У Греції запалили олімпійський вогонь

Фото: facebook.com/Paris2024

У Греції відбулася церемонія запалення вогню літніх Олімпійських ігор у Парижі. Вперше з літніх Олімпійських ігор у Токіо в 2021 році та зимових Олімпійських ігор у Пекіні в 2022 році вона пройшла за участю глядачів. Це стало можливим завдяки завершенню пандемії COVID-19.

На церемонії в Стародавній Олімпії були присутні близько 600 високопосадовців, включаючи президента Греції Катерину Сакелларопулу та президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, пише Greek Reporter.

Роль верховної жриці, яка запалила смолоскип, зіграла грецька актриса Мері Міна. Костюми для жриць пошила всесвітньо відома грецька дизайнерка Мері Катранзу (Mary Katrantzou). Першим факелоносцем став 27-річний олімпійський чемпіон 2012 року з академічного веслування Стефанос Дускос. Олімпійський гімн виконала американська оперна співачка, лауреат премії Ґреммі Джойс ДіДонато.

Естафета олімпійського вогню триватиме у Греції 11 днів – до 26 квітня. До Франції олімпійський вогонь прибуде 8 травня. Літні Олімпійські ігри у Парижі відбудуться з 26 липня по 11 серпня. Традиція запалення олімпійського вогню у Стародавній Олімпії розпочалася у 1936 році з нагоди літніх Олімпійських ігор у Берліні.

🔥 The Olympic flame для #Paris2024 is lit! #Paris2024 | @Paris2024 pic.twitter.com/1odw4ga9G0

– The Olympic Games (@Olympics) April 16, 2024

🔥 Stefanos Ntouskos, Olympic champion in rowing, є першим torchbearer #Paris2024 #OlympicTorchRelay. 🙌👏 #Paris2024 | @Paris2024 pic.twitter.com/YTHkG9rIVA

– The Olympic Games (@Olympics) April 16, 2024

 

  • 15 квітня президент Франції Емманюель Макрон повідомив про намір ініціювати олімпійське перемир’я в основних світових конфліктах на час проведення Ігор у Парижі, у тому числі у війні в Україні, та розраховує на допомогу лідера Китаю у цьому питанні. 
  • 19 березня на пресконференції Міжнародного олімпійського комітету повідомили, що нейтральні спортсмени з Росії та Білорусі не братимуть участі в церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор – 2024 у Парижі.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *