Битва за Україну. День шістсот дев’яностий

Битва за Україну. День шістсот дев’яностий 14.01.2024 19:45 Укрінформ ЗСУ потужно нищать окупантів під Кринками на Херсонщині. Україна в Давосі розпочала двосторонні переговори з Румунією про укладення двосторонньої безпекової угоди

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яностий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– 14 січня у Давосі стартував четвертий раунд переговорів про закінчення війни на умовах України – кількість представлених країн та міжнародних організацій порівняно із жовтневою зустріччю на Мальті збільшилась на 20% – з 66 до 81 – Андрій Єрмак, очільник ОП.

– Ця четверта зустріч радників у Давосі є логічним продовженням третьої зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п'ять пунктів української Формули миру. Ще п'ять опрацюють у Давосі. Серед них: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення війни, підтвердження закінчення війни – Телеграм-канал Андрія Єрмака.

На зустрічі в Давосі

  • Маємо визначитись щодо подальших дій, зокрема узгодити формат проведення Глобального саміту миру – Андрій Єрмак, очільник ОП.
  • Для припинення війни в Україні Росія має бути якимось чином залучена до переговорів – Іньяціо Кассіс, міністр закордонних справ Швейцарії. «Міжнародне співтовариство повинно рухатися вперед, навіть якщо діалог між Києвом і Москвою ще не може відбутися, поки цьому перешкоджає військова ситуація».
  • Китай, який не бере участі у форумі в Давосі, буде важко залучити до мирних переговорів України з Росією, однак цього треба прагнути – Ігнаціо Кассіс, член Федеральної ради Швейцарії.

– Українська сторона в Давосі розпочала двосторонні переговори з Румунією про укладення двосторонньої безпекової угоди – пресслужба ОПУ. Вони відбулися за участю керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака і державного секретаря МЗС Румунії Юліана Фоти. Румунія стала вже дев'ятою країною, що розпочала такі переговори з нашою державою.

– На Всесвітньому економічному форумі в Давосі у Швейцарії обговорять можливу пандемію, спричиненою «хворобою Х», яка потенційно може у 20 разів перевершити COVID-19 за смертністю – сайт ВЕФ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента: «Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо – або виграємо і живемо далі. І ми боремось».

Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України: «Оборонний сектор забезпечив 1,5% з 5% зростання ВВП України у 2023 році».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Російські війська зосередилися на селищі Кринки Херсонської області. Загарбники сконцентровували в цьому районі близько 10 тисяч бійців й намагаються вибити звідти українські сили – Наталія Гуменюк, спікер Сил оборони півдня України.

– Окупаційній армії Росії для евакуації своєї пошкодженої техніки під Кринками Херсонської області виділили 17-й танковий полк. Це свідчить про інтенсивність російських втрат – Forbes.

– Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і начальник Генерального штабу Сергій Шаптала провели кілька днів на передовій, узгодили з командувачами напрямків і командирами бригад у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях кроки з підвищення ефективності застосування військ – телеграм-канал Залужного.

– Виведення з ладу понад 20 ворожих ракет українськими силами ППО за допомогою «активних контрзаходів засобами радіоелектронної боротьби» може бути переломним моментом для українських можливостей РЕБ – Інститут вивчення війни (ISW).

– Росія найбільше штурмує біля Авдіївки й Новомихайлівки, її втрати зросли – зведення Генштабу. Ситуація на фронті залишається без змін – росіяни тиснуть на різних ділянках фронту. Найсильніше – на північ та захід від Донецька. За добу на фронті сталося 61 бойове зіткнення.

– Українські військові вразили «досить рідкісну» російську самохідну артилерійську установку 2С34 «Хоста» і зенітний ракетний комплекс «Тор» на Таврійському напрямку – бригадний генерал Олександр Тарнавський. На Таврійському напрямку загальні втрати ворога в живій силі становили 437 осіб і 60 одиниць військової техніки за добу.

– За тиждень Сили оборони знищили 5270 окупантів та 534 одиниці озброєння й військової техніки – Міноборони України.

– Російські війська все частіше плутають свої власні безпілотники з українськими і відкривають по них вогонь на окупованій Херсонщині – Інститут вивчення війни (ISW).

– Командувач Повітряних сил Микола Олещук підтримав позицію командувача Сухопутних військ про необхідність посилення ударної авіації, але сказав, що в пріоритеті залишаються винищувачі F-16 – Telegram-канал Олещука.

– Сили оборони України ліквідували заступника командира 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку РФ, підполковника Олександра Чорнобривого – Анатолій Штефан, офіцер ЗСУ.

– Сапери Держспецтрансслужби за тиждень знешкодили 1099 вибухонебезпечних предметів – ДССТ.

– Захищаючи Україну, загинув відомий дельтапланерист Ілля Тарасюк. Вічна пам'ять Герою…

***

– Російські окупанти атакували дроном-камікадзе підрозділ пожежної охорони в місті Станіслав Херсонської області. Четверо бійців ДСНС отримали поранення – Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.

– Росіяни авіабомбами знищили ангари з зерном у Вовчанську на Харківщині, обійшлося без жертв – управління поліції Харківщини.

– Сили ППО вдень 14 січня знищили ворожу ракету над Криворізьким районом – Дніпропетровська ОВА.

– Російські загарбники за минулу добу обстріляли Херсонську, Донецьку, Сумську області, поранень зазнали 9 цивільних – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Угода між Україною та Великою Британією у сфері безпеки передбачає співробітництво у сфері санкційної політики, кіберзахисту, документування воєнних злочинів та притягнення до відповідальності за них – Артем Дехтяренко, речник СБУ.

– При Тимчасовій спеціальній комісії ВР утворили робочу групу з вирішення житлових питань внутрішньо переміщених осіб, яка проводитиме аудит житлового фонду для визначення приміщень для проживання – Мінреінтеграції.

– З 15 січня розпочинає роботу гаряча лінія з питань нової оплати праці державних службовців на основі класифікації посад – Олег Немчінов, міністр Кабінету міністрів.

– У Вінниці родини військових провели акцію, на якій вимагали для свої рідних демобілізацію після 18 місяців служби – Суспільне.

– У Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові 13 січня під час «Різдвяної феєрії» водили Козу, віншували Василя та Маланку – МКІП. До події долучився т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

– У Львові під час концерту колядок і щедрівок хор «Дударик» зібрав понад 80 тисяч гривень для військових – Дмитро Кацал, диригент та керівник «Дударика».

– У 2023 році понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на первинній ланці – Національна служба здоровʼя.

– Дефіциту електроенергії в енергосистемі України не спостерігається. В аварійні короткострокові ремонти виведені два блоки ТЕС.  Графіки відключень електроенергії не застосовуються – Міненерго.

– У Києві правоохоронці розслідують пожежу в ТРЦ в Солом’янському районі, кримінальне провадження розпочате за фактом умисного знищення або пошкодження майна – пожежа виникла внаслідок умисного підпалу, який здійснив семирічний хлопчик – відвідувач парку розваг – поліція Києва.

***

– Нацбанк за тиждень продав $673,6 млн та купив $0,35 млн – НБУ.

– В Україні планують запровадити миттєві платежі на основі Системи електронних платежів Національного банку – Андрій Пишний, голова Нацбанку.

– В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на майже 10 млрд грн вже отримали 6411 родин – Мінекономіки.

– З портів Великої Одеси прямують чотири судна зі збіжжям – дані порталу MarineTraffic. В порту Одеси стоять 8 суден, ще 17 – у Чорноморську та 3 судна – в Південному.

– За неповний 2023 рік Податкова служба наклала 1,65 млрд грн штрафів за порушення при роботі з реєстраторами розрахункових операцій (РРО), що втричі перевищує аналогічний показник за 2021 рік – Опендатабот.

– 20% українського бізнесу безпосередньо зіткнулись із руйнуваннями, тоді як 70% втратили доходи – Світовий банк.

– Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з міністром сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимиром Боля питання підвищення ефективності перевезень української агропродукції та збільшення об’ємів вантажів залізницею в напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац – Мінагрополітики.

– Українські підприємства, які надають послуги з доробки та зберігання сільгосппродукції, за програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) отримають співфінансування на розвиток елеваторних потужностей на загальну суму до 270 млн грн – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Уряд Швеції підписав угоду із виробником боєприпасів Nammo про збільшення потужностей виробництва артилерійських снарядів для забезпечення постійної підтримки України – міноборони Швеції.

– Болгарія поставляє Україні робоче озброєння радянських часів, крім того, налагоджено цілодобове виробництво боєприпасів. Також Софія взяла зобов’язання готувати кілька рот українських військових на рік – Тодор Тагарєв, міністр оборони Болгарії.

– Після пакета допомоги для України від Великої Британії є сподівання на подальші пакети допомоги вже найближчим часом від США та країн ЄС – Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі.

– Єврокомісія виділить €126 млн на підтримку морських і дунайських портів Румунії. Частково фінансування забезпечуватиметься за рахунок фондів солідарності ЄС – Данило Гетманцев, нардеп.

Блокування на кордоні з Україною

  • На кордоні з Польщею на трьох заблокованих пунктах пропуску в черзі стоять 1100 вантажівок, ще близько 1100 вантажних авто очікують перед пунктом пропуску «Медика – Шегині». На напрямку пункту пропуску «Ужгород» на кордоні зі Словаччиною в бік України стоїть черга із 450 вантажівок, 650 вантажівок на території Угорщини в бік України – Андрій Демченко, речник ДПСУ.
  • На пункті пропуску «Медика-Шегині» місцева влада Польщі ввела заборону на проведення акцій протесту, спрямованих на блокування польсько-українського кордону – Рафал Меклер, ультраправий політик.
  • Рух вантажівок в Україну через ПП «Сірет – Порубне» на румунській стороні знову заблоковано – Держприкордонслужба України.

***

– Лідери Конгресу США погодили законопроєкт про тимчасові витрати, щоб зберегти фінансування федерального уряду в березні та запобігти частковому припиненню його роботи наприкінці наступного тижня – Reuters.

– З Латвії видворили 82-річного голову Латвійсько-російської асоціації Бориса Каткова, який є громадянином РФ, за багаторічну та систематичну діяльність на користь Росії – LSM.

– Китай висловив протест США через заяву Держдепу з приводу виборів на Тайвані, назвавши її серйозним порушенням принципу «одного Китаю» і першою червоною лінією, яку не можна перетинати у китайсько-американських відносинах – МЗС КНР.

– Міністерка закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей відвідає Росію з понеділка по середу на запрошення Сергія Лаврова та на тлі підтверджень, що Росія почала застосовувати отримані від КНДР ракети у війні проти України – держЗМІ Північної Кореї.

– Північна Корея запустила балістичну ракету ракету середньої дальності біля свого східного узбережжя в неділю – Yonhap. Ракета впала за межами виключної економічної зони Японії.

– Королева Данії Маргрете ІІ підписала у неділю, 14 січня, декларацію про зречення від престолу на користь свого старшого сина Фредеріка, який стає королем Фредеріком X – The Guardian. Після смерті королеви Сполученого Королівства Єлизавети ІІ вона була єдиною жінкою-монархом у світі.

– Компанія SpaceX у неділю здійснила запуск наступної партії 22 інтернет-супутників Starlink – соцмережа Х компанії.

– Виверження вулкану в Ісландії: потоки лави досягають рибальського містечка Гріндавік, горять будинки. Місто евакуювали напередодні – Reuters.

Війна в Ізраїлі

  • Канцелярія прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу опублікувала заяву про те, що ХАМАС планував теракти в Європі – The Times of Israel.
  • Кордон між Єгиптом і Газою «має бути закритий», заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу – CNN. Ізраїль не вважатиме війну закінченою, поки не закриє Філадельфійський коридор – 14-кілометрову смугу землі, яка служить буферною зоною на кордоні між Єгиптом і Газою.
  • Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на 100-й день війни на Близькому Сході підтвердила свою надію на звільнення всіх заручників, яких утримує терористичний рух ХАМАС – Twitter Бербок.
  • Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон припустив, що Британія може знову завдати удару по об’єктах хуситів в Ємені, якщо терористи продовжать атакувати кораблі в Червоному морі – The Sunday Telegraph.
  • Німеччина у рамках місії ЄС хоче відправити фрегат «Гессен» до Червоного моря, де корабель має допомогти у відбитті нападів єменських хуситів та захистити морських рух – Die Welt.

ВОРОГ

– Росія може готувати диверсійні групи для висадки в українському тилу – ISW. Схожі підрозділи діяли під час радянської інтервенції в Афганістані.

– Російський уряд напередодні виборів запроваджує нові обмеження щодо доступу до публічної інформації – Центр нацспротиву. Пенсійний фонд рф отримав термінове розпорядження засекретити дані про грошові виплати окупантам та їхнім сім’ям. Адже вони є прямим доказом для підрахунку реальних втрат ЗС РФ.

– Цивільне населення Росії відчуває на собі вплив війни проти України, зокрема у сфері охорони здоров’я – Міноборони Британії. Повідомляється про дефіцит медичних препаратів, у тому числі антибіотиків широкого спектру дії. Уряд (РФ – ред.) змушений скорочувати штат цивільних медичних установ по всій країні через нестачу медичного персоналу та фінансові труднощі.

– Росія економить й намагається мінімізувати витрати, пов’язані з надання соціальних виплат військовослужбовцям. Бійці «Шторм-Z», рекрутовані у в’язницях, не отримають соціальних пільг як військовослужбовці-контрактники – Інститут вивчення війни (ISW).

– У РФ, де чверть людей без каналізації, лякають «гендерно нейтральними» туалетами в Україні – російська служба ВВС.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Давоський форум Переговори Румунія Україна Безпека Війна з Росією Формула миру

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *