Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят восьмий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят восьмий 24.09.2023 19:59 Укрінформ Український безпілотник атакував будівлю ФСБ РФ у Курську і нафтопереробний завод на День міста. ЗСУ взяли під вогняний контроль логістичний маршрут росіян Бахмут – Горлівка

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Українські безпілотники 24 вересня у день міста російського Курська атакували будівлю ФСБ РФ у Курську і нафтопереробний завод біля курського аеродрому. Влада Курська скасувала салют.

– Збройні сили взяли під вогняний контроль один з логістичних маршрутів росіян Бахмут – Горлівка, за три кілометри від лінії зіткнення, та працюють над тим, аби перерізати інші – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ.

– У Туреччину 24 вересня прибув балкер Aroyat, завантажений 17 600 тоннами українського зерна, – це друге судно, яке пройшло тимчасовим коридором через Чорне море. Балкер Aroyat під прапором Палау прямує до Єгипту – France24.

– Балкери AZARA, YING HAO 01, ENEIDA підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів «Південний» та «Чорноморськ». Після завантаження понад 127 тисяч тонн української агропродукції та залізної руди судна вирушать у напрямку Китаю, Єгипту та Іспанії – Олександр Кубраков, віцепрем'єр із відновлення України.

– Юристи-міжнародники готують документи до Міжнародного кримінального суду, який раніше видав ордер на арешт Путіна. Новий позов пов’язаний з обвинуваченням високопоставлених осіб Росії за умисне сприяння голоду в Україні. Справа стосуватиметься знищення мінімум 270 тис. тонн зернових та українських елеваторів, в яких воно зберігалося – Ольга Трофімцева, посол з особливих доручень у МЗС України (2022-2023 рр.).

***

Загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

  • Напад Росії як постійного члена Радбезу ООН на Україну підриває довіру до Організації Об’єднаних Націй – Нанайя Махута, міністр закордонних справ Нової Зеландії.
  • Саудівська Аравія готова продовжувати докладати посередницькі зусилля для досягнення мирного врегулювання в Україні – принц Файсал бін Фархан Аль Сауд, міністр закордонних справ Саудівської Аравії.
  • Норвегія підтримує українську Формулу миру, і саме Україна як жертва агресії має визначати умови миру – Анне Беате Твіннерейм, міністр міжнародного розвитку Норвегії.

– Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для переселенців з України до 2025 року – пресслужба Єврокомісії. Це дозволить забезпечити стабільність і підтримку для більше 4 мільйонів осіб, які користуються захистом у всьому Євросоюзі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «Це показовий удар по штабу, де у ворога відбувалися певні заходи. (…) Ми по будівлях просто так не завдаємо ударів – ми завдаємо ударів саме туди, куди потрібно. Це буде серйозна іміджева втрата для РФ. Їм, як то кажуть, вже пора їхати з Криму».

Анджей Дуда, президент Польщі:  «У Польщі підготували транзитні коридори, завдяки яким українське зерно може проходити через Польщу та експортуватися, куди потрібно. Ми намагаємося допомогти Україні й тим країнам, які потребують цієї допомоги».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У ніч на неділю диверсанти знищили на території двох військових містечок – паливозаправник у Московській області РФ і 4 одиниці автомобільної техніки в Калузькій – ГУР Міноборони.

– У неділю в тимчасово захопленому росіянами Токмаку пролунали вибухи. Зафіксовано «прильоти», є постраждалі – Іван Федоров, мер Мелітополя.

– У Балаклавському районі окупованого Севастополя спостерігають сильний дим. Загарбники вкотре заявляють про пожежу через «займання сухої трави» – «Крым. Реалии».

– Сили оборони просуваються в районі Вербового на Мелітопольському напрямку, на Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки. За добу на фронті відбулося 20 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

– Російські загарбники на Лимансько-Куп'янському напрямку намагалися поблизу Білогорівки «перевірити» українські позиції, кинувши у бій підрозділ «Шторм Z», який складається з мобілізованих в'язнів – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ. Сили оборони знищили 76 окупантів, значну кількість броньованої і автомобільної техніки, а також командно-спостережний пункт ворога.

– У Харківській області прикордонники за допомогою антидронової рушниці приземлили начинений вибухівкою ворожий безпілотник – Держприкордонслужба. За тиждень це вже четвертий нашпигований вибухівкою БПЛА, який збили або перехопили бійці ДПСУ на Харківщині.

– Бійці Нацгвардії на південному напрямку знищили російський моторний човен, втрати ворога становлять щонайменше п’ятеро осіб – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

***

– Станом на 24 вересня у Кременчуці внаслідок ракетного удару 22 вересня – 55 травмованих, з яких шестеро – діти. 19 людей перебувають на стаціонарному лікуванні в міських лікарнях, серед них одна дитина – Віталій Малецький, міський голова Кременчука.

– У Бериславі на Херсонщині внаслідок авіаудару ворога загинула жінка, поранень зазнали троє людей, серед яких поліцейський, у селі Львове загинув 67-річний чоловік – Олександр Прокудін,начальник Херсонської ОВА.

– Окупанти обстріляли з артилерії Корабельний район Херсона, поранень зазнали четверо людей, через ворожий удар авіабомбами по підприємству поранено жінку-охоронця – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

– Ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін видав «указ», у якому запровадив низку заборон на окупованій Росією частині Донеччини, серед яких військова цензура та заборони на зібрання, введення коменданської години – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

– Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Сумської областей 4 людей загинули, 11 осіб отримали поранення, серед них 12-річний хлопчик – дані ОВА.

– За час повномасштабного вторгнення Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів та медіа в Україні – Інститут масової інформації.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловив впевненість у тому, що парламент виконає взяті на себе зобов’язання до жовтневої оцінки Європейської комісії готовності України почати переговори про вступ до ЄС – Радіо Свобода.

– Уряд встановив принцип визначення територій на лінії зіткнення. Це вплине на пільги для окремих жителів тимчасово окупованих населених пунктів – РБК-Україна.

– В Україні стартує проєкт з безкoштoвної психологічної дoпoмoги підліткам і молоді в онлайн-форматі. Консультації надаватимуться в рамках спільного проєкту благодійної організації Teenergizer та ГО «YouthUp» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) – Укрінформ.

– На території екологічної зони – ландшафтного парку «Сеймський» Сумської області створюють унікальний центр реабілітації ветеранів ЗСУ із сучасним кінотеатром і басейном – Сумська ОВА. Військові зможуть проходити відновлення за європейськими стандартами реабілітації.

– Львівській області внаслідок сильних дощів сталися порушення в електромережах, знеструмлені 54 населені пункти – Максим Козицький, начальник Львівської ОВА.

– У ставку-охолоджувачі ЗАЕС, окупованої російськими військами, фіксують незначне зниження рівня води з 15,9 до 15,89 м. Ситуація стабільна і контрольована – пресслужба Енергоатому.

***

– Зусиллями місцевих мешканців та працівників ТОВ «Агро Капітал центр» на Миколаївщині вдалося розмінувати 1420 га із 2136. Ці землі повертають у сільськогосподарський обіг, на них уже готуються сіяти озимину – ГК «Прометей».

– У вересні порівняно із серпнем на західних прикордонних переходах черга зросла на майже 800 вагонів. Щодо зернових вантажів, то їхнє накопичення збільшилося на 60 вагонів – до 2800 одиниць – Rail.insider.

– Відтепер іноземні інвестори-фізичні особи можуть онлайн купувати українські ОВДП, як зараз це роблять громадяни України. Послуга буде недоступна резидентам РФ і Білорусі – Мінфін.

– У Польщі компанія Treeden Group відкрила першу чергу вантажного залізничного терміналу на східному кордоні Євросоюзу – Олександр Ланецький, директор компанії UAB Friendly Avia Support. Новий термінал зможе одночасно приймати під розвантаження/завантаження 3 повноцінні потяги. Прискорення операцій з перевантаження – у 3-5 разів порівняно з майданчиками поряд.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рішення запровадити односторонню заборону на імпорт української агропродукції було правильним – PAP. Польща допоможе Україні наростити транзит зерна, готуються спеціальні коридори.

– Спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті заявив, що збереже допомогу Україні в законопроєкті про фінансування Пентагону попри свої попередні слова про наміри вилучити ці кошти –  The Hill.

– Велика Британія продовжить підтримувати Україну і збирається підготувати 30 тисяч українських військовослужбовців до кінця року – Sky News. У Британії триває так звана операція Interflex – навчання для українських військових від 10 країн-союзниць.

– Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA) групи Світового банку до кінця року може здійснити три проєкти страхування військових ризиків в Україні, а Корпорація міжнародного фінансування США (DFC) – чотири – Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр економіки України.

***

– У китайському місті Ханчжоу відбулася церемонія відкриття ХІХ Азійських ігор, які за масштабом перевершують майбутню Олімпіаду в Парижі. Росію на них не запросили – МЗС КНР.

– Британський мільярдер Річард Бренсон оголосив про створення коаліції для боротьби зі змінами клімату «Вартові планети» (Planetary Guardians) – The Hill. До коаліції «Вартові планети» входять 14 відомих у світі лідерів думок, серед яких актор Роберт Редфорд, вчена й захисниця природи Джейн Гудолл і колишній президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.

– Держсекретар США Ентоні Блінкен напередодні провів телефонну розмову із прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Обговорили поточну ситуацію у Нагірному Карабаху – Метью Міллер, речник Держдепу США. За даними Reuters, 120 тис. етнічних вірмен, ймовірно, поїдуть з Нагірного Карабаху до Вірменії, оскільки побоюються етнічних чисток і репресій.

– В Євросоюзі засудили напад на поліцейських у селі Баньске на півночі Косова, в якому був убитий один косовський правоохоронець і двоє отримали поранення – заява Жозепа Борреля, високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

– Прем'єр Косова Альбін Курті заявив про проведення силової операції проти щонайменше 30 озброєних людей у північному селі Баньске, де було вбито поліцейського – «Європейська правда».

– Глава апарату прем'єр-міністра Вірменії Араїк Арутюнян звинуватив російські ЗМІ в гібридній війні проти його країни – «Європейська правда». За його словами, найгіршими пропагандистами російських телеканалів є вірмени: Маргарита Симонян, Тигран Кеосаян, Арам Габріелянов, Семен Багдасаров, Роман Бабаян, Сергєй Кургінян, Андранік Мігранян тощо.

– Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян звинуватив міжнародну спільноту у бездіяльності після «антитерористичних заходів» Азербайджану у Нагірному Карабаху – DPA. Події у Карабаху показали, що «проблеми не можуть бути вирішені лише за допомогою заяв і загальних закликів».

– У Брюсселі 26 вересня запланована зустріч секретаря Радбезу Вірменії Армена Григоряна з радником президента Азербайджану Хікметом Гаджиєвим, а також радниками президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Європейської ради Шарля Мішеля – апарат секретаря Радбезу Вірменії.

– Кандидат у президенти США від Республіканської партії Рон Десантіс заявив, що він проти членства України в НАТО – Bloomberg.

– Диктатор КНДР Кім Чен Ин у листі до голови Китаю Сі Цзіньпіна запевнив КНР у зміцненні стратегічної комунікації та співпраці на робочому рівні – Reuters.

ВОРОГ

– Міністр закордонних справ Росії Лавров попросив відновити двосторонній форум під час зустрічі зі своїм бразильським колегою Мауро Вієйрою на Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку – Bloomberg. Це саміт започаткували у 1997 році для обговорення питань торгівлі, інвестицій, технологій, оборони та інших питань. Востаннє комісія збиралася у 2015 році.

– Росія готова до переговорів щодо припинення війни в Україні, але водночас відмовляється від будь-яких пропозицій щодо припинення вогню – заява Лаврова.

– Окремі контингенти ПВК «Вагнера» повертаються до України, щоб брати участь у боях на південному фланзі міста Бахмут. Сили «Вагнера» роздроблені та навряд чи зможуть організуватися у згуртовану силу або вплинути на бойові можливості РФ – сайт ISW.

– Влада Білорусі вкотре продовжила спільні з РФ військові навчання – цього разу щонайменше до 1 жовтня – «Беларускі Гаюн». Військові навчання Білорусі й РФ проходять безперервно з 29 квітня 2023 року, тобто вже 74 тижні.

– Ціни на бензин у РФ почали бити рекорди – ціна на АІ-92 зросла на 1,55% до 69,64 тисячі рублів за тонну, що стало історичним рекордом – Британська розвідка. Росія зупинила майже весь експорт бензину та дизельного пального, щоб стабілізувати внутрішній ринок. Це може вплинути на країни, які залежать від поставок російського палива.

– На офіційній церемонії зустрічі російської делегації в Монголії Володін не вклонився монументу Чингісхана – ЗМІ. Навіть Папа Римський підвівся з інвалідного візка, щоб віддати данину шани і вклонитися. Новий гучний скандал навколо вчинків російських політиків за кордоном знову привернув увагу до низького рівня російської зовнішньої політики та дипломатії.

– У Курській області більшість побудованих росіянами опорних пунктів абсолютно порожні й заростають бур'яном – особовий склад з технікою відправили на фронт. Це вказує на факт розкрадання коштів губернатором Курської області Романом Старовойтом – Центр національного спротиву.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *