Чи все скіфське, що золото або таємниця українських артефактів із Мадриду

Фото: Поліція Іспанії twitter.com/policia

Звістка про те, що в Мадриді знайшли контрабандне скіфське золото, вкрадене з України, схвилювала багатьох. Ось тільки нещодавно у Нідерландах через суд відбили у Росії кримську колекцію, а виявляється – наші коштовності є ще в Іспанії. Їх вирвали з рук цілого злочинного угруповання.

Історія тягне на захоплюючий детектив, але, на жаль, не всі подробиці в ньому поки що зрозумілі. KP.UA зібрала, що відомо про «іспанське золото» і які навколо нього існують версії.

Що відомо про спецоперацію

У понеділок, 23 жовтня, Національна поліція Іспанії повідомила про завершення спецоперації, яка тривала кілька років. Результатом стало вилучення 11 золотих прикрас, які віднесли до VIII-IV століть до нашої ери. У пресрелізі йдеться про скіфське золото, яке є національним надбанням України та було вивезене за її межі контрабандним шляхом. На фотографії показано підвіски, кулони, чокери, пекторалі дуже вишуканої роботи. Попередня оцінка коштовностей становила –ні багато ні мало – 60 мільйонів євро.

У справі про контрабанду старожитностей заарештовано п’ятьох людей. Троє з них є громадянами Іспанії, двоє українців, у тому числі священник православної церкви (в СБУ вказують на УПЦ (МП). Іспанська преса називає його організатором злочинного угруповання. Нібито за сприяння батюшки або навіть за прямої участі взимку – навесні 2016 року колекцію скіфських прикрас було вивезено з України з метою продажу у приватні руки.

Спецоперація проводилася спільно поліцією Іспанії, Службою безпеки України, Бюро економічної безпеки України, також у ній брали участь співробітники офісів аташе внутрішніх справ Болгарії, Албанії, Північної Македонії та Кіпру, Відділу міжнародного співробітництва.

Почали розслідування в 2021 році, коли мешканець Іспанії, українець (нібито той самий священник), продав одному із бізнесменів золотий пояс із баранячими головами, який ще називають поясом Цариці. Артефакт зберігався у сейфі компанії, що спеціалізується на зберіганні цінностей. Угода проводилася приватно, але спрацювала агентурна мережа. Поліція отримала інформацію про продаж і про те, що ділки ще мають «золотий запас», який вони хочуть легалізувати. Наприклад, артефакти були включені до активів комерційних фірм, спеціально під цю справу створених.

На цей час на “скіфське золото” були оформлені документи українською, іспанською та англійською мовами, які свідчили, що предмети є майном церкви, а їх розпорядник – знову той самий український священник із Мадрида.

До документів додавалися висновки експертів про історичну справжність прикрас. Експерти разом із нотаріусами, які засвідчували документи, зараз проходять фігурантами у справі.

Як артефакти вивезли з України, СБУ ще доведеться розібратися. Фото: СБУ

Звідки коштовності: версії

Початкове припущення, що цінності викрали з українського державного музею або кримської колекції, що зберігається в Нідерландах, не підтвердилося. Користувачі фейсбука пов’язують «іспанське золото» з колекцією приватного «Родовід музею», який належав засновнику та ексдиректору “Мистецького арсеналу” Ігорю Дідковському.

Колекція «Родовіда» двічі виставлялася у Києві – у 2009 та 2013 роках. В анонсі останнього заходу йдеться про 21 предмет, серед яких чотири пекторалі, кілька пар сережок, браслети, гривни, пояс Цариці. У повідомленні поліції Іспанії з посиланням на дані СБУ також йдеться про те, що золотий пояс із баранячими головами, вилучений у змовників, виставлявся у Києві у 2009 та 2013 роках.

– Ми вкотре переконалися, наскільки прозорими є наші кордони, коли йдеться про вивезення історичних цінностей, – прокоментував KP.UA головний редактор інтернет-журналу «Музеї України” Віктор Трегуб. – Навіть якщо йдеться про приватну колекцію, її не можна просто так взяти та вивезти, оскільки всі археологічні предмети є надбанням держави. Мають бути оформлені документи на те, де колекція виставлятиметься і коли власник зобов’язується повернути її в Україну.

Крім того, експерт зазначає, що більшість предметів із приватних колекцій перебувають у них незаконно, оскільки купувалися у “чорних археологів”.

– Але у нас на це всі заплющують очі, – констатує Віктор Трегуб.

Що трапилося із золотом із “Родовід музею”, офіційної інформації немає. В інтернеті можна знайти повідомлення про кілька виставок у навчальних закладах, але це або картини, або “Трипільська культура”.

Фахівці підозрюють, що серед колекції, знайденої іспанськими поліцейськими, можуть бути підробки. Фото: СБУ

Ювеліри тоді й зараз

В інтерв’ю пресі Ігор Дідковський говорив, що його колекція оцінена Нацбанком у 2,7 мільярда доларів, а Дойчбанком – у 18 мільярдів євро. 60 мільйонів, про які говорять в Іспанії, – страхова вартість вилученого. За деякими оцінками, вона може бути дуже завищена.

Обговорюючи новину в соцмережах, багато коментаторів говорять про те, що справжніх скіфських артефактів на фото іспанської поліції від сили 3 – 4. Решта – вправні підробки.

– Предмети на знімках дуже гарні і зовні відповідають заявленому часу. Скіфи були геніальні в ювелірній справі, – каже власник столичної антикварної галереї, який попросив з особистих міркувань не називати його імені. – Але коли я розглядав знімки, у мене теж склалося враження, що автори деяких робіт досі живі. Підробки під давнину, на жаль, не таке вже й рідкісне явище. І це також вищий клас ювелірної майстерності.

Експерт каже, що просто взяти шматок золота, викарбувати з нього гривну та видати її за скіфську ніяк не можна.

– Ми знаємо, що сучасна ювелірка – це золото не в чистому вигляді, а з добавками. У давнину добавок було менше, але вони були присутні. І зовсім інші, ніж сьогодні. У скіфів такі, у греків – сякі. Тобто, щоб створити якісну підробку, потрібно до тонкощів розуміти хімічний склад золота тієї епохи. І досконало знати історію, значення всіх символів, всіх плетив і вигинів. Що стосується скіфського золота, то є ще одна дуже важлива деталь – скіфи застосовували ртутну пайку, а це дуже шкідлива для людини технологія. І ось уявіть, скільки праці потрібно вкласти, щоб створити річ, яка не відрізняється від автентичної. Тому що, якщо обман розкриється, ціна прикраси буде трохи вище золотого брухту.

Наш консультант каже, що є технології, коли предмет штучно зістарюється, а потім очищається, щоб залишилися сліди реставрації. Існують історії, якими “чорні археологи” видають обман за дійсність.

– Зазвичай у колекції, яку збираються втюхати багатій людині, на 5 – 6 підробок припадає 3–4 справді дуже дорогих предмети. На них і робиться експертний висновок, у який вписуються новороби. Або експертиза купується.

Щоб підробити скіфські прикраси, потрібно добре розбиратися в історії і бути найпрекраснішим ювеліром. Фото: СБУ

Експертиза покаже

– За фотографіями не можна робити якісь висновки, тому я утримаюся від версій. Хоча у соцмережах читав відгуки колег, які теж висловлюють сумніви, – каже доктор історичних наук професор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Юрій Бровендер. – Новина не знайшла відображення та обговорення на сайтах Інституту археології, Спілки археологів України, тому, гадаю, не все так просто. В Іспанії буде проведено державну експертизу вилучених предметів, я вважаю, що до неї залучать українських фахівців, бо найбільші фахівці зі Скіфії у нас. Можу лише з великим жалем говорити, що “чорна археологія” в Україні процвітає, що є питання і до Мінкультури, і працівників музеїв.

Історик згадує, як у 2021 році проводив дослідження у Сватівському районі Луганської області.

– Було знайдено кілька дуже цікавих речей із поховань періоду середньої бронзи – це перша половина ІІІ тисячоліття до нашої ери. До робіт залучалися волонтери, які діяли від Мінкультури. Я попросив їх привезти знахідки, ці волонтери сказали, що не можуть сказати, де вони. Нібито такою була команда. Університет написав листа до Мінкультури, була підключена СБУ… Шукаємо досі. Я не хочу когось підозрювати, але припускаю, що зникнення може випливти десь за межами України.

В Іспанії проведуть експертизу знайдених артефактів, швидше за все, до справи залучать і українських фахівців. Фото: СБУ

Ще одна загадка

У 2018 році в українському реєстрі судових рішень з’явився документ одного з Одеських судів про арешт низки ювелірних виробів зі скіфської колекції Криму, які троє невідомих українців обманом викрали з музею в Амстердамі. Підробили висновок, ніби коштовності належать громаді села на Житомирщині, забрали «своє» та відвезли до Іспанії.

У селі про “скіфське золото”, зрозуміло, навіть не чули, експерт, який фігурував у справі, теж нічого про свою роль не знав. Кореспондента ТСН, який проводив розслідування, в Амстердамі запевнили, що все золото на місці. У Мінкультури оголосили рішення суду фейком, пообіцяли подробиці, але брифінгу так і не було. У прокуратурі теж мовчали. На цьому історія урвалася.

А ось зараз виник інтерес: чи не була ця неіснуюча «крадіжка» ланкою того ланцюжка, який використали у спробі легалізувати знайдене в Іспанії золото? Словом, інтрига зберігається!

🚩Intervenidas en #Madrid 11 peces de oro valoradas en ➕60.000.000 € pertenecientes al patrimonio histórico de #Ucrania

🔹5 detenidos
🔹Las joyas de oro, de gran valor històric y economic, havien estat sustraídas y exportadas ilícitamente e iban a ser vendidas a Madrid pic.twitter.com/WTAJL5TfNQ

— Policia Nacional (@policia) October 23, 2023

Фото Фото 26 Жовтня08:00

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *