Битва за Україну. День вісімсот двадцять сьомий

Битва за Україну. День вісімсот двадцять сьомий 30.05.2024 20:10 Укрінформ Дрони ГУР уразили в Криму чотири катери «Тунєц» – два з них знищено. Пройшов перші ходові випробування майбутній флагман ВМС України корвет «Гетьман Іван Мазепа»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Українські розвідники за допомогою ударних морських дронів Magura V5 уразили чотири катери «Тунєц» – два з них знищено – ГУР Міноборони України. Також пошкоджено 2 пороми і лоцманський катер, 5 осіб поранено – Телеграм-канал ASTRA.

– Майбутній флагман ВМС України корвет «Гетьман Іван Мазепа», який будують на верфі поблизу Стамбула за проектом Ada, пройшов перші ходові випробування – Укрінформ.

***

– Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден в Італії підпишуть двосторонню угоду про безпеку напередодні Саміту миру, що пройде 15-16 червня у Швейцарії – Financial Times.

– Уряд Німеччини заявив, що Україна виконала вимоги щодо проведення реформ, необхідних для початку переговорів про вступ до Євросоюзу – Анна Лурманн, міністр Європи у німецькому уряді.

– Данія і Норвегія дозволили Україні використовувати свою зброю та літаки F-16, які передаються Україні для самозахисту, проти військових цілей Росії, у тому числі на її території – Укрінформ, NRK.

– Шольц може дозволити Україні бити по Росії західною зброєю – Politico.

– Байден наближається до зняття заборони на удари України по РФ американською зброєю – The New York Times. Американські посадовці на умовах анонімності кажуть, що якщо Байден змінить позицію, то, швидше за все, він ніколи не оголосить про це. Натомість американські снаряди і ракети просто почнуть падати на російські військові об'єкти.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Україна продовжує воювати сміливо, але виклики перед українцями великі і вони зростають. Україна все ще може перемогти. Але за умови продовження активної підтримки з боку союзників по НАТО».

Джуліан Сміт, постійна представниця США при НАТО: «Вони (росіяни – ред.) намагаються зробити все можливе, щоб уповільнити або зірвати надходження допомоги в Україну, аби поставити під сумнів підтримку Заходу, політичну підтримку, допомогу у сфері безпеки народу України. Ця тактика не приносить успіху».

Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії: «Росія перейшла всі можливі червоні лінії і діє без обмежень. Після інавгурації Путін почувається сильнішим. Україна повинна мати можливість захищатися від спрямованої проти неї агресії і на території Росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський відвідав бригади та батальйони, які ведуть оборону на Харківському напрямку – Фейсбук Сирського.

– Ворог продовжує нарощувати угруповання своїх військ на напрямку головного удару Стрілеча – Липці та в районі Вовчанська перекидаючи додаткові полки і бригади з інших напрямків. Але їх недостатньо для прориву нашої оборони – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

– Після паузи росіяни знову почали штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, над яким Сили оборони встановили контроль 28 квітня 2024 року. Було 7 спроб штурмів. Загалом на південному напрямку відбулося 19 спроб штурмів. Найбільше у районі Старомайорського – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

– На фронті від початку доби відбулося вже 69 бойових зіткнень. Ворог нарощує інтенсивність штурмових дій на Покровському, Курахівському та Сіверському напрямках – Генштаб (станом на 16:30)

  • На Покровському напрямку кількість боїв залишається найвищою. Там ворог здійснив уже 18 наступальних спроб. П’ять бойових зіткнень тривають у районі Новоолександрівки, а також біля Євгенівки та Уманського.
  • На Курахівському напрямку, де загальна кількість російських штурмів сягнула 15, найгарячіші бої тривають у районі Красногорівкі.
  • На Сіверському напрямку кількість бойових зіткнень за сьогодні зросла до десяти. Тривають запеклі бої в районах Роздолівки і Білогорівки.

– Попри великі втрати, окупанти намагаються підтримувати активні штурмові дії на Харківщині. Українські захисники частково перерізали логістичні шляхи російських загарбників – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

– У ніч на 30 травня 2024 року російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по військових об’єктах та критичній інфраструктурі України. Знищено сім крилатих ракет та 32 «Шахеди» – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

– Літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, що входить в оголошений Швецією новий пакет військової допомоги Україні, дасть змогу виявляти на ранніх підступах ворожі ракети та літаки, а також фіксувати радіолокаційні станції – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

– На фронті загинули військовослужбовець, режисер Костянтин Петрик, медик добровольчого батальйону «Госпітальєри» Ірина Цибух із позивним «Чека». Вічна пам'ять Героям…

***

– 30 травня росіяни завдали масованих ракетних ударів по об'єкту критичної інфраструктури Харкова та селищу Мала Данилівка Харківського району, де пошкоджені житлові будинки, медзаклад, спортшкола, бібліотека та магазини. Кількість постраждалих зросла до семи – ДСНС.

– У Харківській області горять 3 тисячі гектарів лісу, більшість пожеж спричинені діями російського ворога – ДСНС.

– Наразі відомо про 31 викраденого ворогом українського журналіста, що перебувають у полоні на території Російської Федерації – ГО «Медійна ініціатива за права людини».

– Минулої доби внаслідок обстрілів росіянами Донецької, Харківської, Херсонської областей, поранено 23 мирних жителів – дані ОВА.

– Російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 550 дітей, ще щонайменше 1354 поранили – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Кабінет міністрів

  • включив індустріальні парки «Тячів» на Закарпатті та «Сміла» на Черкащині до Реєстру індустріальних парків – пресслужба Мінекономіки.
  • дозволив експортувати цьогоріч 1,1 млн тонн кам'яного вугілля, антрациту й палива, отриманого з кам'яного вугілля – Тарас Мельничук, представник уряду у ВР.
  • ухвалив проєкт угоди зі США, який дасть змогу Україні отримати майже 7,9 млрд дол. фінансово-економічної підтримки – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.
  • спростив бюрократичні процедури для будівництва артезіанських свердловин для медзакладів Харківщини у межах підготовки регіону до зими – Денис Шмигаль.
  • вніс зміни до постанови КМУ від 18.04.2018 №280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» – Тарас Мельничук.

– До лав Збройних сил України долучилися вже 775 засуджених – Офіс генпрокурора.

– Міноборони і Мінцифра працюють над тим, щоб запустити на порталі «Дія» функціонал електронного бронювання від мобілізації. Можливо, вже через місяць – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони.

– Запрацювала програма компенсації аграріям за розмінування земель; участь у програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) у період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року – Мінекономіки.

– Україна за рахунок держбюджету за рішеннями Європейського суду з прав людини щомісяця виплачує від 100 до 200 тис. євро. За минулий рік було виплачено понад 2 млн євро – Микола Гнатовський, суддя ЄСПЛ від України в інтерв’ю Укрінформу інтерв’ю Укрінформу.

– Для набуття українського громадянства відтепер необхідно скласти обовʼязкові іспити з історії та знання Конституції – МОН.

– Нацбанк України разом з Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації з 30 травня 2024 року розпочинають Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки – КібербезпекаФінансів – пресслужба НБУ.

– Абітурієнти з ТОТ України можуть вступати до вишів України за спрощеною системою, яка передбачає дистанційне оформлення документів, а також не маючи українського документа про середню освіту – Віолета Артемчук, директорка-координаторка ГО «Донбас СОС».

– У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбувся саміт «1000-ліття європейської історії та культури» з нагоди 70-річчя вступу України до ЮНЕСКО – МКІП. В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження 387 культурних обʼєктів в Україні

– У виконувача обов’язків голови Конституційного Суду Сергія Головатого закінчилися повноваження судді у зв’язку з досягненням ним 70-річного віку. Відтак із Головатим припинено трудові відносини – Мар’яна Гайовська-Ковбасюк, керівник Управління комунікацій та міжнародного співробітництва КСУ.

– Суд обрав колишньому начальнику Одеського обласного ТЦК та СП запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 140 млн гривень – ДБР.

***

– Прибуток ПриватБанку до оподаткування, за підсумками минулого року, сягнув 72,8 млрд грн, за результатами року виплатив державі 57 млрд грн у вигляді податку на прибуток та дивідендів – пресслужба ПриватБанку.

– В Україні наразі працює понад 1600 зерносховищ із загальною потужністю зберігання понад 50 млн т – Олег Клименко, президент Асоціації елеваторів України.

– У Національному банку очікують, що на етапі відбудови країни конкуренція за нових працівників посилиться, а це сприятиме поступовому зниженню безробіття – з 14,2% у 2024 році до 11,9% у 2025 та 10,6% у 2026 році – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Країни G7 підтримують передачу заморожених російських активів Україні, шукають компромісні рішення щодо їх використання. На червневому саміті очікуються конкретні рішення щодо найкращого використання російських активів для підтримки України – Воллі Адеємо, заступник міністра фінансів США.

– 30 травня у Празі почалась дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої є підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України – Укрінформ.

– Франція вже незабаром може відправити військових інструкторів в Україну попри занепокоєння деяких союзників та критику з боку Москви – Reuters.

– Світовий конгрес українців та Українсько-бразильська центральна репрезентація звернулись з офіційним листом до президента Бразилії Луїза Інасіо Лула да Сілви і закликали його взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії – сайт СКУ.

– Представники МЗС Чехії повідомили, що з червня у межах «чеської ініціативи» ЗСУ отримуватиме від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць – Європейська правда.

– Люксембург вніс €5 мільйонів в «Артилерійську коаліцію» на підтримку України, яку очолюють Франція та США і в якій бере участь саме герцогство – міноборони Люксембургу.

– В американському місті Мескіте, штат Техас, відкрився завод з виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів для України – The New York Times.

– Україна отримала від Канади десять медичних автівок, які підсилять центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф семи областей – МОЗ.

– Голову правління та технічного директора, генерального директора компанії Baykar – братів Байрактарів нагороджено медалями РНБО. Нагороду вручив секретар РНБОУ, який нині перебуває з візитом у Туреччині – компанія Baykar.

– Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку повідомив, що планує провести спільне засідання свого кабміну з урядом України – NewsMaker.

***

– Рада міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань торгівлі) погодила запровадження тарифів на імпорт зернової продукції з Росії та Білорусі – Валдіс Домбровскіс, Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

– Євросоюз мав понад два роки, щоб підготуватися до припинення транзиту російського газу через ГТС України, тож не має підстав просити Україну продовжувати будь-які транзитні контракти з російськими компаніями – Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

– У ЄС планують надати Угорщині менш високу посаду у наступному складі Єврокомісії через тісні відносини прем'єр-міністра країни Віктора Орбана з Росією та його позицію щодо України – Politico.

– Президент Франції Еммануель Макрон 8 червня проведе зустріч із президентом США Джо Байденом під час його державного візиту до Франції – Reuters.

– США ігноруватимуть захід у Генеральній асамблеї ООН, на якому вшановуватимуть пам'ять загиблого президента Ірану Ібрагіма Раїсі – Reuters.

– Уряд Польщі хоче встановити з 4 червня на 90 днів буферну зону на кордоні з Білоруссю, де не можна буде перебувати стороннім особам, в яку увійдуть 27 населених пунктів прикордонної зони – уряд Польщі.

– Агенція внутрішньої безпеки Польщі за дорученням відділу Національної прокуратури у Вроцлаві затримала двох білорусів і поляка у слідстві щодо роботи на російську розвідку – Нацпрокуратура Польщі.

– В Ірані розпочався етап реєстрації кандидатів на виборах президента, які відбудуться 28 червня – IFP.

– Міністерство юстиції США та міжнародні партнери ліквідували найбільший в історії проксі-ботнет 911 S5, який роками використовувався для кібератак, і заарештували в Сінгапурі його адміністратора – 35-річного громадянина Китаю Юнхе Вана – Bleeping Computer.

***

– Армія Ізраїлю (ЦАХАЛ) взяла під контроль 14-кілометрову буферну зону на кордоні між Сектором Гази і Єгиптом – Times of Israel.

– Парламент Туреччини засудив дії Ізраїлю щодо Рафаха і закликає Раду Безпеки ООН провести екстрене засідання з цього приводу – Укрінформ.

– Уряд Словенії схвалив визнання палестинської держави і направив це рішення на затвердження парламенту – АР.

– Фінляндія хоче, щоб ЄС продовжував торгувати з Ізраїлем, попри заклики до впровадження економічних санкцій через погіршення гуманітарної ситуації внаслідок ізраїльських військових операцій у секторі Гази – Politico.

– Делегація РФ в ОБСЄ протягом двох тижнів поспіль блокувала проведення чергових засідань одного з постійно діючих директивних органів ОБСЄ – Форуму безпекового співробітництва, засідання якого проходить щосереди у Відні – Наталія Костенко, заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні.

ВОРОГ

– У Росії Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області ухвалив рішення стягнути з Deutsche Bank понад 238 мільйонів євро на користь компанії «Русхимальянс» – «дочки» Газпрому та оператора проєкту будівництва комплексу з переробки та зрідження газу в Усть-Лузі – Радіо Свобода.

– Корпорація «Росатом» має іноземні замовлення на 140 млрд доларів, залишаючись однією із фінансових опор путінського режиму. «Росатом» контролює близько третини світового виробництва урану, працює над спорудженням 34 енергоблоків атомних станцій в 11 країнах світу – Максим Стріха, керівник проєкту «Українське експертне розвінчування російських ядерних фейків».

– У Москві в Новогирєєві спалахнув склад на площі 4000 квадратних метрів. Відомо, що там обвалилася частина покрівлі та деформувалися стіни – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Бразилія Головатий Крим Ліквідація ОБСЄ Саміт СКУ Звернення Звільнення Росія Корабель Блокування Київська Лавра Безробіття Дрон Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *