Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят восьмий 13.12.2023 19:10 Укрінформ Абоненти "Київстар" почали повідомляти по відновлення зв'язку. Зокрема, про це повідомляють у Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Харкові, Києві, Кривому Розі та Миколаєві

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Норвегії

Президент Зеленський прибув до Норвегії з неанонсованим візитом для участі в другому Саміті Україна – Північна Європа – Укрінформ.

Президент України зустрівся з премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере, обговорили питання підтримки України, захисту українських міст від російського терору та забезпечення вільного мореплавства – Укрінформ.

Головне з спільної прес-конференції премʼєр-міністра Норвегії та Президента України:

–  Норвегія виділить Україні 1,8 мільярдів доларів допомоги до кінця цього року і продовжить підтримку країни з перших місяців 2024 року – прем‘єр-міністр Норвегії

–  Надасть додаткову підтримку Україні, яка включатиме підсилення ППО, фінансування нарощування виробництва боєприпасів, а також підтримку сфер охорони здоров’я та освіти – прем‘єр-міністр Норвегії

–  У війні з Росією Україні неможливо перемогти без допомоги партнерів, але і програти не можна, "оскільки держава – це все, що у нас є" – президент України.

–  Якщо на саміті Євросоюзу не буде ухвалено позитивне рішення про початок переговорів з Україною щодо членства в ЄС, це означатиме, що президент РФ Володимир Путін наклав на нього вето – Володимир Зеленський

Президент Зеленський виступаючи в Осло на другому саміті Україна – Північна Європа наголосив, що український народ сильний перед Росією в тому числі завдяки об'єднанню країн Європи і світу навколо України – сайт глави держави.

Спільна пресконференція за підсумками саміту Україна – Північна Європа:

–  Володимир Зеленський заявив, коментуючи заяви генералів США про доцільність для України зараз тримати оборону і утримати лінію фронту, що мова йде не про кризу, а про складнощі ведення операцій у зимовий період.

–  Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен сказала, що  14 грудня представить парламенту новий пакет підтримки України на суму 1 мільярд євро.

–  Президент Зеленський запевняє, що отримав у США позитивний сигнал щодо підтримки України.

–  Президент Зеленський розповів, що під час розмови з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном попросив його назвати хоча б одну причину, чому він блокує членство України в ЄС. Зеленський заявив, що чекає на відповідь угорського прем'єра.

–  Україна жодним чином не відчуває зменшення допомоги від країн Північної Європи – Президент

Президент України Володимир Зеленський

–  провів зустріч із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, говорили про Формулу миру

–  був прийнятий в Осло з королем Норвегії Гаральдом V.

***

–  У Британії офіційно оголосили про створення морської коаліції на підтримку України.

Делегація ВМС України на чолі з командувачем ВМС ЗС України віцеадміралом Олексієм Неїжпапою взяла участь у церемонії оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України – пресслужба командування ВМС ЗСУ.

–  Перші абоненти "Київстар" почали повідомляти по відновлення зв'язку. Зокрема, про поступове відновлення зв’язку повідомляють у Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Харкові, Києві, Кривому Розі та Миколаєві – ЗМІ. В Одесі та області "Київстар" поки не працює. Користувачі радять перезавантажити телефон тим, у кого зв'язок поки не з'явився.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Я вважаю, що нам це було дуже важко зробити, але найголовніше треба зрозуміти, що Росія не окупувала жодного села, жодного українського села протягом цього року».

Джо Байден, президент США: «Якщо Конгрес піде на святкову паузу до того, як схвалить додаткове фінансування для допомоги Україні – це був би найкращий подарунок Путіну з того, на що він будь-коли сподівався. Закликаю їх зробити правильну річ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Захисники тримають оборону на Авдіївському та Мар'їнському напрямках, загальні втрати росіян в зоні відповідальності ОСУ "Таврія" склали 401 особу, знищено 13 російських танків та 12 інших бронемашин – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ

–  У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Сили оборони успішно відбили 51 атаку ворога – Генштаб.

–  На Авдіївському напрямку снайпери 8-го окремого полку Сил спецоперацій знищили ворожу розвідувальну групу – Сили спецоперацій ЗСУ

–  Росія, ймовірно, розосередить можливості запуску своїх БПЛА типу «Shahed» в кількох місцях, щоб ускладнити роботу ППО України – розвідка Британії

***

Атака по Україні

Протиповітряна оборона в ніч на 13 грудня знищила усі 10 дронів-камікадзе біля Одещини та 10 балістичних ракет, що летіли на Київ – Повітряні сили ЗСУ.

Київ

Унаслідок падіння уламків під час ракетного удару військ РФ по Києву постраждали 53 людини. 20 із них, в тому числі двох дітей госпіталізували. 33 постраждалим медики надали допомогу на місці. Зокрема, й 6 дітям – КМВА

–  У Дніпровському районі внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено фасад багатоповерхівки, сталося загоряння балкона на 6 поверсі, у дворі будинку палало 8 автівок.

було врятовано 17 осіб, з яких 5 людей, які не могли самостійно пересуватися, та 7 дітей. На безпечну відстань евакуйовано 25 осіб.

–  пошкоджень зазнала будівля садочку, за іншою адресою у цьому ж районі була пожежа у приватному житловому будинку, на площі 2 кв. м.

–  внаслідок падіння уламків ракети на проїжджу частину дороги, сталося пошкодження водопровідної мережі.

–  35 приватних будинків залишаються без світла внаслідок пошкоджень ліній електропередачі уламками ракет.

***

–  Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Харківської та Донецької областей 1 людина загинула, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення глави МЗС Ірану Хосейна Абдоллахіяна в отриманні угрупованнями «ХАМАС», «Хезболла» та «Ісламський джихад» зброї з України – МЗС України.

–  Головне управління державної авіації (ГУДАУ) отримало сертифікат визнання, як компетентного органу з питань військової льотної придатності, який відповідає стандартам НАТО – Олександр Павлюк, перший заступник Міністра оборони України

–  Україна надала Європейському суду з прав людини докази існування в окупованому Криму системної адміністративної практики порушення прав людини з боку Росії – пресслужба Міністерства юстиції.

–  Про свою причетність до кібератаки, що призвела до руйнування мережевої інфраструктури українського оператора зв'язку "Київстар" заявила група російських хакерів. Мобільний оператор разом з СБУ продовжує працювати над відновленням послуг – СБУ. Американські компанії Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають українському мобільному оператору "Київстар" відновити роботу після масштабної кібератаки.

–  Україна подала заявку на отримання статусу асоційованого спостерігача при Співдружності португаломовних країн – МЗС. Україна зацікавлена у налагодженні співробітництва в економічній, соціальній і культурній сферах із державами-членами організації

–  Поліція Києва проводить слідчі дії в КП "Київський метрополітен", ПрАТ "Метробуд" і структурних підрозділах КМДА – відділ комунікації поліції Києва. Обшуки проводяться у рамках кримінального провадження за кваліфікацією «Службова недбалість» (ч. 2 ст. 367 КК України).

–  На території України циркулює 17 субваріантів штаму «Омікрон». Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема «Дельту» та «Альфу» – МОЗ.

***

–  13 грудня 2023 року по одному енергоблоку теплоелектростанції та теплоелектроцентралі вийшло у ремонт. НЕК "Укренерго" закликає українців ощадливо споживати електроенергію – Укренерго.

–  Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом із румунськими колегами працює над реалізацією проєктів у секторі автомобільних перевезень, які дозволять розвантажити пункти пропуску в транспортному коридорі з Євросоюзом – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Україна продемонструвала рішучість у реалізації реформ та майже повністю виконала рекомендації Європейської комісії щодо перетворень на шляху до членства в ЄС – Урсула фон дер Ляєн, президент ЄК. Урсула фон дер Ляєн дала позитивну оцінку українському закону про національні меншини, який потрібен для подальшого руху до членства в ЄС.

–  Очільник Європейської Ради Шарль Мішель у листі-запрошенні лідерам Євросоюзу на саміт 14-15 грудня заявив, що ЄС повинен виконати свої зобов’язання щодо України та залишатися надійним і сильним партнером – ЗМІ. Депутати Європарламенту закликали глав держав та урядів європейських країн ухвалити позитивне рішення щодо України й розпочати з нею переговори про членство в ЄС.

–  Сьогодні в Берліні відбулася перша конференція Коаліції можливостей для довгострокового зміцнення протиповітряної оборони України, у якій взяли участь близько 70 учасників з 22 країн, а також представники ЄС і НАТО – Міністерство оборони ФРН.

–  Конгрес США найімовірніше не схвалить додатковий пакет фінансування для України до Різдва, навіть якщо найближчими днями обидві партії укладуть угоду, яка це передбачає, заявив лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл – Reuters.

–  Друга система ППО Patriot з Німеччини почне захищати небо України ще цього року – Олаф Шольц канцлер ФРН

–  Рада ЄС оприлюднила  висновки щодо розширення Європейського Союзу, які, зокрема, відзначають прогрес України на шляху реформ, необхідних для набуття повноправного членства в ЄС – висновок Ради ЄС.

–  Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що вважає Україну "неготовою" до початку переговорів про вступ до ЄС, але Братислава не буде блокувати це "політичне рішення" на саміті лідерів Євросоюзу – Dennik N

–  Лідери скандинавських країн закликають інші країни виступити єдиним фронтом на підтримку України у війні з Росією, попереджаючи, що ненадання допомоги Києву ризикує погіршити глобальну безпеку в Європі – Financial Times.

–  Більшість членів ООН підтримали резолюцію Генеральної асамблеї про негайне оголошення гуманітарного перемир’я у війні між Ізраїлем та Хамасом – Reuters.

***

Блокада кордонів

–  На кордонах України у черзі стоять 4300 вантажних автомобілів, зокрема, на польському кордоні − близько 2600 – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

–  З другої половини дня у середу проїзд на пункті пропуску між Україною та Польщею "Ягодин-Дорогуськ" відбувається повністю безперешкодно, польська сторона прогнозує, що усі вантажівки з черги в український бік пропустять приблизно за 30 годин – RMF24.

***

–  Керівництво та члени українського Товариства «Нова Хвиля» в Угорщині звернуся з відкритим листом до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, Уряду і Державних Зборів із закликом підтримати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу – фейсбук-сторінка товариства.

–  Президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу в нового уряду Дональда Туска. Складання присяги відбулося у президентському палаці у Варшаві – Укрінформ.

ВОРОГ

–  Розвідка Південної Кореї заявила, що КНДР намагається відправити своїх робітників до Росії для заробітку, оскільки вважається, що РФ потерпає від браку робочої сили через мобілізацію молоді на війну проти України – Yonhap.

–  Центральна виборча комісія РФ оприлюднила особливості проведення «виборів» у період воєнного стану, який оголошений на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – Радіо Свобода. ЦВК дозволила голосувати не за паспортом, акредитувати журналістів «в особливому порядку», а також у разі загрози переміщати бюлетені та інші документи «в безпечне місце».

–  Кремль, залучивши ПВК «Вагнер», заробив понад $2,5 мільярда на торгівлі африканським золотом після початку повномасштабного вторгнення Путіна в Україну в лютому 2022 року – розслідування групи The Blood Gold Report

–  Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив "вирок" військовослужбовцю ЗСУ Антону Байдракову, згідно з яким його засудили до 18 років позбавлення волі – ВВС.

–  У Росії проти утримуваної в СІЗО журналістки Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про «фейки» про російську армію – проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалії»

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *