Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесят перший

Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесят перший 27.09.2023 20:25 Укрінформ Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що до зими ППО України буде посилена, аби захистити енергетичну інфраструктуру, країна готує такий захист, "якого ніхто у світі досі не робив"

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот вісімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–  Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна посилить протиповітряну оборону до зими, аби захистити енергетичну інфраструктуру – ЗМІ. Шмигаль заявив, що енергетики продовжують ремонтувати критичну інфраструктуру, а до опалювального сезону країна готує такі проєкти захисту, "які ніхто у світі досі не робив".

–  Президент Зеленський підписав закон про запровадження в Україні нового виду кримінальних покарань – пробаційного нагляду – сайт парламенту. Пробаційний нагляд може бути призначений судом на строк від одного до п’яти років. Покарання у вигляді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Пробаційний нагляд призначається на строк від 1 до 5 років для дорослих і на строк від 1 до 2 років для неповнолітніх. Ухилення засудженого від відбування покарання у вигляді пробаційного нагляду карається позбавленням волі на строк до 3 років.

–  Нідерланди планують передати Україні першу партію обіцяних винищувачів F-16 у 2024 році – Кайса Оллонгрен, глава Міністерства оборони країни.  В першу чергу українських пілотів, техніків і всіх, хто задіяний в управлінні та обслуговуванні літаків, необхідно навчити. Зараз вони працюють над тим, щоб запустити навчальний центр в Румунії якомога швидше.

ЦИТАТИ ДНЯ

Рустем Умеров, міністр оборони України: «Росія взимку зосереджуватиметься на нанесені ударів по енергетичній інфраструктурі України, але ми будемо відповідати!. Нам потрібно більше зброї, яка змінить гру…».

Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН: «Мета стратегії національної оборони не полягає в тому, щоб сказати, хто має виграти (російсько-українську, – ред.) війну. Я абсолютно чітко заявив, що Україна має виграти війну. Як визначати перемогу залежить тільки від України, а не від нас. Це не має жодного стосунку до нашої стратегії національної оборони»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Сили оборони продовжують наступальну операцію на півдні від Бахмута. Упродовж минулої доби ліквідовані 115 окупантів, знищені 2 склади з боєприпасами та станція РЕБ – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ.

–  Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський анонсував гарні новини з фронту на Таврійському напрямку – телеграм-сторінка Тарнавського

–  Ворог зараз формує 12 штурмових рот чисельністю близько 2000 осіб, аби намагатися пробити оборону ЗСУ – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ.

–  У тимчасово окупованому Криму партизани виявили зенітну установку в Севастополі та вогневі позиції росіян у Євпаторії – партизанський рух "АТЕШ" у Телеграмі. Рашисти встановили ЗУ-23-2 недалеко від 35 берегової батареї броневежі. Установка розміщується на скелі, над прокатом каяків. На набережній незалежності в Євпаторії обладнано 4 вогневих позицій росіян.

–  Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш підтвердив, що найманці з російської терористичної організації Група Вагнера повернулись на Бахмутський напрямок. Він стверджує, що здебільшого вагнерівці зараз йдуть на певні посади або в інструктори, і особливої загрози вже несуть – ЗМІ.

–  Зеленський сказав, що отримав звіти щодо ситуації на фронті, постачання техніки та боєприпасів, даних розвідок. Є наше просування вперед на Донецькому напрямку. Є інші задуми, які реалізуються – сайт президента

–  Із середини вересня 2023 року Росія, швидше за все, вперше кинула на фронт елементи своєї нової 25-ї загальновійськової армії. Формування почало рух в Україну з кінця серпня – британська розвідка

***

–  Окупанти в середу, 27 вересня, завдали вогневих ударів по населених пунктах на півночі Донецької області, унаслідок чого один мирний житель загинув, ще четверо дістали поранення – ОВА.

–  Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Запорізької та херсонської областей 1 людина загинула, 13 отримали поранення – дані ОВА.

–  Російська окупаційна адміністрація на ЗАЕС надає присутнім на станції експертам МАГАТЕ доступ до затребуваних зон із затримкою або не надає зовсім – сайт МАГАТЕ

–  З початку повномасштабного вторгнення Росія викрала 132 українських посадовців, 14 із них досі у полоні, четверо вбиті. Про долю 16 осіб нічого невідомо

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  У День захисників і захисниць України, 1 жовтня, по всій країні відбудеться хвилина мовчання в пам'ять про всіх загиблих воїнів – Володимир Зеленський, Президент України

–  У межах реалізації затвердженого Президентом Зеленським плану дій Bring Kids Back UA почалася інформкампанія «Знаєш – скажи!», яка спрямована на мотивування людей, які проживають на території Росії, протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їх поверненню на Батьківщину – пресслужба ОП. Інформаційну кампанію реалізує телеканал «FREEДОМ» у партнерстві з уповноваженою глави держави з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією

–  Кабінет Міністрів України призначив міністру оборони України Рустему Умєрову трьох заступників – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді.. Новими заступниками стали Юрій Джигира, Наталія Калмикова та Катерина Черногоренко.

–  Міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з міністром енергетики США Дженніфер Ґренголм обговорили механізми забезпечення безпечного функціонування Запорізької АЕС після деокупації – Міненергетики

–  У Київській області повноцінно запрацював єдиний телефонний номер для всіх надзвичайних ситуацій – служба 112 – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. Єдиний екстрений номер 112 є альтернативою гарячим лініям 101, 102, 103 й 104, що дозволяє не витрачати час на дзвінки у кожну службу окремо.

–  Підстанції "Укренерго" захищені від ракетних атак: це комплексний захист, як активний – ППО, так і пасивний – інженерні укріплення – Володимир Кудрицький, глава "Укренерго". Станом на сьогодні магістральна мережа готова передавати зимові обсяги навантаження на українську енергосистему, але без імпорту електроенергії цей опалювальний сезон буде "складно пройти".

–  Українська асоціація футболу рішуче засудила рішення УЄФА про повернення до міжнародних змагань команд U-17 із Росії і заявила, що Україна не братиме участь у турнірах з росіянами – сайт УАФ

–  Після тривалої хвороби помер кримський історик, телеведучий і письменник Олекса Гайворонський – Crimean Tatars

***

–  Потенційно замінованими в Україні на сьогодні залишаються 174 тис. кв. км, на очищення замінованих територій потрібно буде витратити понад 37 млрд дол. – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

–  Укргазбанк запустив програму кредитування без застави в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Програма орієнтована на підтримку і розвиток мікробізнесу в Україні, а саме на фізичних осіб-підприємців – сайт банку.

–  У Нацбанку очікують, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5% – Олексій Шабан, заступник голови НБУ.  Аналогічний показник у першому кварталі цього року після ударів РФ по енергоінфраструктурі становив, за оцінкою Нацбанку, 15%.

–  В українських портах станом на 26 вересня залишалася лише половина зі 100 суден, що були заблоковані після початку повномасштабного вторгнення – Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень. Станом на 26 вересня зі 100 суден, що були заблоковані в українських портах на 24 лютого 2022 року, залишаються 50 суден: 29 з них – в портах Миколаївської області, 14 – в Херсоні, 5 – в Маріуполі. В портах Одеської області з різних причин залишаються два морських судна з числа 41.

–  У Чернівецькій громаді із міського бюджету передбачили виділити 8 мільйонів гривень для доплат усім вчителям громади по 10% до зарплати – Роман Клічук, Чернівецький міський голова

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Верхня палата Конгресу США проголосувала за початок дебатів щодо бюджетного законопроєкту, який має дозволити уникнути шатдауну 1 жовтня, а також передбачає $6 мільярдів на допомогу Україні – Reuters.

–  Парламент Болгарії 27 вересня проголосував за зачиненими дверима за постачання Україні ракет до комплексів С-300, які країна нездатна самостійно відремонтувати, але які, за словами Софії, Київ зможе полагодити і використовувати для захисту – Sofia Globe.

–  Заборона на ввезення збіжжя з України є в національних інтересах Польщі. Польща так чинитиме з усіма продуктами, поки не буде опрацьовано відповідний механізм співпраці з Україною – Матеуш Моравецький, прем’єр Польщі.

–  У проєкт для американського уряду про додаткове фінансування було закладено понад 6 млрд доларів на підтримку України, з яких більша частина суми – на військову допомогу – Оксана Маркарова, посол України у США

–  Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок вимагає прозорості навколо нинішніх подій у Нагірному Карабаху, яку могли би забезпечити певною мірою міжнародні спостерігачі – заява глави МЗС

–  Імміграційне агентство Японії повідомило у вівторок, що з 1 грудня іноземці, які тікають із зон конфлікту, зокрема і з України, матимуть право на отримання статусу довготермінового резидента з робочою візою – Kyodo.

–  Суд у Нью-Йорку визнав експрезидента Дональда Трампа та його сімейний бізнес відповідальними за шахрайство за цивільним позовом генерального прокурора штату Летиції Джеймс, яка звинуватила колишнього главу держави в незаконному завищенні своїх активів і статків – Reuters

ВОРОГ

–  Міністерство закордонних справ Росії в середу вранці оголосило про розширення свого "стоп-листа", який називає кроком у відповідь на економічні санкції Заходу, й додало туди 23 підданих Великої Британії – сайт МЗС. До переліку осіб додали керівник Штабу оборони Ентоні Радакін, очільниця британського Об'єднаного розвідувального комітету Мадлен Алессандрі й голова правління BAE Systems Крессіда Хогг. Також "контрсанкції" запроваджені проти керівників і співробітників кількох британських аналітичних центрів. Повного переліку "підсанкційних" британців російське відомство не опублікувало.

–  У ніч з 26 на 27 вересня у Підмосков'ї прогриміли вибухи та почалася пожежа в районі воєнного аеродрому "Чкаловський" – російські телеграм-канали. Офіційних коментарів від російської влади немає.

–  У Росії оголосили про непрофесіоналізм цивільних льотчиків і дали місяць на перепідготовку – "Коммерсантъ". Росавіація вимагає від керівництва авіакомпаній забезпечити виконання пілотами "Загальних правил підготовки до польотів".

–  Військовий апеляційний суд залишив без змін вирок кримському політв'язню Богданові Зізі, засудженого до 15 років позбавлення волі. 16 травня 2022 року кримський художник Богдан Зіза облив синьою та жовтою фарбами будівлю "адміністрації" Євпаторії, після чого кинув у неї пляшку із запальною сумішшю. Того ж дня його заарештували, катували та погрожували, під тиском змусили записати на відео "зізнання".

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *