Битва за Україну. День шістсот сімдесят сьомий

Битва за Україну. День шістсот сімдесят сьомий 01.01.2024 17:49 Укрінформ Українські війська просунулися на південний схід від Куп'янська

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Українські війська просунулися на південний схід від Куп'янська та продовжили позиційні бої з російськими окупантами вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна – ISW.

– У новорічну ніч захисники неба знищили 87 з 90 ворожих дронів типу Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

– У тимчасово окупованому Донецьку пролунали вибухи. Окупаційна влада заявила, що внаслідок обстрілу загинули чотири людини, ще 13 постраждали – Новости Донбасса. Уночі по донецькому готелю Donbass Palace було шість прильотів. Новий рік там святкували «еліта» окупантів разом із московськими гостями.

ЦИТАТИ ДНЯ

Генерал-лейтенант Бен Годжес, екскомандувач Сухопутних сил США в Європі: «Це спроба Кремля створити перед Заходом враження, що в Росії є необмежені ресурси. Кремль не переймається втратою своїх солдатів, яких набирають здебільшого з далеких від Москви та Санкт-Петербурга етнічних регіонів. У Кремлі розраховують у такий спосіб підірвати волю українців до боротьби, а в Заходу – бажання допомагати Україні, оскільки в Росії знають, що у них «немає можливості завдати Україні рішучого нокауту».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Російські та українські війська продовжили позиційні бойові дії поблизу Бахмута, проте лінія фронту на цій ділянці не змінилася. Позиційні бої тривали на північний захід від Бахмута в районі Богданівки та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки – ISW.

– Росіяни ведуть активну аеророзвідку, тиснуть артилерійськими обстрілами і застосовують ударні дрони по населених пунктах Херсонської та Миколаївської області. Сили оборони за добу відбили 13 штурмів росіян на лівобережжі Дніпра. Зазнавши значних втрат, загарбники відійшли – оперативне командування «Південь».

– Сили спеціальних операцій ЗСУ навели вогонь реактивної системи залпового вогню HIMARS на ворожий ЗРК «Бук» на Донеччині – пресслужба ССО.

– Росія тримає на територіях Брянської, Курської та Бєлгородської областей і на прикордонні з Україною військове угруповання до 19 тисяч осіб – генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

– За грудень 2023 року Росія у війні в Україні втратила 29 970 військових, корабель і шість літаків. Також ЗСУ «мінуснули» 3640 одиниць зброї та техніки – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, заступник міністра оборони.

– Сили оборони України знищили 1709 російських ракет різних типів із 24 лютого 2022 року – командування Повітряних Сил.

– Міністерство оборони вперше сформувало потребу на рівні Сил оборони та узгодило її з потужностями українських виробників. Зокрема, у 2024 році планується закупити до 1 мільйона FPV-дронів – Рустем Умєров, міністр оборони України.

Масована атака дронами

  • У новорічну ніч російські терористи атакували Одещину ударними безпілотниками. Пошкоджено житлові будинки, в порту, через нічну ворожу атаку загинув 15-річний підліток, ще троє людей отримали поранення – Олег Кіпер, Одеської ОВА.
  • У Хмельницькій області внаслідок масованої атаки дронів постраждала дитина  – Хмельницька ОВА.
  • Російські військові обстріляли село Велетенське неподалік Херсона, внаслідок чого одна людина загинула та одна дістала поранення. Вороги обстріляли селище Комишани на Херсонщині, у власній оселі постраждала жінка. – Олександр Прокудін, Херсонської ОВА.
  • Унаслідок обстрілу смт Південне Донецької області загинув 65-річний чоловік – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.
  • Росіяни здійснили масовану атаку дронами-камікадзе по Львову, внаслідок неї був знищений музей Романа Шухевича та пошкоджено будівлю університету, де вчився Степан Бандера – ДСНС. Збитки становлять 2 мільйони 258 тисяч гривень.
  • Російські війська не припиняють обстрілювати Куп’янський район, у селищі Дворічна загинув чоловік – пресслужба Харківської облпрокуратури.
  • На Сумщині ворожий безпілотник поцілив у житловий будинок в Есманській громаді, трьох людей врятували, але під завалами ще є люди – Сумська ОВА.

– В Україні внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 514 дітей – Офіс генпрокурора.

***

– У Києві кількість жертв російської ракетної атаки 29 грудня зросла до 28 осіб – Київська МВА.

– У лікарнях після російських ракетних ударів по Харкову 30 грудня залишаються 11 поранених – Олег Синєгубов, начальник Харківської обласної військової адміністрації.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський привітав Італію з початком головування у G7 і сподівається на продовження успішної співпраці між Україною та «Групою семи» цього року – соцмережа Х Зеленского.

– 1 січня 2024 року починається новий етап запровадження закону «Про ринок землі» – ринок відкривається для юридичних осіб. Також громадяни отримають право набувати у власність до 10 тис га землі – ЕП.

– У 2023 році відбувся кінотеатральний бум – частка українського кіно в загальному бокс-офісі України безпрецедентно висока – Ірина Костюк, продюсерка анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

***

– Із набуттям чинності закону про держбюджет-2024 в Україні з 1 січня 2024 року зросли мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – «Європейська правда».

– У грудні 2023 року бізнес третій місяць поспіль надав стримані оцінки поточних результатів своєї діяльності – індекс очікувань ділової активності (ІОДА) залишився нижче за нейтральний рівень (50 пунктів) і становив 45.7 порівняно з 49.1 у листопаді – пресслужба Нацбанку.

– Через профіцит в енергосистемі 31 грудня 2023 року Польща надавала Україні аварійну допомогу, забравши надлишок електроенергії – НЕК «Укренерго».

– Нацбанк України запланував у 2024 році виїзні перевірки з питань фінансового моніторингу, дотримання вимог валютного та санкційного законодавства семи банків та дев’яти небанківських установ – пресслужба НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Посол США в Україні Бріджит Брінк у новорічному привітанні запевнила, що разом з командою посольства працюватиме день і ніч заради підтримки України – соцмережа Х Брінк.

– Міноборони України та Посольство США започатковують спільний моніторинг озброєння, наданого Сполученими Штатами, також запроваджується нова система обліку міжнародної військової допомоги – Рустем Умєров, міністр оборони України в колонці для Укрінформу.

– Відбулася традиційна щорічна Національна проща українців в Італії до собору Святої Софії в Римі, до якої долучилися близько півтисячі вірян – сайт Апостольського екзархату.

– В Ірландії для українців організовано безплатні групи психологічної та соціальної підтримки – Громадська організація «Українська дія в Ірландії».

***

– Під час свого головування в ЄС, яке розпочалося 1 січня, Бельгія визначила одним з пріоритетів підтримку України – УНН.

– З 1 січня набула чинності заборона на торгівлю алмазами, що походять з РФ. Відповідне рішення було ухвалене в межах 12-го пакет санкцій проти РФ – «Європейська правда».

– Мальта з 1 січня 2024 року починає річне головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) після того, як РФ місяцями блокувала функціонування організації та схвалення головування Естонії – сайт ОБСЄ.

– Посольство Італії розпочало головування в Групі підтримки України послів G7 на 2024 рік – соцмережа X.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Альянс у 2024 році завершить давно запланований процес вступу Швеції, підкресливши, що Стокгольм виконав свої зобов’язання перед Туреччиною – DPA.

– Очільниця Департаменту оборони, захисту населення та спорту Швейцарії, 61-річна Віола Амгерд з 1 січня 2024 року на рік стає швейцарською президенткою – «Європейська правда».

– У Стамбулі пройшла масштабна пропалестинська демонстрація – Anadolu.

– Армія Ізраїлю заявила, що починає виведення п'яти бригад із зони бойових дій у секторі Гази, оскільки військові досягли вже більшого контролю у регіоні – The Times of Israel.

– Ізраїльський міністр фінансів Беналель Смотрич виступив за заселення Ізраїлем сектору Гази після закінчення війни з терористами ХАМАС – The Times of Israel.

ВОРОГ

– Путін заявив, що російська армія вчиться використовувати сучасні види озброєння на полі бою та реагувати на них «з точки зору виробництва» – росЗМІ.

– Путін стверджує, що Росія хоче завершити війну проти України, але лише «на своїх умовах» – росЗМІ.

– Після відновлення Україною контролю над Чорним морем і роботи «зернового коридору» російські окупанти вдаються до різних підлостей на кшталт мінування акваторії керованими авіабомбами – «Українська правда».

– У грудні постачання нафти з Росії на індійський ринок скоротилися на третину порівняно з піковим значенням травня – до 1,48 млн барелів на день – Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *