Потужно, точно та недорого: Українське небо може захистити лазерна зброя

Фото: navalnews.com

За час війни Україна стала полігоном для випробування найновіших видів зброї. А найближчим часом у нас можуть випробувати навіть найфутуристичніші її види. Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс заявив, що в Україну для знищення російських дронів може бути відправлена ​​нова британська лазерна зброя, яка має високу потужність, точність і низьку собівартість ураження цілей.

Великобританія прискорює лазерну програму

Очікується, що зброя під назвою DragonFire (“Вогняний дракон”) почне надходити на службу в Британії до 2027 року, але Шаппс сказав, що хоче «прискорити» виробництво і зробити його доступним раніше. Міністерство оборони Великобританії заявляє, що прискорений графік є відповіддю на «швидко мінливе середовище загроз», з яким стикається Великобританія.

За словами Шаппса, вони не мають наміру добиватися досконалості на 99,9%, перш ніж випускати лазер на «поле бою»: його мають намір довести до 70%, протестувати в дії, а потім розвивати далі.

За даними Міноборони, ця зброя настільки точна, що вона може вразити монету в один фунт (її діаметр 23,43 мм, товщина 2,8 мм) на відстані кілометра. Можливо, це початок шляху до створення недорогої альтернативи ракетам, які потрібно використовувати для знищення таких цілей, як дрони.

Успішні випробування цієї зброї в січні були проведені на полігоні Міністерства оборони на Гебрідських островах у Шотландії і були розцінені як «важливий крок» у поповненні лазерної енергетичної зброї (LDEW).

Найбільшою перевагою лазерів є вартість і теоретично «необмежений запас» боєприпасів – за умови, що є надійне джерело електроенергії. Але є й великий недолік – вони, на відміну від більшості ракет, можуть стріляти лише по цілях, що у прямої видимості.

Американці створили зброю на кшталт «Зірки смерті»

Британці далеко не єдині, хто розробляє лазерну зброю. США вже кілька десятиліть випробовують зброю спрямованої енергії. Вона була встановлена на кількох військових кораблях для випробувань та оцінки ефективності. Пентагон планує використовувати лазери для захисту критично важливих об’єктів від безпілотників, мінометних та артилерійських обстрілів.

Представлений компанією Lockheed лазер HELSI виявився вп’ятеро потужнішим за тактичний лазер HELIOS, який компанія раніше передала ВМС США для інтеграції в існуючі бойові кораблі.

У 2022 році військово-морський флот США отримав першу тактичну лазерну зброю, розроблену компанією Lockheed Martin. Серед особливостей системи під назвою HELIOS – потужність понад 60 кВт, практично необмежений боєзапас та вартість пострілу приблизно в 1 долар.

Система HELIOS, вона ж «Високоенергетичний лазер із системою засліплення та супроводу», є волоконно-оптичним лазером на основі технології спектрального складання. Декілька джерел лазерного випромінювання підсумовуються та формують когерентний промінь підвищеної потужності. На подібному принципі працює «Зірка смерті» у всесвіті «Зоряних війн». Система відносно просто масштабується, і в майбутньому очікується поява більш потужних лазерів на борту кораблів.

Серед переваг HELIOS оглядачі відзначили і те, що лазерна система може використовуватися як для знищення цілей, так і для засліплення оптичних датчиків супротивника та збору даних із великих відстаней у рамках виконання розвідувальних завдань.

«Залізний промінь» діставатиме на 7 кілометрів

В Ізраїлі розробили лазерну систему «Залізний промінь» (саме вона має ось-ось поповнити арсенал ЦАХАЛ), яка призначена не для заміни «Залізного купола» чи інших ізраїльських систем ППО (зенітний ракетний комплекс «Праща Давида»/David’s Sling або мобільна система ППО Spyder), а їх доповнення.

Максимальна дальність дії «Залізного променя» становить 7,2 км: це дозволяє йому знищувати ракети, безпілотні літальні апарати або артилерійські та мінометні снаряди приблизно протягом 4–5 секунд після того, як подвійні високоенергетичні волоконно-оптичні лазери виявляють ціль. Безумовно, головні переваги цього виду зброї перед ракетами-перехоплювачами – значно нижча вартість, економність в обслуговуванні, практично моментальна поразка цілі та необмежений боєзапас.

Коли радар Iron Beam («Залізний промінь») виявляє ракету, що входить до зони, тепловізійна камера бере на себе відстеження, поки ракета не буде знищена двома високоенергетичними лазерами одночасно. Система використовує два лазери, щоб забезпечити потужність, необхідну для подолання атмосферних перешкод та фізичного знищення цілі, що вона робить, фокусуючи промені в одну точку розміром з монету.

Rafael Advanced Defense Systems повідомила, що дані випробувань показують: лазери Iron Beam перехоплюють понад 90% своїх цілей. Нова система може бути модифікована таким чином, щоб використовувати кілька лазерів для ураження цілей.

Росіяни створили «Пересвіт», але експерти сумніваються

У Росії також намагаються не відставати від свого стратегічного супротивника. Там розробили комплекс “Пересвіт”, який нібито вже поставлений у війська і навіть був апробований 2020 року в Сирії.

Передбачається, що “Пересвіт” може воювати з безпілотниками та розвідувальними супутниками, засліплюючи їх лазерним променем. Комплекс складається з лазерної установки та машини забезпечення з джерелами електроенергії.

За документами, він може засліплювати всі супутникові системи розвідки ймовірного супротивника на орбітах до 1,5 тисячі кілометрів, виводячи їх з експлуатації завдяки використанню лазерного випромінювання.

Але багато військових експертів сумніваються у існуванні таких лазерних комплексів у Росії. Головна проблема подібної зброї полягає в тому, що в одному імпульсі потрібно створити дуже велику густину енергії на одиницю часу. І ось для цього “Пересвіту” потрібна величезна кількість конденсаторів для накопичення заряду та енергії електричного поля.

Максимум, на що росіяни зараз здатні, то це засліплювати противника. 2018 року в районі Мар’їнки Донецької області український прикордонник отримав опік сітківки ока через застосування противником лазерної зброї.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *