Вчені виявили позаземний тип кристалів

Вчені виявили в метеоритному пилу небачені раніше типи кристалів. Їх зібрали з пилу Челябінського метеорита, що впав на територію Росії дев’ять років тому. Про це пише Science Alert.

Вага метеорита складала 11 тис. метричних тонн, а діаметр – 18 метрів. Як відомо, він увійшов в атмосферу Землі зі швидкістю 66 950 км/год і вибухнув за 23,3 км над Челябінськом. Це явище стало найбільшим з часів падіння Тунгуського метеорита в Росії у 1908 році.

Наразі дослідники проаналізували крихітні частинки пилу, що осіли на поверхні після вибуху Челябінського метеорита, який залишив після себе рекордний шлейф пилу за чотири дні в атмосфері. Метеоритний пил випав на свіжий шар снігу і прикрився ще одним. Це дозволило вченим отримати рідкісні зразки метеоритного пилу.

У такий спосіб експерти натрапили на невідомий тип кристалів. Велика кількість небачених раніше кристалів мала дві форми: майже сферичні та шестикутні.

Уже відомо, що кристали складаються із шарів графіту, що оточує центральний нанокластер, розташований у серці кристала.

Нагадаємо, метеорит упав на Землю 15 лютого 2013 року. Астероїд розміром 17-20 метрів увійшов в атмосферу і вибухнув на відстані приблизно 30 кілометрів від Челябінська. Ударні хвилі, породжені метеоритом, призвели до пошкодження багатьох будівель; всього від падіння метеорита постраждали понад тисячу людей. Згодом геологи розповіли про природу Челябінського метеорита.

Топ-новини зараз:
• Литва не погоджується на створення зелених коридорів для транзиту вантажів з РФ
• Лорак на межі банкрутства: росЗМІ пишуть, що вона потрапила до чорного списку
• Борис Джонсон запевнив, що Британія просить організаторів конкурсу провести Євробачення-2023 в Україні
• Як відлякати комарів без фумігатора: простий лайфхак, який знають не всі

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *