Битва за Україну. День сімсот сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят дев’ятий 12.04.2024 20:20 Укрінформ Українські дрони атакували Новошахтинський НПЗ у Ростовській області (РФ) та адміністративну будівлю "Газпома" у Бєлгороді. Уряд ухвалив рішення про додаткові ₴ 70 тисяч для військових на передовій

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Україна та Болгарія проведуть 15 квітня у Софії Другу Чорноморську безпекову конференцію Міжнародної Кримської платформи. Участь у конференції візьмуть делегації від 42 держав і 8 міжнародних організацій – МЗС.

Рада ЄС сьогодні

–  ухвалила правовий акт, який встановлює для всіх країн ЄС єдині правила із повернення та конфіскації активів, які були набуті злочинним шляхом

–  остаточно ухвалила європейські правові норми, які передбачають кримінальну відповідальність та систему покарання за порушення санкцій, що були запроваджені Євросоюзом.

***

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України у Чернівцях

У заході узяли участь члени уряду та начальники обласних військових адміністрацій, дипломатичні представники держав-сусідок і партнерів України, президент Світового конгресу українців Павло Ґрод. Загалом були присутні 160 членів Конгресу, зокрема 78 очільників міст, сіл і селищ. Іще понад 1500 учасників приєдналися онлайн – Укрінформ.

Президент України Володимир Зеленський узяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад у Чернівцях і закликав уже зараз готуватися до наступного опалювального сезону – сайт Президента.

Президент Зеленський у Чернівцях зустрівся з представниками Світового конгресу українців (СКУ) – глава держави повідомив у Телеграмі.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в онлайн-режимі поінформував про нещодавні рішення парламенту, зокрема, щодо мобілізації, а також щодо ухвалення в першому читанні законопроєкту про Бюро економічної безпеки – Укрінформ.

В державі вистачає інструментів, аби пришвидшити відновлення економіки, в бюджеті закладено понад 40 мільярдів гривень, аби стимулювати цей напрямок – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Для забезпечення належного соціального захисту ветеранів війни потрібно створити профспілки по кожному окремому роду військ, які б враховували і відстоювали конкретні потреби військовослужбовців – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

Львів активно працює над розв'язанням питання доступності для людей з інвалідністю та інтегруванням ветеранів у цивільне життя – Андрій Садовий, міський голова Львова

ЦИТАТА

Андрій Єрмак, глава ОП: «Ворог б‘є по українських ТЕС ракетами, в яких є компоненти країн Заходу та Азії».

Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр Великої Британії: «Успіх РФ в Україні був би більшою поразкою для Сполучених Штатів, ніж свого часу у В'єтнамі, адже після 75 років успіху НАТО вперше зазнало б поразки в європейській війні».

Герман Галущенко, міністр енергетики України: «Росіяни завдають масштабних атак на енергосистему. (…) Їх вплив дуже суттєвий. Але ключове: енергосистема працює стабільно. Тобто на сьогодні досягти тотального блекауту ворог не зміг».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У ніч проти п’ятниці Новошахтинський НПЗ у Ростовській області (РФ) атакували чотири безпілотники – ЗМІ. У російському Бєлгороді безпілотник врізався в адміністративну будівлю "Газпома", унаслідок чого постраждало двоє людей, повідомив губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков.

Командувач військ Оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук повідомив про свою відставку з посади й перехід у сферу навчання військовослужбовців. Командувач подякував військовослужбовцям за два з половиною роки служби – звернення Ковальчука

Ситуація на суходолі на лінії зіткнення залишається складною… Ворог продовжує штурмувати наші позиції, намагається вибити наші підрозділи з лівобережного плацдарму, тисне на напрямку Роботиного, продовжує свої натиски на Старомайорському напрямку, але при цьому не використовує бронетехніку – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК "Південь"

У ЗСУ триває планова ротація підрозділів, які з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну виконували завдання в районах бойових дій – Генштаб.

Українські фахівці вивчають нову російську ракету Х-69, яку ворог застосував під час удару по Трипільській ТЕС. Найімовірніше, система Patriot зможе їй протистояти – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

Кремль відправляє на війну проти України особовий склад Тихоокеанського флоту РФ, а також 11-ї армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони – ГУР.

Кабінет Міністрів виділяє додаткові 3,88 млрд гривень на подальше будівництво оборонних рубежів – сайт уряду

***

У ніч на 12 квітня 2024 року Сили ППО  знищили 16 із 17 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.

Керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що цієї ночі під атакою росіян в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Дніпропетровській областях були об'єкти енергетики – Укрінформ.

У Криворізькому районі уламки «Шахеда» впали на територію об'єкта критичної інфраструктури, пожежу загасили – ОВА.

***

На підконтрольну Україні територію вдалося повернути тіла ще 99 полеглих захисників – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Відсутність електроенергії по всій деокупованій частині Херсонщини внаслідок ворожих атак на критичну інфраструктуру у сусідній Миколаївській області призвела до аварій в системі водозабезпечення області – ОВА.

Голова наглядової ради ПАТ "Центренерго" Андрій Гота вважає, що з огляду на постійну небезпеку російських атак відновлення Трипільської ТЕС без надання Україні систем ППО – це "марна справа" – Голос Америки.

На Харківщині з початку повномасштабного вторгнення на вибухонебезпечних предметах підірвалися 274 цивільних, у 73 випадках це закінчилося смертю – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав п’ять пріоритетів, над якими українські дипломати мають працювати у 2024 році – Укрінформ. Детальніше дивись за посиланням.

Кабінет Міністрів України

–  призначив Андрія Сибігу на посаду першого заступника міністра закордонних справ.

–  звільнив Миколу Точицького з посади заступника міністра закордонних справ.

–  ухвалив рішення про додаткову виплату одноразової винагороди в розмірі 70 тис. грн для військових на передовій за кожні сумарно обчислені 30 днів виконання бойових завдань.

–  ухвалив рішення про виділення 2,5 мільярда гривень на будівництво укриттів у школах восьми областей України.

–  ухвалив рішення про виділення з резервного фонду держбюджету 125,5 мільйона гривень на водозабезпечення Миколаєва.

–  погодив пропозицію АРМА щодо передачі в управління ПАТ «Укрнафта» арештованих активів ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння».

–  ухвалив рішення про вихід України з Угоди про співробітництво в галузі охорони праці, укладеної в межах СНД.

–  ухвалив рішення, яким підприємці Харківської області будуть звільнені від сплати деяких місцевих податків податків і зборів.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Литвиненко обговорив із представниками провідної оборонної компанії США Lockheed Martin перспективи налагодження співпраці між підприємствами оборонно-промислового комплексу України та США – РНБО.

В Українському національному інформагентстві «Укрінформ» 17 квітня відбудеться презентація унікального фотолітопису «Нескорена Україна у війні цивілізацій», світлини якого зафіксували всі ті жахіття, що принесла в Україну нинішня десятирічна війна з російським агресором – Укрінформ.

Служба безпеки України прийшла з обшуками до заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича – ЗМІ. Після обшуків СБУ оголосила підозру Миколі Данилевичу у виправдовуванні російської війни.

***

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про додаткову виплату одноразової винагороди в розмірі 70 тис. грн для військових на передовій за кожні сумарно обчислені 30 днів виконання бойових завдань – сайт Уряду.

АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) збільшує імпорт електроенергії із Європейського Союзу, компенсуючи втрати в українській енергосистемі через ворожі атаки – пресслужба компанії.

ДП «Антонов» відсьогодні трансформовано в акціонерне товариство, яке залишається правонаступником підприємства. Це відбулося в межах реформування державного сектору вітчизняного оборонно-промислового комплексу – пресслужба АТ «Українська оборонна промисловість». «Антонов» став сьомим підприємством Укроборонпрому, корпоратизованим з початку 2024 року.

Українські аграрії станом на 12 квітня вже засіяли понад 1,2 млн гектарів ярих зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики

АТ «Укрзалізниця» розпочала будівництво європейської колії Чоп-Ужгород – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС – пресслужба УЗ.

Група компаній Nova, якій належить і поштовий оператор "Нова пошта", створила компанію Нова Енерджи, яка займатиметься генерацією енергії на регулярній основі – Володимир Поперешнюк, співзасновник групи Nova. Створена компанія займатиметься генерування електроенергії за допомогою сонячних та газових енергетичних систем.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр оборони Британії Грант Шаппс припустив, що зразки найновішої лазерної зброї, яку розробляють у Сполученому Королівстві, можуть надати Україні для посилення ППО ще на етапі прототипів. Однак це, ймовірно, станеться не раніше ніж через кілька років – The Independent.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон веде переговори з Білим домом, готуючись до голосування за законопроєкт щодо військової допомоги для України та Ізраїлю – Стів Скаліз, лідер республіканців у Палаті представників США

Чехія знайшла для України більше мільйона боєприпасів і доопрацьовує безпекову угоду з Києвом – Петр Павел, президент Чеської Республіки

Президент Франції Емманюель Макрон під час візиту на оборонне підприємство поблизу Бордо заявив, що його країна візьме участь у саміті щодо миру в Україні, який у червні пройде у Швейцарії – Укрінформ.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у телефонній розмові з Президентом Зеленським повідомив про надання ще мільярда євро на військову допомогу Україні й 400 млн євро на відновлення – Зеленський у Телеграмі.

У Єврокомісії нібито обговорюють запровадження GPS-трекерів для українських перевізників, які в’їжджають до Польщі, з метою додаткових заходів контролю – RMF24.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підтримало позицію Сполучених Штатів щодо того, що атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів – Bloomberg.

Головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі вважає, що надання необхідної допомоги, в першу чергу артилерійських боєприпасів, є запорукою перемоги України у війні, яка дедалі більше набуває ознак змагання між індустріальними військовими комплексами противників – «Голос Америки».

Поліція безпеки (КаПо) Естонії заявила, що на прикордонних пунктах між Естонією та Росією співробітники ФСБ систематично піддавали цькуванню громадян України, які намагалися вибратися в країни ЄС. Також відомі випадки, коли українців там били – спецслужба Естонії

У підтримці власної безпеки Європейський Союз повинен перш за все покладатися на свої сили, а не на безпекову парасольку НАТО – Габріель Атталь, прем’єр-міністр Франції.

11 квітня спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх у рамках турне країнами Африки здійснив робочий візит до Абіджана з метою офіційного відкриття посольства України у Республіці Кот-д’Івуар – МЗС.

Лідери Сполучених Штатів, Японії та Філіппін на тристоронньому саміті в Вашингтоні домовились розвивати оборонне та економічне співробітництво, спрямоване на протидію амбіціям Китаю в Тихоокеанському регіоні – Kyodo

Сполучені Штати і Південна Корея у п’ятницю розпочали масштабні навчання ВПС із залученням близько 100 бойових літаків різних типів для посилення готовності з протидії військовим загрозам з боку КНДР – Yonhap

Управління у справах громадянства та міграції Латвії (PMLP) видало 27 приписів про виїзд громадянам Росії, які не виконали вимог закону про імміграцію та не подали жодних документів на отримання будь-якої посвідки на проживання у Латвії – LSM.

ВОРОГ

У російському МЗС викликають французького дипломата "на килим" через нещодавні висловлювання міністра закордонних справ Франції Стефана Сежурне про те, що французька сторона не зацікавлена у переговорах з російськими посадовцями, оскільки опубліковані заяви росіян – брехливі – росЗМІ.

Самопроголошений Лукашенко заявив, що не вступає у війну проти України на боці Росії через потужні укріплення, мінні поля та значне військове угруповання на кордоні – ЗМІ.

У Москві підірвали автівку колишнього співробітника СБУ – зрадника України Василя Прозорова, який з 2014 року співпрацював з російськими спецслужбами. Унаслідок вибуху йому поранило ноги, слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за статтею про замах на вбивство – Телеграм-канал ASTRA.

З кінця березня китайські банки почали блокувати оплату від російських компаній за компоненти і набори для складання електроніки,  зокрема серверів, систем зберігання даних (СЗД), ноутбуків та іншої апаратури – ЗМІ.

У російському Оренбурзі триває масова евакуація через вкрай небезпечну ситуацію з паводками. Рівень води у річці Урал за попередні 10 годин піднявся на 40 сантиметрів до позначки 11 метрів 43 сантиметри. Раніше влада Оренбурга повідомляла, що 12 квітня повінь у місті досягне пікових значень, а потім вода піде на спад – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *