З України намагалися вивезти цінну авторську порцеляну

Фото: facebook.com/KYIVcustomsUA

Українські митники під час контролю міжнародного поштового відправлення виявили українську порцеляну ХХ століття, яку було відправлено з Полтави до Болгарії. Про це повідомила прес-служба Київської митної служби.

– Експерти, провівши аналіз, встановили, що чотири виявлені митниками фарфорових скульптури – “Балерини перед виступом”, “Бандуристка”, “Дівчина з бубликами” та “Воротар” – були виготовлені за радянських часів на українських порцелянових заводах, які вже не існують, – йдеться у повідомленні.

Скульптури “Балерини перед виступом” та “Бандуристка”, створені радянськими художниками на українських заводах, приписуються відомій скульпторці Оксані Жникруп. Їхня цінність зростає через припинення роботи цих заводів та інтерес до українського фарфору радянського періоду на антикварних ринках.

Скульптури “Дівчина з бубликами” (1966-1972 рр.) Маргарити Павлової та “Воротар” (1964-1970 рр.) В’ячеслава Гаркавця були виготовлені на Полонському заводі художньої кераміки. “Воротар” є прикладом українського “арт деко” або “неофункціоналізму суворих форм”, характерного для 50-60-х років XX століття, і має підвищений інтерес серед колекціонерів та поціновувачів українського фарфору.

  • 3 лютого Державна митна служба України запобігла вивезенню 124 предметів археології, включаючи елементи кінської збруї, прикраси та побутові предмети.
  • 18 січня київські митники вилучили три рідкісні статуетки, виготовлені на фарфоровій фабриці Гарднера у 19-20 століттях.

Фото Фото 23 Лютого15:39

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *