Майстриня з Львівщини: Я готова заплатити 2 тис гривень за кожну вкрадену з міської ялинки іграшку

Фото: ФБ Галина Ковальська

Ще напередодні Нового року жителька містечка Жовкви, що на Львівщині, Галина Ковальська вишила 150 кульок, які прикрасили головну різдвяну ялинку міста. І отримала відзнаку про рекорд України з найбільшої кількості вишитих ялинкових прикрас. Але після урочистостей частину кульок просто вкрали. Задіяні були і поліція, і місцева влада, майстриня розповіла «Коротко про», що й сама шукає злодіїв, і готова за власні гроші викупити вкрадені іграшки.

Злодії у капюшонах

Майстриня Галина Ковальська власноруч виготовила усі ялинкові прикраси. Фото: ФБ Галина Ковальська

Зараз 20-метрова ялинка, що росте на центральній площі Жовкви, без прикрас: свята закінчилися, ілюмінацію та кульки зняли. А вкрадені іграшки так і не знайшли. Громада Жовкви обурена – та що з того, адеж найвірогідніше злодієм був хтось з місцевих.

– Крадуть самі у себе ж! – обурюється майстриня і дружина військового Галина Ковальська. – Я порахувала: зі 150 кульок зникло 6. Ніби й небагато, та сам факт крадіжки мене дуже засмутив. Кожна іграшка в єдиному екземплярі, всіх їх я знаю, бо працювала над ними самостійно впродовж року. Хотіла, щоб жовківчани тішилися нашою ялинкою, приводили до неї дітей. Так от, після крадіжки ми звернулися до поліції.

На відео, яке записали міські відеокамери, видно, як два хлопці в капюшонах, стоячи на плечах один в одного, знімають прикраси. Зірвали ті, до яких змогли дотягнутися, на щастя, кульки розвісили на верхній частині ялинки.

– Пізніше до мене дійшла інформація, що мої кульки бачили на «Вернісажі» (ринок сувенірів у Львові – Авт.), – продовжує жінка. – Я навіть їздила туди, розпитувала тамтешніх продавців, але безрезультатно. Поліція теж мовчить. Тому кажу, що готова навіть викупити ті кульки по 2 тисячі за одну! Хай би повернули мою роботу.

У місцевій поліції небагатослівні: кажуть, триває слідство. Тому злодіїв шукають усі: і поліцейські, і жовківчани, і сама Галина Ковальська. Жінка – знана у Жовкві майстриня та підприємниця: багато років займається вишивкою, має магазин вишиванок і сувенірів. Розповідає, що ідея вишитих ялинкових іграшок з’явилася в неї, як не дивно, у лікарні. Туди вона потрапила на початку війни, з сильним стресом. Ще й у той час чоловік Галини пішов на фронт добровольцем. Щоб трохи відволіктися від страшних думок, жінка щовечора після роботи сідала за вишивання. І почала майструвати ялинкові прикраси.

– На одній із сесій міської ради я озвучила свою пропозицію, і Олег Вольський (мер Жовкви – Авт.) дав добро, – пригадує майстриня. – Всі необхідні матеріали купувала за свої гроші. А прикраси вирішила присвя­тити українським захисникам і за­хисницям та їхнім дітям.

Злодії вкрали 6 кульок, але майстриня вже доробила натомість ще 12. Фото: ФБ Галина Ковальська

Замість украдених «вишила» нові

Собівартість однієї кульки майстриня не розголошує. Але, до прикладу, лише основу з пінопласту купувала по 200 грн. за штуку. На неї кріпила тканину-сітку, а тоді – вишивку. Деякі вишиті фрагменти, старовинні і сучасні, мала в наявності, та все ж більшу частину довишивала. Також прикрашала виріб бісером, блискітками, парафіновими квітами, які хоча б трохи захищають кульку від опадів. До деяких прикрас додала ще й дзвіночки. За вечір робила в середньому 2 кульки.

– Я встигла зробити заплановані 150 кульок до відкриття ялинки, – каже Галина Ковальська. – Знали б ви, як тішилися наші містяни, як раділи діти! Люди заходили до мене у магазин, дякували за те, що я мотивувала наших жовківчан відірватися від новин у телефонах і хоча б прогулятися до ялинки. Також багато хто з покупців хотів придбати таку кульку і собі. А коли дізналася, що вкрали кульки…В мене аж сльози на очах з’явилися. Та я не збиралася сидіти, склавши руки. На місце вкрадених доробила нові, ще й більше: 12 штук. А ще додаткових 5 прикрас продали на благодійному аукціоні, кошти з якого пішли на техніку, необхідну військовим.

На ексклюзивних ялинкових прикрасах є сучасна та старовинна вишивка, бісер, блискітки, парафінові квіти. Фото: ФБ Галина Ковальська

Зараз вишиті ялинкові кульки зберігаються в мішках в одному з приміщень міста. Де саме – таємниця. І не тому, що Галина Ковальська боїться злодіїв.

– Хай би вони мені попалися в руки, навчила б правилам поведінки і тому, що красти – гріх! – стукає по столу майстриня.

Причина в іншому: Галина Ковальська готується до відкриття у Жовкві Музею вишиванки, і не хоче ділитися своїми планами, поки вони на стадії реалізації. При цьому наголошує, що крадії кульок ще раз нагадали їй про те, що треба і молоде покоління залучати до народних ремесл. Тому вже в найближчому майбутньому хоче провести для дітей майстер-клас з вишивки. І готується до нового рекорду: на Великдень презентуватиме свої вишиті писанки великого розміру – від 60 см і до 1 метру. А щоб і їх не покрали, подарує місцевим храмам.

Майстриня отримала відзнаку про рекорд України з найбільшої кількості вишитих ялинкових прикрас. Фото: ФБ Галина Ковальська

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *