У Києві викрили фішингові сall-центри, які обдурили іноземців на мільйони гривень

У Києві викрили фішингові сall-центри, які обдурили іноземців на мільйони гривень

Фото: npu.gov.ua

Київські правоохоронці спільно з чеськими колегами викрили зловмисників, які організували фішингові “сall-центри” у столиці та обдурили десятки іноземців майже на 3 млн гривень. Про це повідомляє Нацполіція.

– Зловмисники організували фішингові сall-центри на території столиці та обдурили десятки іноземців на майже 2 млн чеських крон, що в еквіваленті становить майже 3 млн грн. Остаточна сума збитків встановлюється, але правоохоронці мають вагомі підстави вважати, що вона сягає десятків мільйонів гривень. Внаслідок проведеної міжнародної спецоперації затримано трьох організаторів та п’ять активних учасників, – розповіли правоохоронці.

За даними слідства, фігуранти залучили до протиправної діяльності понад 40 осіб у різних регіонах України. У цьому кожен член організації мав чітко визначений список обов’язків. Так звані кодери, тобто фахівці з написання комп’ютерних програм, створили, оновлювали, підтримували та вдосконалювали роботу Telegram-ботів та фішингових ресурсів, а також забезпечували анонімність спільників в інтернеті, надавали консультації щодо маскування злочинної діяльності. Своїх потенційних жертв оператори сall-центрів знаходили на чеських інтернет-майданчиках. Аферисти переконували своїх співрозмовників перейти фішинговими посиланнями для оплати товарів чи послуг.

Після того, як люди запроваджували платіжні дані, інформація ставала відома фігурантам. Члени угруповання, так звані “вбивери”, виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або за допомогою “кодерів” конвертували їх у криптовалюту. Надалі організатор займався розподілом привласнених коштів, частину яких витрачав забезпечення функціонування ” сall-центрів “.

Правоохоронці провели 29 обшуків у Києві, а також у Дніпропетровській Кіровоградській, Тернопільській, Полтавській та Чернігівській областях. Вони вилучили близько 60 ноутбуків, комп’ютерну техніку, десятки мобільних телефонів, 75 тисяч доларів, банківські та сім-карти, 6 автомобілів та робочі записи. Слідчі розслідують кримінальне провадження за ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та за ч. 4 та 5 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *