Битва за Україну. День шістсот другий

Битва за Україну. День шістсот другий 18.10.2023 20:18 Укрінформ СБУ вночі організувала руйнівну «бавовну» в польовому таборі росіян біля села Постоялі двори у Курській області. Україна прийняла на озброєння три модифікації танка «Leopard»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Служба безпеки України вночі організувала «бавовну» в польовому таборі росіян біля села Постоялі двори у Курській області – джерела в СБУ. Неподалік від військового аеродрому «Халіно», розміщувались до 3 тис. російських військових та близько 80 одиниць військової техніки. Наразі точна кількість ворожих втрат уточнюється, але очевидно, що ураження були потужними – зафіксовано щонайменше 18 влучань дронів СБУ по табору.
  • США відправили Україні близько 20 ракет ATACMS. Одна з умов – невикористання їх для атак на територію Росії – The New York Times.

Війна в Ізраїлі

  • Президент США Джо Байден прибув з візитом до Ізраїлю – канал Офісу прем'єр-міністра Ізраїлю.

  • Президент Байден на зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу заявив, що Ізраїль не завдавав удару по лікарні в Аль-Ахлі, що у секторі Гази.
  • Президент Байден заявив, що впродовж ближчих днів звернеться до головного законодавчого органу країни із запитом про ухвалення нового «безпрецедентного» пакета допомоги Ізраїлю у сфері оборони – Укрінформ. США також нададуть 100 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу для людей у секторі Гази й на Західному березі річки Йордан.
  • Наступний евакуаційний рейс українських громадян з Ізраїлю запланований на 19 жовтня, наразі трьома рейсами вже вивезено близько 450 українців – Євген Корнійчук, посол України в Ізраїлі. Кількість українців, які потребують евакуації із сектору Гази, постійно зростає і нині становить 298 осіб. Їх вивезуть щойно буде відкрито пункт пропуску «Рафах» між сектором Гази та Єгиптом.
  • Міністерство закордонних справ України підтвердило 13 загиблих українців в Ізраїлі та шістьох зниклих безвісти. Раніше посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський інформував, що згідно з оновленим звітом ізраїльської сторони, кількість загиблих українців зросла до 23 громадян.
  • Уряд Сполучених Штатів оголосив про введення санкцій проти ключових фігур угруповання ХАМАС, а також посередників, які надавали підтримку цій терористичній організації – Ентоні Блінкен, державний секретар США.
  • Глава МЗС Ізраїлю Елі Коен заявив, що на засіданні Ради безпеки ООН будуть представлені конкретні докази непричетності ЦАХАЛ до атаки по лікарні в Газі – Укрінформ.

  • Армія оборони Ізраїлю оголосила про створення гуманітарної зони на півдні Гази. Там надаватиметься міжнародна допомога – The Times of Israel.

  • В угрупованні ХАМАС заявили про готовність звільнити жінок і дітей, яких бойовики утримують у полоні – NBC.

  • В Адміністрації президента США заявили, що отримали дуже чіткі запевнення від Ізраїлю у тому, що він не причетний до вибуху в лікарні у секторі Гази – Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки.

ЦИТАТА ДНЯ

Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь»:  «У Чорному морі поки що не спостерігається активність російської авіації, яка здатна завдавати удари аеродинамічними ракетами «Кинджал». Якщо раніше ми говорили про те, що вони намагались атакувати більше столицю (…) зараз при орієнтації ворога на те, щоб зайняти місце України в зерновій ініціативі, використанням такої зброї можуть опинитись під ударами і порти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили оборони України продовжують штурмові дії біля Бахмута та мають успіх у районі Роботиного Мелітопольського напрямку – Генштаб.
  • В зоні відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання «Таврія» росіяни проводять перегрупування і не полишають спроб оточити Авдіївку.
  • На Запорізькому напрямку воїни Оперативно-стратегічне угруповання військ «Таврія» знищили російський літак Су-25 – об’єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.
  • У тимчасово окупованому Севастополі стався потужний вибух, який було чутно по всьому місту – ЗМІ. Вибух прогримів у районі  бухти Сухарна балка. Видання Крим.Реалії додає, що в районі вибуху розташовані як мінімум 4 склади з озброєнням, зокрема із ракетами.

  • Російські окупанти втратили щонайменше 63 одиниці військової техніки в районі села Красногорівка на Авдіївському напрямку – Telegram-канал Deepstate із посиланням на супутникові знімки. Лише на даній ділянці, за їхніми даними, кількість загиблих окупантів «вимірюється сотнями».
  • Міноборони прийняло на озброєння ЗСУ чергові зразки бронетехніки – танки Leopard 2А6, Leopard 2А5 та Leopard 1А5 – МОУ. Відповідні накази підписав міністр оборони Рустем Умєров.
  • Розвідка Великої Британії зазначає, що протягом останніх двох тижнів окупаційні війська РФ наростили наступальну активність на напрямку Куп'янськ-Лиман, але значний оперативний прорив російської армії там є малоймовірним – Міністерство оборони Британії.

***

  • Ворог завдав удару по Харкову – є влучання та проблеми з електропостачанням, 1 людина отримала поранення – ОВА.
  • Російські війська під час ракетної атаки поцілили у приватні будинки в селищі Обухівка поблизу міста Дніпро, 1 людина загинула, 4 отримали поранення – ОВА.
  • Під час ракетного удару ворога по Запоріжжю внаслідок влучання в житлову багатоповерхівку в центрі міста загинуло 5 людей, 3 осіб поранені  – ОВА.
  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном – сайт глави держави. Лідери обговорили ситуацію на полі бою та найнагальніші потреби українських захисників, насамперед щодо посилення ППО, стосовно далекобійної зброї та збільшення морських спроможностей України. Відбувся обмін думками щодо функціонування «зернового коридору» і шляхів посилення його захисту.
  • На спільному засіданні урядів України та Румунії підписано сім документів, серед яких щодо розширення експортної спроможності України – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Зокрема глави урядів підписали міжурядову угоду про будівництво автодорожнього прикордонного мосту через р. Тиса між населеними пунктами Біла Церква та Сігету Мармацієй. Також укладено Меморандум щодо посилення співпраці із забезпечення надійного транзиту продукції українського виробництва. Сторони планують комплексно розвивати пункти пропуску для автомобільного, залізничного, морського та річкового сполучення. Прийнято рішення не визнавати «молдовську мову», натомість офіційною буде лише румунська.
  • Святошинський райсуд Києва виголосив вирок у справі щодо розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року щодо 5 колишніх бійців спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» – Укрінформ. Заступнику командира полку Олегу Янішевському суд призначив довічне ув'язнення. Також у нього забирають всі його звання. Спецпризначенця Павла Аброськіна засудили до 15 років з позбавленням права обіймати посади 3 роки. Сергію Зінченку за сукупністю злочину присудили 15 років, з позбавленням обіймати посаду 3 роки, та звання забрати. Однак всі ці троє «беркутівців» були звільненні з-під варти в грудні 2019 в рамках обміну полоненими з Росією. Двоє інших «беркутівців», які залишились в Україні, а саме Сергій Тамтура й Олександр Марінченко, були виправдані судом.
  • За період, поки в Україні декларування державними посадовцями їхніх статків не було обов'язковим, до реєстру все-таки подали 724 000 декларацій. Серед цих декларантів – 53 народні депутати і пʼятеро міністрів – Юлія Кулікова, НАЗК.
  • Служба безпеки України передала до суду справу колишнього президента АТ «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва та арештувала його активи на понад 12 млрд грн – СБУ.
  • Наразі на території України виявлено 10 випадків підвиду штаму Covid-19 «Еріс» у 6 областях: Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області – МОЗ.
  • Група відомих американських пластичних хірургів у Києві впродовж трьох днів оперувала безкоштовно військових і цивільних осіб, постраждалих внаслідок повномасштабної війни – Укрінформ. Упродовж 19-20 жовтня медична делегація працюватиме у Львові на базі спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит».

***

  • Група Нафтогаз за січень-вересень 2023 року сплатила до державного та місцевих бюджетів понад 70 млрд грн податків – пресслужба Групи. 5 млрд грн надійшло до місцевих бюджетів. Ще 65 млрд, що становить 11,8% від усіх податкових надходжень країни, — до державної казни.
  • В Україні починає роботу онлайн-платформа Etsy Payments – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації. Онлайн-платформа Etsy об’єднує понад 90 мільйонів покупців з усього світу та спеціалізується на продажу hand made-виробів, вінтажних речей, крафтової продукції.
  • 65% опитаних компаній планують відкривати вакансії у 2024 році, 93% компаній запланували у наступному році підвищення рівня заробітної плати. Бізнес відчуває брак кадрів – дослідження Європейської Бізнес Асоціації.
  • Від початку 2023 року фінансовий результат Державного експортно-імпортного банку України (Укрексімбанк) склав 3,6 млрд грн. Зокрема, за вересень банк отримав 522 млн грн прибутку – сайт банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Президент США Джо Байден розглядає додатковий запит на суму близько 100 мільярдів доларів, який включатиме оборонну допомогу для Ізраїлю та Україні, а також фінансування безпеки кордонів і допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, в тому числі Тайваню – Bloomberg.
  • Федеральний уряд Німеччини надаватиме пріоритет експорту зброї до Ізраїлю, комерційні заявки компаній будуть оброблятися і схвалюватися в першу чергу – DPA. Ізраїль запросив у німецького уряду постачання боєприпасів для ВМФ. Крім того, був озвучений запит щодо запасів донорської крові та бронежилетів.
  • Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що Європейський Союз має посилити прикордонний контроль та внутрішню безпеку у відповідь на теракт у Брюсселі – Euractiv.
  • Міністерство торгівлі Сполучених Штатів посилило правила контролю за експортом американських передових напівпровідникових мікросхем до КНР, аби запобігти їхньому використанню Китаєм для нарощування військової могутності – Бюро промисловості та безпеки (BIS).
  • Заступник міністра закордонних справ Ірану Багері Кані заявив, що з країни було зняте ембарго ООН на продаж балістичних ракет – ЗМІ. Кані додав, що скасовані були також накладені на фізичних та юридичних осіб санкції із списку 2231, у тому числі заморожування активів, а список буде видалено із вебсайту ООН.
  • Парламент Грузії у середу не зміг ухвалити імпічмент президентки Саломе Зурабішвілі. За проголосували 86 депутати, проти – 1 – Эхо Кавказа. Для відсторонення Зурабішвілі потрібно було набрати 100 голосів.

ВОРОГ

  • Путін відреагував на передачу Україні далекобійних ракет ATACMS, назвавши це "помилкою" США, та припустивши, що росіяни зможуть їх відбивати – росЗМІ. Також Путін заявив, що Україна нібито вже замислюється про переговори з РФ, а російські літаки, обладнані ракетами «Кинджал», будуть на постійній основі патрулювати повітряний простір над Чорним морем.
  • У Пекіні пройшли переговори Путіна і Сі Цзіньпіна – ТАСС.  Путін залишив Будинок народних зборів у Пекіні після російсько-китайських переговорів приблизно через 2,5 години після їх початку.
  • Державна дума Росії відкликала в трьох читаннях ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) – Телеграм-канал Думи.
  • Лавров прибув до Пхеньяна, де проведе переговори для підготовки візиту Путіна до КНДР – Yonhap.
  • Арбітражний суд Москви 18 жовтня визнав банкрутом російську «дочку» компанії Google – ТОВ «Гугл» – «Інтерфакс».
  • Судові пристави пропонують списувати борги з жителів Криму в обмін на підписання контракту зі ВС РФ. Це налагоджена схема, в якій беруть участь військкомати, поліція і банк «РНКБ» (ймовірно і інші) – партизанский рух «АТЕШ» у Телеграмі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *