Битва за Україну. День сімсот сімдесят сьомий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят сьомий 10.04.2024 19:55 Укрінформ У тимчасово окупованому Криму знищений російський корабельний багатофункціональний вертоліт Ка-27. Рада почала розгляд законопроєкту про мобілізацію у другому читанні

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Державний департамент США надав дозвіл на екстрений продаж Україні військової продукції на суму $138 мільйонів для забезпечення критично важливого ремонту зенитно-ракетних систем HAWK, які стоять на озброєнні в Україні – Укрінформ.

– Уряд Швейцарії 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. Саміт миру пройде на курорті Бюргеншток в кантоні Нідвальден, поблизу міста Люцерн. Метою конференції є створення умов, сприятливих для досягнення тривалого миру в Україні, а також «конкретної дорожньої карти для участі Росії в мирному процесі». Швейцарська влада ще не оприлюднила повний список учасників, але російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі в перемовинах у Швейцарії – Reuters.

– Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку – Укрінформ. Раніше Рада ухвалила рішення запросити Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича та командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля для виступу в залі парламенту.

ЦИТАТА

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Я говорив з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою кілька днів тому, і він терміново просив про надання семи батарей Patriot, щоб захистити свою країну. Не може бути переконливим (аргумент), що ми не можемо їх надати, враховуючи, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot. І ми неспроможні надати сім, яких вони відчайдушно просять».

Мірча Джоане, заступник генерального секретаря НАТО: «Росії не можна довіряти. Навіть якщо вона заговорить про мир, вона не матиме на увазі мир, а лише перемир'я, щоб переозброїтися і врешті-решт повернутися. Тому для нас дуже важливо переконатися, що Україна наближається до НАТО, наближається до ЄС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У тимчасово окупованому Криму знищений російський корабельний багатофункціональний вертоліт Ка-27, він  впав у Чорне море після вибуху на борту – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

– В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили п’ять штурмів російських загарбників на Оріхівському напрямку та один – на лівобережжі Дніпра – Сили оборони Півдня.

– У зоні відповідальності 65 ОМБр, яка обороняє населений пункт Роботине, справді відбуваються регулярні сутички із ДРГ противника, які заходять у село і намагаються там закріпитися. Але успіху окупанти не мають. Наразі цей населений пункт утримують бійці Сил оборони України – Сили оборони Півдня.

– Усі свої активи Чорноморський флот Росії зосередив переважно в Новоросійську. В Криму лишаються ті кораблі, які на  ремонті, або які нема де ставити в Новоросійську – Дмитро Плетенчук.

– Сили оборони України від початку повномасштабного вторгнення знищили понад 9000 російських БпЛА – Міноборони.

– Вночі 10 квітня Сили оборони України знищили 14 із 17 ворожих ударних дронів типу Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

***

– Унаслідок обстрілу Липців Харківського району загинули троє людей, ще 4 отримали поранення, під завалами можуть бути люди – ОВА.

– Російські війська повторно атакували транспортно-логістичну інфраструктуру Одеської області. Інформація про постраждалих не надходила – Сили оборони Півдня України.

– У Харківській області та на Криворіжжі 10 квітня діють обмеження енергопостачання промисловості, у Миколаївській та Херсонській областях станом на 11:30 – аварійні відключення – НЕК «Укренерго».

– Внаслідок влучання ворожих БпЛА типу Shahed – 131/136 пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури у Миколаївському районі. Введенні аварійні відключення, ведуться роботи з відновлення – ОВА.

– Російські війська здійснили атаку на об'єкти критичної та транспортно-логістичної інфраструктури Одеси, постраждали двоє людей, пошкоджено енергетичний об'єкт – ОВА.

– Міноборони Росії підтвердило утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка, викраденого російськими військовими із села Козаровичі Київської області навесні 2022 року – ЗМІ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський зустрівся з новопризначеним міністром національної оборони Литви Лаурінасом Кащюнасом і обговорив з ним подальшу підтримку України – сайт глави держави.

Інтерв’ю Президента Зеленського іноземним ЗМІ

  • Олаф Шольц відмовляється передати Україні далекобійні ракети Taurus, у побоюванні залишити власну країну без надійного захисту перед погрозами Путіна застосувати ядерну зброю;
  • назвав «примітивною» ідею колишнього глави Білого дому і кандидата у президенти США Дональда Трампа щодо припинення загарбницької війни, яку веде РФ в Україні.

Верховна Рада

  • ухвалила у першому читанні проєкт закону про мобілізацію засуджених. Документ пропонує надавати можливість служити тим, хто увʼязнений за нетяжкими статтями;
  • підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації;
  • схвалила законопроєкт №0242 про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

– Президент Зеленський привітав мусульман України і світу зі святом Ораза-байрам (Ід аль-Фітр) та побажав спокою й безпеки для всіх народів – сайт президента. Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітали мусульман зі святом Ораза-Байрам.

– В Одесі проходять заходи до 80-річчя визволення від нацистів у Другій світовій війні – одесити та представники влади поклали квіти до пам’ятника Невідомому матросу та біля стели на площі Десятого квітня – Укрінформ.

– Міністерство оборони спільно з Генеральним штабом Збройних сил України запускають онлайн-платформу «Військовий асистент», яка спростить подання рапортів, заяв та інших офіційних документів військовослужбовцями – МОУ.

– У Рівненській області за участі першої леді Олени Зеленської відбувся 19-й регіональний форум з питань упровадження реформи шкільного харчування – Укрінформ.

– У Дніпрі вперше відбувається Фестиваль актуального українського мистецтва ДніпроАртСтейдж, в якому беруть участь близько сотні представників творчих професій – пресслужба Дніпровської міської ради.

– Служба безпеки України завадила втечі за кордон колишнього народного депутата від забороненої Партії регіонів, який сприяв збройній агресії РФ – СБУ. За даними джерел Укрінформу, йдеться про Владислава Лук'янова.

***

– Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Ощадбанку ліміт портфельного механізму розподілу ризиків на 50 млн євро. Це дасть можливість додатково згенерувати 200 млн євро нового фінансування для приватного сектора України в умовах війни – пресслужба Ощадбанку.

– Із початку 2024 року завдяки співпраці з міжнародними партнерами зовнішнє фінансування сягнуло 10,2 млрд доларів США – Мінфін.

– Загальний валовий дохід ДП «Ліси України» у 2023 році перевищив 23 млрд грн; підприємство сплатило понад 9 млрд грн податків – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Європейський Союз готує 14-й пакет санкцій проти Росії, який має бути ухвалений навесні – Валдіс Домбровскіс, віцепрезидент Єврокомісії.

– Вашингтон попередив, що вважатиме Пекін відповідальним, якщо Москва досягне успіхів в Україні на тлі поглиблення співпраці РФ та Китаю – Курт Кемпбелл, заступник держсекретаря США.

– Вісім країн Північної Європи і Балтії зберуть групу експертів, які допоможуть Україні на переговорному етапі процесу в ступу в ЄС – Тобіас Білльстрьом, глава МЗС Швеції. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував главам МЗС Північнобалтійської вісімки за ініціативу зі створення Консультативної групи високого рівня для делегації України на переговорах про вступ до ЄС.

– Україна та Британія уклали нову угоду про оборонно-промислову співпрацю. Ця домовленість відкриває шлях до надання «ще більшої підтримки» з британської сторони та сприятиме залученню найпрогресивніших британських технологій для оборони України – МОУ.

– Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проведе у четвер з ініціативи України позачергове засідання для розгляду ситуації з безпекою окупованої Росією Запорізької атомної електростанції – Укрінформ.

– Під час слухань у Комітеті з питань Збройних сил Сенату американського Конгресу міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що важливість та невідкладність допомоги України з боку Сполучених Штатів зросла до надзвичайного рівня, що вимагає негайного ухвалення пакета із допомогою українській стороні – Укрінформ.

– Федеральна рада Швейцарії у середу схвалила декларацію про приєднання нейтральної країни до ініційованої європейськими державами спільної системи протиповітряної та протиракетної оборони «Небесний щит» (ESSI) – пресреліз на сайті ради.

– Велика Британія направила до Румунії групу з шести винищувачів Typhoon. Королівські ВПС у рамках ротації братимуть участь у місії НАТО з патрулювання повітряного простору Румунії поблизу чорноморського узбережжя – сайт ВПС Британії.

– Сполучені Штати не можуть підтвердити фактів прямої військової підтримки Росії з боку Китаю, однак занепокоєні зусиллями Пекіна, які сприяють посиленню оборонно-промислової бази РФ – Білий дім.

– Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску «Рава-Руська», «Ягодин» та «Угринів», у чергах – 450 вантажівок – ДПСУ.

– Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван категорично спростував та назвав «нонсенсом» заяви російської сторони про те, що компанія Burisma, зареєстрована в Україні, нібито фінансувала терористичні акти проти РФ – Укрінформ.

ВОРОГ

– Суд ЄС оприлюднив сьогодні рішення, за яким два російських бізнесмени Петро Авен та Михайло Фрідман виключаються із переліку осіб, на яких поширюються санкції ЄС – сайт судової установи.

– Росіяни хочуть звинуватити в організації нещодавнього теракту в Crocus City Hall у Підмосков'ї голову СБУ Василя Малюка – Укрінформу повідомило поінформоване джерело з посиланням на дані спецслужб.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Пекіні, заявив, що Китай підтримує обраний російським народом власний шлях розвитку і назвав китайсько-російські відносини «прикладом гармонійного співіснування великих країн» – МЗС КНР.

У 2024 році влада РФ хоче залучити до свого війська близько 400 тисяч військовослужбовців за контрактом, щоб компенсувати значні втрати у війні проти України – британська розвідка.

Федеральна служба виконання покарань заявила, що причиною смерті у СІЗО волонтера Олександра Демиденка, який допомагав українським біженцям, стало самогубство – Радіо Свобода. Олександр Демиденко помер у СІЗО у Бєлгороді 5 квітня. Адвокат Демиденка повідомив про це родині через 3 дні. ЗМІ поширюють передані сином загиблого фото Олександра Демиденка зі слідами численних побоїв.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

ЄБРР Ліквідація Литва Мобілізація Мусульмани Ощадбанк Свято Візит Законопроєкт Верховна Рада Вертоліт фінансування Зеленський Війна з Росією Міністр

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *