Сергію Бубці – 60 років: видатний спортсмен став голосом України у світовій спільноті

Він першим в історії світового спорту підкорив висоту у 6 метрів і 4 грудня відзначає ювілей – 60 років. Уславлений український легкоатлет-шестовик, на його рахунку 35 світових рекордів, десятикратний  чемпіон світу, чемпіон спорту ЮНЕСКО, доктор наук, Герой України Сергій Назарович Бубка підходить до своєї чергової життєвої вершини із солідним багажем олімпійських перемог та світових рекордів. А також – з величезним досвідом роботи з популяризації спорту України та світу. Можна згадати лише запроваджений ним міжнародний турнір «Зірки світової жердини», на який з’їжджалися спортсмени зі всього світу – брати участь у цих змаганнях було для них великою честю… Але він не зупиняється і лише цього року отримує найвищу нагороду Міжнародної федерації з легкої атлетики – «Золотой орден «За заслуги».

Разом із ще одним всесвітньо відомим українським легкоатлетом Валерієм Борзовим Сергій Бубка працює у Міжнародному Олімпійському комітеті. В умовах війни, яку Росія розгорнула проти України, у МОК продовжують підтримувати та допомагати українським спортсменам на міжнародних змаганнях. І це заслуга нашого співвітчизника.

Сергій Бубка. Фото: simon hofmann getty images

Скільки роботи зроблено

Перерахування всіх спортивних титулів, список рекордів та звань Сергія Бубки займають не одну сторінку. Тричі він визнавався найкращим спортсменом світу, а колишній президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч називав його найвидатнішим спортсменом сучасності. Здається, можна зупинитися і жити спокійно в променях своєї слави, займаючись приємними, нескладними справами для душі. Але вольовий характер Сергія Бубки не такий: він продовжував організовувати міжнародні змагання в Україні і 17 років був президентом Національного олімпійського комітету, отримав звання почесного пожиттєвого віце-президента    Міжнародної федерації легкої атлетики, занесений до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу кількість світових досягнень у легкоатлетичному спорті, у 2012 році обраний Членом Зала Слави IAAF. І коли у 2014 році Росія надіслала своїх солдатів на його рідний Донбас, – не залишився осторонь, зайнявся допомогою українцям у біді.

Сергію Бубці – 60 років: видатний спортсмен став голосом України у світовій спільноті фото 2

– Для нього війна триває з 2014 року, а не з 24 лютого 2022-го. І весь цей час він не бував у своєму рідному краї, не бачив рідної матері. Він неодноразово виступав на різних міжнародних форумах, на всіх майданчиках, де можна було говорити про підтримку України, він це робив, – наголосила в інтерв’ю сайту «Інформатор» радниця керівника Офісу Президента України з питань спорту та колишня член Виконкому НОК України Олена Говорова. – Якщо ми піднімемо сайт НОК України з перших днів повномасштабної війни, то побачимо, скільки роботи було зроблено. У перші дні війни це перераховані гроші на ЗСУ, фінансова підтримка регіонів, сотні дзвінків до різних куточків світу за допомогою України. Водночас треба було зв’язуватися та порушувати питання на високому рівні в Олімпійському русі.

Однак востаннє він побував у рідному Донецьку саме під час змагань, які особисто організовував.  Саме на тих змаганнях французький легкоатлет Рено Лавиллени (Renaud Lavillenie), у 2014 році побив 21 річний рекорд Сергія Бубки. Він називає його одним з спортивних провідників для українських спортсменів. « З того, що я бачив, особливо щодо легкої атлетики, Сергій завжди робив усе можливе, щоб допомогти та підтримати спортсменів, надихаючи, знаходячи ресурси, об’єднуючи разом найкращих спортсменів.

Що стосується стрибків з жердиною, він організував одне з найкращих змагань у світі протягом 25 років, і це зробило Україну важливим місцем для нашого спорту, і це не могло б статися без його участі та його керівництва.

Ситуація в Україні з роками, на жаль, змінилась, але зараз Сергій робить все від нього залежне, щоб зберегти той високий рівень, на якому перебував український спорт і популяризувати Україну з її найкращими спортсменами», – зазначив спортсмен.

– Я пишаюся знайомством з Сергієм і вважаю його видатною людиною! – говорить президент Європейського Олімпійського комітету Спірос Капралос. – Сергій Бубка є однією з провідних персон у світі спорту. Він має безмежну повагу не лише в Україні, а й в цілому світі. Перш за все – за свої спортивні досягнення протягом його професійної карʼєри, адже він є одним з найкращих атлетів в історії спорту. Працюючи у МОК він відіграє дуже важливу роль у розвитку спорту у вашій країні. І зараз, у такі буремні для Україні часи, Сергій Бубка надає всі сили наданню допомоги, пошуку фінансування та підтримки від Міжнародного та Європейського олімпійських комітетів та інших організацій по всьому ЄС для українських атлетів та тренерів. І це допомагає українським спортсменам продовжувати свої карʼєри, попри те, що багато можливостей для цього втрачені через війну та бомбардування.

Голос України у міжнародному спорті

Так, у Міжнародному Олімпійському комітеті голос українця Сергія Бубки наразі звучить дуже гучно. Він наполягає на допомозі українським спортсменам, які, незважаючи на трагічну ситуацію в країні, знаходять сили гідно представляти Україну на міжнародних спортивних змаганнях. І йому йдуть назустріч із усіх питань: від забезпечення спортсменів інвентарем до організації поїздок на турніри та збори за кордоном. Напередодні літньої Олімпіади в Парижі, наприклад, це дуже важливо для наших спортсменів.

 

Сергію Бубці – 60 років: видатний спортсмен став голосом України у світовій спільноті фото 4

– Треба вирішувати питання, як і де наші спортсмени зможуть продовжувати тренування, як евакуювати спортсменів та сім’ї, як допомогти регіональним центрам, куди приїхали люди з інших регіонів. Робота Фонду солідарності, відправка команди на юнацький фестиваль, допомога у поверненні до будинку Паралімпійської команди. Це все потребувало швидких рішень і дій. І я вам розповіла лише один відсоток того, що зроблено. Швидко було організовано гуманітарний штаб, налагоджено логістику щодо отримання гуманітарної допомоги, – розповіла Олена Говорова.

Разом із просуванням української повістки в міжнародних спортивних організаціях Сергій Бубка продовжує збирати і передавати гуманітарну допомогу українцям, які її потребують. Так, нещодавно один із вантажів гумдопомоги від Південної Кореї та Франції, в залученні якої брав участь Бубка, приїхала до Дарницького дитячого будинку-інтернату.

– Я працюю з багатьма фондами, але допомога Сергія Бубки – це найякісніша благодійна діяльність для людей. Все робиться справді з любов’ю та турботою про людей, – каже волонтер БФ «Разом Добра Сила» Анна Коробецкая. – З літа 2022 року ми почали разом співпрацювати по волонтерству, по допомозі дітям і вимушено переміщеним особам. Я розвозила по Бучанському району дитяче харчування діткам і родинам, які залишилися без будинків, а також багатодітним родинам. У Бучанському районі є родини, де по 7, 8, 10, 11 дітей. Вони й так жили бідно, а тут ще у них й пошкоджене майно. У деяких зовсім нічого не залишилося. Маленькі діти потребували й дитяче харчування, і ми їм передавали. Все це забезпечував  Сергій Бубка. Ми забезпечили більше ніж 100 дітей теплим одягом, його теж Сергій передавав. І мені було дуже приємно, коли я потім їздила до цих сімей, а дитина зустрічала мене в теплій курточці. Останнім часом ми передали до військового шпиталю халати для поранених.

«Це велика людина»

– Я його поважаю як олімпійського чемпіона, як людину-легенду українського спорту. І хочу побажати Сергію Бубці здоров’я та ще років 60 активної роботи, терпіння, мужності! Найголовніше для нас, спортсменів, щоб він якнайбільше і довше працював на благо українського спорту, – тепло висловилася олімпійська чемпіонка, президент Української федерації гімнастики Стелла Захарова.

– Це велика людина, великий спортсмен, який дуже багато зробив для українського олімпійського руху. І я бачу, як він продовжує працювати у нашій країні. З перших днів війни я знаю, скільки допомоги було передано його зусиллям українцям, які її потребували. І сьогодні вони отримують допомогу від Сергія Бубки, – поділився, депутат Київради, перший український чемпіон світу з дзюдо, заслужений майстер спорту Георгій Зантарая. – Чим більше таких людей, які нас представлятимуть на міжнародних аренах, у міжнародних організаціях, тим більше отримають наш український спорт і наші спортсмени.

– Коли Сергій Назарович був президентом НОК, він зміг налагодити чудову роботу цієї організації. Він завжди всім допомагав, вникав у проблеми тренерів, спортсменів, ветеранів Олімпійського руху. Тому я можу говорити лише слова вдячності, поваги та підтримки на адресу Сергія Назаровича, – погоджується з колегами українська легкоатлетка, тричі олімпійська чемпіонка Ольга Бризгіна. – Він наш провідник у Міжнародному Олімпійському комітеті, у вищих колах спортивної світової спільноти. Багато питань вирішуються завдяки його підтримці, знанням, умінням. Він дуже багато зробив для українського спорту.

Ця людина завжди була спортсменом з великої літери, скільки часу, коли він перебував в НОК, він завжди вболівав за спортсменів, він завжди вболівав за справу і  допомагав тренерам, спортсменам, щоб ми досягали якихось результатів. Щоб все йшло для країни, –  каже президент федерації художньої гімнастики та тренер української збірної Ірина Дерюгіна. –   Можливо, люди завжди хочуть чогось більшого, але те, що він робив – було великим вкладом у спільну справу. Здоров’я йому і щоб він продовжував далі допомагати спорту і був із нами.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *