Битва за Україну. День чотириста шістдесят другий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят другий 31.05.2023 19:42 Укрінформ Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що гарантії безпеки для України мають бути чимось середнім між моделлю Ізраїлю та членством у НАТО

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Сили оборони України отримають бойові машини піхоти CV-90 від Швеції, які стоять на озброєнні деяких держав-членів НАТО. Українські екіпажі вже завершують їх опанування – Міноборони.

–   Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що гарантії безпеки для України мають бути чимось середнім між моделлю Ізраїлю та членством у НАТО – Вarrons. Захід має надати Україні "відчутні та надійні" гарантії безпеки, оскільки вона відбиває агресію Росії і  гарантії мають стати предметом переговорів союзників у найближчі тижні. Макрон заявив, що різні члени НАТО можуть надати гарантії прямо зараз, поки Україна чекає на приєднання до Альянсу.

–   Президент Зеленський та Путін планують один за одним відвідати Туреччину після інавгурації турецького лідера Реджепа Тайїпа Ердогана 3-4 червня – ЗМІ. Під час візитів Путіна та Зеленського, які пройдуть один за одним, обговорюватимуть перебіг війни і зерновий коридор". РосЗМІ повідомили, що Путін не поїде на інавгурацію президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, замість диктатора на церемонії буде спікер нелегітимної Держдуми В'ячеслав Володін.

ЦИТАТИ ДНЯ

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Європейський Союз підтримує Формулу миру Президента Зеленського для досягнення тривалого та стійкого миру в Україні, який є можливим за умови здатності України стримувати російську агресію з використанням потужних оборонних спроможностей, що має доповнюватися рішучими демократичними реформами для наближення України до членства в Європейському Союзі».

Анджей Дуда, президент Польщі: «Сьогодні ми є логістичним хабом гуманітарної та військової допомоги Україні. Ми вирішили, що впораємося з цим завданням, та усвідомлювали, що зараз для Росії ми є ворогом номер один, окрім самої України. Хтозна, чи можна було б сьогодні захистити Україну, якби не рішучість суспільства, яке погодилося на це. Щоб ми були в безпеці, Україна має захищатися, і в певному сенсі це наша жертва заради безпеки нашої та нашої частини Європи».

Ліндсі Грем, сенатор від Республіканської партії США: «Ми поділяємо спільне бачення, що Україна перевищила усі очікування і що російські сили в Україні знекровлені й ослаблені. Очікую справжніх українських здобутків під час контрнаступу, але слід надавати подальшу підтримку для максимального результату».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 803 вогневих завдань, знищивши дві роти ворога, 10 одиниць техніки та 2 склади з боєприпасами – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

–   З початку травня 2023 року Росія все більше поступається ініціативою на фронті та реагує на дії України, а не активно рухається до власних військових цілей – розвідка Британії

–   Росіяни підірвали дорогу у Чернігівській області на місці з'єднання кордонів України, Білорусі та РФ – Держприкордонслужба. В ДПСУ припустили, що ворог підірвав дорогу з метою не дати можливості захопити свої території.

–   Боєць легіону "Свобода Росії" із позивним Цезар заявив, що російські партизани, які атакували сили Кремля з території України, мають "тисячі" бажаючих вступити до їхніх лав і продовжуватимуть рейди на кордоні, поки їхні сили не стануть достатньо великими для штурму Москви – The Times

***

–   Україна та Росія не схвалили план захисту ЗАЕС від МАГАТЕ – Reuters. Росія не погодились дотримуватись п’яти принципів, викладених у вівторок головою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі, Україна запропонувала додати до них ще два принципи. П’ять принципів МАГАТЕ включали, зокрема, заборону нападу «на» або «з» АЕС, заборону розміщення важкого озброєння.

–   У період з 26 по 31 травня у Києві та області рятувальники виявили 112 локацій падіння уламків збитих ракет і безпілотників, які спричинили пошкодження 237 об'єктів – ДСНС.

–   Українська влада має дані, що Росія утримує на своїй території понад 27 тисяч цивільних громадян України – Дмитро Лубінець, Уповноважений ВР із прав людини. Українська влада також має підтвердження, що через територію Білорусі за участі влади цієї країни відбувалося примусове переміщення українських дітей і військовополонених.

–   31 травня російські військові вчергове обстріляли населені пункти Станіславської та Білозерської територіальних громад Херсонської області. В одному з сіл від вибуху осколкові поранення голови отримала малолітня дитина, її госпіталізували – ОВА.

–   Внаслідок російських обстрілів Дніпропетровської, Донецької, Харківської та Херсонської областей 1 людина загинула, ще 13 отримали поранення, серед яких дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   Президент Зеленський виступив на конференції до Міжнародного дня захисту дітей «UА: Війна. Недоспівана колискова» і нагадав, що за час повномасштабної війни Росія вбила щонайменше 483 дитини, завдала важких поранень близько тисячі юних українців, а також зруйнувала мільйони осель і доль, більше 1,3 тис. шкіл, 1 тис. медичних закладів – Укрінформ

–   Президент Зеленський відзначив посмертно державними нагородами 121 українського військовослужбовця – сайт президента

–   Кабінет Міністрів України унормував питання надання відстрочки та звільнення громадян від призову на військову строкову службу – Міністерство оборони України. Детальніше дивись за посиланням.

–   Столичні поліцейські викрили ще дев’ятьох громадян, які публікували у соцмережах відео роботи протиповітряної оборони під час чергової атаки росіян на Київ – Національна поліція України. Служба безпеки України повідомила про підозру чотирьом блогеркам, які оприлюднили відео з роботою ППО під час російського удару по Києву 16 травня.

–   Президент Зеленський під час робочої поїздки до Одеси та області представив нового очільника ОВА Олега Кіпера та провів нараду з військовими та правоохоронцями – сайт глави держави.

–   Засідання Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яка розглядає апеляційні скарги на обраний ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 107,3 млн гривень застави, перейшло у закритий режим – Укрінформ. Колишній Голова Верховного Суду Всеволод Князєв заявив, що гроші, які виявили під час обшуків у його кабінеті та вдома, належать друзям – родині бізнесменів, які залишили кошти йому на зберігання перед виїздом за кордон.

***

–   У першому кварталі 2023 року з Євросоюзу до України було імпортовано агропродукції на понад 914 млн євро, що на 285 млн євро перевищує показник імпорту за аналогічний період 2022 року і на 107 млн євро – показник за перший квартал 2021 року – пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

–   Україна отримала від США 1,25 млрд дол фінансової підтримки в рамках проєкту Світового банку PEACE – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Кошти підуть на підтримку державного бюджету, зокрема соціальні та гуманітарні видатки.

–   Упродовж 43-го тижня роботи «зернового коридору», з 22 по 28 травня 2023 року, у морських портах Одеської області було навантажено 4 судна (як і за попердній тиждень), а інспекцію на вхід пройшли 15 суден – УКАБ

–   Міністр енергетики Герман Галущенко назвав підвищення тарифу на електроенергію складним, але необхідним кроком. Середня сума у платіжці за світло для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень – Міненергетики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Позиція уряду Німеччини полягає в тому, що міжнародне право дозволяє Україні наносити удари по території агресора з метою самооборони – Штеффен Хебештрайт, офіційний представник уряду ФРН. Однак офіційний Берлін виступає проти того, щоб для подібних атак використовувалася німецька зброя

–   Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час виступу на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства (AgriFish)закликав Європейський Союз скасувати всі обмеження на імпорт української агропродукції, введені на початку травня 2023 року – Мінагрополітики.

–   Сполучені Штати заявили в ООН, що відключення російською стороною датчиків радіаційного моніторингу на Запорізькій АЕС є ескалацією з боку Москви, спрямованою проти суверенітету України, а також що це загрожує ядерній безпеці в усьому регіоні – Лінда Томас Грінфілд, постійна представниця США при ООН

–   Німеччина у відповідь на обмеження Росією чисельності німецьких держслужбовців на її території відкликала дозвіл на роботу чотирьох із п’яти консульств Росії у Німеччині – Spiegel. На початку травня Кремль вирішив вислати з РФ сотні німецьких дипломатів та педагогів. У МЗС Німеччини розкритикували таке рішення, назвавши його "необґрунтованим" та "незрозумілим".

–   Надзвичайний фонд спадщини ЮНЕСКО (Heritage in Emergency Fund) схвалив проєкт допомоги Міністерству культури та інформаційної політики на 1,5 млн доларів для розвитку інструментів цифровізації у сфері культурної спадщини України – пресслужба МКІП.

–   Голова комітету Сейму Литви з нацбезпеки та оборони Лаурінас Кащюнас звернувся до генпрокурора Ніде Грунскене за фактом можливого скоєння воєнних злочинів і закликів вчиняти злочини проти людяності щодо російських пропагандистів Володимира Соловйова й Антона Красовського – Delfi.

–   У третьому турі виборів президента Латвії, які проводяться в парламенті, перемогу здобув кандидат від «Нової єдності», чинний міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс, який набрав 52 голоси депутатів Сейму – LSM.

–   Державний секретар Міністерства сільського господарства Жолт Фельдман заявив, що Угорщина попросила Євросоюз продовжити обмеження на імпорт українських зернових і олійних культур для п'яти країн Східної Європи щонайменше до кінця 2023 року – Reuters.

ВОРОГ

–   У Росії запроваджено тимчасову заборону на вивезення з країни набоїв для цивільної та службової нарізної зброї, а також гільз для набоїв до нарізної вогнепальної зброї певних калібрів – пресслужба уряду РФ.

–   Путін намагається применшити значення вчорашньої атаки дронів на Москву, щоб не розкривати обмежені можливості РФ для відповіді Україні, якій Кремль приписує відповідальність за цю акцію – ISW.

–   Обсяг валютних кредитів, виданих банками російським компаніям до 1 березня 2023 року, становив 120 млрд дол, це мінімум за 12 років – у січні 2011 року позики бізнесу у валюті становили 119,8 млрд дол. – дані Банку Росії.

–   Губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков заявив про обстріл міста Шебекіно. Там нібито було пошкоджено житлові будинки – росЗМІ. Також безпілотники атакували Афіпський нафтопереробний завод у Краснодарському краї РФ, займання сталося на площі в 100 квадратних метрів.

–   У Курську та Ростові-на-Дону будують масштабні комплекси для сортування, аналізу й зберігання тіл ліквідованих на війні проти України російських військовослужбовців – розвідка

–   Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації оголосило в розшук не лише трьох українських командувачів, а й трьох генералів: генерал-полковника Ігоря Колесника, генерал-лейтенанта Олександра Локоту і генерал-лейтенанта Андрія Грищенка. Всіх трьох розшукують за кримінальною статтею, звинувачуючи їх у загибелі та пораненні жителів захопленого Росією сходу України – електронна базу МВС РФ".

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *