Житель Краматорська: Куди не вдарять ракетами чи бомбами, то у них «центр найманців»

Житель Краматорська: Куди не вдарять ракетами чи бомбами, то у них «центр найманців»

Фото: t.me/dsns_telegram/

11 загиблих та 61 поранений – результат удару по кафе Ria Pizza у Краматорську 27 червня. І не факт, що до завтрашнього дня ця статистика не станете ще сумнішою.

Одна людина – коригувальник російського удару по кафе гарячими слідами затримано Службою безпеки України. Як виявилося, «розконсервований» агент російської розвідки. Начебто співробітник газотранспортного підприємства. Вранці оглянув кафе під виглядом, що ходить поруч – увечері туди прилетіли російські «іскандери».

Троє загиблих дітей І більше нема слів.

Загинули дівчинки, поранено дитину – на «воєнному об’єкті»?

Життю пораненого 8-місячного немовля нічого не загрожує. А ось життя двох 14-річних сестер Аксенченка – Юлі та Ані – вже обірвані, як і доля ще однієї 17-річної дівчини.

Краматорськ став «другою столицею» Донбасу після того, як Донецьк був окупований і перетворений на глушину. До початку повномасштабної агресії Росії місто, як і Маріуполь, намагалося не просто жити, а й стати вітриною «українського світу» на зло «російському». Незважаючи на восьмирічну близькість фронту, Краматорськ, ніжно званий місцевими жителями «Крам» або «Крамашка», поступово перетворювався на таке собі місто-сад. Тут будували будинки та ремонтували дороги, обирали президентів та вчили школярів, говорили всіма мовами світу, працювали, як воли і, відповідно, відпочивали.

– Мені здається, удар був націлений не так на піцерію, як на сусідній готель «Краматорськ». Читав у російських каналах, що у готелі жили іноземні найманці, всякі розвідники з НАТО та інше. І в них був, мовляв, корпоратив у цій піцерії, щоб далеко не ходити. Ну, я не знаю, хто проводить корпоратив у понеділок, збираючи купу військових у центрі міста… А дівчата звідки, а дитина? Персонал загинув, дуже шкода! Ні, вони просто вбивають українців. А якщо навів коригувальник, то й поготів. У нас же містом хто тільки не мотається, військові є і в магазинах, і в кафе, і в перукарнях. Просто вбивають людей, руйнують міста, – поділився думками мешканець Краматорська Євген Лазаренко.

Готель «Краматорськ», розташований на одній із центральних вулиць міста, до останнього несла на собі «совковий» шик – є в Краматорську готелі і сучасніше, і солідніше. Готель для невибагливих, як кажуть, бідненько, але чистенько. Гарне місце розташування – центр, адміністрація області неподалік, площа, дістатися можна легко та швидко в будь-яку частину міста. Тому сюди і приходили пообідати-перекусити всі, хто жив та працював поряд.

Загиблі у Краматорську. Фото: t.me/Operational_Donbass

По тих, хто не приєднався – вогонь!

А ось міноборони РФ стверджує, що в Краматорську їхні ракети вразили «пункт тимчасової дислокації командного складу 56 мотопіхотної бригади ЗСУ».

Російські пропагандисти виходили слиною – мовляв, у кафе «накрили» банкет іноземних найманців. Так, на відео деякі відвідувачі жахаються англійською, а у солдатів, які їм допомагають, на руках татуювання армії США. Звичайно ж, це головніше для росіян, ніж фото пораненого немовляти або загиблі 14-річні дівчинки. Втім, невже хтось чекав від РФ чогось іншого?

Росія вважає Краматорськ «своїм» містом, прийнявши його разом із окупованими територіями області у «свій склад» та видавши відповідні закони. Пам’ятайте, їхній президент говорив щось про «в межах Донецької області». Отож Росія бомбить «свої» міста. Втім, Маріуполь та Бахмут вона теж до себе «приєднувала» – і розкидала в пилюку.

«Треба було ту колону роздовбати»

А тут – Краматорськ. Великий, красивий, що останніми роками активно скидав із себе радянський старий одяг. Щоб не сильно зазнавався, Росія закидає місто бомбами, ракетами, одна «Точка-У» у квітні минулого року вбила на залізничному вокзалі понад сто людей. Майже кожного місяця з’являються повідомлення про загибель дітей і дорослих від ударів по Краматорську з боку Росії. У місті проблеми з газом та світлом, з водою та інтернетом, проте він намагається жити сам і дає жити іншим. Тисячі переселенців з окупованих районів у свій час знайшли тут притулок та так і залишились.

Знову через близькість до лінії бойових дій у місті, природно, було чимало військових. А окрім них – іноземні добровольці, волонтери, журналісти…

– Про одне шкодую: що після того, як ми були під окупацією (квітень – липень 2014 року), ми не роздовбали ту колону бойовиків, які пішли до Донецька – може, тоді б усе й закінчилося набагато раніше і не затягнулося б, як зараз, – із гіркотою каже Євген. – А то куди не вдарять ракетами чи бомбами, то в них «центр найманців» чи «засідання штабу ЗСУ».

Іноземці Письменник Ектор Абад Фасіолінсе, політик Серхіо Харамільйо, репортер Каталіна Гомес Анхель. Фото: rtvcnoticias.com

Колумбійці, що потрапили під удар

– У Краматорську постраждали троє громадян Колумбії, які вечеряли у ресторані з українською письменницею Вікторією Амеліною. Це колумбійський депутат Серхіо Харамільйо Каро – засновник групи «Тримайся, Україна» (група підтримки України в Латинській Америці), письменник Ектор Абад Фасіолінсе та журналістка Каталіна Гомес. Сама українська письменниця зараз перебуває у тяжкому стані, – повідомили у прокуратурі Донецької області.

Політик Серхіо Харамільйо обіймав посаду віце-міністра оборони, радника з національної безпеки Колумбії з 2010 по 2012 рік. В Україні він брав участь у «Книжковому Арсеналі», виступивши там на підтримку України. Після «Арсеналу» він вирушив до Краматорська разом з Ектором Абадом.

Ектор Абад Фасіолінс – колумбійський письменник, есеїст, журналіст та редактор. Абад вважається одним із найталановитіших письменників у латиноамериканській літературі. Абад найбільш відомий своїм бестселером «Ангоста», він також є членом редколегії El Espectador – найстарішої газети Колумбії.

Каталіна Гомес Анхель – одна з небагатьох жінок військових репортерів у світі. Вона висвітлювала протести в Ірані у 2009 році, кризу з біженцями в Європі, війну в Газі у 2014 році та боротьбу з Ісламською державою в Іраку та Сирії.

– Ria Pizza – це звичайне місце зустрічі міжнародних кореспондентів та мешканців у Краматорську. У цьому та інших містах Донбасу ми збирали матеріал для нашого руху «Тримайся, Україна» Ми хотіли висловити солідарність Латинської Америки з народом України перед варварським та незаконним російським вторгненням, — йдеться у заяві колумбійців, які постраждали при ракетному обстрілі. – Постраждала письменниця Вікторія Амеліна перебуває в критичному стані через травму черепа, ймовірно, спричинену склом, що розлітається, і балками… Це новий злочинний напад Росії на населення Краматорська, в якому вже загинуло 63 мирних мешканців у квітні минулого року, коли Росія випустила ракету по залізничному. вокзалу. Напад на цивільні об’єкти є варварським актом.

Відомо, що Харамільйо поранений у руку та ногу, решта іноземних гостей не постраждала.

В ТОЙ ЖЕ ЧАС

Окрім кафе Ria Pizza, куди потрапила одна з російських ракет, друга прилетіла до села Біленьке у передмісті Краматорська. Там також почалася пожежа, було поранено п’ятьох людей. Але в Росії чомусь не повідомили, що знаходилось у селі – біолабораторія, генеральний штаб чи центр ухвалення рішень. Мабуть, усі разом.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *