Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят шостий 11.12.2023 20:55 Укрінформ Українські підрозділи провели успішні локальні контратаки, позбавивши російські війська повного контролю над селом Степове, що поблизу Авдіївки

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Президент України Володимир Зеленський їде до Вашингтона, де під час свого візиту проведе зустрічі з членами Конгресу та директоркою-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою – Bloomberg.

– Законодавці запросили Зеленського виступити перед сенаторами, які ведуть дискусію щодо продовження допомоги Україні – CNN. Також планується його зустріч зі спікером Джонсоном.

***

Засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі

– Швеція виділяє Україні 1,4 мільярда крон (понад $133 млн), які, серед іншого, підуть на підтримку населення країни напередодні зими. Новий пакет підтримки був представлений прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном та міністром міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йоханом Форсселлом – Sweden Postsen.

– Федеральна Республіка Німеччина збільшить наступного року вдвічі військову підтримку України – з 4 млрд євро до 8 млрд. Німеччина продовжує міцно стояти на боці України – Анна Люрманн, міністерка у справах Європи ФРН.

Заяви перед початком зустрічі

  • Європейський Союз обговорить різні позиції щодо ситуації в Україні, зокрема ті, що висловлювалися з боку Угорщини, але очевидно, що прийшов час не зменшувати, а збільшувати допомогу, і європейська єдність навколо цього питання не має бути зруйнована – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.
  • Країни-члени Євросоюзу мають показати, що немає жодної втоми від підтримки України у її відбитті російської агресії і що ЄС може ефективно діяти – Лумініца Одобеску, керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії.
  • У МЗС Італії дали згоду на початок переговорів з Україною про прийом до ЄС, а також закликали прискорити процес вступу Балканських держав – Антоніо Таяні, віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ Італії.
  • Чехія проти будь-якого перемир’я, яке лише відкриє Росії шлях до переозброєння – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії.
  • Очільник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс розкритикував позицію Угорщини щодо України та назвав її «зіткненням ідеологій» – між тими, хто хоче, щоб Європа була сильнішою, і тими, хто не хоче Європейського Союзу зовсім – Укрінформ.
  • Міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна назвала три аспекти підтримки України: адаптація роботи Європейського фонду миру, посилення санкцій, початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС, та підкреслила, що міністри зовнішньополітичних відомств європейських країн сконцентруються на особливій позиції Угорщини – Укрінфом.
  • Лідери ЄС на засіданні Євроради 14-15 грудня розглядатимуть чотири важливих питання щодо України, але ключовим є початок перемовин про вступ України до ЄС – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.
  • Чеська Республіка послідовно виступає за посилення санкцій проти країни-агресора Росії і одним з кроків пропонує обмеження можливостей російським дипломатам пересуватися державами Шенгенського простору – Ян Ліпавський, очільник чеської дипломатії.
  • Уряд Швеції підтримує та вважає, що зараз треба рухатися далі як у плані вступу України до ЄС, так і у збільшенні політичної, військової та фінансової підтримки України – Тобіас Більстрьом, міністр закордонних справ Швеції.
  • Ірландія наполягатиме на прогресі з боку ЄС у питанні членства України та надання їй військової і фінансової підтримки – Міхол Мартін,  міністр закордонних справ та оборони Ірландії.
  • Поширені деякими угорськими представниками чутки про нібито «жахливі переслідування» угорської громади на Закарпатті є великим фейком, що не витримує жодної перевірки реальністю – Дмитро Кулеба, міністр МЗС України.
  • Подальші безпека та процвітання Європейського континенту залежать від розширення ЄС. Ухвалення рішень, які допоможуть забезпечити військові потреби України та нарощування виробництва зброї в Європі, також відповідають довогостроковим інтересам Європейського Союзу – Дмитро Кулеба, міністр МЗС України.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ:

  • Міністри закордонних справ країн ЄС продемонстрували безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС, однак саме рішення ще не ухвалене.
  • Будь-який негативний результат розгляду «українських» питань під час Європейської ради, що має відбутися 14-15 грудня поточного року, може мати важкі наслідки для України, але також підірвати фундаментальні основи, на яких збудований сам Європейський Союз.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

  • обговорив з міністром закордонних справ Латвії Крішʼянісом Каріньшем рух України до Європейського Союзу та військові потреби нашої держави, зокрема, питання боєприпасів і FPV-дронів;
  • обговорив із угорським колегою Петером Сійярто рішення Європейської Ради щодо відкриття переговорів про членство України та чітко наголосив йому на спільному майбутньому в Європі;
  • обговорив з міністром закордонних справ Азербайджану Джейхуном Байрамовим Формулу миру та двосторонню співпрацю.

***

– Делегація України на чолі з Головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександром Новіковим розпочала візит до США в рамках 10-ї сесії Конференції держав – учасниць Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції – НАЗК. Україна на конференції ООН представить цифрові інструменти із запобігання корупції.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ґабріелюс Ландсбергіс, міністр МЗС Литви: «Ми майже два роки повторювали цю фразу. Багато з нас задавалися питанням, що це означає: перемогу України чи якісь інші стратегічні цілі? Тож фраза «так довго, скільки буде необхідно» означає – так довго, як ми можемо погодитися. І якщо ми не зможемо, це матиме величезні наслідки, перш за все, для України, але не лише там…»

Леонід Кучма, колишній президент України: «Метою Путіна було не тільки захоплення української землі, але й знищення «концепції» самої України як конкурентної альтернативи Росії. Доказом цього є жахливі людські втрати та репутаційні жертви, на які Путін готовий піти заради цього».

Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «Загальний настрій і загальний сигнал – безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС. Водночас, саме рішення ще не ухвалене, і боротьба за це рішення триватиме не лише найближчими днями, але й під час засідання Європейської ради».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Протягом останнього тижня місто Авдіївка Донецької області продовжувало залишатися ареною найінтенсивніших боїв на фронті в Україні. Близько 40% усіх бойових зіткнень відбувалися в цьому невеликому секторі – Міноборони Британії. Українські підрозділи провели успішні локальні контратаки, позбавивши російські війська повного контролю над селом Степове.

– Захисники просуваються на лівому березі Дніпра Херсонщини, тривають бої біля Кринок – ISW.

– На лівобережжі Херсонської області, у тимчасово захоплених Олешках, Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили командно-спостережний пункт російських військ – Командування Сил спецоперацій.

– Російські загарбники намагаються захопити силами штурмових рот населений пункт Синьківка, щоб створити умови для блокування Куп’янська, зараз у цей район окупанти перекидають резерви, втрати ЗСУ приблизно у вісім разів менші – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

– Цієї ночі російські війська запустили по території України вісім балістичних ракет і 18 безпілотників типу «Шахед». Сили ППО знищили всі повітряні цілі – Повітряні сили ЗСУ.

– За тиждень з 4 по 10 грудня втрати ворога в особовому складі склали 6 тисяч 780 осіб – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

– У Дарницькому районі столиці з 11 по 14 грудня пройдуть військові навчання Угруповання сил і засобів оборони Києва – Київська МВА. Мета навчань – нарощування бойових спроможностей під час підготовки і ведення оборонної операції.

– На фронті загинув український актор, режисер та військовослужбовець Андрій Павленко. Вічна Пам’ять Герою…

– На війні загинув кіномеханік Руслан Володін, який знімав українські фільми «Захар Беркут» та «Кіборги». Вічна Слава Герою…

***

– Ракетний удар по Києву

  • Російські загарбники вдарили вісьмома балістичними ракетами. Всі вісім цілей знищені. Падіння уламків ракет зафіксовано в Дарницькому районі столиці та Голосіївському районах.
  • У столиці уламки впали в Дарницькому районі Києва, 4 людей було поранено, у Бортничах є пошкодження житлових будинків у кількох місцях. Вщент зруйновано два будинки та близько десятка пошкоджені –  Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.
  • У результаті нічної ракетної атаки на Київ пошкоджень зазнали об’єкти електромереж, через що без світла залишились 120 приватних домівок у Дарницькому районі – КМДА.

– Унаслідок чергового обстрілу росіянами Херсонської громади один цивільний загинув, троє поранено – Херсонська обласна прокуратура.

– У Запорізькій області та Дніпропетровській області Сили протиповітряної оборони знищили 2 керовані авіаційні ракети Х-59 – Повітряне командування «Схід».

– У тимчасово окупованому Криму за 2017-2023 роки зафіксовані 9 006 порушень прав людини, з них майже 6,4 тисячі щодо представників корінного кримськотатарського народу – Кримськотатарський ресурсний центр.

– З початку війни Росія пошкодила 1480 об’єктів медзакладів та ще 195 – зруйнувала вщент – МОЗ України.

– Влада тимчасового окупованого Криму готує до «націоналізації» елітний готель співачки Софії Ротару «Вілла Софія» у Ялті – Телеграм-канал «Кримський вітер».

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міністр оборони Рустем Умєров у понеділок провів «відверту» телефонну розмову з угорським колегою Крістофом Шалай-Бобровницьким і запросив його до Києва – соцмережа Х українського міністра.

– Міністерство охорони здоров’я пропонує включити до багаторічної програми НАТО для України проєкти з реабілітації та розвитку центрів крові – МОЗ.

– В Україні стартував Тиждень енергоефективності, під час якого відбуватимуться події, присвячені ефективності використання енергоресурсів та зменшенню енергетичного впливу на навколишнє середовище – Жанна Пацьора, президентка Громадської спілки «Бізнес за партнерство».

– На Львівщині відрахували та виселили студентів училища, які побили першокурсників – Департамент освіти і науки Львівської ОВА.

– До Православної церкви України перейшли релігійні громади сіл Новичі та Жолудки Хмельницької області, які раніше підпорядковувалися УПЦ Московського патріархату – Василь Павлюк, благочинний Шепетівського округу Хмельницької єпархії ПЦУ.

– На Житомирщині протягом 12-14 грудня відбудеться Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – Фейсбук-сторінка організаторів фестивалю.

– Журі Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича обрало трьох переможців конкурсу у 2023 році – МКІП.

***

– Офіцеру з апарату головнокомандувача ЗСУ Олегу Тімченку, який подарував гранати помічникові Залужного Геннадію Частякову, що пізніше призвело до його загибелі, суд обрав запобіжний захід у виді особистого зобов'язання – пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

– Колишньому меру Одеси Олексію Костусєву обрали запобіжний захід у справі щодо незаконного заволодіння міднародним аеропортом «Одеса» – тримання під вартою – САП.

***

– Укренерго п’ятий день поспіль залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 для збалансування енергосистеми та уникнення відключень – пресслужба компанії.

– У липні-вересні 2023 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) збільшився на 9,3% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – Держстат.

– Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні CC – Fitch Ratings.

– Румунія допоможе Україні експортувати зерно через створення якірної стоянки в порту Констанца, будівництво якого планують завершити у березні 2024 року – Дмитро Москаленко, гендиректор державної судноплавної компанії «Українське Дунайське пароплавство».

– Білоцерківська міська рада викупила ТЕЦ, яку Нацбанк відсудив за борги у бізнесмена Костянтина Жеваго – Держреєстр речових прав.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Велика Британія та Норвегія створили морську коаліцію для підтримки України. У рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown, 20 транспортних засобів-амфібій Viking та 23 швидкісні патрульні човни українським захисникам для ведення бойових дій на морі – Міноборони Великої Британії.

– Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) співінвестують у засновану українцями компанію-лідера у сфері освітніх технологій Preply – пресреліз ЄБРР.

– Україна за тиждень отримала від партнерів п'ять «швидких», ліки і компʼютерну техніку – МОЗ України.

– У Києві Посольство Швейцарії в Україні передало Міністерству охорони здоровʼя сім автівок екстреної медичної допомоги – Укрінформ.

– ПАРЄ 15 грудня проведе спеціальне засідання щодо становища українських дітей, у тому числі вивезених вглиб окупованих територій або до Росії – «Європейська правда». Засідання відкриють президент ПАРЄ Тіні Кокс та віцепрезидентка, представниця України Олена Хоменко.

– Група європейських експертів у спільній заяві до громадян та лідерів країн Європи застерегли від зменшення західної підтримки України, яка протистоїть російській агресії – Encompass Europe. «Якщо ми не докладемо зусиль у сфері озброєння сьогодні, нам доведеться це робити завтра, і то – якщо Росія досягне своїх цілей в Україні – у значно складніших і більш загрозливих умовах. І ми втратили б дорогоцінний час».

– НАТО має виходити з того, що РФ здатна на нову агресію, і мусить забезпечити своїх членів і союзників усім необхідним для оборони – Джуліан Сміт, посол США при НАТО. США вже вдалося суттєво збільшити виробництво зброї та боєприпасів, наприклад, практично подвоїти випуск снарядів калібру 155 мм. У багатьох країнах Європи оборонні підприємства перейшли на цілодобову роботу та застосовують «дуже творчі та новаторські підходи».

– Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Євросоюз має затвердити значну військову допомогу Україні, щоб уникнути «подвійного блокування» підтримки Києва з боку Європи і США – Politico.

– Блокування кордону

  • Сьогодні о 14:00 (за київським часом) завершилася акція протесту польських перевізників перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Залізниця може перевозити через українсько-польський кордон до 100 вантажівок в обох напрямках – Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.
  • Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) оголосила про продовження блокади кордону з Україною на прикордонному пункті пропуску автотранспорту «Вишнє Німецьке – Ужгород» – заява UNAS.
  • Рух вантажівок через кордон із Угорщиною не ускладнений. Блокада кордону угорцями наразі має демонстративний характер – Вікторія Сенгетовська, речниця Закарпатської митниці.
  • Словаччина закликає Єврокомісію до спільного вирішення питання імпорту товарів з України – Річард Такач, міністр сільського господарства Словаччини.

***

– Рада ЄС запровадила нові обмежувальні заходи проти шести фізосіб та п'яти організацій, причетних до розробки та виробництва Іраном безпілотних літальних апаратів (БПЛА), які використовуються у війні Росії проти України – пресреліз Ради.

– Три президенти країн Балтії заявили в понеділок, що очікують скасування рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх 2024 року в якості нейтральних учасників – LRT.

– У Великій Британії оголосили про створення нового підрозділу для боротьби з компаніями, які ухиляються від санкцій проти РФ – сайт британського уряду.  Компанії, які порушують санкції, зокрема, запроваджені після вторгнення Росії в України, будуть покарані суворіше.

– ООН звернулася із закликом виділити понад 46 млрд доларів на 2024 рік для допомоги мільйонам людей, які постраждали внаслідок гуманітарних криз по всьому світу, зокрема на палестинських територіях, у Судані та в Україні – France24.

– Уряд партії «Право і Справедливість» (PiS) Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів PiS, проти були 266 політиків усіх інших політичних партій – Укрінформ.

– Служба держбезпеки Латвії (СДБ) порушила кримінальну справу проти зареєстрованої в країні компанії, яку підозрюють у постачанні до Росії електронних компонентів військового призначення – LSM.

– У Фінляндії окружний суд вирішив залишити під вартою Яна Петровського, відомого також як Воїслав Торден, видачі якого хоче Україна – Yle.

– Найбільша криптобіржа Binance із 31 січня 2024 року перестане підтримувати операції з російським рублем – заява компанії.

– Війна в Ізраїлі

  • Із території сектору Гази бойовики ХАМАС обстріляли ракетами Тель-Авів та навколишні населені пункти – The Times of Israel.
  • Ізраїль звинуватив ООН у відсутності допомоги, яка мала б надходити жителям сектору Гази – Sky News.
  • Франція, Німеччина та Італія закликали Євросоюз створити спеціальну схему санкцій проти терористичного угруповання ХАМАС – Reuters.

ВОРОГ

– Російська центральна виборча комісія ухвалила рішення, що голосування на «виборах президента Росії» у березні 2024 року пройде також на тимчасово окупованих територіях України, про анексію яких раніше оголосила влада РФ – Радіо Свобода.

– Економіка Росії досягла межі небезпечного перегріву – The Economist.

– Виробництво алюмінію в Росії стоїть «на порозі кризи з тяжкими довгостроковими наслідками» – Алюмінієва асоціація РФ. Прямо не сказано, але основна причина кризи – початок повномасштабної агресії Росії проти України.

– Російське МЗС повідомило про виклик посла Данії Якоба Хеннінгсена через провокаційнні висловлювання в данських ЗМІ щодо експропріації активів Carlsberg – сайт МЗС РФ.

– Співробітники виправної колонії №6 у селищі Мелехово Володимирської області Росії, де раніше перебував опозиціонер Олексій Навальний, заявили, що він у них «більше не значиться» – Кіра Ярмиш, прес-секретарка Навального. Соратники політика шостий день не знають, що з ним відбувається.

– Літак із радіоактивним вантажем аварійно сів у аеропорту Москви. Це вже друга подібна НП з літаком у Росії за останні кілька днів – Telegram-канал Baza. У літаку знаходилися 104 пасажири, 5 членів екіпажу та 19 кілограмів радіоактивної речовини.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Фото: nikopolnews.net

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *