П’ять українських міністрів на чолі зі Шмигалем прибули на кордон, але польська сторона проігнорувала

Фото: t.me/Denys_Smyhal

У п’ятницю, 23 лютого, українська урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Денисом Штигалем прибула на кордон з Польшею, щоб спробувати вирішити проблему з блокадою перевезень через протести. Проте їх колеги з Польщі проігнорували зустріч, заявив Шмигаль у соцмережах.

– Останні півроку ми живемо в умовах постійної блокади українського кордону з боку Польщі. Блокади, яка вдарила по нашій економіці та нашим можливостям краще захищатись, – зазначив прем’єр. – Місяць тому в Києві прем’єр-міністр Дональд Туск говорив про те, що Польща є найнадійнішим, найважливішим союзником України у цій смертельній сутичці зі злом. Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити таких інцидентів. Минув місяць, і ми знову повернулися до цієї точки, – додав Шмигаль.

Українська урядова делегація прибула на кордон. Фото: t.me/Denys_Smyhal

Українська урядова делегація прибула на кордон. Фото: t.me/Denys_Smyhal

Прем’єр додав, що розуміє складнощі, з якими стикається польський уряд. І українська сторона йде на зустріч. Тому представники уряду прибули на кордон, а саме:

  • віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанишина;
  • віце-прем’єр-міністр із відновлення Олександр Кубраков;
  • міністр внутрішніх справ Ігор Клименко;
  • міністр агропромислового комплексу Микола Сольський;
  • заступник міністра закордонних справ Євген Перебійніс;
  • заступник міністра економіки Тарас Качка;
  • заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач;
  • голова Державної прикордонної служби генерал Сергій Дейнеко;
  • керівник Державної митної служби Сергій Звягінцев.

При цьому Шмигаль констатував, що зустріч із польськими чиновниками не відбулася. У зв’язку з цим він публічно звернувся до влади та фермерів. Він закликав визнати правду – перш за все Україна вже п’ять місяців не продає зерно Польщі, через країну воно йде лише транзитом. Через польський кордон сьогодні проходить лише 5% нашого аграрного експорту. Прем’єр підкреслив, що блокада б’є по всій польсько-українській торгівлі, економіці країн. Від неї програє не лише Україна, а й польські підприємці.

  • 21 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував прем’єр-міністру Польщі Дональду Туску та президенту Польщі Анджею Дуді організувати зустріч чиновників на кордоні, щоб знайти спосіб вирішити таку проблему.
  • 23 лютого президент повідомив, що прямо зараз Шмигаль разом із групою міністрів їде на українсько-польський кордон для переговорів про протести польських фермерів.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *