Братів екснардепів Медвдечука і Козака підозрюють у держзраді

Фото: t.me/SBUkr/12128

Служба безпеки та Державне бюро розслідувань зібрали докази злочинної діяльності Сергія Медведчука та Богдана Козака. Це брати колишніх народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака. Їм повідомили підозру у держзраді. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Наразі усі четверо підозрюваних переховуються за межами України і здійснюють підривну діяльність на користь РФ. Слідство встановило, що Сергій Медведчук і Богдан Козак причетні до фінансових махінацій на шкоду Україні протягом 2017-2023 років. Мова йде про умисно виведені в тінь мільйони гривень, внаслідок чого до державного бюджету не надійшло понад 75 млн грн податків.

– За оперативними даними, ці кошти були спрямовані для фінансування війни РФ проти нашої держави. Для реалізації оборудки фігуранти задіяли львівську компанію з виробництва будівельних матеріалів, якою вони управляли як бенефіціарні власники. За їхньою вказівкою топменеджмент підприємства не обліковував частину продукції і нелегально продавав третім особам. У такий спосіб учасники «схеми» ухилялися від сплати податків за реалізовану продукцію, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, директор і бухгалтер компанії вносили недостовірні відомості до фінансово-звітної документації. Ініційована Службою безпеки судово-економічна експертиза підтвердила факти завдання державі збитків на мільйони гривень та привласнення цих грошей.

На підставі зібраних доказів Сергію Медведчуку та Богдану Козаку заочно повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів). Дії їхніх спільників – директора і бухгалтера підконтрольної компанії, які перебувають в Україні, додатково кваліфіковано за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує тюремне ув’язнення.

Фото: t.me/SBUkr/12128

  • Медведчука затримали у квітні минулого року при спробі втекти з України. Політику інкримінують ст. 111 “Державна зрада” та ст. 438 “Порушення законів та звичаїв війни” Кримінального кодексу. Санкція цих статей передбачає покарання у вигляді в’язниці на строк до 15 років.
  • у січні 2023 року народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна, підозрюваних у державній зраді, позбавили громадянства України.
     

 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *