Битва за Україну. День чотириста п’ятдесятий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесятий 19.05.2023 19:46 Укрінформ Президент США Джо Байден сказав лідерам G7, що Вашингтон підтримає зусилля з підготовки українських пілотів на передових літаках, включаючи F-16.  

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Саудівської Аравії

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де виступив на саміті Ліги арабських держав. Разом із Зеленським приїхав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, один із пріоритетів візиту – захист мусульманської спільноти України.

Президент Зеленський зустрівся зі Спадкоємним принцем, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Під час зустрічі було детально обговорено актуальні двосторонні відносини та питання глобального характеру. Зеленський поінформував співрозмовника про ситуацію в Україні та протидію російському агресору.

Президент Зеленський зустрівся з главами делегацій Об’єднаних Арабських Еміратів, Султанату Оман і Держави Кувейт. Окрему увагу сторони приділили реалізації української Формули миру та можливості долучення до цього процесу якомога більшої кількості країн світу, зокрема ОАЕ. Учасники зустрічі також обговорили питання глобальної продовольчої безпеки та роботи Чорноморської зернової ініціативи.

***

Саміт G7

У Японії в місті Хіросіма розпочався 49-й саміт лідерів «Групи семи» високорозвинених країн світу (G7), до якої входять Велика Британія, Канада, Німеччина, Франція, Сполучені Штати і Японія та Європейський Союз.

Президент України Володимир Зеленський виступить перед учасниками зустрічі в режимі телеконференції в заключний день саміту – 21 травня.

Президент США Джо Байден сказав лідерам G7, що Вашингтон підтримає зусилля з підготовки українських пілотів на передових літаках, включаючи F-16 – CNN. Спільне тренування проводитимуть не в США, а, ймовірно, в Європі, але американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами. Навчання триватиме кілька місяців.

Європейський Союз рішуче підтримує запропоновану Президентом Зеленським Формулу миру, яка передбачає встановлення миру на принципах територіальної цілісності та поваги до Хартії ООН – Шарль Мішель, президент Європейської ради

Лідери країн «Групи семи» ухвалили заяву стосовно України. Головне з неї:

  • підтвердили свої зобов’язання стояти разом проти незаконної, невиправданої та неспровокованої російської агресивної війни проти України. Вони рішуче засудили російське порушення Хартії Об’єднаних Націй та наслідки російської війни для усього світу.
  • висловили намір притягнути росію до відповідальності за злочини, скоєні в Україні, та примусити країну-агресора сплатити за відновлення усього, що було зруйновано війною.
  • підтримали зусилля МАГАТЕ із врегулювання ситуації навколо Запорізької АЕС та назвали «безвідповідальними» дії Росії із мілітаризації атомної станції.
  • підтвердили зобов’язання щодо фінансової підтримки України та готовність допомогти у її повоєнній відбудові, зокрема у «зеленому» відродженні.
  • визнали важливість продовження експорту українського зерна на світовий ринок, зокрема, з використанням «коридорів солідарності» та Чорноморської зернової ініціативи.

G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією, щоб скоротити фінансування війни РФ проти України – заява лідерів G7. Точні деталі того, як працюватимуть санкції щодо російських алмазів, достеменно не відомі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ріші Сунак, голова уряду Великої Британії: «Росія має знати, що ми та інші країни непохитні у своїй рішучості підтримувати Україну не лише тут і зараз ресурсами, необхідними їй для захисту, але й у довготерміновій перспективі».

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини: «Той, хто сьогодні закликає припинити поставки зброї в Україну, той кидає Україну напризволяще. Припинення поставок зброї сьогодні означатиме кінець України завтра»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Бахмут залишається для російської армії пріоритетною ціллю, однак Сили оборони за добу змогли просунутись на різних ділянках до 500 метрів і тримають південно-західну частину міста – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

Російські загарбники намагаються ракетними обстрілами України зірвати плани та підготовку до активних військових дій протягом весняно-літньої кампанії – Вадим Скібіцький, заступник начальника Головного управління розвідки.

За добу у Бахмуті відбулося 10 боєзіткнень, 277 разів ворог різними типами і калібрами артилерії влучав по наших позиціях, 9 авіанальотів здійснив, 141 окупанта було знищено, 220 зазнали поранень, один потрапив у полон – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Було знищено ворожий танк, БМП, бронеавтомобіль, 3 гармати, 4 безпілотні комплекси типу «Орлан», один типу «Зала» і 3 склади боєприпасів

За добу 18 травня Сили оборони знищили ворожий безпілотник, комплекс дальнього візуального спостереження "Муром" та 6 САУ "Гвоздика" на лівому березі Дніпра в Херсонській області – Наталія Гуменюк, начальник пресцентру ОК "Південь".

Українські війська перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів в районі Бахмута у ході контрнаступальних операцій 18 травня – звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Українські військові використали комплекс Patriot, щоб збити російський бомбардувальник – CNN; російський літак, що його поцілив Patriot, збирався запустити ракети по українських цілях.

Підрив залізниці у Криму може вплинути на доправлення зброї для Чорноморського флоту Росії – розвідка Великої Британії

***

Нічна атака дронами і ракетами

  • У ніч на 19 травня 2023 року російські окупанти атакували Україну з північного та південно-східного напрямків ударними дронами Shahed-136/131 та крилатими ракетами "Калібр" з кораблів у Чорному морі, зафіксовано пуски 22 "шахедів" та 6 "Калібрів". Сили і засоби протиповітряної оборони знищили 3 крилаті ракети та 16 ударних дронів – Повітряні сили ЗСУ.
  • Війська РФ вночі вдарили по приватному промисловому підприємству Кривого Рогу, суттєвих руйнувань зазнали цехи, знищене обладнання. 2 людини постраждало – ОВА.
  • Російська армія вранці 19 травня здійснила атаку на Львівську область із застосуванням дронів-камікадзе Shahed, спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих нема – ОВА.
  • У Київській області влучань російських дронів під час повітряної тривоги вночі 19 травня не зафіксовано, але через падіння уламків горіла лісова підстилка – ОВА.

***

Внаслідок обстрілів Сумської області вдень 19 травня в Юнаківській громаді загинули 3 працівників “Сумиобленерго” – ОВА.

Команда Міжнародного кримінального суду (МКС) на чолі з Брендою Холліс та у супроводі прокурорів Офісу генерального прокурора та Херсонської обласної прокуратури оглянули в Херсоні місця воєнних злочинів, скоєних росіянами – Офіс генпрокурора.

Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 11 зазнали поранень – дані ОВА.

В Україні станом на ранок 19 травня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 482 дитини, ще 979 дітей дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Кабінет Міністрів затвердив план підготовки та рішення про створення штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до наступного опалювального сезону – прем'єр-міністр України

Представники Державної думи РФ, з якими Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини розпочав спільну діяльність щодо моніторингових візитів місць утримання цивільних осіб з обох сторін, порушили питання щодо обміну цивільними – Дмитро Лубінець, омбудсмен.

У Києві на час воєнного стану заборонено навігацію річкових, малих, спортивних суден, водних мотоциклів і засобів для розваг на водних об’єктах – КМДА. Дозвіл на плавання суден, за зверненням суб’єктів господарювання, надається Київською міською військовою адміністрацією за погодженням з Командуванням угрупування сил і засобів оборони міста Київ.

Генерація України станом на 19 травня 2023 року повністю забезпечує потреби споживачів в електроенергії, але внаслідок чергової атаки окупантів були пошкоджені магістральні лінії і для збереження балансу необхідно заощаджувати її у вечірні години – НЕК "Укренерго".

За цей тиждень до Київської міської військової адміністрації надійшло 22 скарги щодо зачинених укриттів під час повітряних тривог – Роман Ткачук, директор Департаменту муніципальної безпеки. Якщо громадянин під час тривоги не може потрапити до укриття, бо воно зачинене, то може зателефонувати на номер 101 або 1551. За його словами, після цього приїжджають рятувальники і відчиняють.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло індійську компанію CK Birla Group, яка допомагає з деталями для військової техніки РФ, до переліку міжнародних спонсорів війни – пресслужба НАЗК.

НАБУ і САП повідомили про підозру чинній народній депутатці України у внесенні недостовірних відомостей до е-декларації за 2020 рік – НАБУ. До електронної декларації за 2020 рік депутатка внесла відомості про придбану земельну ділянку у передмісті Києва, однак умисно приховала інформацію про розташовану на ній недобудовану двоповерхову житлову будівлю ринковою вартістю майже 1,8 млн грн.

***

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 500 млн доларів та гранту на 1,2 млрд доларів, які будуть спрямовані на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та медицину – Урядовий портал.

Станом на ранок 19 травня стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів "Одеса" та "Чорноморськ", але відмовилася інспектувати судна, що прямують на порт "Південний" – Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. В черзі на захід перебувало 62 судна.

Квітень став одним з найгірших по показникам експорту української агропродукції: лише 65 суден вийшло з портів Великої Одеси – Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Україна ще може експортувати близько 10 млн т перехідних залишків зерна із минулих сезонів.

Відсьогодні відкриті торги на Prozorro за замовчуванням будуть проходити з трираундовим аукціоном – пресслужба Prozorro. Його правила залишаються незмінними: кожен учасник має три кроки на пониження своєї ціни, а право останнього кроку отримує той, хто надав найнижчу ціну при подачі пропозиції.

На ринку в Україні на сьогодні достатньо пального, проте для мінімізації воєнних ризиків його потрібно збільшити до обсягів двох місяців споживання – Міненерго

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Санкції:

  • Велика Британія запровадила додаткові санкції проти Москви. До списку увійшли 86 росіян та компаній. Ці санкції спрямовані на осіб та організації, які пов’язані з енергетичним, металургійним, оборонним, транспортним та фінансовим секторами російської економіки.
  • Австралія оголосила про нові фінансові санкції та заборону на експорт, спрямовані проти галузей економічного та стратегічного значення РФ. У переліку, зокрема, "Роснєфть" і дочірні компанії "Росатома".
  • Канада оголосила про нові санкції проти РФ, обмеження запроваджуються щодо більш як 70 осіб та організацій. Санкції стосуються 17 осіб та 18 організацій, пов’язаних з російськими компаніями, які постачають військові технології та розробки збройним силам РФ, родичів підсанкційних осіб та членів кремлівської еліти». Санкції також будуть застосовані до 30 осіб та восьми організацій, причетних до порушень прав людини Росією, зокрема викрадення українських дітей.
  • Адміністрація президента США Джо Байдена додала 71 компанію до торгового чорного списку за підтримку Росії. До чорного списку потрапили 69 російських компаній, одна з Вірменії та одна з Киргизстану.

У Польщі виявили боєголовку російської ракети, що впала в грудні – Павел Шрот, глава кабінету польського президента. Боєголовка російської ракети містить не вибухівку, а бетон, її передали на експертизу.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з офіційним візитом у Королівстві Данія. Під час спільного брифінгу з виконувачем обов‘язків міністра оборони Данії Троельсом Люнд Поульсеном Стефанчук сказав, що Україна розраховує на участь Данії у міжнародній коаліції для забезпечення бойовим повітряним потенціалом.

Двопартійна підтримка України у США в контексті протидії російській агресії дуже сильна, тому є усе необхідне для затвердження нових пакетів допомоги для Києва – Річард Верма, заступник держсекретаря США з управління та ресурсів. Вашингтон вже надав Києву допомоги на понад 60 млрд доларів, що включає гуманітарну допомогу, пряму державну підтримку для бюджетних цілей і військову допомогу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснює робочий візит до Португалії – МЗС України. Глава української дипломатії проведе переговори із міністром закордонних справ Жоау Гомешем Кравіньо та міністеркою оборони Еленою Каррейраш.

Адміністрація Джо Байдена протягом останніх тижнів дала зрозуміти європейським союзникам, що США не перешкоджатимуть їм у постачанні винищувачів F-16 в Україну – CNN.

ВОРОГ

Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило в розшук прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який видав ордер на арешт Путіна та російського дитячого омбудсмена Львової-Бєлової через викрадення дітей із України – "РИА Новости".

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що вбивства дочки "ідеолога Путіна" Олександра Дугіна Дар'ї та пропагандиста Владлена Татарського нібито координував Вашингтон – "РИА Новости". Він також додав, що нібито інструктори НАТО готують українські ДРГ і координують їхню діяльність.

Літак російської авіакомпанії "Азимут", який виконав перший після 4-річної перерви прямий рейс із Москви, сів у Тбілісі – Formula news. Першим рейсом із Москви до Тбілісі прилетіла делегація прокремлівських політиків і громадських діячів. В аеропорту відбувається акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіарейсів до Росії.

Російська влада відмовилася запускати рух вантажного транспорту Кримським мостом – ЗМІ. За словами віцепрем'єра РФ Марата Хуснулліна, таке рішення ухвалили «з метою безпеки і щоб уникнути провокацій».

Секретні витрати російського бюджету з початку року перевищили 3 трлн рублів (понад $37,5 млрд) – The Bell. До цих витрат належать оборона та національна безпека, а після початку війни в Україні до них додалися витрати на «приєднані» території.

203 російських спортсменів потрапили під санкції Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Розслідуються іще 182 справи – Вітольд Банька, президент Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA).

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *