Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят дев’ятий 25.09.2023 20:00 Укрінформ Від ураження штабу Чорноморського флоту Росії загинули 34 російські офіцери, серед них командувач ЧФ РФ. Україна вперше пройде зиму за рахунок газу власного видобутку

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–  Джерела в Міноборони США повідомляють, що перші американські танки Abrams вже доставлені в Україну – New York Times. Президент Володимир Зеленський підтвердив, що танки "Абрамс" уже в Україні і готуються підсилити бригади.

–  Сили спеціальних операцій ЗСУ заявляють, що в результаті проведення спецоперації ССО зі знищення БДК "Мінськ" та штабу ЧФ РФ безповоротні втрати склали 62 окупанта. Після ураження штабу ЧФ РФ загинуло 34 офіцера, серед них командувач ЧФ РФ, віце-адмірал Віктор Соколов. Ще 105 окупантів було поранено. Будівля штабу не підлягає відновленню – пресслужба ССО

Ракетна і дронова атака на Одесу

–  Уночі ворог спрямував по Одещині 19 ударних дронів типу "Shahed-136/131" та 2 надзвукові ракети "Онікс".  Також застосовував 12 "Калібрів" зі складними траєкторіями руху різними областями – ОК "Південь".  19 "Шахедів" та 11 "Калібрів" збито силами й засобами протиповітряної оборони.

–  Ворог підступно влучив у припортову інфраструктуру Одеси. Суттєвих пошкоджень зазнав Морський вокзал, в будівлі привокзального готелю «Одеса», що вже кілька років не працює, спалахнула пожежа, яка ліквідована. 2 людини загинуло, 2 отримали поранення – ОК "Південь". Окрім того, "Оніксами" зруйновано зерносховища.

–  В Одеській області внаслідок нічної повітряної атаки пошкоджено мережі, знеструмлено понад 1 тисячі споживачів. – Міненерго

–  Через обстріл середмістя Одеси у ніч на 25 вересня постраждали об’єкти із охоронної зони ЮНЕСКО – Одеська міськрада.

ЦИТАТИ ДНЯ

Еліна Валтонен, очільниця МЗС Фінляндії : «Якщо Путін піде, дуже малоймовірно, що Росія якимось чином стане нормальною мирною демократією. Заходу треба готуватися до того, що Росія після Путіна може стати ще гіршою, ніж зараз».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  У неділю безпілотник атакував аеродром в Курській області Росії, вдалося ліквідувати (декого поранити) командування авіаційного полку ворога – "Українська правда" із посиланням на джерело в ГУР.  Внаслідок атаки дістали поранення або загинули: командир 14-го авіаполку; його заступник; група офіцерів-пілотів; представник ФСБ.

–  В окупованому місті Сорокине на Луганщині стався потужний вибух на військових складах – ЗМІ. Це сталося районі заводу "Юність". Повідомлялось про два "прильоти". Російське пропагандистське видання Russia Today, посилаючись на джерела, повідомляє, що стався потужний вибух на військових складах.

–  У Куп'янському районі Харківської області на одній із ділянок кордону прикордонники бригади «Сталевий кордон» разом з бійцями Збройних сил витіснили російську ДРГ за межі України – Державна прикордонна служба.

–  Упродовж останнього тижня російські війська докладали зусиль для проведення локальних контратак проти українських сил, які наступають, як на Оріхівському, так і на Бахмутському напрямках, втім повернути звільнені ЗСУ території загарбникам не вдається – розвідка Британії

–  РФ минулого тижня здійснила 100 ракетних та 430 авіаційних ударів по території України – Генштаб

***

–  Глава Комісії з розслідування воєнних злочинів та інших зловживань, скоєних під час вторгнення Росії в Україну Ерік Месе заявив, що російські військові закатували деяких українських жертв до смерті – Reuters. Месе заявив Раді ООН з прав людини в Женеві, що його команда «зібрала додаткові докази, що вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролювали, було широко поширеним і систематичним.

–  Окупанти скинули на Берислав в Херсонській області чотири авіабомби – 3 людини загинуло, 3 дістали поранення – ОВА.

–  Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 25 вересня 2023 року становить 15,88 м порівняно із 15,9 м станом на 22 вересня. Ситуація залишається контрольованою – Енергоатом

–  Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької та Херсонської областей 4 людини загинуло, 9 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Україна накопичила у газосховищах понад 15 млрд кубометрів "блакитного палива". Група Нафтогаз розраховує пройти опалювальний сезон за рахунок газу власного видобутку – Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України"

–  Участь у першому Форумі оборонних індустрій вже підтвердили 165 оборонних компаній з 26 країн – Дмитро Кулеба, глава МЗС. Форум дасть потужний поштовх спільному виробництву і співпраці задля зміцнення України та партнерів.

–  Сьогодні відбулося чергове засідання, в межах якого суд частково задовольнив клопотання сторони захисту щодо зміни запобіжного заходу для ексглави «Нафтогазу» пана Коболєва –  з застави на особисте зобов’язання. Суд зменшив розмір застави – з 229 млн грн до 107 млн грн, які вже було сплачено – пресслужба юридичної компанії «Міллер. Окрім того, Коболєв отримав можливість вільно пересуватися всією Україною.

–  Головний тренер збірної України з футболу Сергій Ребров оголосив склад, який візьме участь у підготовчому зборі та кваліфікаційних матчах Євро-2024 проти Північної Македонії (14 жовтня в Празі) та Мальти (17 жовтня на Мальті) –   Олександр Гливинський, прессекретар національної збірної України. В  оголошеному переліку – 25 гравців. Ще троє виконавців увійшли до резервного списку. Склад національної збірної України з футболу дивись за посиланням.

–  Суд залишив олігарха Коломойського під вартою: Київський апеляційний суд відхилив скаргу на обрання Ігорю Коломойського запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі майже 510 млн грн у справі щодо легалізації понад пів мільярда гривень ПриватБанку – Укрінформ.

–  У Львівській області 100% шкіл і основних лікарень забезпечені дизель-генераторами на випадок відключень електроенергії – Максим Козицький, начальник Львівської ОВА

–  Помер народний депутат України 7-го, 8-го, 9-го скликань Андрій Іванчук – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради. У Верховній Раді 9-го скликання перебував у складі депутатської групи "Довіра», очолював підкомітет з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

***

–  25 вересня Україна отримала 100 млн доларів США від Світового банку під гарантію Великої Британії. Зазначені кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» PEACE in Ukraine – Мінфін.

–  Загальна сума вкладів фізичних осіб (у т. ч. фізичних осіб-підприємців) у банках України у серпні 2023 року зросла на 5,2 млрд грн і на 1 вересня становить 1 115,0 млрд грн – пресслужба Фонду гарантування. Із загальної суми вкладів фізичних осіб на початок вересня: вклади у національній валюті – 718,5 млрд грн та вклади в іноземній валюті – 396,5 млрд грн.

–  Авіакомпанія SkyUp Airlines отримала сертифікат іноземного авіаперевізника FAR129, який дозволяє здійснювати польоти у повітряному просторі США – пресслужба компанії.

–  В Україні за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" минулого тижня майже 700 пільгових кредитів на загальну суму 3,5 млрд грн, з початку року – на 70 млрд грн – Нацбанк

–  Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про спрямування грантових коштів у сумі 21,83 млрд грн від уряду Японії на реалізацію Програми екстреного відновлення через спеціальний фонд держбюджету. Уряд також затвердив Порядок використання цих коштів – сайт Уряду

–  Уряди України та США підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у забезпеченні стійкості енергетичної системи України, який передбачає виділення 522 мільйонів доларів на її зміцнення, з яких 100 млн – за виконання певних умов – посольство США

–  Упродовж січня-червня 2023 року індекс промислового виробництва в Україні продовжує зростати, за підсумками першого півріччя становив 97,1% до аналогічного показника 2022 року – Держстат. З березня 2023 року в Україні зафіксовано зростання промислового виробництва, зокрема, у березні – на 51,2%, у квітні – на 18,2%, у травні – на 17,9% та у червні – на 13,7% до відповідного місяця минулого року.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Президент Польщі Анджей Дуда підтримав передачу Україні уживаного військового обладнання після того, як відбудеться його заміна на нове – Super Express.

–  Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг у понеділок оголосив про виділення додаткового 1 мільйона євро на фінансування роботи Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в Україні – АРА.

–  Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила оновлені дані, згідно з якими кількість випадків захворювання на холеру в усьому світі за рік зросла більш ніж удвічі – Радіо Свобода. За даними ВООЗ, торік у світі було зареєстровано близько 470 тис. випадків холери проти 220 тисяч роком раніше.

–  На засіданні Ради директорів у Парижі керівництво EBU продовжило санкції проти російських та білоруських боксерів та офіційних осіб –  Аліна Шатернікова,  віцепрезидентка Ліги професійного боксу України. Всі члени Ради директорів EBU одноголосно підтримали збереження повного пакету санкцій.

–  Держдепартамент США оголосив про надання Польщі кредиту у розмірі два мільярди доларів, які призначені для модернізації обороноздатності країни – пресслужба Держдепу.

–  Президент Чехії Петр Павел заявив, що не бачить сенсу у поверненні посла країни в Росію – Lidovky.cz. Чеський уряд розглядає можливість зміни посла в РФ і його повернення в Москву. Наразі послом Чехії в Росії є Вітезслав Півонька, але він залишив російську столицю і перебуває в Празі.

–  Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що доки не будуть відновлені права угорців Закарпаття, Будапешт не підтримуватиме членство України в НАТО – Magyar Nemzet

ВОРОГ

–  Путін нібито дав міністру оборони РФ термін в один місяць до початку жовтня 2023 року, щоб поліпшити ситуацію на фронті, зупинити український контрнаступ та повернути російським військам ініціативу – ISW.

–  МЗС Росії розкритикувало останні заяви прем’єра Вірменії Нікола Пашиняна, який напередодні назвав неефективними структури безпеки, на які останнім часом покладалася його країна – росЗМІ. В МЗС РФ відзначили, що «антиросійські тенденції у Вірменії мають системний характер».

–  МВС Росії оголосило в розшук голову Міжнародного кримінального суду Петра Хофманського, його заступницю Лус Дель Кармен Ібаньєс Каррансу та суддю Бертрама Шмітта – Медіазона. Усі троє «розшукуються за статтею кримінального кодексу». Будь-яких подробиць не наводиться.

–  Російські губернатори заявили про атаку нібито українських безпілотників у прикордонних Курській і Брянській областях РФ – росЗМІ. У Центральному окрузі Курська через атаку українських БПЛА є пошкодження кількох приватних домоволодінь і даху адміністративної будівлі. Постраждалих немає. Брянський губернатор повідомив, що над Суразьким районом нібито збили два українські безпілотники. Богомаз запевняє, що постраждалих і руйнувань немає, але при цьому повідомляє, що на місці працюють оперативні та екстрені служби.

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *