Битва за Україну. День шістсот шістдесят восьмий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят восьмий 23.12.2023 19:45 Укрінформ ЗСУ за добу знищили 1040 російських загарбників, три Су-34 та 17 танків. Україна, найімовірніше, отримає першу партію винищувачів F-16 до кінця 2023 року

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Президент Зеленський за рішенням РНБО запровадив санкції проти осіб та компаній, які шкодять інтересам України – укази Зеленського. Серед 43 осіб, окрім росіян, є також люди, які мають ще й громадянство (окрім РФ) України та Латвії. Санкції також введені проти 119 компаній – здебільшого з території РФ, але є й ТОВ "Автодель ГАЗ", яке працює у Криму.

–   Президент США Джо Байден підписав закон «Про бюджет національної оборони США» (NDAA- 2024), який передбачає виділення близько $300 мільйонів на допомогу Україні. – сайт Білого дому.

–   Україна, найімовірніше, отримає першу партію винищувачів F-16 до кінця 2023 року – Інститут вивчення війни.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми маємо завжди розуміти, як багато людей залучено до захисту України й українців. І кожен із цих людей важливий, усі разом є українською силою. Дякую всім нашим воїнам! Дякую кожному й кожній, хто бореться за вільне майбутнє нашої держави!»

Олексій Макеєв, посол України в Німеччині: «Україна і Німеччина ведуть переговори щодо конкретних систем озброєнь. Берлін дуже багато робить для допомоги Україні, але Київ і інші очікують, що Німеччина перебере на себе провідну роль у підтримці нашої держави на шляху до перемоги…».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   Сили оборони в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» упродовж минулої доби знищили 499 російських загарбників під час 46 бойових зіткнень із ворогом, а також  37 одиниць військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія»

–   На Купʼянському та Бахмутському напрямках Сили оборони знищили понад 450 окупантів та понад 100 одиниць ворожої техніки – Володимир Фітьо, начальник служби звʼязків з громадськістю Сухопутних військ ЗСУ. Ворог не відмовляється від наступальних дій. Наразі лінія фронту не зазнала суттєвих змін, конкретних успіхів у ворога немає.

–   Минулої доби російські загарбники йшли в атаку на шести напрямках, найгарячіше – біля Авдіївки, яку ворог намагається безуспішно оточити, всього за добу відбулось 75 бойових зіткнень – Генштаб. В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку українські воїни продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на невдачі, ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи із займаних позицій та здійснив 17 безуспішних штурмових дій.

–   Сили протиповітряної оборони знищили всі дев'ять ударних безпілотників типу «Шахед», якими війська РФ учора ввечері атакували Україну – Повітряні сили ЗСУ.

***

–   Росіяни завдали масованого ракетного удару по Кіровоградщині. Цілі знищені українськими силами ППО, але уламки пошкодили дахи будинків і автомобілі. Інформація про постраждалих відсутня – ОВА.

–   Окупанти атакували теплоелектростанцію ДТЕК у прифронтовому регіоні – поранені п’ятеро енергетиків – Група ДТЕК.

–   Внаслідок російських обстрілів у Херсоні перебита контактна мережа, тому наразі у місті не ходять тролейбуси – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА

–   Внаслідок  обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 16 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся в Києві з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським та передав подяку народу Польщі за величезну допомогу, надану Україні і закликає польських виробників зброї до укладання прямих контрактів з українськими компаніями – МОУ.

–   Міністр оборони України Рустем Умєров привітав працівників та ветеранів служби шифрованого зв’язку і режиму секретності з 32-ю річницею створення служби – МОУ.

–   Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко підписав доручення про негайну інспекцію всіх укриттів у столиці після обвалу стелі у школі – КМВА.

–   Міноборони працює над поверненням коштів, які були переведені виробнику боєприпасів в результаті корупційної схеми, юристи вивчають можливість розірвання контракту – Іларіон Павлюк, керівник управління преси та інформації МОУ.

–   Через негоду без світла в трьох областях залишається 181 населений пункт – Міненерго.

–   Працівники Київблагоустрою демонтували ще один символ більшовицької тиранії – пам'ятник учасникам «січневого збройного повстання 1918 року», установлений у Маріїнському парку – КМДА.

–   Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави керівнику Головного управління Міністерства оборони України, якого викрили у розкраданні майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для українських військ – Офіс генпрокурора.

–   Пішов з життя відомий перекладач Олександр Мокровольський, у доробку якого зокрема "Гобіт" і "Володар перснів" Джона Толкіна – Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики.

–   Ведучий "24 каналу" Олексій Печій отримав акредитацію на саміт ЄС, який проходив з 14 по 15 грудня, і вирішив не повертатися в Україну – «24 канал». Керівництво телеканалу заявило, що "шоковані вчинком Печія і не могли повірити, що він таке зробить". Там наголошують, що ведучий підставив своїх колег та кинув тінь на репутацію журналістів у цілому.

–   Правоохоронці оголосили підозру керівнику апарату Київської міської військової адміністрації у сприянні депутатам Київради ухилятися від військової служби, при цьому отримуючи грошове забезпечення – Офіс генпрокурора

***

–   Агенція закупівель у сфері оборони (Державний оператор тилу) вперше оголосила торги для забезпечення потреб Збройних сил України, а саме на придбання паливно-мастильних матеріалів – МОУ. Закупівлі проходитимуть за конкурентною процедурою в електронній системі Prozorro.

–   З початку року завдяки роботі піротехнічних підрозділів державних органів та неурядових операторів українським аграріям повернуто у використання вже понад 200 тисяч гектарів земель сільгоспризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування – Мінекономіки.

–   Мала приватизація державного та комунального майна в електронній торговій системі Prozorrо.Продажі у 2023 році поповнила бюджети різних рівнів на понад 3,3 млрд гривень – Мінекономіки

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Рада ЄС офіційно затвердила продовження терміну дії трьох регламентів, які було введено після початку агресії РФ. Вони розраховані на надзвичайні ситуації в енергетиці, які передбачають забезпечення безпеки поставок енергоносіїв і захист від високих цін на них – комюніке Ради ЄС.

–   Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо дві країни підпишуть відповідний договір – Лаурі Ляенеметс, міністр внутрішніх справ Естонії.  В Естонії мешкає близько 7500 громадян України призовного віку, але багато із них звільнені від мобілізації.

–   Відновлення повноцінного функціонування Чорноморської зернової ініціативи в колишній формі навряд чи матиме сенс – Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН. За словами Гутерреша, «було б дуже цікаво, якби у Чорному морі вдалося створити умови для свободи мореплавства».

–   Міський голова Лондона Садік Кан все ж таки погодився передати Україні частину автомобілів, які підлягають утилізації – The Independent. У листі, який Кан разом підписав із ексміністром оборони Британії Беном Воллесом, вони звернулися до міністра транспорту країни Марка Харпера з проханням дозволити лондонцям та іншим людям по всій країні дарувати Україні транспортні засоби, які підлягають утилізації.

–   Посол Німеччини в Москві Александер Граф Ламбсдорф не бачить змін у позиції Путіна щодо війни в Україні та вважає, що той не планує вести мирні переговори – Tagesschau.

–   На ранок ми маємо заблокованими 4 напрямки, це кордони на пунктах пропуску Рава Руська, Краківець, Ягодин та Шегіні. За інформацією польських прикордонників, на кордоні з Україною в чергах перебувають понад 4 тис. автівок, вантажних та транспортних засобів станом на ранок, які очікують перетину кордону в напрямку України – Андрій Демченко, речник ДПСУ. Польські аграрії від неділі, 24 грудня, призупиняють до 2-3 січня блокаду руху для вантажівок поблизу пункту пропуску “Медика-Шегині”.

–   За 28 днів, з 20 листопада по 17 грудня 2023 року кількість нових випадків захворювання на ковід зросла на 52% порівняно з попереднім 28-денним періодом, коли було зареєстровано понад 850 000 нових випадків – ВООЗ

ВОРОГ

–   Путін принаймні з вересня через посередників посилає сигнали про готовність до припинення вогню в загарбницькій війні проти України, яке передбачатиме замороження бойових дій на нинішній лінії зіткнення – The New York Times.

–   Заступника генерального директора російської державної корпорації "Роскосмос" Олега Фролова заарештували за обвинуваченням у розкраданні коштів під час закупівлі обладнання – The Moscow Times. За повідомленням Слідчого комітету Росії, разом із ним під варту відправили двох підприємців.

–   Росія та РБ вкотре продовжили навчання на полігонах Білорусі, щонайменше до 31 грудня 2023 року – Телеграм-каналі Беларускі Гаюн.

–   Родина російського підсанкційного мільярдера, генерального директора ПАТ "КамАЗ" Сєргєя Когогіна вільно пересуваються країнами Європейського Союзу та допомагають налагоджувати постачання необхідних деталей для російського виробника "КамАЗ" – розслідування Trap Aggressor від ГО "StateWatch".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Антиросійські санкції Санкції Війна F-16

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *