Військово-морський експерт про розклад сил у Чорному морі: Ми перебили комунікації ворога

Фото: krymr.com

Україна вже котре демонструє свої успіхи в ураженні кораблів Чорноморського флоту Росії. Експерти навіть кажуть, що ми досягли там стратегічної переваги, і росіяни вже дуже обережно використовують свої кораблі, побоюючись їх ураження. Про те, який зараз розклад сил в Чорному морі, скільки залишилось носіїв «Калібрів» та про інше, Коротко про розповів військово-морський експерт, оглядач Defense Express Володимир Заблоцький.

Чорноморський флот не створювався для таких війн

Спикер Військово-морський експерт Володимир Заблоцький Фото: krymr.com

– Який зараз потенціал Чорноморського флоту після вдалих уражень його кораблів? Що означає остання втрата двох великих десантних кораблів “Ямал” та “Азов”?

– Загалом – нічого, так як вони були в ремонті і не на плаву. Тобто в строю вони не були.

– Наскільки болюча для Чорноморського флоту втрата корабля радіоелектронної розвідки «Иван Хурс»? 

– Він також раніше був пошкоджений, минулого року, і стоїть на ремонті в Севастополі. І його виведення з ладу зменшує можливість росіян проводити радіоелектронну розвідку регіону і посилює наші можливості вражати ворожі об’єкти в Криму.

– Чи може зараз в нормальному режимі функціонувати Чорноморський флот Росії?

– Ні, бо він створювався не для цього. Він будувався для захоплення протоки Босфор, для штурму турецьких портів або для того, щоб пройти з Чорного до Середземного моря. Це було споконвік, за часів Петра І и Катерини ІІ. Сталін про це також думав. Радянський Союз до останнього моменту створював нові кораблі і накопичував сили, щоб забезпечити собі вільний вихід у Середземне море.

Бо Середземне море – це центр світової цивілізації, торгівлі і політики. Недарма англійці до сих пір зберігають свої бази в Середземному морі. І росіяни також хочуть бути присутніми в цьому регіоні через свої економічні інтереси. Але ефективно Чорноморський флот не може воювати в таких війнах, яку зараз веде Росія. Ми цим користуємося і вражаємо його об’єкти.

– Чому НАТО мало присутнє в Чорному морі і «віддало» його Росії?

– Навпаки, Альянс дуже присутній там – це Румунія, Болгарія, Туреччина. Їхні кораблі забезпечують протимінну безпеку в морі. Наша ділянка – до острова Зміїний, а далі безпеку в морі забезпечують вони, і ми вдячні їм за це. Крім цього, через їх територіальні води забезпечується вільний канал зв’язку морем для України зі зовнішнім світом. А коли ми отримаємо від Британії протимінні тральщики, то і самі зможемо долучитися до забезпечення безпеки в Чорному морі.

Базовий, сукупний залп з Чорного та Каспійського морів може становити 90 ракет

– Чим нам зараз загрожує Чорноморський флот? Скільки там, наприклад, залишились носіїв «Калібрів»?

– Всі вони залишились, за виключенням одного підводного човна, який ми уразили. І ще три носії «Калібрів» знаходяться за межами Чорного моря, в Азовському та Каспійському морях. Підводні човни в Чорному морі мають по 4 пускових установки «Калібрів», а ракетні кораблі – вісім. Отже, базовий, сукупний залп може становити 90 ракет. Це включно з кораблями Каспійської флотилії. Але зараз вони не стріляють «Калібрами», бо в них немає ракет, і виробництво їх припинилось через нестачу комплектуючих, які Росія не може отримувати через санкції.

– Ракети «Циркон» та «Онікс», якими останніми днями обстрілюють нас росіяни, можуть базуватися на кораблях?

– Можуть, але в Чорному морі немає таких носіїв. Вони лише є у Північного флоту Росії на Балтиці. А «Циркон» запускають з суходолу, з мобільних пускових установок на кшталт комплексів С300/400. «Онікси» також запускають з Криму з суходолу, а не з кораблів.

– Чи може Росія відновити свій потенціал у Чорному морі, який спочатку був?

– В умовах війни – ні. А після війни вона буде взагалі позбавлена флоту в Чорному морі.

Ердоган ніколи не пропустить нові російські кораблі в Чорне море

– А є загроза того, що Ердоган пропустить нові кораблі Росії у Чорне море через Босфор згідно з доктриною Монтре (конвенція, яка відновила суверенітет Туреччини над проливами Босфор і Дарданелли з Чорного у Середземне море, 1936 р.)?

– Він буде до останнього тримати закритою протоку Босфор, аби не пустити через неї росіян. Це його спасіння, щоб не допустити посилення Росії в регіоні. Туреччина використовує це питання в своїх інтересах.

– Де зараз базуються російські кораблі – в Криму чи в Новоросійську?

– І там, і там. Новітні кораблі базуються в Новоросійську, бо росіяни бояться їх ураження нашими засобами. А інші кораблі – в Севастополі. Крім того, росіяни зараз оновлюють морську базу в Очамчирі в Абхазії.

– Раніше ракетні удари наносились «Калібрами» з кораблів та підводних човнів. Зараз атак з кораблів практично немає, стріляють лише з літаків та наземних комплексів. Чи знята зараз загроза морських обстрілів України?

– Ні, це все ще може почати стріляти.

– А чим ми можемо дістати до російських кораблів?

– Якщо вони зайдуть в зону ураження, то можемо використати наші ракети «Нептун», які, до речі, уразили російські кораблі декілька днів назад. «Нептуни» запускаються з наших літаків. Також є наземні комплекси, які можуть стріляти «Нептунами». Ну і, зрозуміло, – морські безпілотники.

– Як загалом ви оцінюєте наші успіхи в Чорному морі? Чого ми вже там досягли?

– Ми досягли стратегічного успіху тим, що перебили російські комунікації в Чорному морі. Але це лише військові комунікації. Невійськові грузи, нафту вони продовжують возити. І топити іноземні танкери ми не можемо.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *