Битва за Україну. День шістсот третій

Битва за Україну. День шістсот третій 19.10.2023 20:30 Укрінформ Дмитро Кулеба: США поставлятимуть Україні більше ракет ATACMS і на постійній основі

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Президент США Джо Байден виступить у четвер зі зверненням до нації, щоб озвучити відповідь на атаку ХАМАСу на Ізраїль і війну Росії проти України – заява Білого дому.
  • Ввечері 18 жовтня одна з ракет влучила на територію в/ч 63876 у районі селища Цукрова Голівка під Севастополем – там розташований склад озброєння Чорноморського флоту Росії. Територія військової частини пошкоджена, один військовослужбовець поранений – ASTRA.  В Севастополі евакуювали понад 350 поліцейських.
  • Глава українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що США поставлятимуть Україні більше далекобійних ракет ATACMS і робитимуть це на постійній основі – ЗМІ.
  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською православною церквою (РПЦ) – Укрінформ.

Війна в Ізраїлі

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак сьогодні прибув до Ізраїлю з візитом солідарності – The Times of Israel. Сунак відвідає також низку інших регіональних столиць.
  • Україна, Молдова та Румунія домовилися об'єднати зусилля з евакуації своїх громадян із сектору Гази – NewsMaker. Це дозволить здійснити швидку та безпечну евакуацію наших громадян через пункт пропуску «Рафах» на кордоні з Єгиптом. Кількість українців, які потребують евакуації з сектору Гази, зросла до 308 осіб. Наступними днями вона може збільшитися до 400 осіб.
  • Ізраїль отримав першу з початку нападу ХАМАС партію броньованої техніки від Сполучених Штатів – Міністерство оборони Ізраїлю.
  • Єгипет оголосив про коридор гуманітарної допомоги до сектору Гази через контрольно-пропускний пункт Рафах – The Times of Israel.
  • Ізраїльські військові заявили, що атакували військові цілі терористичної організації «Хезболла» на кордоні з Ліваном – The Times of Israel. В Армії оборони Ізраїлю заявили про ліквідацію в ході авіаударів цієї ночі очільника військового крила угруповання «Комітети народного опору» Гази Рафата Абу Хілала.

ЦИТАТА ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Щойно пілоти завершать навчання – а паралельно в Україні готується інфраструктура для цього – літаки будуть в Україні. Тобто єдині перешкоди для того, щоб F-16 зʼявилися в українському повітрі, – це тренування пілотів і підготовка інфраструктури. Оптимістичний сценарій, я думаю, – перша половина наступного року».

Мартін Єґер, посол ФРН в Україні: «На даний момент не буде постачання ракет Taurus в Україну. На мою думку, Федеральний уряд та канцлер Німеччини дуже чітко дали це зрозуміти. Ми поінформували про це рішення також український уряд, причому детально поінформували. Наразі це все, що я можу сказати публічно з цього приводу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Генштаб ЗСУ у своєму зведенні побічно підтвердив повідомлення про просування українських сил на лівий берег Дніпра − зокрема, серед населених пунктів, по яких била російська авіація, вказане село Піщанівка, яке розташоване на лівому березі і до якого, за даними російських блогерів, дійшли українські морпіхи – зведення Генштабу ЗСУ.
  • Лимано-Куп’янський напрямок залишається найскладнішим для Сил оборони, українські військові ліквідували і поранили там за добу майже 200 окупантів та 36 одиниць озброєння та військової техніки – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ.
  • В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» ворог не полишає спроб, за підтримки авіації оточити Авдіївку. Наші воїни відбили 3 атаки ворога та збили ще один ворожий штурмовик Су-25. Це вже п’ятий літак, що збито на Донеччині за останні 10 діб – пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.
  • Російського окупанта Олександра Можаєва, відомого як козак «Бабай», який був «символом» окупаційної війни на Донбасі у 2014 році, було ліквідовано на Запоріжжі 18 жовтня – Анатолій Штефан, офіцер ЗСУ.

***

Атака по Україні

  • Військові з Повітряного командування «Схід» під ранок збили ракету у Криворізькому районі Дніпропетровської області. Пізно ввечері ворог вдарив по Павлограду, є руйнування на інфраструктурному об'єкті. Люди неушкоджені – ОВА
  • У ніч на 19 жовтня у Миколаєві ракета влучила у склад підприємства, а в одному з населених пунктів Степівської громади ввечері – у заклад харчування. Дві людини загинули й ще одна – постраждала – ОВА. У Миколаєві ушкоджено 8 багатоквартирних будинків.
  • Унаслідок ранкового артилерійського обстрілу Херсона троє людей зазнали поранень, пошкоджено приватні будинки – ОВА.

***

  • Близько 28 тисяч жителів України внесено до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Є потреба у відборі зразків ДНК, аби порівнювати цю інформацію з тими запитами, які надходять до експертних установ від сімей осіб, зниклих безвісти – МВС.
  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Харківської та Дніпропетровської областей 3 людини загинуло, 10 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • провів розмову з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, подякував ООН за план підготовки до зимового сезону на $435 млн, обговорили «зерновий коридор» і події на Близькому Сході.
  • ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 17 жовтня 2023 року «Про організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування об'єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах ведення воєнних дій».
  • Під час робочої поїздки до Київської області ознайомився з перебігом будівництва житла для людей, постраждалих від російського вторгнення, що зводиться в селі Тарасівка за кошти благодійників – сайт глави держави. Зеленський відвідав «Містечко Хансена», яке будує компанія Wasatch Group у партнерстві з благодійною організацією To Ukraine with love.
  • Міністерство оборони України протягом вересня провело понад 100 перевірок та не допустило постачання понад 60 тонн неякісних та небезпечних продуктів для українських військових – пресслужба Міноборони.

  • Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін та міністр економіки, підприємництва і туризму Румунії Штефан-Раду Опря підписали меморандум про взаєморозуміння. У документі йдеться про підтримку й розширення взаємного військово-технічного співробітництва – пресслужба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.
  • Відсьогодні почала роботу інформаційна платформа «Bring Kids Back UA», що інформуватиме світову спільноту щодо проблематики депортації Росією українських дітей – Укрінформ.
  • Міністерство соціальної політики ініціює створення робочої групи з вирішення питань ввезення та обліку гуманітарної допомоги – пресслужба міністерства.  Ключовим завданням діалогу стане напрацювання змін до законодавства (постанов та законів), яке регулює ввезення та облік гуманітарної допомоги.
  • У жовтні в Україні почався епідемічний сезон грипу, до категорії «традиційних» сезонних захворювань перейшов і COVID-19, збудник якого циркулюватиме разом з вірусом грипу та іншими гострими респіраторними захворюваннями. У групі ризику – люди у віці старше 60 – МОЗ.
  • Фахівці  компанії «ДТЕК Київські регіональні електромережі» при підготовці до опалювального сезону відремонтували близько 4 тис. км повітряних ліній та модернізували 278 об'єктів різного класу напруги – Віталій Шайда, директор компанії.
  • В Україні попри виведення трьох енергоблоків на теплоелектростанціях в аварійний ремонт та одного – у плановий вистачає виробленої електроенергії для покриття потреб споживачів – Міненерго.

***

  • Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт Державного бюджету України на 2024 рік . Узгоджену після розгляду рекомендацій бюджетного комітету і депутатських поправок редакцію документа підтримали 285 парламентаріїв.
  • За понад 15 місяців дії урядової грантової програми єРобота держава інвестувала в розвиток малого й середнього бізнесу 4,4 млрд грн – Мінекономіки.
  • З початку року Україна отримала близько $34 мільярдів від партнерів у формі кредитів та грантів – Нацбанк.
  • З портів Великої Одеси тимчасовим чорноморським коридором, оголошеним Україною, сьогодні, 19 жовтня, вийшло два судна – Центр транспортних стратегій. Коридором рухаються балкер Xin Shun дедвейтом 75,8 тис. т та Peter S, який має дедвейт 71,5 тис. т. Відомо, що останній був під завантаженням в порту Чорноморськ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі заявив, що його країна продовжить постачання зброї Україні і вже готує зимовий пакет військової допомоги, зокрема, засоби ППО – Tagesschau.
  • У Вашингтоні затримали приблизно 300 учасників антивоєнної демонстрації, що закликала до припинення війни між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС, під час якої частина людей зайшла до будівлі Капітолія – ABC News.
  • Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що особисто він готовий був би поговорити з Путіним, якби це сприяло досягненню миру в Україні – Yle. Однак, за його словами, зараз передумов до цього не видно.
  • Протягом останнього року Китай створив близько 100 ядерних боєголовок. За оцінками Пентагону, темпи нарощування Пекіном запасів ядерної зброї перевищують попередні прогнози США – Пентагон.
  • УЄФА повідомила, що після ретельної оцінки поточної ситуації з безпекою на всій території Ізраїлю виконавчий комітет вирішив, що жодні матчі під егідою УЄФА не будуть проводитися в країні до подальшого повідомлення – пресслужба УЄФА.

  • Іран звернувся із закликом до ісламських країн запровадити нафтове ембарго проти Ізраїлю та негайно розірвати дипломатичні зв’язки з Тель-Авівом – Хоссейн Амір Абдоллахян, міністр закордонних справ Ірану.

ВОРОГ

  • Путін підписав закон про денонсацію конвенції Ради Європи щодо захисту національних меншин. Вихід із конвенції, повідомляється в документі, «дозволить уникнути дискримінаційного ставлення до Російської Федерації».

  • Казахстан заборонив експорт до Росії 106 видів високотехнологічних товарів, які можуть бути використані у війні – Кайрат Торебаєв, віце-міністр торгівлі та інтеграції. Імпорт з Росії до Казахстану здійснюється, але експорт – обмежений.

  • У столиці Росії на території індустріального парку «Руднєво» відкрили завод із виробництва ракет ППО площею 93,7 тис. кв. м – «Медуза». Завод збудували за «рекордні» вісім із половиною місяців, концерн розраховує запустити виробництво ракет до жовтня 2024 року.
  • Російська православна церква створює власні приватні військові компанії (ПВК) на території РФ, які за вказівками московського патріархату займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців серед вірян для війни проти України – пресслужба СБУ. Одна з таких приватних військових компаній під назвою «Андріївський хрест» діє на базі Кронштадтського морського собору у Санкт-Петербурзі.
  • У Росії завели кримінальну справу на автора мультсеріалу «Масяня» Олега Куваєва через «публічні дії проти безпеки держави» – ЗМІ. Підозру мультиплікатору винесли заочно, оскільки він не проживає у Росії з 2006 року. У розшук його поки не оголосили. Приводом для порушення кримінальної справи стала серія «Масяні», в якій головна героїня розповідає російським солдатам, як здатися в полон.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *