Битва за Україну. День шістсот двадцять другий

Битва за Україну. День шістсот двадцять другий 07.11.2023 19:54 Укрінформ В Румунію прибули перші 5 літаків F-16 для підготовки українських пілотів. На аеродромі в російському Таганрозі  після вибуху палають гвинтокрили

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–  Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти низки компанії, пов’язаних з підсанкційним російським олігархом Михаілом Фрідманом та його партнерами – указ президента. Rissa Investments Limited та International Distribution Systems Limited контролюють найбільшого виробника мінеральних вод в Україні ПрАТ "ІДС", який виготовляє продукцію під брендами "Миргородська" та "Моршинська".

–  Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири з семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Водночас інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання – ЗМІ. Єврокомісія, швидше за все, рекомендуватиме країнам-членам ЄС розпочати офіційні переговори про вступ України до Євросоюзу.

–  На територію Румунію прибули перші 5 літаків F-16, які Повітряні сили Нідерландів відправили для підготовки українських пілотів – The Guardian. Незабаром відкриється тренувальний центр для підготовки пілотів на F-16 як з країн НАТО, так і з України.

–  Центральна виборча комісія не отримувала інформації про можливу підготовку до президентських виборів у березні 2024 року. Згідно з чинним законодавством України, будь-які вибори у військовий час, під час оголошення воєнного стану не проводяться – Сергій Дубовик, заступник голови комісії.

***

Війна в Ізраїлі

–  101 громадянин України отримав дозвіл на евакуацію з Сектору Гази 7 листопада, інших планують випустити 8 листопада – Євген Корнійчук, посол України у Ізраїлі.

–  Адміністрація Байдена планує передати Ізраїлю високоточні бомби на загальну суму $320 мільйонів у контексті політики щодо зменшення жертв серед цивільного населення – WSJ.

–  Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль погодиться на припинення вогню, якщо бойовики відпустять усіх заручників, проте міністр не погоджується на довгу гуманітарну паузу в анклаві – ABC News.

–  Штати визначили для себе чотири основні стратегічні напрямки оборонної діяльності на Близькому Сході – Міністерствіо оборони США. Йдеться про захист сил та громадян США у регіоні; Надання критичної безпекової допомоги Ізраїлю; Співпрацю із ізраїльтянами заради сприяння у звільненні заручників; Зміцнення позицій США в регіоні з метою запобігання виходу кризи за межі Гази.

–  Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я заявив у вівторок, що понад 160 медичних працівників загинули під час виконання службових обов'язків в Газі – Sky News

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «…Мають припинитися хвилі з будь-якими речами, які розколюють політично. Ми повинні визначитися, що зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави й людей, а не час вкидів, яких від України очікує лише Росія. Я вважаю, що зараз вибори не на часі. І якщо потрібно поставити крапку в тій чи іншій політичній суперечці й далі працювати лише в єдності, то в державі є структури, які здатні ставити крапки й давати суспільству всі необхідні відповіді. Щоб не залишалося простору для конфліктів і чужої гри проти України».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Війна у 2023 році – це принципово інша війна, ніж у 2022-му. Україна цього року – це зовсім інша країна, ніж була торік. Сили оборони України зараз і вчора – це якісно інша армія…Воля – основа боротьби. Впевненість у Перемозі і цінності Свободи – це абсолютний імператив. Людям, які не вірять у Перемогу, не місце у владі та в командуванні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  У Російській Федерації на аеродромі в місті Таганрог після вибуху палають гвинтокрили – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. Уранці 7 листопада в місті Таганрог у Ростовській області Російської Федерації прогримів вибух, губернатор Василь Голубєв спростував, що працювала протиповітряна оборона. Після вибухів в аеропорту Таганрога загарбники перебазували частину своїх бойових гвинтокрилів в аеропорт Маріуполя.

–  В окупованому Донецьку зафіксували вибух у будівлі «республіканського центру», де загарбники займалися підготовкою військових операторів дронів – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

–  В Україні на бойове чергування стали додаткові системи NASAMS – Володимир Зеленський, президент України.

–  Українські воїни стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку. Безуспішними були наступальні дії ворога в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Красногорівки, Мар’їнки та Старомайорського Донецької області та Червоного, Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

–  Українські сили розширили контроль над своїми позиціями на північ від Підстепного (лівий берег Дніпра, 17 км на схід від Херсона) – Інститут вивчення війни (ISW).

–  Найдальший удар, завданий Україною в окупованому Росією Криму, внаслідок якого було пошкоджено корабель "Аскольд", може змусити РФ передислокувати свій флот далі від лінії фронту – розвідка Британії

***

–  Росія веде подвійну гру щодо повернення в Україну до родички-опікунки депортованого з окупованого Маріуполя підлітка Богдана Єрмохіна. Зокрема, українцю, якому 19 листопада виповниться 18 років, вже вручили повістку до військкомату – Катерина Бобровська, адвокатка Єрмохіна.

–  Російські окупанти мінують об'єкти критичної інфраструктури на захопленій частині Херсонської області – ГУР. Такі дії окупантів свідчать про можливий намір підірвати інфраструктуру, коли їм доведеться відступати.

–  Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Дніпропетровської та Донецької областей 1 людина загинула, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Президент Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2023 року "Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року" – сайт глави держави.

–  Правоохоронці вилучили гранати на місці трагедії в Чайках, де 6 листопада загинув помічник Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Їх доправлять на експертизу, а також встановлюватимуть шляхи надходження цих боєприпасів – Мар'яна Рева, речниця МВС.

–  Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч з главою благодійного фонду Open Society Foundations Олександром Соросом, обговорив пріоритетні потреби України – сайт Уряду.

–  Кабінет Міністрів підтримав оформлення тимчасового дозволу на виїзд дитини за кордон у застосунку «Дія» – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Для того, щоб оформити тимчасовий дозвіл на виїзд дитини, необхідно, щоб обидва батьки були авторизовані в «Дії»

–  В Україні зареєстровано перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу під назвою «Пірола» виявили на Рівненщині. Захворів 20-річний чоловік – Міністерство охорони здоров'я.

–  Україна разом зі Світовим банком, Європейською комісією, ООН та іншими партнерами розпочала роботу над Третьою Швидкою оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення України (RDNA3) – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України

–  У Вінницькій області кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 285, але темпи поширення інфекції поступово сповільнюються – ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

***

–  «Нікопольський завод феросплавів» призупиняє виробництво феросплавної продукції до усунення загрози обстрілів енергосистеми України – пресслужба підприємства. Продовжить підприємство забезпечення партнерів феросплавами, які є в наявності на складах. У НЗФ запевнили, що готові відновити сталу роботу після усунення загрози обстрілів енергосистеми України.

–  На 1 листопада міжнародні резерви України становили 38,9 мільярда доларів – у жовтні вони знизились на 1,9% – пресслужба НБУ.

–  В Україні станом на 7 листопада 2023 року аграрії посіяли 5,53 млн га озимих культур – Мінагрополітики. Вже посіяно понад 4,386 млн га озимих зернових, у тому числі 3,867 млн га пшениці, 442 тис. га ячменю та 76 тис. га жита. За попередній тиждень посіяли 175 тис. га озимих зернових. Сівба озимого ріпаку завершена у всіх областях, його посіяно 1,144 млн га.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Держави-члени НАТО засудили рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) та, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію Договору "на стільки часу, скільки це буде необхідно" – заява Північноатлантичної ради щодо реакції Альянсу на вихід РФ з Договору про звичайні збройні сили в Європі. Сполучені Штати з 7 грудня призупинять виконання зобов'язань у межах Договору про звичайні збройні сили у Європі (ДЗЗСЄ)

–  Ключові керівники адміністрації США звернулися до законодавців із закликом забезпечити виділення Україні $11,8 млрд прямої бюджетної підтримки в рамках президентського запиту, який перебуває на розгляді в Конгресі – Міністерство фінансів США

***

Зустріч глав МЗС країн G7

–  У Токіо стартувала зустріч глав МЗС країн G7. Міністри G7 у Токіо обговорять створення «захисного щита» для України.

–  Міністри закордонних справ і оборони Японії та Великої Британії на зустрічі в Токіо підтвердили незмінність підтримки України в її боротьбі проти російського вторгнення – Kyodo

–  Подальша підтримка України в умовах її протистояння агресії РФ стала однією з основних тем переговорів державного секретаря США Ентоні Блінкена з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою – Kyodo

***

–  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпочав дводенний візит до Брюсселя – МЗС України. Глава української дипломатії проведе переговори із комісарами Євросоюзу напередодні оприлюднення звіту Європейської Комісії про виконання Україною рекомендацій ЄС.

–  Судові пристави Фінляндії конфіскували земельні ділянки з нерухомістю Бориса Альошина, який обіймає відповідальні посади в компаніях, що виробляють винищувачі МіГ, “Сухий” і дрони “Оріон”. Вартість об'єктів становить понад 2,5 млн євро – YLE.

–  Єврокомісія перебуває у контакті з українською та польською владою з метою оцінки ситуації навколо блокування польськими перевізниками трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні між Польщею й Україною – Адальберт Янц, речник Європейської комісії. Польща не приймає вантажівки з України, які йдуть через пункт пропуску "Ягодин", натомість через ПП "Краківець" та "Раву-Руську" рух вантажного транспорту є.

–  Уряд Ірландії планує до кінця 2023 року здійснити заходи, щоб зобов'язати українських біженців платити за житло, а також змінити соціальні виплати – The Irish times

–  Політичний директор прем’єра Угорщини Балаш Орбан заявив, що поки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти, Будапешт буде блокувати початок переговорів з Україною про вступ до ЄС – NOS

–  Секретар Ради безпеки Вірменії Вірмен Григорян не братиме участі в черговій зустрічі секретарів рад безпеки держав-учасниць СНД, яка має відбутися в середу, 8 листопада в Москві – Арменпрес. Про причини відмови від поїздки до Москви та інші подробиці у вірменському Радбезі не розповіли.

ВОРОГ

–  Росія остаточно вийшла з іще однієї міжнародної угоди про обмеження озброєнь, цього разу «остаточно і без жалю» попрощавшись із Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) – МЗС РФ

–  Російська держкомпанія "Ростелеком" заявила, що їхній кабель у Фінській затоці зіпсувався 7 жовтня о 23:30, за кілька годин до того, як стались пошкодження на газопроводі й кабелі між Естонією та Фінляндією – Reuters. "Ростелеком" не уточнив у заяві, що, на їхню думку, стало причиною інциденту.

–  Протягом наступних трьох днів Росія і М’янма вперше проведуть спільні військово-морські навчання – The Telegraph.

–  У корпоративному секторі РФ визнають погіршення стану економіки та дефіцит робочої сили – Metalinfo.ru. У квітні 2023 року на тлі зростання випуску дефіцит кадрів склав рекордні з 1996 року 35%.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *