Битва за Україну. День шістсот четвертий

Битва за Україну. День шістсот четвертий 20.10.2023 19:40 Укрінформ Рекорд: ЗСУ знищили 1 380 окупантів, 55 ворожих танків та 120 ББМ. Звернення, з якою президента США Джо Байден до нації знаменує новий етап: консолідацію світу Демократії проти «осі Зла»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Президент США Джо Байден у спеціальному зверненні до народу заявив, що терористичну організацію Хамас та президента Росії Володимира Путіна об’єднує спільне прагнення знищити сусідній демократичний режим – Укрінформ. Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту США Джо Байдену за потужне звернення щодо війни в Україні та Ізраїлі і запевнив, що разом наші країни не дозволять терористам знищити демократію.

–   Білий дім оприлюднив запит до Конгресу США із фінансуванням пакета допомоги на загальну суму $106 млрд, який передбачає більшу частину для підтримки України, а також для реагування на ситуацію в Ізраїлі та інші актуальні потреби – сайт Білого дому. Для України пропонується виділити $61 млрд допомоги,  для Ізраїлю$14,3 млрд.

–   На Мальті відбудеться третій мирний саміт щодо України з лідерами країн так званого Глобального Півдня. Захід відбудеться 28 та 29 жовтня – сайт уряду Мальти.

***

Війна в Ізраїлі

–   Внаслідок нападу ХАМАСу з 7 жовтня в Ізраїлі загинули 24 громадяни України, троє українців зникли безвісти – Новости Израиля. Найбільше жертв наразі серед громадян США та України, загинули 32 громадяни США, 8 американців вважають зниклими безвісти.

–   Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш прибув на прикордонний пункт “Рафах” між Єгиптом та сектором Гази та наполіг, що вантажівки з гуманітарною допомогою повинні якнайшвидше проїхати з Єгипту до Гази, щоб пом’якшити гуманітарну кризу – Радіо Свобода.

–   19 жовтня о 22.30 за місцевим часом, з аеропорту Бен Гуріон (Тель -Авів) чартерним рейсом до м. Бухарест (Румунія) відлетів четвертий евакуаційний борт з 79 громадянами України – посольство України в Ізраїлі.

–   Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що війна відбуватиметься у три етапи та створить «нову реальність безпеки» для ізраїльських громадян – Financial Times. Перший етап складатиметься з повітряних бомбардувань і наземних операцій, спрямованих на «нейтралізацію терористів і руйнування інфраструктури ХАМАС». Другий етап включатиме бойові дії меншої інтенсивності з метою ліквідації «вогнищ опору» в секторі Гази. А третій етап вимагатиме «зняття з Ізраїлю відповідальності за життя в секторі Гази та встановлення нової реальності безпеки» для ізраїльтян.

–   В Армії оборони Ізраїлю аявили, що завдали ударів по понад 100 об’єктам у секторі Гази минулої ночі – Times of Israel.

–   Компанія Baykar оголосила про готовність пожертвувати $10 млн на гумдопомогу Газі та закликає міжнародне співтовариство діяти для відновлення миру і справедливості – Сельчук Байрактар, голова ради директорів компанії Baykar

–   У секторі Гази загинули ще двоє гуманітарних працівників Агентства ООН з надання допомоги палестинським біженцям (UNRWA), загальна кількість загиблих співробітників Агентства досягла 16 осіб – ООН

ЦИТАТА ДНЯ

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської Комісії: «Росія не може виграти війну в Україні, і буде намагатися заморозити її, щоб поновити сили та завдати нового удару. З огляду на це ЄС і США мають поєднати зусилля, щоб упередити такий розвиток, та надати Україні гарантії безпеки для досягнення сталого та тривалого миру. Європа і США мають надати Україні таку допомогу, щоб унеможливити для Росії продовження цієї війни, і разом вони здатні цього досягти».

Патрік Райдер, речник Пентагону: «Я не можу вдаватися в деталі щодо кількості ATACMS, які ми поставили. Однак, як і всі інші системи та обладнання, які ми передали Україні, були підкріплені запевненнями, що вони використовуватимуться в межах суверенної України, щоб повернути назад та захистити суверенну українську територію»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   На Авдіївському напрямку ворог поновив наступальні дії та не полишає спроб оточити Авдіївку – Генштаб. Ворог несе колосальні втрати в живій силі і техніці.

–   Росія продовжує збройну агресію проти України з територій Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Для виконання своїх завдань РФ розгорнула угруповання військ загальною чисельністю близько 19 тисяч осіб – Сергій Наєв, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Північ»

–   Заява Путіна про патрулювання повітряного простору над Чорним морем літаками МіГ-31, обладнаними ракетами типу “Кинджал”, – звичайна інформаційна маніпуляція – Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру ОК “Південь”

–   Українські війська в триваючих наступальних операціях успішно та асиметрично виснажують російські резерви, водночас максимально зберігаючи власні – Інститут вивчення війни (ISW),

–   Знищення техніки на Бердянському і Луганському аеродромах можуть значно вплинути на здатність Росії воювати, адже підтримка російської авіації на сьогодні вкрай погана, а російські оборонні лінії стали все більше залежати від ротаційної підтримки через наступ України – британська розвідка

–   Німеччина надіслала Україні ще одну партію військової допомоги за останній тиждень. Вона зокрема включає безпілотники та зенітні самохідні установки Gepard – сайт уряду ФРН

***

–   Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні задокументувала переміщення 31 дитини з України до Росії у травні 2022 року та дійшла висновку, що це переміщення було незаконною депортацією, що є воєнним злочином – доповідь Комісії

–   Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України зафіксувало понад 2,5 тис. злочинів проти довкілля, які вчинила Росія в Україні за час повномасштабного вторгнення – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

–   Внаслідок обстрілів минулої доби російськими військами Донецької, Харківської та Херсонської областей 1 людина загинула, 10 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

–   прибув на Херсонщину. Зеленський відвідав розташування одного з підрозділів Херсонського прикордонного загону та привітав військовослужбовців із 20-річчям створення Управління розвідки ДПСУ. Глава держави провів у Херсоні нараду з військовим командуванням щодо ситуації на ключових напрямках бойових дій – сайт глави держави

прибув у Миколаїв. Провів нараду з актуальних питань безпеки та життєдіяльності в області, відвідав військовий госпіталь на Миколаївщині, де нагородив поранених захисників України та медиків.

–   провів розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, подякував за підтримку України, обговорили ситуацію на фронті та Близькому Сході.

***

–   Кабінет міністрів скасував проведення всеукраїнського перепису населення, який був запланований на 2023 рік – Тарас Мельничук, представник уряду в парламенті.  Державній службі статистики доручено ініціювати перепис населення після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

–   Федеральна міністерка довкілля та ядерної безпеки Німеччини Штеффі Лемке перебуває сьогодні з візитом у Києві для проведення перемовин про відновлення екологічної сфери України після російської агресії – посольство ФРН в Україні,

–   Сьогодні для українців запрацювала нова послуга: у Дії відтепер можна знайти найближчий до себе Пункт незламності, подивитися графік роботи та зручності, прокласти маршрут. Це дасть змогу людям, у разі потреби, отримати доступ до світла, тепла, води чи інтернету – Денис Шмигаль, п рем’єр-міністр

–   У столиці, 20 жовтня, відбулось відкриття головного корпусу Музею війни та всієї території Меморіального комплексу – Укрінформ. Відвідувачі Музею зможуть наблизитися до оновленого монумента «Батьківщина-мати» і роздивитися встановлений на щиті Тризуб.

–   20 жовтня 2023 року, з 10-ї години, на онлайн ресурси Української енергетичної біржі здійснено чергову хакерську атаку. Це один з найбільших за  масштабом напад, перший був здійснений 24 лютого 2022 року – пресслужба УЕБ. На роботу сервісів це не вплинуло, всі торги та аукціони відбуваються у звичному режимі та за графіком.

–   Служба безпеки України завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла, який причетний до підривної діяльності проти України – СБУ. Митрополит (в миру – Петро Лебідь) обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України, йому загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

–   Тарифи на опалювальний сезон залишаються без змін. Субсидії продовжуємо автоматично. Всім, хто у вересні отримував субсидію, не потрібно звертатися з новою заявою на опалювальний сезон. Пенсійний фонд все перерахує – Денис Шмигаль, прем’єр

–   Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 20 жовтня 2023 року) експортувала 8,02 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики. У поточному МР Україна вже експортувала: 4,069 млн т пшениці, 656 тис. т ячменю, 0,8 тис. т жита та 3,175 млн т кукурудзи.

–   Видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони за січень-вересень 2023 становили 1255,4 млрд грн або 59,3% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету – Мінфін. Від початку року Україна залучила майже 34 мільярди доларів зовнішнього фінансування від союзників.

–   Українські аграрії станом на 20 жовтня 2023 року зібрали вже 57,6 мільйона тонн нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики. Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі понад 8,275 млн га при врожайності 47,4 ц/га. Загалом вже намолочено понад 39,228 млн т зерна.

–   Відповідно до показників проєкту бюджету України на 2024 рік, загальні видатки держбюджету на охорону здоров’я на наступний рік становитимуть 201,9 млрд грн, що на 24,4 млрд грн більше цьогорічного показника – Оксана Дмитрієва, заступниця голови парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Євросоюз засуджує незаконну призовну кампанію Росії на тимчасово окупованих територіях України, що є кричущим порушенням міжнародного права – заява ЄС. 1 жовтня Росія розпочала чергову незаконну призовну кампанію на тимчасово та незаконно окупованих територіях України.

–   Румунія найближчим часом отримає сучасну систему захисту від безпілотників після низки інцидентів з падінням уламків дронів, якими РФ атакує південь України. Нову систему встановлять на кордоні з Україною. Румунія отримає цю систему за згодою НАТО на підставі міжурядової угоди з однією з країн-партнерів – HotNews.ro.

–   Глави урядів України та Німеччина візьмуть участь у шостому німецько-українському бізнес-форумі, який пройде в Берліні 24 жовтня – Штеффен Гебештрайт, речник Федерального уряду. Український прем’єр Денис Шмигаль і канцлер ФРН Олаф Шольц виступлять на форумі, який проходитиме під гаслом «Інтегрувати Україну: Відновлення, розумне зростання та безпека». Участь у заході візьмуть члени урядів обох країн та представники важливих бізнес-структур.

–   Україна переможе у війні проти російської агресії, зможе відновитися, та стати гордим членом в ЄС і в НАТО, але для того, щоб це відбулося, Європа та Сполучені Штати, які є світовими лідерами у підтримці України, мають прискорити свою допомогу – президентка Єврокомісії

–   Безпілотники та ракети у четвер ввечері атакували авіабазу Айн аль-Асад на заході Іраку, на якій дислокуються американські та інші міжнародні сили – Reuters. Наразі незрозуміло, чи спричинили ці атаки жертви або руйнування.

–   Світова федерація карате (WKF) допустила до чемпіонату світу з карате 20 представників Росії та Білорусі як нейтральних спортсменів – ЗМІ. Турнір розпочнеться 24 жовтня у Будапешті (Угорщина). У перелік учасників росіяни та білоруси увійшли лише за чотири дні до старту турніру.

ВОРОГ

–   Кім Чен Ин на переговорах у Пхеньяні з Лавровим заявив про готовність активізувати співробітництво та обміни з Росією і будувати перспективні й далекосяжні відносини з нею – KCNA.

–   Прессекретар Пєсков заявив, що Росія “вважає неприйнятним” порівняння Путіна з палестинським ХАМАСом, яке висловив президент США Джо Байден – ТАСС

–   Росію відсторонили від участі в Егмонтській групі підрозділів фінансової розвідки. Група об’єднує розвідувальні підрозділи з усього світу для співпраці та обміну інформацією про відмивання грошей, фінансування тероризму та інших пов’язаних з ними злочинів – Bloomberg. Група об’єднує понад 160 розвідувальних підрозділів з усього світу.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *