НАБУ підтвердило наявність корупційної схеми в закупівлях харчів Міноборони

Детективи НАБУ в межах розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони харчів для ЗСУ підтвердили існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Про це НАБУ повідомило в Telegram-каналі.

– Cхему виявили в межах розслідування щодо закупівлі харчів у період з лютого 2022 року до червня 2023-го. Завдяки їй недоброчесні постачальники змогли вдаватися до зловживань під час формування ціни на ходові групи продуктів, зокрема яйця продавали втридорога, а лосось або лохину, яких не видно в раціоні військових, – за цінами, в рази нижчими за ринкові, – уточнили в НАБУ.

Детективи вилучають та опрацьовують масив первинних документів складського обліку військових частин, одержувачів послуги, щоб встановити обсяги постачання всіх найменувань продуктів за каталогом. Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів.

Окрім того, в НАБУ повідомили, що виявили передумови корупційних зловживань. Для їх усунення Нацбюро сформувало відповідні рекомендації та передало їх на розгляд Міноборони. Зокрема, вони передбачають посилення контролю за якістю послуг із забезпечення харчуванням, а також внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють процедуру забезпечення харчування особового складу Збройних Сил України.

  • Внутрішній аудит Міноборони запрацював на повну силу. За останні 4  місяці у відомстві виявлено порушень на понад 10 мільярдів. Всі вони були вчинені раніше.
  • 21 грудня СБУ та Міноборони повідомили про викриття схеми закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил України. У Києві було затримано керівника одного з головних управлінь Міноборони, причетного до розкрадання бюджетних коштів під час держзакупівель. Чиновник привласнив 1,5 млрд грн, замовляючи артилерійські снаряди для ЗСУ за завищеною ціною. 
  • У лютому минулого року ДБР заявило, що затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень.

 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *