Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят п’ятий 10.12.2023 20:00 Укрінформ У 45-й окремій артбригаді побував головнокомандувач Збройних Сил Швеції генерал Мікаель Бюден, поспілкувався з воїнами, які проходили навчання в Швеції

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Володимира Зеленського до Аргентини на інавгурацію нового президента країни Хав'єра Мілея

– Це перша поїздка Президента Зеленського до Латинської Америки.

– Український президент сподівається скликати «глобальний саміт миру» і просуває мирний план, заснований на виведенні російських військ з України і визнанні її пострадянських кордонів 1991 року – Reuters.

– Володимир Зеленський

  • Дорогою до Аргентини зустрівся з прем’єром Кабо-Верде Жозе Уліссешем Коррея-і-Сілвою, яка стала першою в історії двосторонніх відносин із цією країною – сайт глави держави.
  • Перебуваючи в Аргентині, провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, обговорив рішення майбутнього саміту ЄС щодо України на тлі можливого угорського вето, а також наступний французький оборонний пакет для України – Telegram-канал Зеленського.
  • У Буенос-Айресі провів низку важливих зустрічей з президентами Парагваю Сантьяго Пенья, Уругваю Луїсом Лакальє Поу та Еквадору Даніелем Нобоа. Головними темами під час переговорів були співпраця та «Формула миру» – сайт президента.
  • Коротко поспілкувався з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном під час церемонії інавгурації новообраного президента Аргентини. В Офісі президента України наразі не коментують деталей їхньої розмови – «Європейська правда».
  • Взяв участь в інавгурації новообраного президента Аргентини Хав’єра Мілея, яка відбулася в Будинку уряду Аргентини – Офіс Президента.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Для нас є дуже важливою підтримка та потужний об’єднаний голос держав Латинської Америки, які підтримують українців у війні за нашу свободу й демократію».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Головнокомандувач Збройних Сил Швеції генерал Мікаель Бюден відвідав підрозділи 45 окремої артилерійської бригади, які виконують завдання на Східному напрямку – «Європейська правда». Генерал поспілкувався з артилеристами та піхотинцями, які проходили навчання у Швеції та високо оцінив їх бойову роботу.

– Українські військові контратакували на захід від Роботиного і просунулись на Запорізькому напрямку фронту. Українські сили утримують позиції на лівому березі Херсонської області у Кринках – ISW.

– Українські захисники на Авдіївському напрямку продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб повністю зруйнувати Авдіївку –  Сергій Братчук, спікер Української добровольчої армії «Південь».

– Російські окупанти на Таврійському напрямку зменшили кількість штурмових дій та знову почали задіювати для ударів авіацію – Олександр Тарнавський, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Втрати ворога в операційній зоні ОСУВ «Таврія» склали 337 осіб, знищено 9 одиниць військової техніки, 5 ББМ та 1 артсистема, склад боєприпасів та 2 склади з пально-мастильними матеріалами.

– Окупанти розпочали наступальні операції на багатьох ділянках фронту в період найскладніших погодних умов осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити й утримати ініціативу до президентських виборів у Росії у березні 2024 року – Інститут вивчення війни (ISW).

– РФ перейшла до масштабнішої кампанії, спрямованої проти об'єктів енергетики України – розвідка Британії.

– Україна продовжує укріплювати кордон із Білоруссю і мінувати пункти пропуску – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

– Ракетний удар по Харківщині

  • У ніч проти неділі Росія вдарила ракетами по селищу Великий Бурлук у Харківській області (40 км від Куп'янська, 20 км від кордону). Був зруйнований гуртожиток. Про жертв і постраждалих не повідомляється – Олег Синєгубов, голова обласної адміністрації.
  • Унаслідок удару по Куп'янську загинули дві жінки. Ще один чоловік дістав поранення.

– Обстріли Херсонщини

  • Ворог ударив по Херсону. Було влучання у житлову забудову, поранення дістав 37-річний чоловік чоловік – Херсонська ОДА.
  • Російські військові обстріляли село Іванівка на Херсонщині, поранено жінку.

– Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими ініціював зміни, які закріплюють за ним функцію повернення з неволі цивільних громадян України, яких незаконно утримує країна-агресорка – Коордштаб.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Через збройну агресію Росії в Україні додаткові викиди CO2 вже оцінюються у $10 мільярдів, але Україна продовжує виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання та не відмовляється від своїх кліматичних цілей – до 2030 року Україна планує скоротити викиди метану на 30% – Міндовкілля.

У Києві на території “Софії Київської” провели першу офіційну передачу Вифлеємського Вогню в Україні до військових, громадських і волонтерських організацій – Укрінформ.

– Міністерство культури та інформаційної політики України формує робочу групу зі створення закону про музичну індустрію – МКІП.

– На ютуб-каналі «УкрінформТБ» розпочинається цикл щотижневих відеоінтерв’ю, які вестиме політичний аналітик Сергій Лещенко – Укрінформ.

– В Україні станом на 10 грудня через негоду, бойові дії і технологічні порушення без електропостачання перебувають 455 населених пунктів – Міненерго.

– В училищі на Львівщині побили першокурсників. Поліція відкрила кримінальне провадження – Ліга. Новини.

– 16 грудня «Укрзалізниця» запускає святковий рейс найдовшою вузькоколійкою в Європі на 70-річному паровозі. Він курсуватиме Поділлям. Це останній ретротур у 2023 році – пресслужба УЗ.

***

– Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії НЕК «Укренерго» з 1 січня 2024 року на 9% – пресслужба НКРЕКП.

– Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз щодо валового виробництва зернових культур до 59,7 млн тонн. Обсяги збору олійних культур залишаються без змін і складають 21,6 млн тонн – пресслужба Мінагрополітики. Намолочено 78 млн т зернових та олійних. Також збільшився рівень врожайності зернових – до 5,47 т/га. Це рекордний показник для України.

– У ПФУ зазначили, що багатодітні сім'ї можуть отримати 50% знижки на оплату комунальних послуг незалежно від виду та форми власності житла. Знижка надається на рік з місяця, коли таке право виникає – ПФУ.

– В Україні ціни на картоплю зросли до 12-16 грн/кг ($0,33-0,44/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня – EastFruit.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Україні передадуть винищувачі F-16 у короткостроковій перспективі. Збройні сили активно готуються до їхнього отримання – Рустем Умєров, міністр оборони.

– Існує ймовірність, що Швеція передасть Україні на додачу до F-16 винищувачі Gripen, українські пілоти вже їх тестували. Тренування військових почнеться лише після оголошення рішення про передачу літаків Gripen. Наразі тривають консультації – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

– Держсекретар угорського МЗС Тамаш Менцер прокоментував ухвалення Україною поправок до законодавства про національні меншини з урахуванням рекомендацій Ради Європи та ЄС. Угорщина вважає рішення Ради недостатнім для забезпечення прав угорської меншини – Facebook-сторінка Тамаша Менцера.

– Блокування кордону

  • На польсько-українському кордоні перебуває близько 3500 вантажівок, триває блокування руху на чотирьох пунктах пропуску – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. Найбільше вантажівок стоїть навпроти пункту пропуску «Шегині» – 1200 і навпроти пункту пропуску «Ягодин» – 900.
  • Угорські перевізники 11 грудня планують розпочати демонстрацію на кордоні, Україна сподівається, що обійдеться без блокування – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Партія вантажівок залізницею прибула до Польщі. В Укрзалізниці планують зробити подібні відправлення регулярними. Далі вантажівки до пункту призначення попрямують своїм ходом – Фейсбук-сторінка Укрзалізниці.

***

– В Осло сьогодні відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру за 2023 рік, лауреатом якої стала правозахисниця з Ірану Наргес Мохаммаді, яка виступає за права жінок та була ув'язнена – The Nobel Prize.

– Експрезидент США Дональд Трамп випередив чинного главу Білого дому Джо Байдена в національному опитуванні щодо президентських виборів 2024 року на чотири пункти – 47% проти 43% – Wall Street Journal.

– У Консервативній партії Великої Британії назріває бунт проти прем'єр-міністра Ріші Сунака, положення якого похитнулося через внутрішньопартійні суперечності – Daily Mail. Не один депутат-консерватор вважає повернення колишнього лідера Бориса Джонсона єдиним способом врятувати партію від розгрому на виборах.

– Міністри внутрішніх справ і безпеки країн «Групи семи» (G7) домовилися спільно боротися з міжнародною загрозою організованого телефонного шахрайства та використанням з цією метою штучного інтелекту (ШІ) – спільна заява очільників відомств.

– Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу, метою якого є зменшення залежності від російського газу шляхом диверсифікації поставок – Bloomberg.

–  Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що Рада Безпеки виявилася «паралізованою геостратегічними розбіжностями». Про це він сказав на форумі у м. Доха – ВВС.

– У понеділок, 11 грудня, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький представить парламенту програму свого уряду. Якщо Сейм проголосує проти її затвердження, уряд буде відправлений у відставку і новим прем'єром стане Дональд Туск – PAP.

– Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі вкотре заявив, що територія Грузії не використовується для обходу санкцій, які введені ЄС проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну – «Європейська правда».

Уряд «Талібану» в Афганістані заявляє, що Пекін офіційно прийняв їхнього посла в Китаї – Nikkei Asia.

– Організатори «Євробачення» – Європейська спілка радіомовлення та телебачення (EBU) –  відхилили вимоги пропалестинських рухів щодо заборони Ізраїлю брати участь у пісенному конкурсі у 2024 році – Eurovoix.

– Війна в Ізраїлі

  • Прем'єр-міністр Ізраїля Біньямін Нетаньягу вийшов із засідання кабінету міністрів, щоб по телефону поговорити з Путіним – The Times of Israel. Розмова тривала 50 хвилин. Наразі не повідомляється, хто ініціював розмову.
  • Речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі повідомив, що багато членів ХАМАСу здалися ізраїльським військам у секторі Гази – The Times of Israel. Терористи стверджують, що їхнє командування не розуміє ситуацію та ігнорує реальність.
  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган різко розкритикував США за те, що вони скористалися правом вето в Раді Безпеки ООН для відхилення вимоги про припинення вогню в секторі Газа – DPA.
  • Франція заявила, що один з її військових кораблів у Червоному морі став мішенню безпілотників, які прилетіли з боку Ємену. Обидва дрони були перехоплені та збиті – Associated Press. Єменський рух хуситів заявив, що вони будуть націлені на всі кораблі, які прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національності.
  • Евакуація із сектора Гази завершена, вдалось вивести 315 людей: 304 українців, двох палестинців, 9 громадян Молдови –  ГУР Міноборони.

ВОРОГ

– Російський генерал-майор Володимир Попов заявив про вихід нової версії безпілотників «Шахед» (окупанти називають їх «Герань») – на них були встановлені реактивні двигуни, внаслідок чого дрони стануть в кілька разів швидше – УНІАН із посиланням на виступ Попова на росТБ.

– У Санкт-Петербурзі громадянина США та РФ Юрія Малєва затримали за звинувачення через публікації, в яких він нібито принизив георгіївську стрічку. Малєв «частково визнав провину» – ЗМІ.

– На полігоні Дубровичі в Рязанській області РФ під час занять нібито самовільно спрацював вибуховий пристрій. Загинув командир загону швидкого реагування (СОБР) росгвардії полковник Алєксєй Ситніков – МВД Росії.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Аргентина Візит Зеленський Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *