Військова наука за кордоном: де, чому та хто навчає українських військових

Фото: Міноборони ФРН

Використання західного озброєння Україною у війні з Росією було б неможливим без уміння користуватися ним нашими військовими. Тому зараз українські військові проходять такі курси навчання у низці країн світу. KP.UA з’ясовувала, хто та чого вчить наших бійців.

Загалом на даний момент українські військові пройшли та проходять підготовку у 17 країнах світу. В основному це Європа, Англія, США та Канада. Особовий склад ЗСУ готувався також на території Польщі, Чехії, Словаччини, Литви і, наприклад, Норвегії та інших країнах.

Британія вже підготувала 30 тисяч українських військових

Лише в одній Великій Британії військову підготовку пройшли близько 30 тисяч українських солдатів. Більше місяця вони проходили курс, спрямований на здобуття бойових навичок, військове право та елементи кібервійни. Програма постійно змінювалася через актуальність вимог на полі бою.

У Британії також навчалися українські танкісти, які кілька тижнів проходили навчання на танках Challenger 2. Вони отримали інструкції з управління танками, навчилися ідентифікувати та вражати цілі.

До кінця цього року і інші європейські фахівці також проведуть підготовку майже 30 тисяч наших солдатів. Програма передбачає базову підготовку, використання артилерії та систем ППО. Крім того, наші танкісти пройшли навчання, як користуватися німецькими танками Leopard 2 та Leopard 1 на полігонах Німеччини та Польщі.

У Великій Британії українських військовослужбовців відвідав король Чарльз. Скришот twitter.com/RoyalReporter

США вчать управлінню танками Abrams

США підготували 8,8 тисячі українських військових, ще близько 2,5 тисячі проходять навчання, яке включає базові інструкції щодо поводження зі зброєю, ремонту обладнання та ведення бойових дій. Крім того, на полігоні в Німеччині американці навчають українських військових користуватись танками Abrams. Підготовку вже пройшли близько сотні українських військових.

Франція також навчила тисячі українських солдатів. Країна ставить за мету кожні п’ять тижнів формувати злагоджений батальйон із 500-600 українських солдатів. Підготовка проходить на «трьох рівнях»: спочатку загальна підготовка бійця, потім навчання за запитами з українського боку і третій рівень – робота із західним озброєнням.

Іспанія готує по батальйону щомісяця

Іспанія навчає 400 українських військових кожні два місяці. Днями новий контингент українських військовослужбовців розпочав в Іспанії навчання щодо використання зенітно-ракетних комплексів Hawk.

А в Координаційному тренувальному центрі в Толедо українським військовим допомагають опанувати необхідні тактичні вміння та навички для захисту України, зазначили в Міноборони. Навчальні програми від Іспанії стосуються не лише базової підготовки. Додатково вони зосереджені на трьох напрямках:

  • планування та проведення секційного тактичного навчання – бій у міських умовах,
  • дії військовослужбовців у складі екіпажу на бронетранспортері М113,
  • проходження «вогневого коридору», що імітує бойову ситуацію.

До кінця 2023 року в Чехії мають відбутися п’ять чотиритижневих курсів, у кожному з яких можуть взяти участь до 800 військовослужбовців ЗСУ. А чеський Сенат взагалі продовжив дію мандату на проведення бойової підготовки українських військовослужбовців до кінця 2024 року.

Українські військові вивчають пускове встановлення комплексу MIM-23 HAWK в Іспанії. Фото: Міноборони Іспанії

Українські льотчики освоюють F-16

У Міноборони Нідерландів заявили, що п’ять їхніх літаків-винищувачів F-16 зараз перебувають на шляху до Європейського навчального центру F-16 (EFTC) у Румунії. Літаки призначені для підготовки румунських та українських пілотів. Нідерланди також самі виступили з ініціативою створення EFTC і надають для цього від 12 до 18 літаків F-16, хоча винищувачі залишаються власністю Нідерландів.

У Міноборони нагадали, що Нідерланди разом із Данією та за підтримки США відповідають за координацію європейських зусиль щодо надання Україні винищувачів F-16. Навчання наших льотчиків відбуватиметься виключно у повітряному просторі європейських країн-членів НАТО. Але й США у жовтні цього року на базі в Аризоні також почали навчати українських військовослужбовців керувати винищувачами F-16.

З Данії до Румунії прилетіли F-16 для навчання українських пілотів Фото: Dutch Ministry of Defence

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *