Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят перший

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят перший 07.09.2023 20:10 Укрінформ На Мелітопольському напрямку ЗСУ звільнили територію південніше села Роботине та західніше села Вербове

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  7 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Детективи НАБУ за погодженням керівника САП повідомили колишньому кінцевому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському та п'ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн – пресслужба НАБУ.

– Державний секретар США Ентоні Блінкен з 6 вересня в Києві

  • зустрівся з Президентом Зеленським – Офіс Президента Зеленського. Сторони обговорили подальші шляхи реалізації Української формули миру. Президент України висловив подяку за роль США в ухваленні декларації «Групи семи» про підтримку України.
  • зустрівся з прикордонниками і відмітив чудову організацію з використання і застосування прикордонниками допомоги, отриманої від США –  мережа Х Блінкена.
  • відвідав село Ягідне у Чернігівській області, де російські окупанти у шкільному підвалі утримували кількасот цивільних – Держдеп США.

– Спільний брифінг державного секретаря США і міністра закордонних справ України. Основне:

  • Державний секретар США заявив, що Сполучені Штати нададуть 1 мільярд доларів допомоги України, яка включає $5,4 мільйона конфіскованих активів російських олігархів – Укрінформ.
  • Експерти з України і США проведуть консультації щодо використання наявних або створення нових міжнародних правових інструментів для звільнення захоплених Росією цивільних заручників – Дмитро Кулеба, глава МЗС України.
  • Україна і США вважають найбільш перспективним у плані зернового експорту дунайський коридор і працюватимуть над його розвитком – Дмитро Кулеба.
  • Американські компанії-виробники зброї візьмуть участь у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться у Києві – глава МЗС України.

***

– Пентагон виділив Україні новий пакет оборонної допомоги на 175 мільйонів доларів – Міноборони. До пакета увійшло додаткове обладнання для протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкова зброя, зокрема постріли зі збідненим ураном для танків Абрамс, а також інше обладнання.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання про членство є виключною справою для самої України та всіх союзників по Альянсу, жодна третя сторона, включаючи Росію, не може мати права вето у питаннях розширення НАТО – Укрінформ.

– На пресконференції на тему: «Зустріч Путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України» посол України в Туреччині Василь Боднар наголосив, що:

  • Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи «зернового коридору» без Росії, остаточної відповіді наразі немає.
  • Посилення співпраці між Туреччиною і Росією не впливає на українсько-турецькі відносини, у нас вибудувані свої напрямки і пріоритети.
  • Україна наразі не має підтвердження, що запронована Росією тристороння угода з Туреччиною і Катаром про відправлення 1 млн тонн зерна до найбідніших країн буде реалізована.
  • У Туреччині позитивно оцінюють візит президента Реджепа Тайїпа Ердогана до Сочі і не вбачають у цьому жодних іміджевих чи практичних втрат для турецького лідера.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Професійні. Сміливі. Непомітні для ворога. З вами Україна завжди на кілька кроків попереду. Дякую за кожен результат! З Днем воєнної розвідки України!»

Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону: «Ми повністю переконані, що українці використовуватимуть їх (боєприпаси зі збідненим ураном – ред.) відповідально, воюючи за повернення своїх суверенних територій на сході й півночі».

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони: «Щойно агітатори зайдуть у окопи — ми програємо. Не може агітація бути в окопах, а наші люди перебувають в окопах. А завдання держави досить просте — забезпечити голосування кожного».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Сили оборони України на Мелітопольському напрямку звільнили територію південніше села Роботине та західніше села Вербове, закріплюються на досягнутих рубежах – Генштаб. За минулу добу на фронті відбулося 39 бойових зіткнень.

– У ніч на 7 вересня російські загарбники атакували Сумську та Одеську області 33 ударними БпЛА типу Shahed-136/131 з північного, південно-східного та південного напрямків, знищено 25 безпілотників – Повітряні Сили ЗСУ.

– Воїни-прикордонники з бригади «Гвардії наступу» на Харківщині підняли український прапор у н.п. Строївка та Тополі в «сірій» зоні поблизу кордону з РФ після розмінування території – Держприкордонслужба.

– Друга лінія оборони росіян у Запорізькій області побудована грамотно, там менше мін та бетонних укріплень, але є не менш потужною – Олександр Штупун, спікер Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

– На Таврійському напрямку минулої доби 26 разів атакували позиції Сил оборони. Наші воїни знешкодили 307 російських військових, шістьох із них узяли в полон, знищили три склади боєприпасів і 59 одиниць військової техніки росіян – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

– Росіяни перекидають війська з Криму на Запоріжжя та Херсонщину, намагаючись компенсувати свої втрати – Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

– Під Куп'янськом РФ формує ударний кулак із 100 тисяч солдатів, але планування, асиметричні дії та рельєф дозволяють нівелювати перевагу в кількості – Ілля Євлаш, речник Східного угруповання військ.

– Воїни Військово-морських сил ЗСУ знищили два катери російських загарбників, ліквідували 24 окупанти, дві артилерійські системи, дві одиниці автомобільної техніки та 17 квадрокоптерів загарбників – Ліга. Новини.

– У Розвідуправлінні Пентагону вважають, що нещодавні успіхи Сил оборони України дозволяють припустити «реалістичну можливість» прориву решти ліній оборони російських військ до кінця 2023 року –  The Economist.

– Західні критики контрнаступу Збройних сил України повинні змінити акценти і використовувати свою енергію на те, щоб Україна отримала більше військової техніки й озброєння для війни з Росією – генерал Раймунд Анджейчак, начальник Генштабу ЗС Польщі в інтерв’ю Укрінформу.

***

– У Ростові вночі пролунав вибух поблизу штабу Південного військового округу РФ, у Москві уламки дрона впали неподалік міжнародного аеропорту «Жуковський». У Брянську зранку безпілотник пошкодив будівлю вокзалу – росЗМІ.

– У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі були влучання в районі ворожих укріплень, загарбники вивозять своїх загиблих – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. 

***

– 7 вересня російські терористи атакували ударними безпілотниками південь Одещини. Це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА. Пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури. Поранено 2 людини.

– Ворог обстріляв Херсон та село Одрадокамʼянка, одна людина загинула, двоє поранено – Роман Мрочко, очільник Херсонської МВА.

– У Керченській протоці ворог тримає 6 катерів та 5 кораблів з метою захисту Кримського мосту – Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

– У Новій Каховці російські загарбники вивозять на територію РФ все обладнання Новокаховського електромеханічного заводу – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

– За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів Донецької, Запорізкої, Харківської, Миколаївської областей, 19 мирних жителів загинули, 45 отримали поранення – дані ОВА.

– Близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуальним насильством або інші форми жорстокого поводження. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час зустрічі зі спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань, доктором Еліс Джил Едвардс – Офіс генпрокурора.

– Близько 25 тисяч громадян України можуть перебувати в російському полоні – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

– Від початку повномасштабного російського вторгнення унаслідок підриву на вибухівці загинули 242 людини, з яких 13 дітей – ДСНС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Українські військові розвідники відзначають 7 вересня професійне свято.

– Президент Зеленський

  • привітав українських військових розвідників із святом і вручив державні нагороди – Укрінформ.
  • присвоїв начальнику Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову звання генерал-лейтенанта – сайт глави держави.
  • представив нового міністра оборони Рустема Умєрова колективу Міноборони і заявив, що новий міністр має повернути довіру до міністерства – Телеграм глави держави.

– Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

  • представив колективу Антимонопольного комітету України новопризначеного керівника Павла Кириленка та зазначив, що нині перед цим органом стоїть важливе завдання – створення сприятливих умов для ведення бізнесу та вільної конкуренції – Твіттер глави уряду.
  • виступив онлайн на конференції «Створення кращого майбутнього в турбулентному світі» у Вільнюсі, де заявив, що викликом для світу є не лише війна, але й путінська Росія – Урядовий портал.

***

– Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни турецьку Şişecam Group, яка продовжує вести бізнес з Росією та залишається найбільшим у РФ експортером скла – НАЗК.

– Вищий антикорупційний суд продовжив термін тримання під вартою колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 млн гривень застави – ВАКС.

***

– У проєкті держбюджету-2024 не передбачено збільшення податків – Сергій Марченко, міністр фінансів.

– Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу українських відомств щодо внесення 20 об'єктів на території України в Міжнародний список культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом – МКІП.

– Внаслідок підриву дамби Каховської гідроелектростанції Україна втратила 35-40% запасів прісної води – Ігор Сирота, гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго». Воду, що втрачена, Україна могла би споживати протягом року.

***

– Агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг АТ «Укрзалізниця» на рівні «CC», врахувавши кращі результати роботи перевізника у першому півріччі 2023 року – пресслужба УЗ.

– У системі Prozorro.Продажі відбулося вже понад 5,8 тис. успішних аукціонів з продажу та оренди землі, на яких було залучено 1,67 млрд грн – АТ «Prozorro.Продажі».

– Фонд гарантування отримав ₴620 мільйонів від продажу лота з ТРЦ «Магелан» – пресслужба Фонду.

– Фонд державного майна України продав на торгах Мурафський кар’єр у Вінницькій області за 25 млн грн – ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі зі Спікером Палати громад Парламенту Канади Ентоні Ротою закликав канадський парламент ухвалити резолюцію про довгострокову програму військової допомоги Україні – Фейсбук українського парламенту.

 Адміністрація президента США Джо Байдена планує незабаром передати Україні нову партію касетних снарядів після успішного застосування їх на полі бою проти російських загарбників – The New York Times.

– Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що після розвитку портових коридорів Балтійського моря можна буде пропускати до 10 млн тонн українського зерна щорічно – Delfi.

– Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) сьогодні оголосила про старт проєкту «Латвія для Чернігова: Відновлення соціальної інфраструктури» – В'ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

– Сполучені Штати нададуть українським правоохоронцям 190 броньованих автомобілів (MRAP) – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

– Вірменія передала Україні понад 1000 девайсів на потреби освіти – Міносвіти.

– Глобальний фонд надасть Україні на 2024-2026 рр. грант на $165 мільйонів для програм профілактики, виявлення та лікування резистентного туберкульозу – МОЗ.

– На саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті 6 вересня 2023 року перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що:

  • Україна почала експортувати зерно через морські порти Хорватії – пресслужба Мінекономіки.
  •  Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор'я» – Мінекономіки. Країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи.

***

– Лідери країн G20 погодилися надати Африканському союзу, до якого входять 55 країн, статус постійного члена Групи – Bloomberg.

– Європа вдвічі випередила Сполучені Штати за обсягом обіцяної допомоги України. Основною причиною цього є новий механізм ЄС «Український фонд» розміром 50 мільярдів євро, а також взяття країнами багаторічних зобов'язань – УНН.

– Єврокомісія опублікувала методичні рекомендації для бізнесу щодо того, як не стати співучасниками обходу санкцій проти Росії, ведучи торгівлю з третіми країнами – «Європейська правда».

– «Сірі зони» в Європі мають перетворитися на «червоні лінії» для Путіна, адже він повністю ігнорує систему безпеки – Курт Волкер, колишній спецпредставник у справах України.

– Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російського прапора не може бути на Олімпійських іграх-2024 у Парижі, поки Росія скоює воєнні злочини – Le Monde.

– Уряд Сполучених Штатів у координації з Великою Британією запровадив санкції проти одинадцяти осіб, які є частиною російської кіберзлочинної групи Trickbot – Мінфін США.

– Тютюновий концерн British American Tobacco (BAT) уклав угоду про продаж бізнесу в Росії та Білорусі консорціуму, який очолив місцевий менеджмент – РБК.

– Ілон Маск минулого року таємно наказав відключити Starlink поблизу Криму, щоб зірвати українську атаку на військово-морський флот РФ – CNN.

ВОРОГ

– У російському СІЗО за звинуваченням у хабарництві перебуває генерал-майор Костянтин Огієнко, донедавна командувач 1-ю армією протиповітряної та протиракетної оборони особливого призначення, що захищає небо над Москвою – «Коммерсант».

– На колишній військовій базі ПВК «Вагнер» в африканському Малі знайшли три безпілотники турецького виробництва Bayraktar – росЗМІ.

– Роскомнагляд у РФ за пів року заблокував майже мільйон сайтів – «Коммерсант».

– РФ вивела у рамках ротації практично всі свої підрозділи з Білорусі – Держприкрдонслужба.

– У РФ військовослужбовців строкової служби залучають до виконання обов’язків із посилення кордону на території Бєлгородської та Курської областей – ГУР Мінборони.

– Дефіцит пального, що утворився в Росії, може зупинити збирання врожаю і сівбу озимих. Якщо тиждень тому йшлося про високі ціни на пальне, то тепер його немає взагалі – Дмитро Патрушев, міністр сільського господарства РФ.

– На московському заводі «Салют», що виготовляє корабельні радари, сталася пожежа, загоряння сталося на складі мікроелектроніки на третьому поверсі. – Telegram-канали Mash і База.

Підготувала Жанна Телеганова

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *