Все, що потрібно знати про броню: кому, наскільки і як дадуть відстрочку від мобілізації

Фото: facebook/com.gazetadp

Новий закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. Після цього протягом двох місяців усі чоловіки зобов’язані будуть оновити свої облікові дані у ТЦК та СП. Хтось може отримати бронь від мобілізації на своєму підприємстві. Коротко про відповідає на найпопулярніші питання про бронювання на підприємствах.

Що таке бронь від мобілізації?

Це відстрочка від призову на військову службу у особливий період. Вона належить співробітникам важливих для країни підприємств. Усі військовозобов’язані, які отримали бронь, зобов’язані перебувати на спеціальному військовому обліку.

Бронювання військовозобов’язаних у воєнний час проводиться за рішенням Міністерства економіки України з метою функціонування органів влади, місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій, що задовольняють потреби армії та населення.

Хто підлягає бронюванню?

  • Військовозобов’язані у державних органах місцевого самоврядування (категорія «А» – всі, категорії «Б» та «В» – до 50%).
  • Співробітники сфери медіа та культури.
  • Співробітники національних правоохоронних органів та органів безпеки, судів, установ правосуддя та інших державних служб.
  • Співробітники мобілізаційних підприємств та тих, що є критично важливими для економіки та оборони (включаючи кінцевих бенефіціарів та власників) України, а також для забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. При цьому йдеться не про 100% співробітників, а лише про 50%.
    Це можуть бути підприємства, які виробляють продукцію для ЗСУ або займаються ремонтом/модернізацією військової техніки та її запчастин, а також боєприпасів тощо.
  • Найчастіше бронюються також працівники комунальних служб.
  • Народні депутати у період їхньої каденції також мають бронь. Але депутати місцевих рад, а також працівники керівних посад можуть бути мобілізовані.

Які підприємства вважаються критично важливими для економіки та оборони України?

Під критерії таких підприємств підпадають ті, які відповідають щонайменше трьом ознакам:

  • підприємство є резидентом “Дія. Сіті» (таких в Україні 466);
  • мінімальна сума податків, зборів та платежів (крім митних), нарахованих, утриманих та сплачених підприємством на користь держави, перевищує еквівалент 1,5 млн євро за середньозваженим курсом НБУ за звітний податковий рік. Підтвердженням є довідка з контролюючого органу, де підприємство стоїть на обліку;
  • сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів та позик) за звітний податковий рік перевищує 32 млн євро. Підтвердженням є довідка з банку;
  • відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ. Підтвердженням є довідка або витяг з інформаційної системи Державної податкової служби про статус розрахунків платника з бюджетом, засвідчена керівником підприємства;
  • розмір заробітної плати на підприємстві – не нижчий від середньої зарплати в регіоні, за даними Держстату;
  • підприємство включено до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;
  • підприємство підпадає під критерій «Підприємство, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади». Критерій розробляється профільними міністерствами, обласними та військовими адміністраціями.

Чи може отримати бронь від мобілізації фізособа-підприємець (ФОП)?

Ні. ФОП не може отримати бронь від мобілізації і не може забронювати своїх працівників. Можливе лише відстрочення для тих ФОП, які виконують оборонні державні замовлення за укладеними договорами.

Якщо людина має бронь, а їй прийшла повістка – що робити?

Зрозуміло, що в плані мобілізаційної роботи в Україні зараз спостерігається якась плутанина, у тому числі з базами даних та списками обліку. Тому повістки можуть приходити і «заброньованим» чоловікам, і немовлятам, і на ім’я давно померлих людей похилого віку або загиблих військових. Доведеться поставитися до цього з розумінням.

Ігнорувати повістку не можна в жодному разі навіть тим, у кого є бронь. Потрібно просто прийти до ТЦК та принести документи, що підтверджують бронювання. Якщо в територіальному центрі комплектування заброньованому запропонують пройти лікарську комісію та оновити дані, то відмовлятися не треба, інакше це буде порушенням закону.

Який документ засвідчує бронювання від мобілізації?

Витяг з Наказу Міністерства економіки України. Кожне підприємство після отримання наказу про бронювання зобов’язане видати ці виписки кожному заброньованому військовозобов’язаному співробітнику. Витяг засвідчується підписом керівника та печаткою підприємства і вважається документом, що підтверджує відстрочку від мобілізації.

Чи можуть мобілізувати заброньованого?

Так. Але лише за його власним бажанням.

Як перевірити співробітнику факт його бронювання?

Якщо з якихось причин співробітника не повідомили про це, він має звернутися до керівництва свого підприємства, якщо воно подавало списки заброньованих. Також можна звернутися безпосередньо до центрів комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаного співробітника взято на військовий облік.

На який період встановлюється бронювання співробітника?

Бронювання працівника, як і відстрочка від призову під час мобілізації, діє протягом строку, встановленого Міністерством економіки України своїм рішенням, – але не може перевищувати 6 місяців. Після закінчення цього періоду бронь переглядається.

На яких умовах працівникам дається бронь від мобілізації?

  • Найманий співробітник працює на підставі трудового договору чи трудового договору.
  • Він є військовозобов’язаним і перебуває на військовому обліку. Жінок, які не перебувають на військовому обліку, та чоловіків, знятих з нього, забронювати не можна.

Чи можна отримати бронь, влаштувавшись на підприємство?

Якщо новий співробітник підпадає під вищезгадані умови, то навіть у цьому разі «відразу» нічого не вийде. Сам процес оформлення бронювання у відповідних структурах відбувається досить довго і може тривати місяць-другий. За цей час співробітник може отримати повістку, з якою зобов’язаний з’явитися до ТЦК.

Але навіть наявність бронювання не є 100-відсотковою гарантією того, що співробітника буде звільнено від несення військової служби. Наприклад, якщо його військово-облікова спеціальність (ВУС) вважається дефіцитною в армії, запит на бронювання такого співробітника не буде схвалений.

Як взагалі відбувається процес бронювання?

Відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час дії військового стану, після набуття статусу критично важливого підприємство надсилає до Міністерства економіки України список військовозобов’язаних, які пропонуються для бронювання на період військового стану. Кількість таких осіб не може перевищувати 50% загальної кількості військовозобов’язаних працівників підприємства.

Ці матеріали з міністерства надсилаються на погодження до Генштабу ЗСУ. Але остаточне рішення щодо кожної конкретної людини приймає Мінекономіки.

Генштаб протягом трьох днів доводить це рішення до ТЦК та СП.

Органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємство (установа чи організація) видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення. Він підтверджує надання бронювання. Заброньованому військовозобов’язаному доведеться завжди мати виписку під рукою, щоб мати можливість пред’явити на вимогу співробітників ТЦК на вулиці або в інших громадських місцях.

Витяг, що підтверджує надання броні

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *