Битва за Україну. День шістсот двадцять третій

Битва за Україну. День шістсот двадцять третій 08.11.2023 19:50 Укрінформ Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. ВРУ продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Європейська комісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. Єврокомісія також рекомендувала відкрити такі переговори з Боснію і Герцеговиною, за певних умов, і надати статус країни-кандидата для Грузії.

–   Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії, яка рекомендувала розпочати переговори про вступ України в ЄС, зазначивши, що сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок.

Ключові висновки звіту щодо України, які оприлюднила Єврокомісія дивись за посиланням.

–   Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року – сайт ради. Це було вже девʼяте голосування ВР за продовження воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії.

–   Комітет у закордонних справах Палати представників американського Конгресу США підтримав більшістю голосів двопартійний законопроєкт про використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні. Тепер документ повинні розглянути у Сенаті – Укрінформ

***

Війна в Ізраїлі

–   Україна успішно евакуювала першу групу з 43 українців із сектору Гази, евакуація триває – президент України. Україна також допомогла евакуювати 36 громадян Молдови.

–   Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не можна дозволити ісламістському руху ХАМАС і далі керувати Газою – NHK

–   Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) у спільній заяві за підсумками дводенної зустрічі в Токіо закликали призупинити бойові дії між Ізраїлем і палестинським угрупованням ХАМАС для доставки гуманітарних вантажів у сектор Гази – Kyodo

–   Вирішення нинішньої кризи на Близькому Сході, спричиненої атакою ХАМАС та подальшою військовою відповіддю Ізраїлю, ймовірно, має передбачати перехідний етап для сектору Газа із введенням туди миротворчих сил ООН – Антоніо Таяні, віцепрем'єр-міністр, міністр закордонних справ Італії

–   Ізраїль не планує "тривалу окупацію" Сектор Гази після війни проти ХАМАС, але він буде нести відповідальність за безпеку у регіоні – Марк Регева, старший радник прем'єр-міністра країни

–   Президент США Джо Байден заявив, що під час телефонної розмови у понеділок попросив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про паузу в бойових діях у секторі Гази – Reuters.

–   Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила що під час нічного авіаудару був ліквідований один із провідних діячів апарату угруповання ХАМАС із виробництва зброї – Times of Israel.

ЦИТАТИ ДНЯ

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «З часів Майдану Україна досягла значного прогресу щодо структурних реформ і в умовах російської агресії продовжує демонструвати вражаючі результати. Тож Україна довела своє право на початок таких переговорів з ЄС».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Бельгія створила добрий прецедент щодо використання прибутку від нарахувань (на ці активи). Зараз нам необхідна ширша правова основа, ухвалена на рівні Європейського Союзу, яка б дозволила всім країнам-членам, які мають у себе російські суверенні активи, використовувати їх на законних підставах для цілей з відновлення України. Послання є простим – Росія має заплатити».

Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Країни «Групи семи» зосередилися під час міністерської зустрічі в Токіо на питаннях підтримки України й погодили чотири напрями зусиль, необхідні для посилення її обороноздатності, економічної стійкості та пришвидшення євроінтеграції».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   Українські військові за результатами успішних ударів високоточними ракетами ATACMS 1 листопада по командному пункту угруповання “Дніпро” окупаційної російської армії ліквідували трьох високопосадових полковників з підрозділів ВДВ РФ – ЗМІ

–   Українські війська перекинули обмежену кількість бронетехніки на східний (лівий) берег Херсонської області та продовжують більш масштабні, ніж зазвичай, наземні операції за участю легкого піхотного угруповання приблизно батальйонного розміру – ISW

–   РФ наступає від Куп'янська до Старомайорського, жорстокі бої навколо Авдіївки – Генштаб

–   Росармія наступає на Лимано-Куп'янському напрямку, за добу там відбулося дев’ять бойових зіткнень, ліквідовано 112 окупантів та знищено 48 одиниць техніки ворога, серед яких два танки та вісім бойових броньованих машин – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Сухопутний військ ЗСУ

–   Російське командування готується втретє штурмувати Авдіївку, ЗС РФ зосередили навколо Авдіївки 40 тис. військових і продовжують намагання окупувати місто, яке з трьох сторін фактично в напівоточенні, атаки ворога точкові, але щоденні –  Антон Коцуконь,  речник 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка.

–   Міністерство оборони проводить службове розслідування щодо дій військових посадовців, які організували нагородження бійців 128 бригади у Запорізькій області – Тетяна Сап'ян, радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань.

–   Головне управління розвідки Міноборони України разом з представниками руху опору ліквідували у Луганську ексначальника “народної міліції ЛНР”  Міхаіла Філіпоненка, який причетний до організації катівень на окупованих територіях Луганщини і особисто катував військовополонених – пресслужба ГУР МОУ.

–   Державний проєкт "Армія дронів" відправив на фронт понад 900 безпілотників різних типів та модифікацій –  Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.  Відправлена партія складається з відомих українцям "Мавіків", "Вампірів" та Avenger, а також "секретних" дронів, переваги та характеристики яких поки не розкривають.

***

–   Російська армія вдарила протирадіолокаційною ракетою Х-31П в напрямку одного з портів Одещини – Сили оборони півдня України. Ракета влучила в надбудову цивільного судна під прапором Ліберії, коли воно заходило в порт. Троє членів екіпажу, які є громадянами Філіппін, поранені, один з них — ушпиталений. Лоцман загинув, ще один працівник порту отримав поранення.

–   Запорізька ОВА спростовує заяву окупантів про початок будівництва залізниці, яка має з’єднувати Ростов-на-Дону з окупованим Кримом, зокрема територією захопленої частини Запорізької області – очільник Запорізької ОВА.

–   7 листопада, внаслідок обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій ДТЕК Енерго у прифронтовій області. На щастя, обійшлося без постраждалих – пресслужба компанії.

–   Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей 5 людей загинуло, 5 дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   Президент Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою співпрацю щодо гарантій безпеки для України і макрофінансової підтримки – ОП.

–   До Києва з неоголошеним візитом прибув міністр транспорту Сполучених Штатів Піт Буттіджедж. Президент Володимир Зеленський обговорив з ним відновлення інфраструктури України та розвиток транспортних можливостей для експорту українських товарів.

–   Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на урядовому рівні Україна виконала всі сім рекомендацій Єврокомісії, а уряд відданий процесу трансформації держави, щоб Україна була рівним, сильним та повноправним членом Європейського Союзу – сайт Уряду

–   НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Holtec International планують збудувати в Україні завод, де вироблятимуться контейнери для відпрацьованого палива з атомних електростанцій – Енергоатом.

–   Рада національної безпеки і оборони доручила Кабінету Міністрів врегулювати питання заборони на експорт українського газу у 2024 році – указ президента. Кабмін також має врегулювати питання гарантованого імпорту вуглеводнів із Каспійського регіону; реконструкцію ТЕЦ, яким управляє Група Нафтогаз, із використанням газопоршневих та газотурбінних установок.

***

Верховна Рада України:

–   підтримала у повторному другому читанні проєкт закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України"

–   ратифікувала міжурядову угоду з Молдовою про будівництво автодорожнього мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль – Косеуць.

–   отримала заяву Вадима Гутцайта про відставку з посади міністра молоді та спорту України. Гутцайт планує зосередитись на роботі в Національному олімпійському комітеті України

–   ухвалила в цілому закон щодо надання відстрочки від мобілізації працівникам ДСНС.

ухвалила закон «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Союзу» .

–   ухвалила закон “Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України”.

***

–   Державне бюро розслідувань розглядає 4 версії загибелі  майора Геннадія Частякова, помічника головнокомандувача ЗСУ, пріоритетною є – нещасний випадок – Тетяна Сапьян, радниця зі стратегічних комунікацій ДБР

–   Київ став членом альянсу розумних міст «Великої двадцятки» – КМДА. G20 Global Smart Cities Alliance – це глобальна спільнота світових лідерів у сфері цифрової трансформації.

***

–   Незважаючи на війну та продовження російських атак на об’єкти критичної інфраструктури, у 2023 році економіка України почала поступово відновлюватися, тож, із допуском певних ризиків, за підсумками року зростання ВВП України може становити від 1 до 3% – висновок МВФ.

–   Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) підписали грантову та кредитну угоди на $550 млн у межах проєкту Світового банку “Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE) – пресслужба Міністерства фінансів.

–   Польські перевізники продовжують блокувати рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: "Ягодин – Дорогуськ", "Рава-Руська – Гребенне" і "Краківець – Корчова" – Андрій Демченко, речник ДПСУ. Україна досі не отримала чітких вимог від польських перевізників, які заблокували три прикордонні переходи на польсько-українському кордоні. Вантажівки до чотирьох діб чекають на в'їзд із Польщі в Україну

–   Фонд держмайна України зареєстрував у державній власності націоналізовану у російського олігарха Андрія Молчанова компанію «Аерок» і готує її до приватизації – пресслужба ФДМУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Велика Британія запровадила нові санкції проти 29 осіб та організацій, які працюють у російських золотодобувному, нафтовому та стратегічному секторах – сайт британського уряду.

–   Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) під час сесії щодо України в рамках дводенної зустрічі в Токіо підтвердили рішучість нарощувати санкційний тиск на Росію та продовжувати підтримку України – Міністерства закордонних справ головуючої на засіданні Японії. Головні дипломати країн «Групи семи» (G7) під час зустрічі в Токіо засудили поставки зброї з Північної Кореї до Росії як такі, що порушують відповідні резолюції Ради Безпеки ООН.

–   Європейський Союз наступного тижня має намір представити 12-й пакет санкцій проти Росії – Жозеп Боррель, високий представник ЄС

–   Оборонна компанія Rheinmetall отримала чергове замовлення від уряду Німеччини на постачання близько 100 тисяч артилерійських мін калібру 120 мм для України – пресреліз виробника. Угода є частиною пакета військової допомоги для ЗСУ на суму 400 мільйонів євро.

–   США запровадили експортні обмеження проти семи фізичних осіб та трьох компаній за постачання електроніки подвійного призначення до Росії – Бюро з питань промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

–   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у міністерському засіданні “Групи семи”, на якому запропонував розглянути спільну політику виробництва та постачання зброї – МЗС.

–   Офіційний Вашингтон висловив розуміння позиції, озвученої Президентом України Володимиром Зеленським, що проведення виборів у країні під час війни – не на часі – Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США

–   Словацький уряд відхилив чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні у розмірі 40,3 млн євро – TASR. Пропозицію про виділення нового пакету допомоги Україні підготувало колишнє керівництво Міністерства оборони Словаччини.

–   Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив входження України до складу Виконавчого комітету програми Верховного комісара ООН у справах біженців попри шалений опір Російської Федерації – Постпредство України при ООН.

–   Уряд Франції має намір додатково виділити у фонд підтримки України 200 мільйонів євро, щоб українська армія мала можливість продовжити закупівлю французького обладнання – Себастьєн Лекорню, міністр оборони Франції

–   Президент Сполучених Штатів Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін планують провести двосторонні переговори в Сан-Франциско 15 листопада – Kyodo

–   Президент США Джо Байден продовжив на рік санкції проти Ірану, якими блокуються всі активи іранського уряду та центробанку країни у США, запроваджені після захоплення ісламістами заручників в американському посольстві в Тегерані у 1979 році – Білий Дім

ВОРОГ

–   Путін у зверненні до секретарів рад безпеки «співдружності» заявив, що дії деяких держав спрямовані на розхитування "легітимної влади", тому закликав силовиків СНД об'єднатися, щоб не допустити цього та забезпечити "стабільність" – The Moscow Times

–   МВС Росії оголосило у розшук «за кримінальною статтею» суддю Міжнародного кримінального суду (МКС) Серхіо Годінеса, який видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової – ТАСС.

–   Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров хоче бути присутній на Раді міністрів ОБСЄ 30 листопада – 1 грудня у Скоп'є, але його участь все ще під питанням через закритий повітряний простір ЄС для російських літаків – Albanian Daily News

–   Федеральна служба безпеки Росії заявила, що затримала в Бурятії громадянина РФ, який нібито вмовляв російських військовослужбовців переходити на бік Збройних сил України – Центр громадських зв'язків ФСБ Росії

–   У Росії почали підготовку "медіаполіцейських" − фахівців, які виявлятимуть і блокуватимуть "екстремістські та деструктивні матеріали" в інтернеті – "Известия"

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *