Битва за Україну. День шістсот тридцять п’ятий

Битва за Україну. День шістсот тридцять п’ятий 20.11.2023 20:20 Укрінформ ГУР підтверджує ураження двох радіолокаційних станцій рашистів у Курській області. До України прибув глава Пентагону Ллойд Остін

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– До України прибув з неоголошеним візитом міністр оборони США Ллойд Остін – пресслужба Пентагону. Ллойд Остін проведе переговори з українським керівництвом.

– Міністр оборони США зустрівся із Президентом Зеленським і запевнив у подальшій непохитній підтримці нагальних потреб України на полі бою – соцмережа Х очільника Пентагону. Сторони обговорили:

  • підготовку до чергового засідання у форматі «Рамштайн» і ситуацію на фронті, стратегічні цілі та першочергові потреби Сил оборони України,
  • питання свободи мореплавства в Чорному морі й забезпечення функціонування альтернативного «зернового коридору».
  • постачання союзниками всього необхідного озброєння та снарядів, а також необхідність посилення спроможностей України напередодні зимового періоду.

– До Києва разом з очільником Пентагону Ллойдом Остіном прибув командувач Об‘єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал армії США Крістофер Каволі – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

– Сьогоднішній візит до Києва глави Пентагону Ллойда Остіна і командувача Об‘єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофера Каволі демонструє, що США роблять акцент на військову складову, поки Путін не готовий припинити війну проти України – Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ.

– Уряд та Генштаб ЗСУ організували створення трирівневого захисту енергетичної інфраструктури від російських ракет та дронів цієї зими – Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Мав честь зустрітися із Володимиром Зеленським сьогодні у Києві, щоб підтвердити непохитну підтримку України Сполученими Штатами. Ми, разом із партнерами, продовжуватимемо підтримувати нагальні потреби України на полі бою та (її – ред.) довгострокові оборонні потреби».

Джанет Єллен, міністерка фінансів США: «Надзвичайно важливо, щоб ця допомога була надана Україні й Ізраїлю. Ми не можемо допустити, щоб Україна програла битву на внутрішньому фронті, бо їй не вистачило грошей на утримання вчителів чи перших служб реагування у той час, коли вона відважно воює на полі бою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У Курській області Російської Федерації було уражено дві радіолокаційні станції російської армії – РЛС 55Ж6 «Нєбо» та, ймовірно, «Гамма-С1Е» – ГУР Міноборони. України. Загальні втрати ворога уточнюються.

– Силам оборони вдалося успішно контратакувати в районі Авдіївки. Українські військові просунулися біля залізниці на південний схід від населеного пункту Степове, розташованому на відстані трьох кілометрів на північний захід від Авдіївки, а також ЗСУ контратакували біля Авдіївського коксохімічного заводу – Інститут вивчення війни (ISW).

– Сили оборони продовжують стримувати ворога на Куп’янському та Бахмутському напрямках, тривають штурмові дії південніше Бахмута – генерал-полковник Олександр Сирський, командувач східного угруповання військ.

– ЗСУ провадили наступальні дії на лівобережній частині Херсонської області. Сили оборони атакували райони Пойма, що 12 км на схід від міста Херсон та на 4 кілометри від річки Дніпро, а також Піщанівки (13 км на схід від міста Херсон та 3 км від річки Дніпро) – ISW.

– Наші воїни відбили штурм росіян на Старомлинівському напрямку в Донецькій області. Завдяки роботі бійців 58-ї мотопіхотної бригади  імені гетьмана Івана Виговського штурмова група противника була знищена – Цензор.НЕТ.

– Минулого тижня ударні підрозділи «Армії дронів» уразили 214 одиниць ворожої техніки на кілька мільйонів доларів – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій – міністр цифрової трансформації.

– Перші 3000 із 10 000 FPV-дронів, на які був оголошений спільний збір United24, «Повернись живим» та monobank, вже передані військовим – Михайло Федоров.

– Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість жінок, які стали на захист Батьківщини, зросла до 62 062 осіб, із них військовослужбовиць – 43 479 осіб – Military Media Center.

– У рамках проєкту Brave1 українські фахівці розробили ударний безпілотник Backfire, стійкий до засобів радіоелектронної боротьби, військові здійснили щонайменше 50 успішних місій – Михайло Федоров.

***

– Зранку російська армія обстріляла автостоянку приватного транспортного підприємства у Херсоні. Внаслідок ворожого удару загинули двоє водіїв, ще двоє людей поранено – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

– Ворог обстріляв Нікополь. Загинула жінка, ще один чоловік отримав поранення – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА. 

– Вихованців психоневрологічного будинку-інтернату з селища Дніпряни, що поблизу Нової Каховки, росіяни «евакуювали» до російського міста Пенза – ЗМІ.

– На підконтрольну Україні територію вдалося повернути тіла ще 94 полеглих захисників – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

– В Україні станом на ранок 20 листопада внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 510 дітей, ще 1146 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Кабінет Міністрів України звільнив голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору – Тарас Мельничук, представник уряду у ВР. Виконання обов’язків голови Держспецзв’язку тимчасово покладено на Маковського Дмитра Васильовича.

– Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру в заволодінні 62 млн грн голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, його заступнику та іншим службовим особам – САП і НАБУ.

– Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України готова надати детективам Національного антикорупційного бюро інформацію, що стосується закупівель програмного забезпечення – пресслужба Держспецзв’язку.

– Президент Володимир Зеленський

  • провів зустріч із генеральним директором Fox Corporation Лакланом Мердоком — у цю медіаімперію входить американський телеканал Fox NewsВін, який вважається одним із головних рупорів Республіканської партії, зокрема її ультраправої частини, що підтримує 45-го президента США Дональда Трампа – пресслужба глави держави.
  • представив Верховній Раді законопроєкт про запровадження секторальних санкцій щодо Російської Федерації та Республіки Білорусь у сфері оборонно-промислового комплексу. Ці обмеження передбачають дію протягом 50 років – Фокус.
  • привітав разом із дружиною Оленою Зеленською президента США Джо Байдена з днем народження та побажали перемоги у спільній боротьбі проти агресії – соцмережа Х глави держави.

– Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів зустріч із генеральним директором медійної корпорації Fox Corporation Лакланом Мердоком, який перебував із візитом в Україні – Офіс Президента.

– В Офісі Президента вважають, що Україна підготувалася до опалювального сезону –Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента.

– Посли країн G7 звернулися до глави Верховної Ради Руслана Стефанчука з листом, в якому пояснили, що лише один із запропонованих законопроєктів про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) відповідає міжнародним вимогам – «Європейська правда».

– Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з державним міністром закордонних справ Японії Кійото Цуджі, державним міністром економіки, торгівлі та промисловості Кадзучікою Іватою й представниками японського бізнесу – Телеграм глави уряду. На зустрічі було зазначено, що Японія планує надати 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

– Законопроєкт про єдиний орган, який відповідатиме за економічні злочини, буде готовий у найближчі дні – Ростислав Шурма, заступник голови Офісу президента.

– Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України офіційно звернулося до партнерів у США та Великій Британії по допомогу у технічному аудиті проєктної документації на захисні споруди об’єктів енергетики та кошторисів їх будівництва – пресслужба Агентства відновлення.

– В рамках проєкту «Рекрутинг» Міністерство оборони підписало вже другу угоду з компанією Work.ua, яка надаватиме послуги в інтересах армії безкоштовно – пресслужба Міноборони.

– У Народицькому спецлісгоспі на Житомирщині провели перше в Україні гуманітарне розмінування лісового масиву – Столичний лісовий офіс.

– В Україні з’явилася грантова програма «Початок» для жінок у бізнесі. Українські жінки мають змогу отримати до $8 тис. грантової підтримки на розбудову власного бізнесу – пресслужба Мінцифри.

***

– ВАКС заочно арештував колишнього сина першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігоря, який є підозрюваним у справі про завдання 13 млн грн збитків державній компанії «Укрспецекспорт» – САП.

– Суд повернув у власність територіальної громади міста Києва приміщення творчої майстерні у історичному центрі столиці, вартістю понад 5 млн гривень – Київська міська прокуратура.

– У Черкасах 20 листопада на території монастиря Різдва Пресвятої Богородиці, священник і громада якої перейшли до ПЦУ, сталася бійка між жителями міста і парафіянами УПЦ (МП), які не хочуть звільняти приміщення. На місці працює слідчо-оперативна група – Суспільне.

***

– Лауреатом цьогорічної премії імені Григорія Кочура став перекладач, публіцист і редактор Петро Таращук – МКІП.

– «Голодомор. Літописці»: на телеекрани виходить серіал про геноцид українців –пресслужба Суспільного.

– Станом на 20 листопада потреба у всіх групах крові є в Центрах крові семи міст – Вінниця, Київський міський центр крові у Києві, Обласна станція переливання крові в Одесі, Дніпро, Херсон, Миколаїв, Кропивницький, Харків – МОЗ України.

– На ранок 20 листопада внаслідок погіршення погодних умов знеструмлено 83 населених пунктів у 3 областях (Запорізька, Миколаївська, Одеська) – ДСНС.

– У тимчасово окупованому Криму другу добу поспіль не працює мобільний застосунок месенджера Viber – «Суспільне Крим».

***

– Видатки бюджету на сектор безпеки і оборони сягнули майже 1,4 трлн грн, або 59,3% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету – Мінфін.

– Фонд державного майна України минулого тижня на 16 приватизаційних аукціонах реалізував активи на 35,5 мільйона гривень – ФДМУ.

– В Україні за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки минулого тижня видали 256 пільгових кредитів на загальну суму 1,5 млрд грн – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк на конференції в Копенгагені представив концепцію «Офісу-61». Основна мета якої – організувати всебічне забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака F-16 у загальну систему Сил оборони України – Фейсбук Павлюка.

– Міністри закордонних справ України та Естонії Дмитро Кулеба та Маргус Тсахкна в понеділок обговорили майбутнє відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу – соцмережі Twitter (X) міністрів.

– Міжнародний аеропорт «Бориспіль» підписав з американською компанією AECOM меморандум про взаєморозуміння, який передбачає відновлення та модернізацію інфраструктури аеропорту і авіаційного сектору України в цілому – пресслужба аеропорту.

– У столиці Польщі відбулися 21-ші збори Конференції Українських пластових організацій (КУПО) за участю понад 150 пластунів з цілого світу – Посольство України в Польщі.

– У Литві штрафи, отримані за недотримання міжнародних та національних санкцій, будуть переказані до Фонду розвитку співробітництва та спрямовані на відновлення України – LRT.

– Японська сторона передала українським рятувальникам партію допомоги, зокрема 40 автомобілів і 50 металодетекторів – Укрінформ.

– В Україну як гуманітарна допомога від Угорщини надійшли 100 апаратів штучної вентиляції легень – МОЗ України.

***

– Війна в Ізраїлі

  • Китай закликає якнайшвидше провести велику міжнародну мирну конференцію з врегулювання конфлікту між Палестиною та Ізраїлем із якомога ширшим представленням країн – Ван Ї, міністр закордонних справ Китаю.
  • В армії Ізраїлю заявили про ліквідацію ще трьох командирів ХАМАСу – Times of Israel.

***

– НАТО рішуче підтримує суверенітет та територіальну цілісність Боснії й Герцеговини, її рух до європейської та євроатлантичної інтеграції та водночас застерігає від зовнішніх недружніх впливів, у тому числі з боку Росії, які несуть загрозу стабільності та безпеці цієї країни – Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

– У Молдові за результатами двох турів місцевих виборів представники від партії «Дія і солідарність» (PAS) очолять 310 населених пунктів – Ігор Гросу, лідер партії і чинний спікер парламенту. PAS показала хороший результат за підсумками двох турів виборів. 

– Фінляндія у ніч на середу може закрити решту КПП, які досі працюють на кордоні з РФ, через використання Росією нелегальних мігрантів як зброї – IltaLehti.

– Літаки німецьких Військово-повітряних сил у понеділок знову піднімалися по тривозі в повітря через появу російського Іл-20М, який прилетів із Санкт-Петербурга без сигналу і без зареєстрованого плану польоту – соцмережа Х Люфтваффе.

– Заступники міністрів оборони трьох країн – Туреччини, Румунії та Болгарії – планують зустрітися в Анкарі 22 листопада, щоб узгодити деталі угоди про формування спільних сил для знешкодження мін, які потрапляють у їхню частину Чорного моря через агресію Росії в Україні – Bloomberg.

– Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що ситуація в тій зоні Південно-Китайського моря, де у Філіппін і КНР є територіальна суперечка, погіршується – Associated Press.

– Французький концерн Alstom вийде зі складу акціонерів російського «Трансмашхолдингу» (ТМХ) до кінця 2023 року, повідомив генеральний директор ТМХ Кирило Ліпа – росЗМІ.

– Керівна партія Угорщини встановила в понеділок білборди, які спрямовані проти президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн – Reuters. Очікується, що Угорщина буде в центрі уваги наступного саміту ЄС в середині грудня, оскільки ця країна ЄС найбільше симпатизує Росії і скептично ставиться до планів запропонувати Україні шлях до вступу в Євросоюз.

– У Чорному морі в неділю, 19 листопада, зазнав катастрофи суховантаж, який вирушив із Росії під турецьким прапором в напрямку порту Ізмір. Доля 12 членів екіпажу залишається невідомою – Алі Єрлікая, міністр внутрішніх справ Туреччини.

ВОРОГ

– Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації оголосило в розшук українську та кримськотатарську співачку Джамалу (Сусану Джамаладінову) за звинуваченням у поширенні «фейків» про російську армію – «Крим.Реалії».

– У Росії оголосили у федеральний розшук голову Київської військової адміністрації Сергія Попко. Його розшукують за статтею Кримінального кодексу, однак у російському МВС не уточнюють, за якою саме – росЗМІ.

– Міністерство закордонних справ Росії в понеділок викликало посла Фінляндії Антті Хелантерея та висловило йому протест через рішення фінської влади закрити чотири із восьми пунктів пропуску на кордоні – заява МЗС Росії.

– Виробники чобіт для росармії цьогоріч купили продукції у ЄС на понад $4 мільйони – Trap Aggressor.

– Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що Росія виступає за незалежність культурної сфери від політичних процесів і готова розвивати співпрацю навіть із діячами культури з недружніх країн – РИА Новости і ТАСС.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Візит Остін Війна з Росією Армія дронів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *