Битва за Україну. День шістсот двадцять четвертий

Битва за Україну. День шістсот двадцять четвертий 09.11.2023 19:33 Укрінформ Сили оборони України ліквідували за минулу добу 1080 російських військових і 36 артилерійських систем. ВРУ затвердила держбюджет України на 2024 рік

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з доходною частиною в 1,768 трлн грн та видатками на рівні 3,35 трлн грн. – Укрінформ

–   Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію, в якій вимагає посилення контролю на рівні ЄС за дотриманням санкцій проти Росії, євродепутати занепокоєні щодо існуючих лазівок у санкційному режимі ЄС – пресслужба Європарламенту.

***

Війна в Ізраїлі         

–   Україна отримала дозволи на виїзд із Сектора Гази для 329 українців: на 101 людину три дні тому, а позавчора ввечері отримали додатково дозвіл ще на 228 чоловік – Євген Корнійчук, посол України в Ізраїлі

–   Армія оборони Ізраїлю повідомила, що війська піхотної бригади “Нахаль” захопили опорний пункт ХАМАС, відомий як аванпост 17, на заході Джабалії після 10 годин боїв – The Times of Israel

–   У розпорядженні угрупування “Хезболла” можуть бути російські протикорабельні ракети “Яхонт” (або П-800 “Онікс”), які воно може застосувати проти американських військових кораблів – Reuters

–   Збройні сили США атакували військові бази проіранських терористів та їхніх проксі у східній частині Сирії, причетних до нападів на американські військові бази раніше – Ллойд Остін, міністр оборони США. Глава Білого дому Джо Байден заявив, що авіаудари, яких завдали американські сили по проіранських терористах на сході Сирії, зроблені у відповідь на атаки по базах США, і в разі необхідності терористи зазнають нових ударів.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Зараз дуже складно говорити про післявоєнні відносити між Україною та РФ. Думаю, що це вирішуватимуть наші майбутні покоління. Це залежатиме від того, як Росія закінчить війну, чи вийде з нашої території самостійно, чи будуть готові її покоління вибачатися, чи буде відновлена справедливість через вироки суду»

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Наразі ми маємо шалені успіхи на Кримському напрямку… Те, що стосується нищення Російської Федерації, нищення їх активів на території Криму і нищення чорноморського флоту – це величезні здобутки нашої країни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   В окупованому Скадовську Херсонської області зафіксуване влучання з РСЗВ HIMARS по базі російських окупантів: 5 загиблих, 15 поранених, серед загиблих – високопоставлені офіцери – ЗМІ Як повідомляє ЦНС, удар прийшовся по пункту дислокації одного з підрозділів ФСБ.

–   Сили оборони за добу відбили понад 30 ворожих атак на Авдіївському та Мар’їнському напрямках – Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.  За добу противник втратив 452 особи, також знищено 46 одиниць військової техніки ворога, зокрема два танки, 3 БМП, 3 засоби ППО та 25 БПЛА, одна одиниця спецтехніки, склад з боєприпасами та один важливий об’єкт.

–   На Таврійському напрямку загальні втрати ворога склали 542 особи, знищено 46 одиниць військової техніки зокрема ворожий новітній ЗРК С-300В4 – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія”. Наші воїни та воїнки стійко тримають оборону на авдіївському напрямку. Безуспішними були наступальні дії противника в районах населених пунктів Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне, Мар’їнка, Новомихайлівка, Старомайорське та південніше Пречистівки Донецької області.

–   Після того, як минулого тижня стало відомо про втрату кількох російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) дальнього радіусу дії SA-21, нові дані свідчать про те, що Росії доведеться перерозподілити свої ЗРК, які зазвичай захищають віддалені райони Росії – розвідка Британії

***

–   Внаслідок обстрілу російськими військами Корабельного району Херсона чотирьох поранених госпіталізували в лікарні, одна людина зазнала легкої контузії, один загиблий – ОВА.

–   Щонайменше 25 українських журналістів знаходяться у полоні в Російській Федерації – Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

–   Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької, Харківської та Одеської областей 4 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   Президент Зеленський підписав закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року – сайт президента.

–   Міністерство закордонних справ України відкликало співробітницю посольства, яка незаконно видавала українські візи жителям Пакистану та Бангладеш для виїзду до країн Європейського Союзу, та зобовʼязалося негайно посилити контроль за видачею віз – пресслужба МЗС України.

–   Віцепрем’єр України, міністр відновлення Олексій Кубраков обговорив із польським колегою, міністром інфраструктури Анджеєм Адамчиком, блокування кордону польськими протестувальниками – пресслужба Міністерства відновлення. У заяві за підсумками розмови відомство вказує, що Україна з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації. Вимоги польських перевізників про зміну Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Євросоюзом (так званий транспортний безвіз) не мають підстав, а отже, такі зміни не обговорюються.

–   Кабінет міністрів тимчасово поклав виконання обов’язків міністра молоді та спорту на заступника міністра Матвія Бідного – пресслужба уряду

–   У віці 76 років пішов із життя український журналіст, перший головний редактор і засновник видання «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий – “Дзеркало тижня”

–   Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни об’єднану групу виноробних підприємств, до якої входять Bolero & Company Ltd, GVMT Group LLC та GRUZVINPROM LLC – НАЗК

–   Печерський райсуд столиці залишив без запобіжного заходу офіцера  з апарату Головнокомандувача ЗСУ, полковника Андрія Тімченка, який подарував гранати Геннадію Частякову – помічнику Валерія Залужного – Укрінформ.

***

Верховна Рада:

–   звільнила Вадима Гутцайта з посади міністра молоді і спорту України

–   підтримала в цілому зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

–   призначила членів дорадчої групи експертів для подальшого обрання кандидатів до складу Конституційного суду України.

***

–   Оголошений довгий список учасників національного відбору на Євробачення-2024 – Суспільне Культура. У лонглист виконавців увійшли alyona alyona & Jerry Heil; Anka; Carpetman; Drevo; Ingret; Julia Belei; Karyotupe; Krylata; Melovin; Nahaba; NazvaA; Parfiniuk; Shepa; Skyller; Stasya; Swoiia; Teslenko;Yagody; Yaktak; Ziferblat. Загалом надійшло 389 заявок від 288 виконавців, з них 222 — сольні артисти.

–   Печерський райсуд столиці обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту народному депутату Андрію Ніколаєнку, який збив на смерть 18-річну дівчину на Житомирщині – Укрінформ.

–   11 службовців, серед яких і військові, і поліцейські, загинули внаслідок ДТП на блокпостах від початку повномасштабного вторгнення Росії проти України – Антон Страшко, заступник директора Департаменту комунікації МВС

–   Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує ВР призначити Віталія Коваля на посаду голови Фонду державного майна України – ВРУ

***

–   Рух торговельних суден до та з українських портів у Чорному морі тимчасовим морським коридором не припиняється попри обстріли портової інфраструктури російськими військами – Мінінфраструктури. Шість суден з 231 тис. тонн агропродукції на борту вийшли з портів Великої Одеси та рухаються у напрямку Босфору. 5 суден очікують на захід до портів під завантаження.

–   НАЕК «Енергоатом» планує збудувати завод з виробництва основного обладнання для малих модульних реакторів (ММР) за технологією американської компанії Holtec – пресслужба компанії. Завод забезпечить будівництво близько 3000 МВт потужностей ММР в Україні та створить тисячі нових робочих місць.

–   НЕК “Укренерго” 9 листопада звернулося до польського оператора системи передачі PSE щодо термінової закупівлі 510 МВт-год. надлишкової електроенергії, виробленої українською генерацією – пресслужба компанії

–   Через блокування польськими перевізниками руху на окремих пунктах пропуску час очікування на в’їзд в Україну для вантажівок сягає майже 6 діб (140 годин) – Податкова адміністрація Польщі. На українсько-польському кордоні у трьох пунктах пропуску на виїзд із Польщі в Україну очікують близько 1700 вантажівок.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Країни Євросоюзу розглядають альтернативний план, щоб надати Україні необхідну допомогу в її боротьбі проти Росії, якщо Угорщина накладе вето на поточну пропозицію щодо фінансування у розмірі 50 мільярдів євро – Bloomberg

–   Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що близько 96% безпекової, економічної та гуманітарної допомоги, яку Сполучені Штати виділили для України, вже використано – Білий дім.

–   Міністр закордонних справ Південної Кореї Пак Джин і державний секретар США Ентоні Блінкен під час переговорів зосередили увагу, зокрема, на розширенні військової співпраці між КНДР та Росією – Yonhap.

–   Китай вважає країни «Групи семи» (G7) відповідальними за триваючу повномасштабну агресію Росії проти України – заява посольства КНР у Японії. У диппредставництві Китаю в Японії повідомили, що висловили рішучий протест і суворі зауваження Японії як організатору міністерської зустрічі G7.

–   В уряді Угорщини заявили, що ЄС не має розпочинати переговори про членство з Україною через невиконання нею умов – Гергей Гуйяш, голова адміністрації угорського прем’єр-міністра. Уряд Угорщини запропонував би Україні “привілейоване партнерство” замість членства в ЄС.

–   Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда і лідер Китаю Сі Цзіньпін планують провести двосторонні переговори орієнтовно 16 листопада у США на полях саміту лідерів Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско – ЗМІ.

ВОРОГ

–   Путін не має наміру робити війну в Україні основною темою своєї президентської виборчої кампанії наступного року, він радше сфокусується на нібито стабільності Росії й критиці Заходу – Інститут вивчення війни.

–   Росія прагне викупити запчастини до військової техніки, які вона раніше продала іншим країнам, оскільки зазнає великих втрат в Україні – WSJ

–   Російський військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського військовополоненого Антона Чередника, який потрапив у полон навесні 2022 року в Маріуполі, до 19 років у колонії суворого режиму – росЗМІ.

–   Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив про нібито атаку українських безпілотників на маслоробний комбінат в місті Суджа – “РИА Новости”. Окупанти заявляють про нібито 3 скинуті касетні боєприпаси.

–   Представники російських регіональних авіакомпаній звернулися до профільних відомств із проханням продовжити ресурс літаків Ан-24 та Ан-26, розроблених в українському КБ «Антонов» у 1950-1960 роках – Інтерфакс. Російська цивільна авіація використовує 95-98 літаків Ан-24, Ан-26, середній вік яких 50 років, проте замінити їх нічим.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *