СБУ: Ракету по селу Гроза навели два брати, які після звільнення Харківщини втекли до Росії

СБУ: Ракету по селу Гроза навели два брати, які після звільнення Харківщини втекли до Росії

Фото: REUTERS

СБУ «по гарячих слідах» викрила двох зрадників, які навели російську ракету «Іскандер М» по кафе у селі Гроза у Харківській області, де 5 жовтня загинули 53 цивільні людини. Про це 11 жовтня повідомила пресслужба.

– Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів, — заявили в СБУ.

Слідчі СБУ склали обом фігурантам підозри в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Крім того, дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за статтею про пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

– Оскільки обидва зловмисники переховуються на території рф, тривають комплексні заходи для встановлення їхнього місцезнаходження та покарання, — зазначили в СБУ.

За даними слідства, брати від початку жовтня почали приховано збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза у своїх родичів, сусідів та знайомих. Дізнавшись точну адресу та час проведення заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам.

Під час окупації Харківщини у 2022 році брати отримали російські паспорти та «посади» у лавах окупаційного «управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області». Напередодні звільнення регіону обидва разом із родинами втекли до Росії.

– Один з братів — 30-річний чоловік — у липні 2022 року, будучи на той момент правоохоронцем, перейшов на бік ворога. Перебуваючи в окупованому смт Шевченкове Куп‘янського району, він обійняв псевдопосаду «и. о. полицейского – водителя группы конвойной службы Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области». Його брат теж торік перебував у смт Шевченкове та був правоохоронцем. Проте під час окупації регіону він зрадив присязі та став «и. о. инспектора дорожно-патрульной службы группы дорожно-патрульной службы отдела государственного отдела безопасности дорожного движения Управления внутренних дел Временной Гражданской администрации Харьковской области», – розповіли в Харківській обласній прокуратурі.

10 жовтня заступник начальника поліції Харківської області Сергій Болвінов розповів, що на можливу причетність до наведення ракети на кафе у селі Гроза Куп’янського району перевірили понад 50 осіб.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *