Укрінформ Україна має «потужний» план війни на 2024 рік

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У неділю, 25 лютого, у Києві проходить форум «Україна. Рік 2024». Формат заходу – панельні дискусії і пресконференція Президента України – Укрінформ.

Основне з форуму:

– Сьогодні Україна є єдиною країною, яка має унікальні знання про особливості ведення війни з російською армією, і наш досвід стане фундаментом створення нової світової архітектури безпеки – Рустем Умєров, міністр оборони. 

– Сили безпеки та оборони мають план на 2024 рік. Він потужний і дасть результат цього року – Рустем Умєров.

– Міністерство внутрішніх справ створило спеціальний центр, який займається застосуванням засобів радіоелектронної боротьби – Ігор Клименко, глава МВС.

– Половина постачань зброї не приходить в Україну вчасно, тому Україна втрачає людей і території – Рустем Умєров.

– Війна Росії проти України – це війна, де багато чого відбувається вперше, це взагалі перша війна дронів – Рустем Умєров.

– У 2023 році український ВПК втричі збільшив виробничі спроможності, цього року вони зростуть ушестеро, і половина продукції вже законтрактована на 2024 рік – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

– В оборонному секторі з’являється дедалі більше приватних компаній, які виробляють певні види боєприпасів та компонентів до них – Олександр Камишін.

– У 2024 році Україна має плани отримати доступ до доходів від заморожених російських активів. Загальна кількість заморожених активів РФ закордоном становить понад 300 млрд дол. – Денис Шмигаль, Премʼєр-міністр.

– Кабінет міністрів працює над призначенням очільників міністерств у справах ветеранів, культури та інформаційної політики, молоді та спорту, якими на цей час керують тимчасові виконувачі обов’язків – Денис Шмигаль.

– Створення в Україні Сил безпілотних систем дасть змогу асиметрично відповідати на будь-які дії ворога в повітрі, на землі та на морі – Вадим Сухаревський, заступник головнокомандувача ЗСУ.

– У 2024 році Україна досягне мети виробництва мільйона дронів на рік. 90% безпілотників, які зараз українські військові використовують на полі бою – українського виробництва. У майбутньому оператори дронів зможуть керувати ними далеко поза зонами бойових дій – Михайло Федоров, глава Мінцифри.

– Україна планує передивитися співпрацю з деякими країнами-союзниками – Руслан Стефанчук, спікер українського парламенту. Він також пообіцяв «новий приклад спікерської співпраці на рівні того, як потрібно просувати інтереси України в Конгресі США».

– У російських окупантів немає ракет іранського виробництва. Щодо північнокорейських ракет – кілька було використано, але це не масштабно – Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони. 

– Головною метою російської операції “Майдан-3” є посіяти думки про нелегітимність української влади всередині країни, однак ця операція провалюється – Кирило Буданов.

– Якщо армія Росії втратить ще один літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, то їм доведеться припинити цілодобове чергування цих літаків в повітрі – Кирило Буданов.

– Обсяг експорту з України в січні досяг 12 млн тонн, а за 21 день лютого, досяг показника 8,5 млн тонн. Значне зростання досягнуто завдяки роботі морського коридору для постачання товарів і продукції. Україна сподівається перевершити довоєнні показники щодо експорту продукції – Юлія Свириденко, перший віце-прем'єр.

– Уряд України запропонував польській стороні план із п’яти пунктів для врегулювання ситуації, яка склалася на спільному кордоні через протест польських фермерів, і працюватиме над його реалізацією на щоденній основі – Денис Шмигаль.

– Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає недоцільним існування обмежень на поставки Україні боєприпасів великої дальності, у той час як партнери не в змозі поставити обіцяні артилерійські снаряди.

– Україна запросить на перший Глобальний саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

– Українські суди за час повномасштабної війни ухвалили 80 вироків щодо російських воєнних злочинців. на сьогодні розслідується понад 122 тисячі воєнних злочинів – Андрій Костін, генпрокурор.

– Цьогоріч Україна поведе парламентський саміт Кримської платформи у Латвії – Руслан Стефанчук, Голова ВРУ.

– Потрібно створити міжнародну коаліцію щодо повернення українців, які є цивільними заручниками. Українські діти є ресурсом для росіян, вони їх записують у військові організації і роблять з них солдатів – Дмитро Лубінець, український омбудсмен.

– Понад 260 тисяч українців на сьогодні скористалися послугами реабілітації – Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя.

– За минулий рік співробітники Служби безпеки України виявили 47 російських агентурних мереж. З початку війни затримано понад 2 тисячі держрадників і понад 5 тисяч колаборантів – Василь Малюк, голова СБУ.

– Т.в.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що ветеранська політика в Україні потребує кардинальних змін. Буде запроваджено єдиний стандарт надання ветеранам послуг за принципом «єдиного вікна» в Центрах надання адміністративних послуг.

– Будівництво ділянки європейської колії Мостиська-Скнилів від державного кордону з Польщею до Львова стартує поточного року – Олександр Кубраков,  міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

– Україна подає заявки до Європейських та Американських безпекових регуляторів для підтвердження плану щодо відкриття повітряного простору – Олександр Кубраков.

– Росія використовує наративи про втому від України та тему виборів, щоб посіяти внутрішні конфлікти і розʼєднати Україну із союзниками – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

***

Пресконференція Зеленського в рамках форуму «Україна. Рік 2024». Головні тези:

– перший Глобальний саміт відбудеться уже весною, а другий буде проведено на іншому континенті;

– Україні необхідна далекобійні ракети ATACMS й Росія розуміє, «що ми будемо з цим робити». Президент наголосив, що позитивно оцінює нещодавню відповідь партнерів щодо цієї зброї;

– за час повномасштабної війни загинули 31 000 українських військових;

– Україна розраховує на підтримку Конгресом законопроєкту про допомогу, це – питання не фінансове, а про зброю;

– Україна націлена на те, щоб вирішити питання розблокування польського кордону, але якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес;

– Президент не вбачає жодних ризиків для міжнародної безпеки у запрошенні України до НАТО, яке сьогодні залежить від позиції США та Німеччини;

– Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту Макрона в Україну;-

– Президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган може посприяти відновленню судноплавства із портів у Миколаївській області. Зустріч з Ердоганом найближчим часом не планується;

– Україна має стратегію воєнних дій на поточний рік, і сценаріїв буде декілька на тлі можливості витоку інформації;

– питання вільного судноплавства у Чорному морі може бути вирішене;

– спроби вести діалог із росіянами не мають сенсу, адже ті мовчать навіть після смерті Навального;

– для України важливо, щоб до Української формули миру та Глобального мирного саміту долучилися країни Глобального Півдня;

– європейські суспільства розуміють небезпечність Росії, але не готові битися.

***

Брифінг голів МЗС Німеччини та України Анналени Бербок і Дмитра Кулеби. Основне:

– Про мир в країні можна говорити тільки після того, як українські Сили оборони переможуть Росію на полі бою – Дмитро Кулеба.

– Криза із вивезенням зерна на українсько-польському кордоні викликана трьома факторами: економічні проблеми в самій Європі; використання цих проблем російською розвідкою та пропагандою для спрямування гніву на Україну; провокації, які загострюють ситуацію – Дмитро Кулеба.

– Після вступу в НАТО Україна стане серйозним посиленням Альянсу, адже спроможна захищати Євроатлантичний простір від Росії – Дмитро Кулеба.

– Німеччина збільшує гуманітарну допомогу Україні на 100 мільйонів євро – до 1 мільярда – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

ЦИТАТА

Борис Джонсон, експрем’єр Британії: «Так, він (Путін, – ред.) може напасти. Я вважаю, що цього не можна виключати. Тому він не повинен мати успіху. Він повинен зазнати поразки».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров відвідали передові командні пункти військових частин у районі ведення бойових дій – Фейсбук Сирського. Вручили державні і відомчі нагороди, відзнаки головнокомандувача воїнам, які несуть службу на різних напрямках, за мужність та героїзм, виявлені в боях.

– Сили ППО вночі знищили 16 з 18 «Шахедів» – Повітряні сили.

– Вночі армія Російської Федерації на півдні вчинила одну ракетну та дві хвилі дронових атак. Сили оборони знищили дві протирадіолокаційні ракети Х-31П та шість безпілотників типу Shahed-131/136 – Сили оборони півдня.

– За два роки великої війни Повітряні сили Збройних сил України здійснили понад 18800 вильотів, із них 7800 – на вогневе ураження, 8900 – на авіаційне винищувальне прикриття – Микола Олещук, командувач ПС ЗСУ.

– На Авдіївському напрямку підрозділи Сил оборони України відійшли на західну околицю населеного пункту Ласточкине, де зайняли підготовлені оборонні позиції – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

– Російські окупаційні війська не наступали в районі Куп'янська, поблизу Новомихайлівки під Мар'їнкою загарбники 39 разів намагалися прорвати оборону українських військових – Генштаб ЗСУ.

– На Таврійському напрямку Сили оборони за добу знищили або нейтралізували 212 дронів загарбників, ліквідували 284 особи, 22 одиниці озброєння та військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

– РФ через дефіцит озброєння перекинула частину танків з окупованої Євпаторії на Запорізький напрямок – «АТЕШ».

***

– Російські окупанти в ніч на 25 лютого завдали удару по Хмельницькій області. Був пошкоджений об'єкт інфраструктури. Інформація щодо постраждалих чи пошкодження житлового фонду не надходила – Хмельницька ОВА.

– У ніч на 25 лютого росіяни вдарили ракетами та зруйнували залізничний вокзал у місті Костянтинівка Донецької області, а також адмінбудівлі, приватні та багатоквартирні будинки. Поранено людину – поліція Донецької області.

– Внаслідок російського удару по фермі в селі Малашівка Запорізької області загинула одна людина, ще троє отримали поранення – Запорізька ОВА.

– Відсьогодні на тимчасово окупованих територіях Запорізької області розпочинається «дострокове голосування» у «виборах» президента РФ, незаконно організованих окупантами – Запорізька ОВА.

– НЕК «Укренерго» відновило надійність живлення ЗАЕС – НЕК «Укренерго».

– Від початку повномасштабного вторгнення Росії співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій врятували життя близько 4,9 тис. людей – МВС.

– В Україні внаслідок війни пошкоджень зазнала кожна сьома школа, 400 закладів освіти зруйновані повністю – Євген Кудрявець, заступник міністра освіти та науки.

– Із початку повномасштабної війни росіяни обстріляли українську територію 110 тисяч разів, і це були переважно об'єкти цивільної інфраструктури – Ігор Клименко, міністр МВС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міністр оборони Рустем Умєров та Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провели зустріч із міністром оборони Швеції Полом Йонсоном, у ході якої обговорили військову співпрацю між країнами – Міноборони.

– Лише запрошення України до членства в НАТО дасть Європі та світу реальні шанси відновити безпеку, яка сьогодні під загрозою через агресивну політику Росії, переконаний керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак – офіційне інтернет-представництво Президента.

– Конкурсна комісія обирає голову НАЗК – НАЗК.

– Підрозділи Державної міграційної служби України з початку повномасштабного вторгнення Росії оформили понад 2,6 млн ID-карток та понад 5,7 млн закордонних паспортів – МВС.

– Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії державні видатки України фактично подвоїлися, збільшившись у 2,5 раза порівняно з довоєнними показниками – Роксолана Підласа, голова Комітету з питань бюджету.

– Велику хакерську атаку на сайти у РФ зафіксовано 25 лютого 2024 року. У результаті роботи групи хакерів «UA25» було вивантажено 5 терабайт особистої і корпоративної конфіденційної інформації – СтратКом ЗСУ.

– Майже 41 тисяча пацієнтів отримали у минулому році безоплатне лікування інфаркту за Програмою медичних гарантій – Національна служба здоровʼя.

– У Києві 25 лютого у Київській консерваторії пройшла церемонія прощання з дисидентом, політв’язнем, народним депутатом І, II та IV скликань українського парламенту Степаном Хмарою – Укрінформ.

***

– За тиждень з 19.02 до 23.02 2024 року Нацбанк продав 648,8 мільйона доларів, що є найвищим показником з початку 2024 року, а купив – 0,97 млн дол. – НБУ.

– Україна 2023 року зменшила виручку від експорту м’яса та субпродуктів на 4% – до 892 млн дол. США, однак зберегла позиції на міжнародному ринку за рахунок курятини – торік обсяги експорту м’яса птиці збільшились на 3% – до 425 тис. т  – «Інститут аграрної економіки».

– У 2023 році Україна експортувала готових харчових продуктів на 3,27 млрд дол. США, що на 31% більше, як порівняти з 2022 роком – Держстат.

– На Київщині в рамках урядової програми «єВідновлення» вже ухвалено 50 позитивних рішень щодо компенсацій на відбудову приватного житла на загальну суму понад 168 млн грн – пресслужба КОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Лідери Великої сімки (G7) у роковини початку повномасштабного вторгнення Росії

  • підтвердили свою непохитну підтримку України – заява G7 за підсумками онлайн-саміту 24 лютого.
  • оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи Росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни РФ проти України – сайт Євроради.

– У Литві кампанія зі збору коштів «Radarom!» зібрала 8,288 мільйона євро на закупівлю обладнання литовського виробництва для українських військових – LRT.

– Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін та CEO Helsing GmbH Гундберт Шерф підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у сфері безпеки й оборони – Мінстратегпром. Helsing – німецька компанія, яка розробляє програмне забезпечення та інтегрує штучний інтелект в оборонні технології.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що країни Заходу повинні сміливіше діяти в питанні конфіскації російських активів, які вони заморозили після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році – Reuters.

– Проєкти, реалізовані Агентством США з міжнародного розвитку (US AID) в Україні, перебувають під загрозою через затримку у схваленні Конгресом додаткового фінансування для України – Саманта Пауер, адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку.

– Нідерландські компанії готові вкладатися до закінчення війни в проєкти відбудови, які будуть поліпшувати життя звичайних українців. Все, що треба іноземцям – це страхування. Вони не планують чекати завершення війни – Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки.

– Заходи на підтримку України в світі у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії

  • Більше тисячі людей із різних штатів Америки зібралися у Вашингтоні із синьо-жовтими прапорами й плакатами та закликали владу США продовжити критично важливу підтримку України – Укрінформ.
  • Сотні демонстрантів провели у Будапешті акцію, присвячену повномасштабному вторгненню РФ в Україну, пройшовши, зокрема, маршем до посольства Росії – угорське видання Telex.
  • Вулицями Лондона пройшов багатотисячний марш на знак підтримки та солідарності з Україною, яка продовжує героїчно боротися проти агресії держави-терориста – Посольство України у Великій Британії.
  • У Тбілісі відбувся мітинг «Вірю в Україну» – Посольство України в Грузії.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • Російські спецслужби і пропагандисти використовують ситуацію із блокуванням польсько-українського кордону для нарощення антиукраїнської кампанії в Європейському Союзі, зокрема в Польщі – Андрій Юсов, представник ГУР МО.
  • 25 лютого польські фермери відновили блокаду шести пунктів пропуску з Україною після паузи 24 лютого, у чергах перебувають майже 2400 вантажівок – Андрій Демченко, Держприкордонслужби.
  • На польській залізничній станції «Котомеж» в ніч на 25 лютого з восьми напіввагонів була розсипана українська агропродукція – пошкоджень зазнали 160 тонн зерна – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

***

– Експрезидент США Дональд Трамп здобув у суботу перемогу на президентських праймеріз Республіканської партії в Південній Кароліні й очевидно, буде висунутий кандидатом від партії на виборах 2024 року – NBC News.

– Уряд Японії планує запровадити додаткові санкції проти російських осіб та організацій через розв'язану Москвою війну в Україні – Фуміо Кішіда, прем'єр-міністр Японії.

– Лідер ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс, чия партія перемогла на дострокових парламентських виборах у Нідерландах, заявив про підтримку України – соцмережа Х Герта Вілдерса.

– У ГУР МО заявили, що інформація про те, що невизнана Придністровська республіка 28 лютого проситиметься до складу Російської Федерації, не відповідає дійсності – ГУР МО.

– США, Британія та їхні союзники завдали нових ударів по об'єктах єменських хуситів – Пентагон.

ВОРОГ

– На різних за тематикою акціях протесту 24 лютого в різних містах Росії затримали 49 людей – Телеграм-канал «ОВД-Инфо».

– У Білорусі в неділю без участі міжнародних спостерігачів проходить голосування з обрання депутатів до парламенту та місцевих рад, яке білоруська опозиція закликала бойкотувати – «Європейська правда».

– Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що піде на вибори глави держави 2025 року, а «ліміт революцій» у Білорусі вичерпано – Белта.

– Росія поки що генерує нові сили приблизно зі швидкістю, еквівалентною поточним своїм втратам – ISW.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Форум Литва Польща Гроші Хакери Блокування Аграрії Зеленський Війна з Росією Пресконференція

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *