Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят шостий 20.03.2024 20:05 Укрінформ Європейська комісія переказала Україні перший транш макрофінансової допомоги у сумі 4.5 млрд євро. Дрони ГУР атакували російський Енгельс, де знаходиться авіабаза ворога

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Атака безпілотниками на російський Енгельс Саратовської області РФ  була спецоперацією Головного управління розвідки МОУ. Наслідки атаки уточнюються – Укрінформу повідомило джерело у спецслужбах. В Енгельсі розташована авіабаза повітряно-космічних сил РФ "Енгельс-2". Як свідчать супутникові знімки на аеродромі стратегічної авіації РФ станом на 19 березня перебувало 11 літаків. За даними ЗМІ два стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95 МС отримали пошкодження. Офіційних коментарів немає.

Тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільгосппродукції до ЄС буде продовжено ще на один рік – до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни — сайт ЄП. Водночас Європейська комісія «може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС».

***

Візит прем’єр-міністра України до Брюселя

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель обговорили у Брюсселі ключові пріоритети України напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС –  очільник уряду повідомив у Телеграмі. Сторони обговорили подальшу військову допомогу, зокрема в межах Європейського фонду миру (EPF) та Європейської оборонно-промислової стратегії ЄС.

Денис Шмигаль під час зустрічі у Брюсселі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн передав план для Ukraine Facility, затверджений Кабміном – глава уряду у Телеграмі.

Україна отримала 4,5 млрд євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility — Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель і єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї провели спільну пресконференцію за результатами засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Головне:

– Денис Шмигаль запевнив, що шлях України до членства в Європейському Союзі незворотній.

–  Після ухвалення міністрами закордонних справ рішення щодо створення фонду допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру загальна сума військової допомоги від ЄС та його країн-членів зросла до €33 мільярдів, а ще €20 мільярдів країни-члени зобов’язалися виділити протягом року для військової підтримки України на двосторонній основі — Боррель

– Від початку повномасштабної війни Україна отримала 88 мільярдів євро допомоги від Євросоюзу та держав-членів ЄС — Шмигаль

–  Сума надходжень із заморожених активів Центробанку Росії, що були заблоковані на території країн ЄС, може складати до 3 мільярдів євро на рік – Боррель

ЦИТАТА

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Стосовно надприбутків, які ми можемо отримати від заморожених російських активів: йдеться про пару мільярдів, можливо до 5 млрд цього року, можливо трохи менше, які доступні. Так саме і в наступні роки. Я вважаю за правильне використати ці надприбутки… для підтримки оборонної боротьби України».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: “Коли ви говорите, що перемогти Росію неможливо і тому допомога нам буде марною, подивіться на військові кораблі, потоплені біля наших берегів, і на мільйони тонн товарів, що експортуються морем”.

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

За минулу добу російські загарбники атакували Сили оборони на шести напрямках, найбільше атак ворога відбито на Авдіївському та Новопавлівському напрямках, в цілому зафіксовано 67 бойових зіткнень – Генштаб.

Протягом минулої доби на фронті відбулося 80 бойових зіткнень. Найчастіше ворог атакував Новопавлівський напрямок – Генштаб

Майже по всій лінії фронту армія РФ намагається шукати слабкі місця, залучає бронетехніку для підсилення штурмів, а на південних напрямках – збільшила кількість автомобільної техніки – Руслан Музичук, речник Національної гвардії

Ситуація у районі Роботиного Запорізької області динамічна, але не критична, за минулу добу Сили оборони відбили тут 6 атак –  Наталія Гуменюк, начальниця Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня.

Військові зводять укріплення на всіх напрямках, звідки потенційно може атакувати ворог — Генштаб.

Заява Путіна про будівництво залізниці до тимчасово окупованого Криму через Донбас та «Новоросію», яка стане альтернативою Керченському мосту, свідчить про те, що доля мосту вже вирішена. Така залізниця – законна ціль для Сил оборони України – Наталя Гуменюк

Російська військова доктрина приділяє велику увагу маскуванню, щоб підвищити живучість армії, після великих втрат, яких зазнали за роки війни Чорноморський флот та Повітряно-космічні війська РФ. Попри ці спроби маскування, російські літаки залишаються уразливими, а російські кораблі й досі вразливі у разі операцій у Чорному морі — британська розвідка.

***

Внаслідок російського удару по Холодногірському району Харкова ракетою Х-59, пошкоджені приватне підприємство, багатоквартирний будинок. 5 людей загинуло, 7 отримали поранення. Під завалами можуть бути 10 людей — ОВА.

Російські війська атакували автівки з цивільними у Херсонській громаді, загинули двоє чоловіків – ОВА.

Ворог атакував Дніпропетровщину, постраждали 6 людей — ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

– провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, під час якої подякував співрозмовнику за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України

– з міністром оборони Нідерландів Кайса Оллонгреном обговорили посилення протиповітряної оборони України й забезпечення українських захисників артилерією, бронетехнікою та безпілотниками.

Кабінет міністрів України вирішив закрити реєстр «Міжнародних спонсорів війни» на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) – сайт Кабміну.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що заблоковане американське фінансування може надійти вже у березні й що обсяг мобілізації на фронт може бути меншим, ніж пів мільйона осіб– ЗМІ.

ДП «Ліси України» відкрило на Житомирщині перший в Україні лісопожежний центр для навчання та підвищення кваліфікації фахівців – Юрій Болоховець, генеральний директор ДП.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9456 щодо митного контролю та митного оформлення біометану, що переміщуються трубопровідним транспортом через митний кордон України – сайт ради.

Роботи з реконструкції тунелю київського метро між станціями синьої гілки "Либідська" та "Деміївська" виконані на 40% – Віталій Кличко, мер.

В Одесі перевели на дистанційне навчання дитячі садки та школи, в яких не облаштовані укриття і відстань до найближчого перевищує 100 метрів – Олена Буйневич,  директор департаменту освіти Одеської міськради

***

Міністерство економіки оприлюднило текст Плану для реалізації програми Ukraine Facility Європейського Союзу. Згідно з документом, протягом 2024 – 2027 років міністерство виконає загалом 27 індикаторів, з них 7 – уже цього річ – Мінфін.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та єврокомісар із питань бюджету та адміністрування Йоханнес Хан 20 березня 2024 року підписали Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством – Мінфін.

У січні українські банки видали 676 іпотечних кредитів на загальну суму 1,1 мільярда гривень – пресслужба НБУ. Обсяг наданих населенню іпотечних кредитів у січні порівняно з попереднім місяцем (груднем 2023 року) скоротився на третину. Водночас він більш ніж удвічі перевищує показник за січень 2023 року.

Українська газотранспортна система зможе забезпечувати доставку газу після припинення транзиту "блакитного палива" з Росії – Дмитро Липпа, генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України".

Фонд державного майна України із початку 2024 року залучив до державного бюджету понад 200 млн грн від оренди активів, що знаходяться в його управлінні – Віталій Коваль, голова ФДМУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

20 березня глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував країнам-членам Євросоюзу майже всі доходи від активів Росії у Європі спрямувати на підтримку Україні – “Європейська правда”. Його пропозиція передбачає направлення 90% коштів через Європейський фонд миру, а 10% – через бюджет ЄС.

Україні після отримання західних винищувачів F-16 слід зосередитися на захисті своєї суверенної території всередині її суверенних кордонів –  Патрік Райдер, речник Пентагону.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала партнерів по НАТО підвищити видатки на оборону, аби не спровокувати своєю слабкістю ймовірний напад Росії – DW.

Канада завершила процес ратифікації оновленої Угоди про вільну торгівлю з Україною — Укрінформ. Щоб підприємці обох країни змогли скористатися перевагами Угоди, Україна її ще має ратифікувати.

Литва виділила 35 мільйонів євро на ініціативу Чехії щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України у третіх країн – Інгріда Шимоніте, прем'єр-міністр Литви

Сполучені Штати Америки 20 березня запровадили нові санкції проти мережі, що допомагала фінансувати виробництво ракет в Ірані – Міністерство фінансів США.

Керівник німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер вважає, що лідери ЄС мають розглянути можливість створення систем протиповітряної оборони малого радіусу дій, подібних ізраїльському «Залізному куполу» – Financial Times.

Британські фермери планують пригнати свої трактори до центру Лондона у понеділок, щоб висловити протест проти імпорту продуктів харчування, які не відповідають місцевим стандартам — Bloomberg.

Президент ПАРЄ Теодорос Руссопулос, у відповідь на рішення Міжнародного олімпійського комітету про недопуск російських та білоруських спортсменів до церемонії відкриття Ігор, продовжує наполягати на повній забороні їхньої участі в Олімпіаді в Парижі — ПАРЄ.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фесно заявив, що заходів, передбачених домовленостями про обмеження імпорту української агропродукції в ЄС, недостатньо. Франція наполягатиме також на запровадженні квоти на зернові – France info.

***

Ситуація на кордоні з Польщею

У пункті пропуску «Медика – Шегині» розпочалося блокування руху автобусів. Організатори блокування планують пропускати лише по одному автобусу на дві години, як на в’їзд в Україну, так і на виїзд. Про терміни проведення блокування руху цієї категорії транспорту наразі не відомо – ДПСУ.

Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на кордоні з Україною, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів на годину в обох напрямках або взагалі обмежуючи рух на окремих напрямках — Андрій Демченко, речник ДПСУ. Станом на сьогодні блокування здійснюється на п'яти пунктах пропуску.

Київ закликав Варшаву забезпечити безперешкодний рух автобусів на польсько-українському кордоні – генконсульства України в Любліні,

***

Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що відправку британських військ в Україну "не можна виключати" – Daily Mail.

ВОРОГ

Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що у збройних силах РФ сформували так звану "Дніпровську річкову флотилію" — росЗМІ.

У Росії цього року мають плани щодо збільшення армії, зокрема хочуть сформувати дві армії та 30 з'єднань, у тому числі 14 дивізій та 16 бригад —Шойгу.

Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков оголосив про достроковий початок шкільних канікул у прикордонних з Україною районах регіону та про обмеження в’їзду до семи населених пунктів — росЗМІ.

Російське видання Meduza спробувало підрахувати явку виборців на "голосування" за президента в Росії та дійшло висновку, що це найбільш сфальсифіковані вибори в історії країни — Meduza

Росія майже добудувала порт для військово-морської бази в Очамчирському районі на окупованій частині Грузії – грузинський телеканал Pirveli

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *