Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесятий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесятий 30.09.2024 20:30 Укрінформ Українцям представлять План перемоги без деяких деталей.  Пєсков заявив, що не варто пов'язувати українські дронові удари по РФ з можливістю ядерних ударів у відповідь

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українцям представлять План перемоги, ініційований Президентом Володимиром Зеленським, без деяких закритих деталей – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

***

В Австрії, за попередніми результатами, на виборах до Національної ради лідирує ультраправа Австрійська партія свободи під керівництвом Герберта Кікля, яка здобула 29,2% голосів – Герхард Карнер, міністр внутрішніх справ Австрії. На другому місці – Австрійська народна партія (ÖVP) чинного канцлера Карла Негаммера  із 26,5%. Партія Кікля може отримати близько 58 місць у 183-місцевому парламенті, чинного канцлера – 52.

***

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга 30 вересня відвідав з робочим візитом Угорщину для переговорів з угорським колегою Петером Сійярто щодо руху України до Євросоюзу та НАТО.

На пресконференції міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив:

– на переговорах обговорили шляхи досягнення тривалого миру та покарання Росії, а також План перемоги Президента Зеленського;

– відзначили позитивну динаміку у забезпеченні прав представників угорської національної спільноти.

***

Ізраїль готується до сухопутної операції в Лівані – WSJ. Ці дії відбуваються попри міжнародні зусилля щодо запобігання ескалації конфлікту.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Щоразу, коли ми посилювали нашу підтримку новими типами озброєнь, росіяни намагалися нам перешкодити. Вони не досягли успіху, і цей останній випадок (чергова спроба ядерного шантажу. Ред) не повинен завадити союзникам по НАТО підтримувати Україну».

 Андрій Пленкович, прем'єр-міністр Хорватії: «За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зрушення в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню».

Марко Рубіо, сенатор від Республіканської партії: «Я не на боці РФ, але, на жаль, реальність така, що шлях для України до закінчення цього (війни – ред.) – це врегулювання через перемовини… Ми сподіваємось, що коли прийде час, українська сторона матиме більше впливу, ніж російська».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

За вересень РФ випустила по Україні 1339 дронів – АрміяInform. Згідно з аналізом даних Повітряних Сил ЗСУ, у вересні в середньому росіяни запускали по території України 44 «Шахеди» і щодня.

На фронті від початку доби сталося 80 бойових зіткнень, найбільше ворожих атак зафіксовано на Лиманському, Покровському і Торецькому напрямках – Генштаб (станом на 16:00).

Сили ППО України збили одну керовану авіаційну ракету Х-59/69 та 67 «Шахедів» з 73 – Повітряні сили ЗСУ. Один безпілотник полетів у напрямку Білорусі, ще три були локаційно втрачені у північних регіонах України внаслідок роботи РЕБ.

Сили оборони України утримують Часовоярський напрямок фронту попри атаки ворога – Олег Калашніков, пресофіцер 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Росіяни застосовують важку вогнеметну систему й КАБи поблизу агрегатного заводу у Вовчанську – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків». Певної тактичної цілі агрегатний завод для росіян не має, проте втрата цього об'єкту була для них «дуже потужним іміджевим ударом».

***

Партизани влаштували диверсію на залізничній лінії, якою росіяни здійснюють постачання техніки та боєприпасів на відрізок фронту в Курській області – рух «Атеш».

Наслідки нічної ворожої атаки – дані ОВА:

– у Баштанському районі Миколаївської області виникла пожежа на об'єкті критичної інфраструктури;

– на Черкащині через падіння уламків безпілотника загорілося поле з кукурудзою, пожежу ліквідовано;

– у Київській області уламки російських безпілотників впали у шести районах, є пошкодження;

У Купʼянську на Харківщині внаслідок удару російським FPV-дроном загинув чоловік – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби Донецької та Херсонської областей загинули 3 людей, ще 15 – поранені – дані ОВА.

У Маріуполі біля «Азовсталі» зі вчорашнього вечора вирує масштабна пожежа – Маріупольська міська рада. Російські загарбники про причини не повідомляють.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Транспорт

Через ворожий обстріл Укрзалізниця закрила перегін Долинська – Миколаїв – Укрзалізниця.

Енергетика

На Харківщині й Запоріжжі вимикалися підстанції через бойові дії та падіння уламків БПЛА – Міненерго.

У Херсоні через обстріли виникли перебої з електропостачанням – Херсонська МВА.

Екологія

Через російські обстріли горіли майже 17 гектарів лісу на Харківщині та Полтавщині – Слобожанський лісовий офіс.

                                                                Соціальна сфера

На Луганщині у понад 200 окупованих росіянами населених пунктах немає жодного продуктового магазину – Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський призначив Олексія Харченка начальником Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області – сайт глави держави.

Центральна виборча комісія заявляє, що актуалізації потребують дані щодо близько 14 тисяч виборчих дільниць, утворених на постійній основі, що становить 43% від загальної їх кількості – Укрінформ. Про це йдеться у коментарі ЦВК у зв’язку з появою інформації про нібито підготовку до виборів після ухвалення постанови про часткове відновлення функціонування Державного реєстру виборців у частині обліку виборчих дільниць.

У Кам’янці-Подільському під час благодійного забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» зібрали понад 570 тисяч на реабілітацію військових – Михайло Посітко, міський голова Кам’янця-Подільського.

У Галицькому районному суді Львова знову не обрали запобіжний захід Остапу Стахіву, підозрюваному у шахрайстві і розкритті розташування підрозділу ЗСУ – «Громадське». Подане клопотання про відвід судді.

***

Українська земля може здорожчати на 20% вже у наступні кілька років – Віталій Коваль, міністр агрополітики.

Врожай ранніх зернових цьогоріч на 2% менший, а недобір пізніх культур подекуди сягає 15% – Віталій Коваль, міністр агрополітики.

У вівторок, 1 жовтня, заходи обмеження споживання електроенергії не плануються – «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Польща планує порушити тему Волинської трагедії у першому переговорному розділі про членство між Україною і ЄС – Владислав Теофіл Бартошевський, заступник міністра закордонних справ Польщі.

У центрі уваги осінньої сесії ПАРЄ будуть пошуки рішення для якнайшвидшого звільнення з полону всіх українців – військових та цивільних, а також резолюція до 90-тих роковин Голодомору – Укрінформ.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок підтримує ідею постачання Україні Заходом далекобійних ракет для самооборони, навіть з огляду на те, що канцлер ФРН Олаф Шольц займає з цього питання іншу позицію – DW.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів інтенсивні переговори з представниками Китаю та Бразилії, щоб ініціювати мирний саміт між Україною та РФ – Euronews. Загалом плани Орбана, нібито, підтримали 15 країн. Наразі триває обговорення місця проведення ймовірного «мирного саміту». Окрім Угорщини, Китаю та Бразилії у ньому також візьмуть участь Франція та Швейцарія.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розпочав візит до Мексики для участі в інавгурації новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум – Укрінформ.

Уряд Литви 30 вересня передав до прокуратури Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі матеріали про вчинення режимом Лукашенка щодо білорусів транскордонних злочинів проти людяності – Радіо Свобода.

Колишній президент США Дональд Трамп хоче, щоб Україна мала більше важелів у переговорах з Росією – NBC News. Про це заявив сенатор від Республіканської партії Марко Рубіо.

Республіканці закладають правову основу для оскарження результатів виборів у США – Reuters. Представники Республіканської партії подають клопотання до суду, щоб забезпечити різні обмеження на допуск до голосування, необхідні нібито для запобігання фальсифікаціям, тоді як демократи просять суди забезпечити доступність до голосування.

У Німеччині група депутатів Бундестагу має намір звернутися до Федерального конституційного суду із закликом заборонити ультраправу (та проросійську) партію «Альтернатива для Німеччини» (AfD) – Tagesschau, Die Welt. Для прийняття міжпартійного подання необхідно, щоб його підтримали 5% членів Бундестагу, тобто 37 депутатів.

У Парижі розпочинається судовий процес лідеркою ультраправих Франції Марін Ле Пен та її однопартійцями – France Info. Її та ще 26 осіб судитимуть у справі щодо привласнення коштів Європейського Союзу для оплати праці помічників депутатів Європарламенту.

Президент США Джо Байден оголосив найбільший в історії пакет військової допомоги Тайваню на $567 мільйонів – CNA.

Щонайменше 116 людей стали жертвами потужного шторму «Гелен», який обрушився на південний схід Сполучених Штатів – Укрінформ.

***

29 вересня ізраїльська армія завдала повітряних ударів по військових об'єктах хуситів у Ємені – Al Jazeera. Атака на західну частину Ємену відбулася через день після того, як хусити випустили ракету по міжнародному аеропорту імені Бен-Гуріона, що поблизу Тель-Авіва.

У Білому домі єдиним шляхом для вирішення протистояння між Ізраїлем та «Хезболлю» назвали дипломатію – The Guardian. Ізраїль не зможе безпечно повернути своїх людей до їх осель на півночі країни, ведучи повномасштабну війну з «Хезболлою» чи Іраном. Про це заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Ізраїль ліквідував лідера ХАМАСу в Лівані Фатеха Шерифа Абу аль-Аміна та ще трьох палестинських лідерів у Бейруті – Reuter.

ВОРОГ

Путін сьогодні підписав указ, згідно з яким на військову службу до російської армії у жовтні–грудні 2024 року призвуть 133 тис. осіб – Укрінформ.

Прессекретар Пєсков заявив, що не варто пов'язувати українські дронові удари по території РФ з можливістю ядерних ударів у відповідь, зокрема, на тлі нещодавньої зміни ядерної доктрини Росії – росЗМІ.

Росія планує у жовтні розпочати експорт вугілля з окупованого Донбасу – росЗМІ. Переговори про постачання вугілля з Донбасу тривають із потенційними покупцями з Китаю, Індії, Ірану, Узбекистану та Малайзії.

В Москві вночі спалахнула потужна пожежа в багатоквартирному будинку ЖК «Селігер Сіті», вогонь охопив кілька поверхів, одна людина загинула, ще кілька дістали поранення – росЗМІ. За попередніми даними, причиною стали газові балони.

У Росії реєстр нелегальних іноземців чи осіб без громадянства, які перебувають у країні незаконно, стане публічним із березня 2025 року. Реєстр буде розміщено на сайті МВС – росЗМІ.

У Білорусі розпочали черговий етап перевірки з'єднань та військових частин – Тепер перевіряється готовність та здатність виконувати завдання військовими частинами та підрозділами ВПС та військ ППО. Перевіркою готовності військ Білорусі Кремль намагається нагнітати ситуацію на кордоні – ЦПД.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *